Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 5:36 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor
PostNapisane: N sie 28, 2011 1:38 pm 

A ja mam taki problem, że podłączam pakiet, włącznik zawsze jest ON i czasem silnik kręci a czasem nie (wtedy muszę wybrać na nowo mode apką).

Trochę to uciążliwe :(

No nic, różnie kombinowałem i ciągle jest w kratkę.
Miał to ktoś ;) z nowym gm V2 v13.0/v13.1 ?

m.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N sie 28, 2011 7:33 pm 

Ja tak miałem.
A do tego jeszcze doszło to, że po jakimś czasie, regulator działał tylko wtedy, gdy kabel sensora był odłączony od niego:(

s.

PostNapisane: N sie 28, 2011 9:39 pm 

Czesc!

Zwalczyles to jakos?

Btw jak tam 'moje' ustawienie ;) ?

M

PostNapisane: Śr sie 31, 2011 9:02 am 

Łukasz Kaczmarczyk napisał(a):
...Problem główny jest przerywana praca silnika (cogging?) oraz mocno grzejący się silnik bez obciążenia (do 70stopni)...

Przyczyną jest zbyt duży timing. W programie AS Genius Tools GII v.1.6.5 spróbuj zmniejszyć timing (fixed i max), ew. skorzystaj z rady Abrama.
Czasami pomaga zmniejszenie odległości między wirnikiem a sensorami do ok. 0,5 mm przez przełożenie jednej podkładki z tyłu na przód lub zamiana grubszej na cieńszą.
Jeśli jest to ten silnik, to ma on na stałe "zafiksowany" na deklu timing ok. 30*.
Gdyby ten timing był przestawialny, wówczas opóźnienie go rozwiązałoby problem z coogingiem i wysoką temperaturą silnika.
Można jeszcze ew. zastosować taki dekiel - pasuje do wielu silników - lub po rozebraniu silnika wywiercić na deklu dodatkowe otwory i nagwintować je - przykład.

Jakub Chomicki napisał(a):
...czy regle CS-Rocket Competition mają ten sam software? i czy można używać kabla usb od GM'a?...

GM'y gen. II mają mody od 0 do 9, a CS'y gen. II - od 1 do 10.
CS Rocket PC-Setup v. 11.6.5 czyta moda 0 GM'a jako mod 1, a moda 9 GM'a jako mod 10.
AS Genius Tool GII v. 1.6.5 czyta moda 1 CS'a jako mod 0, a moda 10 CS'a jako mod 9.
Kabel USB do GM'a pasuje do CS'a.
Zanim CS wypuścił "swój" pierwszy program na PC, to do zmian ustawień w CS'ie używałem interfejsu GM'a i programu AS Genius Tool v. 1.3.6.

Szymon Niebora napisał(a):
...po jakimś czasie, regulator działał tylko wtedy, gdy kabel sensora był odłączony od niego...

W CS'ach podobnie się działo - są "kopiami" GM'ów.
Przyczyną może być wgranie modu z błędami transmisji - możliwa wina po stronie kabla lub zabrudzonego wtyku/gniazda.
Trzeba uważać przy wtykaniu kabla interfejsu USB do gniazda regulatora - ma się zapalić tylko dioda czerwona - tak jest w CS'ach.
Program na PC najczęściej wyrzucał informację o niekompletnej ilości przesyłanych danych zarówno ten od CS'a jak i od GM'a.
Nie pomagał też reset regulatora do ustawień fabrycznych - regulator pracował poprawnie tylko bez kabla sensorów.
Inną przyczyną może być zmiana ustawień modów z 0-timingiem i używanie starszych wersji softu na PC np. AS GT v. 1.4.0 do 1.6.3 dla gen. II.
Odinstalowałem więc stare wersje softu i driverów, usunąłem stare katalogi i wpisy w rejestrze ("XP on board").
Zainstalowałem nowy driver z paczki CP210x_VCP_Win_XP_S2K3_Vista_7.exe (waga 6,79 MB) i nowe softy z końcówką 1.6.5.
Po uruchomieniu nowego programu z podłączonym regulatorem wszystko "zagrało" jak trzeba i daje się "brandować" wszystkie mody.
Dobrze jest mieć zrobione kopie wszystkich modów tuż po pierwszym uruchomieniu regulatora.

PostNapisane: Śr sie 31, 2011 11:49 pm 

Uprzejmie donoszę, że powyższego problemu nie mam.

Jaka jest ostatnia wersja AS tools?

Robert

PostNapisane: Cz wrz 01, 2011 8:40 am 

KiT napisał(a):
...Jaka jest ostatnia wersja AS tools?

1.6.5 z 18 lutego 2010 r.

PostNapisane: Pn wrz 05, 2011 10:01 am 

Michał Abramowicz napisał(a):
Czesc!
Btw jak tam 'moje' ustawienie ;) ?

Ja jeszcze nie testowałem, ale w najbliższym czasie to zrobię:)
Obecnie testuje 9,5T (6554) do rajdów na programie który łączy w sobie zalety mod 5 i mod 8-9 (v13.1).
Generalnie silnik jest piekielnie mocny i szybki, jedynie co mnie ciut drażni to to, że późno załącza się additional timing.
Zastanawiam się czy lepiej zmnijeszyć wartość switching point rpm czy lepiej wyłączyć variable timing, który podobno przy niskich obrotach zmniejesza wartość timingu i mozę stąd jest taki efekt.

PostNapisane: Śr wrz 28, 2011 11:47 am 

generalnie uprzejmie donoszę, że dopiero wersji 1.6.3 pracuje z WIN7 nie przekłamując transmisji. Ustawienia wgrywane na wersji 1.6.2 przyprawiają regulator o dziwne zachowania na platformie WIN7, zaś update firmware to już całkowity hardcore.

Robert

PostNapisane: Wt lis 01, 2011 5:22 pm 

A jak płynność w porównaniu z MMPro? Bry tak w ogóle ;)

PostNapisane: Wt lut 17, 2015 12:27 am 

Oświecam stary temat, gdyż posiadam taki regulatorek i nie umiem go ustawić, totalnie nie mam o tym pojęcia. Potrzebuję pomocy kogoś, kto zna się na temacie. Na stronie producenta znalazłem stare oprogramowanie do programatora, a Wy opisywaliście już nowsze opcje. Skąd mogę je dorwać?

Regiel: GM Genius 120 #97168
Silnik: GM RACE 5,5T #97405
Programator: GM USB adapter #7168.6
Autko: Xray XB4

Proszę o pomoc!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6