Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 27, 2026 3:43 pm

Autor
PostNapisane: Wt lut 16, 2010 6:10 pm 

Witam wszystkich.
Na wstępie chcę powiedzieć, że jeśli pomyliłem dział to przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego.

Mam na imię Mariusz. Interesuje się modelarstwem RC od jakiegoś czasu. Do tej pory popełniłem kilka modeli własnej konstrukcji bazujących na zabawkach, były to przede wszystkim łodzie oraz nie udany latający projekt Wicherka.
Teraz jestem w trakcie budowy czegoś w rodzaju modelu o wyglądzie POLONEZA.

Posiadam zestaw z aparaturą SANWA DASH SABER ( dwu kanałowa), dwoma serwami i odbiornikiem- miała być uniwersalna, zasilanie jakie mam przygotowane do modelu to pakiet 9,6v 1000mah.
Im mam pytanie dotyczące regulatora.
Mianowice chce kupić tani regulator i silnik trzyfazowy do niego ( mam co prawda mało używanego SPEEDa 400 ale do niego regulatorów w cenie dla mnie nie znalazłem) .
Co byście polecali? Chciałbym żeby było to zestaw nadający się zarówno do samochodu poprzez łódkę aż po prościutki samolocik w cenie nie przekraczającej zbytnio 100zł.
Są na aukcjach zestawy do tej ceny ale nie mam zielonego pojęcia czy się nadają.
W dziale kupię zamieszczam ogłoszenie o chęci kupna używanego takiego zestawu albo regulatora do speeda.
Pozdrawiam Mariusz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lut 16, 2010 11:01 pm 

Regulatory o taki zakresie uniwersalności by nadawały się do tych wszystkich trzech zastosować i we wszystkich trzech działały dobrze kosztują majątek, albo działają źle w dwóch z trzech zastosowań.

W cenie do 100zł kupisz regulator do speeda 400. Na pewno nie kupisz regulatora z silnikiem do rc-car.

Ten silnik też nie jest najlepszym wyborem do modeli o wadzie powyżej 1200g. Nie wiem ile waży Twój model i w jakiej skali jest wykonany.

Jak sam napisałeś jesteś początkujący, nie warto spróbować stawiać pierwsze kroki na jakieś sprawdzonej konstrukcji a nie samodzielnie coś budować, z jeszcze niepełną wiedzą w temacie?

Robert

PostNapisane: Śr lut 17, 2010 11:20 am 

Model czyli ten polonez jest w skali ok 1:10 rozstaw osi 25cm. masa całkowita nie większa niż 1kg.
Większość tego co zbudowałem nie przekraczało tej masy.
Pokaże przykłady:
Łódka-
http://i289.photobucket.com/albums/ll204/gnam_photo/lodz/HPIM3496.jpg
Pierwszy model samochodu od podstaw
http://i289.photobucket.com/albums/ll204/gnam_photo/lada/jazda.jpg
http://i289.photobucket.com/albums/ll204/gnam_photo/lada/dyf.jpg

To co buduje nie jest sprzętem wyczynowym tylko rekreacyjnym. Niby ten speed jak go kupywałem miał być tylko do wicherka ale super sie sprawdzał, jak ma mój gust w łódce jaki i w tym samochodzie, bardziej się akumulatory grzały niż on sam. Dlatego potem w samochodzie zastosowałem silnik na 12v zasilany z aku od wkrętarki 18v/1ah.
A taki silnik trzy fazowy wiem że kręci się na bardzo wysokich obrotach ale jak mu dam odpowiednią przekładnie i zmniejsze prąd zasilania do ok 6v to powinno być ok. Nieprawdaż?

PS. Co do fotek to robiłem wg FAQ i g... z tego... cały czas wyskakuje błąd związany z
Kod:
. Dlatego są tylko linki bez miniaturek.

PostNapisane: Cz mar 04, 2010 9:16 pm 

Jeżeli końcowy model będzie na podwoziu z takiego materiału jak na fotkach to większość silników klasy 540 je rozerwie, nie mówię już o mechanizmie różnicowym, który wygląda na bardzo delikatny z naciskiem na bardzo. Sugerowałbym klasę 280 do 100 PLN się coś dostanie. Ale jak pisali poprzednicy zastanowiłbym się nad przebudowaniem istniejącego już podwozia zamiast robić samemu.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII