Łukasz Kaczmarczyk napisał(a):
...Problem główny jest przerywana praca silnika (cogging?) oraz mocno grzejący się silnik bez obciążenia (do 70stopni)...
Przyczyną jest zbyt duży timing. W programie AS Genius Tools GII v.1.6.5 spróbuj zmniejszyć timing (fixed i max), ew. skorzystaj z rady Abrama.
Czasami pomaga zmniejszenie odległości między wirnikiem a sensorami do ok. 0,5 mm przez przełożenie jednej podkładki z tyłu na przód lub zamiana grubszej na cieńszą.
Jeśli jest to
ten silnik, to ma on na stałe "zafiksowany" na deklu timing ok. 30*.
Gdyby ten timing był przestawialny, wówczas opóźnienie go rozwiązałoby problem z coogingiem i wysoką temperaturą silnika.
Można jeszcze ew. zastosować
taki dekiel - pasuje do wielu silników - lub po rozebraniu silnika wywiercić na deklu dodatkowe otwory i nagwintować je -
przykład.
Jakub Chomicki napisał(a):
...czy regle CS-Rocket Competition mają ten sam software? i czy można używać kabla usb od GM'a?...
GM'y gen. II mają mody od 0 do 9, a CS'y gen. II - od 1 do 10.
CS Rocket PC-Setup v. 11.6.5 czyta moda 0 GM'a jako mod 1, a moda 9 GM'a jako mod 10.
AS Genius Tool GII v. 1.6.5 czyta moda 1 CS'a jako mod 0, a moda 10 CS'a jako mod 9.
Kabel USB do GM'a pasuje do CS'a.
Zanim CS wypuścił "swój" pierwszy program na PC, to do zmian ustawień w CS'ie używałem interfejsu GM'a i programu AS Genius Tool v. 1.3.6.
Szymon Niebora napisał(a):
...po jakimś czasie, regulator działał tylko wtedy, gdy kabel sensora był odłączony od niego...
W CS'ach podobnie się działo - są "kopiami" GM'ów.
Przyczyną może być wgranie modu z błędami transmisji - możliwa wina po stronie kabla lub zabrudzonego wtyku/gniazda.
Trzeba uważać przy wtykaniu kabla interfejsu USB do gniazda regulatora - ma się zapalić tylko dioda czerwona - tak jest w CS'ach.
Program na PC najczęściej wyrzucał informację o niekompletnej ilości przesyłanych danych zarówno ten od CS'a jak i od GM'a.
Nie pomagał też reset regulatora do ustawień fabrycznych - regulator pracował poprawnie tylko bez kabla sensorów.
Inną przyczyną może być zmiana ustawień modów z 0-timingiem i używanie starszych wersji softu na PC np. AS GT v. 1.4.0 do 1.6.3 dla gen. II.
Odinstalowałem więc stare wersje softu i driverów, usunąłem stare katalogi i wpisy w rejestrze ("XP on board").
Zainstalowałem nowy driver z paczki CP210x_VCP_Win_XP_S2K3_Vista_7.exe (waga 6,79 MB) i nowe softy z końcówką 1.6.5.
Po uruchomieniu nowego programu z podłączonym regulatorem wszystko "zagrało" jak trzeba i daje się "brandować" wszystkie mody.
Dobrze jest mieć zrobione kopie wszystkich modów tuż po pierwszym uruchomieniu regulatora.