Michał Głąb napisał(a):
Co do Castle... nie wiem czy jest taka konieczność... czytałeś manual ?
W manualu od HPI znalazłem niewiele, ale ... idąc tropem Castle Link-a, natrafiłem na stronie castlecreations na regulator Castle Sidewinder 3,
wyglądający identycznie jak HPI Vapor, zbieg okoliczności, czy Vapor to brandowany Sidewinder?
W każdym razie, do Sidewindera był cały manual
http://www.castlecreations.com/support/documents/drivers_ed_guide.pdf,
w którym opisane jest krok po kroku jak ustawić kilka parametrów pracy poprzez AP-kę.
Dla nowicjuszy takich jak jak, polecam również film:
https://youtu.be/lD-ZmPtxqaQSwoją drogą, czy wyłącznik regulatora, którego w Vaporze niestety nie ma, można do niego zamontować? Jeśli tak, to jak go podłączyć, bo z pewnością nie jest to cięcie przewodów wysokoprądowych do pakietu?
Przy założeniu, że HPI Vapor programuje się tak samo jak Castle Sidewinder 3, dobrze myślę, że w stosunku do Defaultowych ustawień, aby zmniejszyć narowistość silnika, mogę zmienić
nastawy:
1: Brake/Reverse Type
Option 1: With Reverse (D)*
Option 2: Without Reverse
Option 3: Crawler Reverse
2: Brake Amount
Option 1: 25%
Option 2: 50% (D)*
Option 3: 75%
Option 4: 100%
3: Reverse Amount
Option 1: 25%Option 2: 50% (D)*
Option 3: 75%
Option 4: 100%
4: Punch Control
Option 1: HighOption 2: Medium
Option 3: Low
Option 4: Lowest
Option 5: Disabled (D)*
5: Drag Brake
Option 1: Disabled (D)*
Option 2: 10%
Option 3: 20%
Option 4: 30%
Option 5: 40%
6. Throttle Dead Band
Setting 1: Large - 0.1500 ms
Setting 2: Normal - 0.1000 ms (D)*
Setting 3: Small - 0.0750 ms
Setting 4: Very Small - 0.0500 ms
Setting 5: Smallest - 0.0250 ms
7: Voltage Cutoff
Option 1: None
Option 2: Auto-Lipo (D)*
Option 3: 5v
Option 4: 6v
Option 5: 9v
Option 6: 12v
8: Motor Timing
Option 1: LowestOption 2: Normal (D)*
Option 3: Highest
9: Motor Type
Option 1: Brushless (D)*
Option 2: Brushed Reversing
Option 3: Brushed High Power
Edit 20:02, No i niestety, sama procedura ręcznego programowania Vapor`a jest taka sama jak Sidewinder`a, ale Vapor posiada tylko jedną opcję - on/off low battery cut-off dla Lipo, tak więc chyba na prawdę bez kabla się nie obejdzie

Co do regulacji trymerem na AP-ce, odkręcenie TH do tyłu, spowodowało ci prawda zamierzony efekt obniżenia mocy silnika przy pełnym naciśnięciu spustu, jednak posiada bardzo przykry efekt uboczny, auto samo, bez ostrzeżenia jedzie do tyłu kiedy spust nadajnika jest w pozycji neutralnej.