Ehhhhhh........
Wiec sytuacja wyglada tak.Znajomy mial dobrego dzwona,po tym dzwonie dojechal jeszce ze zlamanym wachaczem do samochodu i chcial wylaczyc regiel,ale ten nie dal sie wylaczyc bo najprawdapodobniej padl przelacznik,ale on o tym nie pomyslal i zaczal lutowac kable od wlasnie tego wlacznika.To byly 3 kable odpowiadajace za wlaczenie regla i guziczek do programowania.Jak myslal ze juz wszystko dobze polutowal to podlaczyl okazalo sie ze nic nie dziala i dal mi.Ja zobaczylem ze kable byly niestety polutowane ze soba,wiec ladnie wszystko rozlutowalem i polaczylem,oraz naprawilem wlacznik bo on byl trez rabniety.Podlaczylem i okazalo sie ze spalil sie BEC (system odpowiedzialny za zasilanie odbiornika i serw),ja to zauwazylem i po podlaczeniu koszyga jako zasilania udalo sie uruchomic i wyregulowac model.Nastepnei zakupilem UBEC aby nie bawic sie z koszykiem i oddalem jemu model.Kolega pojechal nad morze i wyjedzil cale pakiety laczone szeregowo dwa pakiety 7.4v 3600mah 20C i wlazyl nastepne dwa aby dalej smigac tez laczone szeregowo 7.4v 5000mah 25C.Po 5 minutach na drugich pakietach kolega zauwazyl ze model jest wyraznie slabszy gdy sie wciska pelen gaz,pomyslal ze pkaiety ale zaraz rozebral karoserie i zobaczyl ze z silnika idzie dymek.Teraz moje pytanie:
1.Czy to mozliwe z regulator uszkodzil silnik bo sam byl uszkodzony po tym dzwonie mimo wszystko ze wczesniejsze pakiety wyjezdzil cale?(sadze ze mcniejsze pakiety mgly miec na to wplyw)
2.Czy da sie sprawdzic poprawnosc dzialanai regulatoa jakims sposobem?(chyba kiedys bylo na forum ale nie moge znalesc)
3.Czy emalia na uzwojeniu silnika musi byc widocznie nadtopione jesli silnik jest spalony czy nie musi?
4.Na wirniku jest nawiniety na calej dlugosci jakis sznurek wykonany z plastiku,wyglada ze przy lozysku przednim jakby byl lekko nadtopiony(moze lozysko jest do wymiany i wirnik lekko chodzil nie w osi,ale na lozysku mimo tego ze to ezrun jest napisane "made in japan" a ze silnik ma 3-4miechy to nie sadze aby padlo),moze dym to jesgo wina?(wiem pewnie nikt z fusow nie bedzie wrozyl...)
http://picasaweb.google.com/dubik.dubik ... 7075832482http://picasaweb.google.com/dubik.dubik ... 7886219426Silnik byl ozywiscie goroacy ale kolego mowi ze miej wiecej o takiej samej temperaturze jak zawsze.