Kridik napisał(a):
Ciekawy ten regulator
A jeszcze pytanko dotyczące prądu rwanego/chwilowego to on jest powiązany z baterią o ile dobrze rozumiem i jak moja najmocniejsza bateria ma chwilowy 300A a aktualny regiel 190A to możliwości baterii nie są w 100% wykorzystywane? Dobrze to rozumiem?
Mam na myśli to że jak bym kupił lepszy regiel i np. ten co podałeś ma 780A to regiel przekazał by mocniejsze napięcie na silnik?
I czy silnikowi jest obojętne ile S ma bateria? Wiem że regulator ma z góry podane ile S maksymalnie wytrzyma ale nie wiem co z silnikiem.
1.To nie jest dokładnie tak, nie sugeruj się za bardzo tymi śmiesznymi liczbami chwilowego prądu typu 200-1000amp, bo jak ten regiel by dostał chociaż 200amperów to zobaczyłbyś magiczny dym.
2. Co do możliwości baterii to też nie tak, że nie wykorzystujesz jej w 100%, jak chcesz dokładniej to zrozumieć to radze pouczyć się ogólnie o elektronice, co to opór, amper itd...
Generalnie im wydajniejszy aku tym lepiej.
3.Silnikowi nie jest obojętne napięcie. KV to obroty jakie silnik uzyskuje z 1V bez obciążenia. Zaleca się nie przekraczać 40 tyś obr/min.
Czyli jak masz silnik 4600kv i lipo 11.1 to 11.1 x 4600 = 51060obr/min. Czyli przy takich obrotach nie gwarantuje Ci, że rotor w silniku sie nie rozpadnie