Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 5:28 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 01, 2007 5:29 pm 

Ale kombinujecie jak "siwy koń pod górę z pełną furą".
Osobne ładowanie poszczególnych cel Li-xx spowodowane jest ich właściwościami. Jedynym minusem tych ogniw jest niewiarygodna wrażliwością na przekroczenia dopuszczalnego zakresu napięcia pracy. Przy tych ogniwach nieprzestrzeganie ścisłych zaleceń co do parametrów ładowania czy rozładowania grozi niebezpieczeństwem. Ogniwa z serii Ni-xx nie mają tej wady.
Korzyści płynące z tak ekstremalnej eksploatacji akumulatorów są zbyt nikłe. Bardziej opłaca się używać pakietów z cel selekcjonowanych a po kilku ładowaniach ich utylizacja albo "sprzedam pakiety selekcjonowane, stan bardzo dobry, używałem tylko na jednych zawodach" :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 01, 2007 6:19 pm 

Łukasz Spychalski napisał(a):
Przestrzegam przed takimi kombinacjami - większość ładowarek na 4 paluszki z oddzielnym ładowaniem każdego ogniwa (Np, GP Power Bank) ma ujemne blaszki zwarte ze sobą.

Właśnie tego się obawiałem - łącząc taką ładowarkę z polutowanym pakietem mamy piękne zwarcie cel pakietu - przybywa nam dodatkowa funkcja 0V discharge :D
pozdrawiam
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 02, 2007 7:53 am 

Polecam na tym etapie inwestować w części zamienne, których uszkodzenie może uniemożliwić dalszą jazdę i w kilka dobrych pakietów. Ewentulanie w dobry zestaw do setup'u modelu. Na większe wydatki przyjdzie czas po sezonie jak się okaże, że starty w nich dalej sprawiają radość.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 02, 2007 10:41 am 

Jeśli po kilku cykalch pakiet ma być do utylizacji czy odsprzedazy jako gorszy to mam pytanie - jak długo żyją średnio pakiety używane np. 1 cykl na dzień ?

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 02, 2007 4:32 pm 

Słyszałem, że zadbane akusy (np. AA) mają żywotność ok. 1000 cykli (ładowań/rozładowań).
Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że akuski w atukach, które nie są używane wyczynowo i są ładowane prądami rzędu 0,1C wytrzymają do 300-500 cykli. Myślę, że akusy używane wyczynowo wytrzymają do 200 cykli, ale do wyścigów nadają się zazwyczaj na mniej niż jeden sezon...
Z tego co widziałem, niektórzy kończą pojedyncze cele w pakiecie już przy trzecim ładowaniu - cele normalnie wybuchają przy przeładowaniu...
pozdrawiam
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 02, 2007 4:46 pm 

Zawsze miałem akumulatory z najgorszej serii czyli takie do 100zł bezmarkowe i działały około 1 do 2 lat choć były ładowane pradem 150mA, czy np Sanyo,GP są trwalsze ? , w ogóle coś ostanio widzę ze nikt nie chce sanyo - czy tak bardzo są gorsze od tych dawnych ? jaka marka jest najtrwalsza choć niekoniecznie najwydajniejsza ?

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 02, 2007 4:58 pm 

sumpirowicz napisał(a):
Słyszałem, że zadbane akusy (np. AA) mają żywotność ok. 1000 cykli (ładowań/rozładowań).
Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że akuski w atukach, które nie są używane wyczynowo i są ładowane prądami rzędu 0,1C wytrzymają do 300-500 cykli. Myślę, że akusy używane wyczynowo wytrzymają do 200 cykli, ale do wyścigów nadają się zazwyczaj na mniej niż jeden sezon...
Z tego co widziałem, niektórzy kończą pojedyncze cele w pakiecie już przy trzecim ładowaniu - cele normalnie wybuchają przy przeładowaniu...
pozdrawiam
Sławek

Co do wybuchania cel przez przeładowanie, to one nie zawsze właśnie przez to wybuchają. Miałem kiedyś taką sytuację że padła mi jedna cela w moim pakiecie, kupiłem nową. Pojechałem potem na zawody i gdy ładowałem pakiet, nie jakimś prądem 6A tylko 2A, więc normalny prąd ładowania, to poprostu wybuchła ta nowa cela. Tyle że ona już od samego początku mi się nie podobała. Ona jako jedna podczas tego ładowania strasznie się nagrzała i wybuchła, i wcale to nie było gdy pakiet kończył się już ładować, tylko na początku ładowania. Myślę że ta cela już miała jakąś wadę fabryczną.
Wniosek z tego taki, że nawet cele najlepszych firm mogą mieć wady fabryczne.

Pozdrawiam

PS. Zdjęcie tej celi po wystrzale - KLIK

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 02, 2007 7:25 pm 

Paweł Skalec napisał(a):
Co do wybuchania cel przez przeładowanie, to one nie zawsze właśnie przez to wybuchają. Miałem kiedyś taką sytuację że padła mi jedna cela w moim pakiecie, kupiłem nową. Pojechałem potem na zawody i gdy ładowałem pakiet, nie jakimś prądem 6A tylko 2A, więc normalny prąd ładowania, to poprostu wybuchła ta nowa cela. Tyle że ona już od samego początku mi się nie podobała. Ona jako jedna podczas tego ładowania strasznie się nagrzała i wybuchła, i wcale to nie było gdy pakiet kończył się już ładować, tylko na początku ładowania. Myślę że ta cela już miała jakąś wadę fabryczną.
Wniosek z tego taki, że nawet cele najlepszych firm mogą mieć wady fabryczne.

Pozdrawiam

PS. Zdjęcie tej celi po wystrzale - KLIK

Pawle, wydaje mi się, ale mogę się mylić, że problem mógł leżeć gdzieś indziej. Otóż - jeżeli ta nowa cela była naładowana, a pozostałe cele były rozładowane to cała energia, która wchodziła w nową celę była zamieniana na ciepło. Czy rozładowałeś wszystkie cele (stare i nową) przed zlutowaniem pakietu?
Oczywiście, 2A to raczej bezpieczny prąd dla IB4200, więc przyczyna mogła być taka jak podałeś...
pozdrawiam
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 02, 2007 7:43 pm 

sumpirowicz napisał(a):
.....Czy rozładowałeś wszystkie cele (stare i nową) przed zlutowaniem pakietu?.....
Sławek

Oczywiście, o tym nigdy nie można zapominać jeśli się coś robi z lutownicą i ogniwami :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 02, 2007 8:27 pm 

To może jednak trzeba było zacząć od mniejszego prądu (jak formatowanie) - 0,4A? :)
Ostatnio kupiłem cele, które były zupełnie rozładowane (miały poniżej 0,1V na celi). Jestem prawie pewien, że gdyby taka cela zobaczyła 2A prądu ładowania to by nie wytrzymała :)
pozdrawiam
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 02, 2007 9:13 pm 

O kurde :shock: nigdy nie widziałem tak rozwalonego markowego ogniwa, ja zawsze ładuje 150mA :D , kiedyś ładowałem stare 1700mAh prądem 5 A ale nie wybuchły tylko sie nagrzały na końcu (żyły 2 miesiące - codziennie 4-6 ładowań), gdybym wiedział że to tak się może stać to bym tak nie ładował bo szkoda mojego ciała..

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 24, 2007 9:37 pm 

spinteca można kupić za 300 $ + przesyłka 40-50 $ to daje ok 950 zł sporo ale nie 1500 zł. A sprzet jest zacny. Praktycznie są to dwie ładowarki w jednej bo drugi pakiet można ładować równolegle

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2