Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 02, 2026 2:16 am

Autor
PostNapisane: Wt kwi 23, 2013 11:05 am 

Witam

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, na chłopski zdrowy rozsądek, sposób zmiany ustawień w wymienionym w temacie regulatorze?
O co chodzi w tych piknięciach, błyskach, czerwonych, zielonych, ile i kiedy wciskać przycisk?
Translator przetłumaczył mi to niezbyt zrozumiale.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt kwi 23, 2013 4:25 pm 

Witam,
Po pierwsze regulator trzeba skalibrować z aparaturą. W tym celu w aparaturze ustawiamy max. gaz i hamulec na 100%, neutralne położenie na 0 i wszystkie krzywe na 0.
Kalibracja z aparaturą:
1. Włączyć aparaturę
2. Wcisnąć czerwony przycisk na włączniku włączyć regulator, po uruchomieniu "puścić" przycisk.
3. Kiedy gaz jest w pozycji 0 przycisnąć przycisk (1x), regulator zapamięta neutralne położenie cyngla gazu.
4. Nacisnąć pełen gaz, przycisnąć przycisk (1x), regiel zapamięta to położenie gazu.
5. Nacisnąć pełen hamulec, przycisnąć przycisk (1x), regiel zapamięta to położenie gazu. Puścić gaz na 0.
Po tej procedurze regulator jest gotowy do pracy.

Regulator ma spory zapas mocy i można go programować przy pomocy programatora http://fortasport.pl/pl/p/Programator-regulatora/3798 lub interface USB http://fortasport.pl/pl/p/interfejs-USB ... torow/3662 . W pierwszym przypadku nie potrzeba komputera. W zależności od wersji oprogramowania jest mniej lub więcej opcji.
Regulator posiada kilka fabrycznych ustawień do najczęściej stosowanych silników: 17,5; 13,5; 4,5 oraz profil custom - wszystko dozwolone.
W wersji 2.1.5 jest do wyboru:
- start mode - czyli reakcja regla na gaz, im wyższa wartość tym regulator będzie reagował bardziej agresywniej;
- timming advance - odpowiada za tzw. "dół" czyli początkowe przyspieszenie;
- start rpm/end rpm - to liczba obrotów przy której ma się włączać timming advance;
- e booster - odpowiada za przyspieszenie/podkręcanie silnika na pełnym gazie, im wyższa wartość tym większy efekt;
- bost rpm - obroty od jakich ma działać e booster;
- operating speed / return speed - najlepiej ustawić na 300 i nigdy tego nie ruszać;
- full throtle only - czy e boost ma dziłać tylko na pełnym gazie czy nie;
- auto cell - odcięcie napięcia przy rozładowaniu akumulatorów;
- nautral brake - samohamowność silnika, im wyższa wartość tym bardziej model będzie hamował kiedy jest gaz w zerowej pozycji najlepiej 5%;
- brake - maksymalny hamulec;
- reverce force - % jazdy do tyłu;
- over heat - kontrola termiczna wł/wył.

W wersji 3.xx e boost został rozbity na dwa:
- e boost 1 - średnie obroty;
- e boost 2 - wysokie obroty;
Zasada programowania jak wyżej.

Do regulatora 850 można wgrać wersję softu 3.xx ale będzie się deczko bardziej grzał niż na 2.1.5.

Uwagi końcowe:
1. Jeżeli zwiększamy moc to robimy to delikatnie, sprawdzając temp. silnika i regla na obudowie. Bezpiecznie jest do 70/80 stopni.
2. Jeżeli jest za dużo mocy/zestaw się mocno grzeje gwałtownie odejmujemy mocy.
3. Im więcej mocy tym większa temp.
4. Suma timingów i e boostów nie może być większa niż 64.
5. Najlepiej zaczynać od zerowych timingów i e boosterów oraz mierzyć temp co 2 -3 min jazdy.
6. Jeżeli masz jakiekolwiek pytania/problemy to http://fortasport.pl/pl/contact lub http://fortasport.pl/pl/i/Kontakt-do-sklepu/15

Pozdrawiam Maciej

Team FortaSport

PostNapisane: Wt kwi 23, 2013 6:12 pm 

Maciek, gratulacje. To nazywam wsparciem uzytkownikow.

Robert

PostNapisane: Śr kwi 24, 2013 9:38 am 

Wielkie dzięki za zainteresowanie.
Na razie nie bedę wgrywać nowego oprogramowania.

Regulator mam juz skalibrowany z nadajnikiem. Srawa dotyczy zmian w programie, dokładniej wyłączenie wstecznego czy zwiększenie hamulca.

Tj. wciskam przycisk na 3 sekundy...
licze czerwone błyski wg. instrukcji:

1- d2rp chcę 1
2- autocell chcę 2
3- neutral brake 2
4- brake 3
5- reverce f.. 1
6- over heat 1

powiedzmy że chcę ustawić hamulec; czekam aż czerwona dioda mignie 4 razy pod rząd i wciskam przycisk. następnie czekam aż zielona mignie 3 razy z pod rząd i wciskam. Teoretycznie hamulec mam zaprogramowany na 75%

Problem jest z wyłączeniem wstecznego gdyż, dioda czerwona miga maksymalnie 4 razy pod rząd, a wsteczny i ochrona jest na 5 i 6 pozycji.

Jeśli coś pokręciłem to mnie poprawcie. Regulator dopiero wyjąłem z pudełka i nic na nim nie instalowałem.
Pozdrawiam

PostNapisane: Śr kwi 24, 2013 1:19 pm 

Krzysztof Ruman napisał(a):
Wielkie dzięki za zainteresowanie.
Na razie nie bedę wgrywać nowego oprogramowania.

Regulator mam juz skalibrowany z nadajnikiem. Srawa dotyczy zmian w programie, dokładniej wyłączenie wstecznego czy zwiększenie hamulca.

Tj. wciskam przycisk na 3 sekundy...
licze czerwone błyski wg. instrukcji:

1- d2rp chcę 1
2- autocell chcę 2
3- neutral brake 2
4- brake 3
5- reverce f.. 1
6- over heat 1

powiedzmy że chcę ustawić hamulec; czekam aż czerwona dioda mignie 4 razy pod rząd i wciskam przycisk. następnie czekam aż zielona mignie 3 razy z pod rząd i wciskam. Teoretycznie hamulec mam zaprogramowany na 75%

Problem jest z wyłączeniem wstecznego gdyż, dioda czerwona miga maksymalnie 4 razy pod rząd, a wsteczny i ochrona jest na 5 i 6 pozycji.

Jeśli coś pokręciłem to mnie poprawcie. Regulator dopiero wyjąłem z pudełka i nic na nim nie instalowałem.
Pozdrawiam

To o czym piszesz to nie ustawienia poszczególnych funkcji, a jeden z 4 profili : 4,5t ; 10,5t; 13,5; 17,5t. Dlatego lampka miga tylko cztery razy. Ustawienia takie jak wsteczny dostępne tylko przez kabelek USB lub kartę programującą.

Pozdrawiam Maciej

Team FortaSport

PostNapisane: Śr kwi 24, 2013 7:51 pm 

W takim razie nie doczytalem instrukcji. Jeszcze raz wielkie dzieki.
pozdrowionka