Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 02, 2026 11:25 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
PostNapisane: N kwi 19, 2009 5:04 pm 

Jakich pakietow uzywasz i jakimi modelami jezdzisz? Ewentualnie czym planujesz jezdzic w przyszlosci?
Moze warto przejsc na lipo?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N kwi 19, 2009 7:49 pm 

Aukcja będzie na bieżąco odnawiana, nie obawiaj się że nie zdążysz kupić :)

PostNapisane: N kwi 19, 2009 8:16 pm 

Tomasz Dolata napisał(a):
pozbądź sie tej padaki i kup normalny pakiet ;)

Rozumiem, że Profitexxy szybko padają? Właśnie ciekawiła mnie ich cena - poniżej 100zł za pakiet ~4Ah, gdzie u innych firm należy wydać koło 150zł za pakiety 3Ah....

@UP
To dobrze - zakupię przy napływie gotówki ;)

-> Kuba
Jak już wspomniałem, obecnie mam akku NiCd i NiMh, w przyszłości będzie LiPo.

@DOWN
Jeździłem na tych pakietach tyle, że hej. Miały kopa ;) Faktycznej pojemności nie miałem jak sprawdzić, ale na pewno były wydajniejsze od reszty, które posiadałem.

Ostatnio edytowano N kwi 19, 2009 8:22 pm przez DJ Danielus, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: N kwi 19, 2009 8:18 pm 

w skrócie: słabe.

PostNapisane: Pn kwi 20, 2009 7:05 pm 

To znaczy że nie jeździłęś na dobrych pakietach :) , ja miałem standardowy od Bonzera i lepszy od niego był LRP 1600mAh, a za 100zł możesz mieć Team Orion 3000mAh mi w E-Firestormie ciągnie bezszczotke i się jakoś specjalnie nie grzeje.

EDIT:
Pakiety LRP oczywiście odradzam szybko zmniejsza im się pojemność, i nie są w stanie oddać większych prądów.

Time Edge (klik)
GG: 11304258

PostNapisane: Pn kwi 20, 2009 7:30 pm 

Widocznie nie ;) No, ale cóż - jak na razie mogę jeździć tylko 15 minut (pakiet 2Ah Camelion NiCd). Póki co myślę o ładowarce, a później resztę się skombinuje.

PS. Mój przyszły model, który zamierzam nabyć jeździ na pakietach LiPo, jednakże ich cena jest bardzo wysoka. Stąd też rodzi się pytanie - czy są odpowiednie pakiety w innych technologiach (NiMh, NiCd), które uciągnęły by ten model? (11,1V) Z pakietami po 10 cell się jeszcze nie spotkałem... Czy trzeba zrobić ręcznie z własnych osobnych cell?

PostNapisane: Pn kwi 20, 2009 7:36 pm 

Zobacz sobie ile kosztuja lipo w hobbyking. Obecnie lipo sa juz tansze niz nimh.

PostNapisane: Pn kwi 20, 2009 9:17 pm 

Porównując te lepsze NiMh z LiPo to ceny są podobne, ale jak na moją kieszeń i tak za wysokie :) Z resztą nie wiem czy jest sens inwestować w mega pojemny pakiet - w warunkach polowych będzie znacznie dłużej się ładował...

PostNapisane: Pn kwi 20, 2009 9:24 pm 

Kazdy pakiet, niezaleznie od pojemnosci, laduje sie tak samo dlugo czyli ~ jedna godzine.

PostNapisane: Wt kwi 21, 2009 6:59 am 

LiFe można naładować w 15 minut oczywiście mocną ładowarką.

PostNapisane: Wt kwi 21, 2009 7:31 am 

DJ Danielus napisał(a):
Porównując te lepsze NiMh z LiPo to ceny są podobne, ale jak na moją kieszeń i tak za wysokie :) Z resztą nie wiem czy jest sens inwestować w mega pojemny pakiet - w warunkach polowych będzie znacznie dłużej się ładował...

Tak jest sens:
- pakiet LiPol który ma opis 5000mAh oddaje 4900mAh. Tani pakiet ma opis 3700mAh oddaje 2000mAh potem coraz mniej;
- pakiet Lipol przeżyje ci 100 cykli na bezszczotce, Profitex 20 cykli.
- dobre ładowarki naładują pakiet LiPol w trybie fast do 85% pojemności w czasie 45minut. I nie wpływa to na żywotność pakietu. Taka sama sztuczka z NiMh skraca żywotność dwu, trzykrotnie.
- Czas jazdy ma BuggyB4 i Mambie Max na pakiecie Camielion 3700mAh to 3-4 minuty, na IB 4200mAh 20 minut, na LiPol 5000mAh 25-30 minut. Na naprawdę niezbyt wymającym silniku i takich tam przełożeniach. Dodatkowo na Camelionie syn narzeka nie nie może skakać bo nie ma wystarczającej dynamiki najazdu, zaś jak tylko model oderwie się od ziemi to koła dostają wysokich obrotów co obraca modelem.
-pakiet LiPol możesz ładować tak często jak chcesz, NiMh góra dwa razy dziennie. Co ważniejsze musisz go wyrównać co 2-3 ładowanie;
-pakiet LiPol jak odłożysz na tydzień na półkę to wkładasz do modelu i jedziesz, NiMh musisz doładować przed jazdą, a na półkę odkładasz w stanie 20-30% naładowany.

-dwa pakiety A123 LiFe dają Ci ciągłość jazdy/ładowania w polu, bo czas ładowania jest krótszy od czasu jazdy, jak masz dobrą ładowarkę.

Robert

PostNapisane: Wt kwi 21, 2009 7:45 am 

Wniosek z tego taki, że już na przestrzeni jednego sezonu opcja "mocna ładowarka + 2xLiFe" jest w sumie tańszą opcją niż "zwykła ładowarka + 4xNiMH". Inną kwestią są koszty jakie trzeba na starcie ponieść.

PostNapisane: Wt kwi 21, 2009 11:58 am 

Ja jak zwykle dodam że warto kupić akumulator od wkrętarki bosch 14,4V , rozebrać i mamy dwa pakiety po 7,2V pojemność ogniw to 2,6Ah względenie 2,0Ah Ni-Cd.
Ilość ładowań na dzień dowolna, minimalna ilość ładowań do spadku pojemności 70% - 300.
Maksymalny prąd ładowania 5A (9A Ni-Cd) przy DV = -2mV. (około tyle ma oryginalna ładowarka bosch)

PostNapisane: Wt kwi 21, 2009 12:22 pm 

nie tak dawno wybebeszyłem i taki półroczny akumulator i:
- ładowanie prądem 8A zagotowało go po 15 minutach;
- ładowanie prądem 4A przyjmuję 75% pojemności;
- ładowanie prądem 2A działa poprawnie;

Ale najciekawsza była rezystancja szeregowa bo wychodziło na ogniwo 23mOhma co daje 69mOhma na pakiecik o napięciu 3.6V, dla porównania ogniwo A123 o ciut mniejszej pojemności i napięciu 3.3V i ma 8mOhma LiIon o większej pojemności i napięciu 3.6V - 10mOhma, zaś LiPole w zależności od współczynnika C od 6-15mOhma,pojemność ok. 5000mAh

Tak więc do zabawki się nada do bezszczotki ... hmm jak ktoś nie me regulacji mocy a sobie nie radzi to będzie miał taki naturalny prądowy cut-off.

P.S. Przypomniało mi się pakiecik Carsona LiPol do Heli 1000mAh spuchł i miał podobne parametry więc go wyrzuciłem, nie dało się latać :)

Robert

PostNapisane: Wt kwi 21, 2009 4:05 pm 

Kuba napisał(a):
Kazdy pakiet, niezaleznie od pojemnosci, laduje sie tak samo dlugo czyli ~ jedna godzine.

Hmm... Zawsze sądziłem, że czas ładowania wylicza się ze wzoru: pojemność akumulatora / natężenie prądu dostarczonego przez ładowarkę = czas ładowania... (przynajmniej ja tak stosuję)
No chyba, że mówiłeś o LiPo, bo o tych nic nie wiem...

Co do LiFe to z pakietami typowo samochodowymi się jeszcze nie spotkałem (zazwyczaj pojedyncze celle są, choć może to przez ich cenę ;D).

KiT - dość ciekawie to opisałeś, z resztą patrzyłem na testy akumulatorów (nie dokładnie tego typu, ale zawsze) - 100% z nich miała zawyżone parametry, jedna bardziej, drugie mniej. Problem w tym, jak to sprawdzić przed zakupem?

Podobno ładowarka, którą zamierzam nabyć pokazuje ile akumulator faktycznie posiada mAh, tak więc sprawdzę co ten Profitexx jest wart i ile faktycznie ma.

Co do czasu jazdy to modelu de facto nie mam, ale zamierzam nabyć bezszczotkę: http://www.nitrotek.pl/A2003T.htm Niby jeździ jakieś 15-20 min. na zwykłym akku...

Z waszych wypowiedzi wnioskuję, że do bez szczotki i do warunków w jakich chcę jeździć to tylko LiPo.

Cóż - wkrętarki nie zamierzam rozbierać na czynniki pierwsze (a raczej akumulatora), bo dobra jeszcze jest ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona