Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt lut 13, 2026 11:13 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
 Tytuł: HPI Vapor
PostNapisane: Wt gru 15, 2015 11:44 pm 

Pierwszy w życiu model RC dziś do mnie dotarł. To Sprint 2 Flux z regulatorem Vapor. Niestety pomimo przeczytania wszystkich dołączonych instrukcji, nie uzyskałem odpowiedzi na jedno pytanie - jak ograniczyć moc silnika? W modelach, którymi miałem okazję pojeździć na torze, przepustnicę można było regulować trimmerem na Ap-ce. Posiadam również regulację TH, jednak u mnie służy ona do ustawienia pozycji neutralnej spustu aparatury. Czy jest jakaś opcja na kombinację operacji wykonywanych AP-ką, spustem i zasilaniem regulatora, tak jak np. ma to miejsce przy ustawianiu odcięcia, przy niskim napięciu pakietu Lipo? Jeśli nie, czy pozostaje mi tylko wydatek w postaci Castle Link USB, bo chyba zadziała on z Vaporem? Wymiana zębatki atakującej na wersję z mniejszą ilością zębów, chciałbym potraktować jako ostateczność. Poratujcie nowicjusza, sam nie mam doświadczenia w prowadzeniu, moja córka tym bardziej, muszę trochę spowolnić Sprinta.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł: Re: HPI Vapor
PostNapisane: Śr gru 16, 2015 5:25 am 

Jaką masz apke?

https://www.hpiracing.com/pl/part/105381
Jeśli to ta to da się ograniczyć z apki. Do tego służą te "pokrętełka" umieszczone w utworach . Pokrecisz nimi za pomocą magicznego wkrętarka pod pokrywką na baterie.
A najprościej to ograniczyć maksymalne uchylenie spustu.(to tak na szybko)

VATERRAAscenderGarbi
StradaRally
HPIRS4
...

PostNapisane: Śr gru 16, 2015 8:32 am 

Dzięki za odpowiedź, AP-kę mam dokładnie tą z przesłanego przez Ciebie linka. Doczytałem o trymerach na śrubokręt w rękojeści AP-ki. Niestety, szczerze mówiąc, regulując poziomy L i H przepustnicy TH, nie zauważyłem praktycznie żadnych różnic. Czyli rozumiem, że pozostaje mi tylko Castle Link USB z oprogramowaniem, lub/i zmiana ataku na mniejszy ... . Obecnie atak ma 23 zęby, czy 21 wystarczy Waszym zdaniem?

PostNapisane: Śr gru 16, 2015 8:50 am 

Pobierz sobie program CalcRC. W nim znajdziesz wszystko dotyczące zębatek i jakie zmiany niosą.
Co do Castle... nie wiem czy jest taka konieczność... czytałeś manual ?

PostNapisane: Śr gru 16, 2015 9:21 am 

Pobrałem program CalcRC - REWELACJA!!. Z przyjemnością przeleję kwotę na konto twórcy. Manuala czytałem kilka razy, zacząłem jeszcze przed kupnem modelu. Być może, po prostu nie potrafię skorzystać z wiedzy w niej zawartej ...

PostNapisane: Śr gru 16, 2015 11:54 am 

Spróbuj może zaprogramować neutralny punkt w reglu z przestawionym trymerem L i H może wtedy zadziała

Reely Carbon Fighter BL 1:10
inne: Ansmann Carson Jamara Kyosho Reely TeamC Traxxas Tamiya

PostNapisane: Śr gru 16, 2015 3:10 pm 

Michał Głąb napisał(a):
Co do Castle... nie wiem czy jest taka konieczność... czytałeś manual ?

W manualu od HPI znalazłem niewiele, ale ... idąc tropem Castle Link-a, natrafiłem na stronie castlecreations na regulator Castle Sidewinder 3,
wyglądający identycznie jak HPI Vapor, zbieg okoliczności, czy Vapor to brandowany Sidewinder?
W każdym razie, do Sidewindera był cały manual http://www.castlecreations.com/support/documents/drivers_ed_guide.pdf,
w którym opisane jest krok po kroku jak ustawić kilka parametrów pracy poprzez AP-kę.

Dla nowicjuszy takich jak jak, polecam również film: https://youtu.be/lD-ZmPtxqaQ

Swoją drogą, czy wyłącznik regulatora, którego w Vaporze niestety nie ma, można do niego zamontować? Jeśli tak, to jak go podłączyć, bo z pewnością nie jest to cięcie przewodów wysokoprądowych do pakietu?

Przy założeniu, że HPI Vapor programuje się tak samo jak Castle Sidewinder 3, dobrze myślę, że w stosunku do Defaultowych ustawień, aby zmniejszyć narowistość silnika, mogę zmienić nastawy:
1: Brake/Reverse Type
Option 1: With Reverse (D)*
Option 2: Without Reverse
Option 3: Crawler Reverse
2: Brake Amount
Option 1: 25%
Option 2: 50% (D)*
Option 3: 75%
Option 4: 100%
3: Reverse Amount
Option 1: 25%
Option 2: 50% (D)*
Option 3: 75%
Option 4: 100%
4: Punch Control
Option 1: High
Option 2: Medium
Option 3: Low
Option 4: Lowest
Option 5: Disabled (D)*
5: Drag Brake
Option 1: Disabled (D)*
Option 2: 10%
Option 3: 20%
Option 4: 30%
Option 5: 40%
6. Throttle Dead Band
Setting 1: Large - 0.1500 ms
Setting 2: Normal - 0.1000 ms (D)*
Setting 3: Small - 0.0750 ms
Setting 4: Very Small - 0.0500 ms
Setting 5: Smallest - 0.0250 ms
7: Voltage Cutoff
Option 1: None
Option 2: Auto-Lipo (D)*
Option 3: 5v
Option 4: 6v
Option 5: 9v
Option 6: 12v
8: Motor Timing
Option 1: Lowest
Option 2: Normal (D)*
Option 3: Highest
9: Motor Type
Option 1: Brushless (D)*
Option 2: Brushed Reversing
Option 3: Brushed High Power

Edit 20:02, No i niestety, sama procedura ręcznego programowania Vapor`a jest taka sama jak Sidewinder`a, ale Vapor posiada tylko jedną opcję - on/off low battery cut-off dla Lipo, tak więc chyba na prawdę bez kabla się nie obejdzie :(

Co do regulacji trymerem na AP-ce, odkręcenie TH do tyłu, spowodowało ci prawda zamierzony efekt obniżenia mocy silnika przy pełnym naciśnięciu spustu, jednak posiada bardzo przykry efekt uboczny, auto samo, bez ostrzeżenia jedzie do tyłu kiedy spust nadajnika jest w pozycji neutralnej.

PostNapisane: Śr gru 16, 2015 10:19 pm 

Moim zdaniem jak zjedziesz tym ostatnim na prawo miniaturowym trymerem to musisz uzyskać efekt zmniejszonej prędkości max do przodu i nie ma bata. (manual apki strona 10 4/1).

PostNapisane: Cz gru 17, 2015 5:37 am 

Michał Głąb napisał(a):
Moim zdaniem jak zjedziesz tym ostatnim na prawo miniaturowym trymerem to musisz uzyskać efekt zmniejszonej prędkości max do przodu i nie ma bata. (manual apki strona 10 4/1).

U mnie działa.
A zmianą ataku aż takiej różnicy nie osiągniesz.

VATERRAAscenderGarbi
StradaRally
HPIRS4
...

PostNapisane: Cz gru 17, 2015 9:59 am 

rafal-waw napisał(a):
Michał Głąb napisał(a):

U mnie działa.
A zmianą ataku aż takiej różnicy nie osiągniesz.

Macie rację, skręcenie na maksa (skrajne, lewe położenie) trymera H przepustnicy TH, powoduje ograniczenie maksymalnej prędkości, jednak nie do poziomu, który wystarcza córce i mnie ...
Oboje mamy za sobą, jakieś 2 godziny jazdy na torze modelami RC. Dlatego też, skoro Vapora nie da się zaprogramować z AP-ki tak jak Sidewinder`a, kupię programator, przy pomocy softu można ustawić Max Forward Power, nawet do 30%, a także Torque Limit, włącznie z Punch Control. Mam nadzieję, że zrobię sobie wolniejsze i mniej narowiste auto do nauki.

Dziękuję Wszystkim za porady!

PostNapisane: Cz gru 17, 2015 10:23 am 

Ja bym się jeszcze upewnił, czy oby na pewno castle link obsłuży Twój regulator - może zaprogramowany jest na sztywno dla ustawień domyślnych?. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby przystawka castle nie będzie chciała się z nim łączyć (po prostu castle wgrywa do swoich regulatorów swoje autorskie oprogramowanie). Z wyglądu takie same i zapewne produkowane na jednej linii, ale co tam producent wgrywa na zlecenie zamawiającego tego na ten moment nie możesz być pewien.

PostNapisane: Cz gru 17, 2015 10:47 am 

Dzięki za uwagę, upewnię się, choć ... Castle Link USB Programmer, znajduje się oficjalnie w ofercie HPI, oficjalnie obsługuje on mój model: https://www.hpiracing.com/pl/part/100573

PostNapisane: Cz gru 17, 2015 11:06 am 

Jeżeli tak to ok. Przynajmniej sprzętowo jest kompatybilność. W takim razie jest duże pp, że program też zadziała :) Powodzenia!

PostNapisane: Cz gru 17, 2015 6:13 pm 

Działa, Działa z kompatybilnymi esc HPI ,Axial, sprawdzone osobiście, wielokrotnie .
Do powolnej jazdy to lepiej sprawdził by się jakiś sensorowany napęd lub szczotka np. 27T
A ten regulator obsługuje szczotkowe silniki, używałem go do szczotki ale niestety też potrzeba podpiąć go do kompa żeby zmienić parametry.

http://www.castlecreation...rs_ed_guide.pdf

VATERRAAscenderGarbi
StradaRally
HPIRS4
...

PostNapisane: Pt gru 18, 2015 12:14 pm 

Działa bez problemu, ograniczyłem maksymalną moc, zmniejszyłem moment, włączyłem punch control, czyli coś w stylu kontroli trakcji i teraz używając wspomnianego już trymera na AP-ce, jestem w stanie regulować auto optymalnie dla córki i moich, obecnych potrzeb. Włączyłem sobie również możliwość hamowania, która pewnie nie jest profesjonalna, ale mnie się podoba. Kabelek na prawdę polecam, umożliwił mi również ustawienie progu odcięcia zasilania regla przy spadku napięcia. Bez kabla można włączyć tę opcję, jednak std. regulator odcina przy napięciu pakietu 2S dla 6V, czyli 3V na celę, a to już chyba trochę mało. Ustawiłem sobie odcięcie 3,2V/celę + plus miernik z buzzerem na 3,3V i na prawdę fajnie to działa.

Oczywiście, żeby nie było zbyt różowo, musiałem coś zepsuć w swoim nowym aucie ... . Podkusiło mnie, aby skrócić plastikową rurkę w której schowana jest antena, wiedząc że jest ona dłuższa niż antena.
Ciąłem więc, po centymerze rurkę, sprawdzając czy nie ma anteny, niestety i tak "udało" mi się ją skrócić.
1. Wiem, że to nie ta część forum, zastanawiam się czy mam szansę wymienić samą antenę w odbiorniku (RF-40), czy skończy się wymianą na nowy?
2. Przy okazji spytam, czy to prawda, że aparatury muszą być zgodne z odbiornikami, nie tylko w sensie częstotliwości pracy (2,4GHz), ale również producenta?
Gdyby okazało się, że odpowiedź na pyt.2 brzmi - TAK. Wymianę odbiornika połączyłbym pewnie od razu z wymianą aparatury na innego producenta. Marzy mi się AP-ka z wyświetlaczem,
na której zmian można dokonywać poprzez wybór pozycji z menu. Byłaby większa szansa, że córka niepostrzeżenie nie podkręci sobie trymera od prędkości :)
3. Może moglibyście polecić AP-kę z odbiornikiem, pasujące do reszty Sprinta, w cenie nieprzekraczającej wartości Sprinta?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona