Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 1:21 pm

Autor
PostNapisane: Pn wrz 12, 2011 5:33 pm 

Witam

Mam kopie asso rc18t chyba z oryginalnym reglem (propulse) i taki problem:
Po podłączeniu odbiornika i silnika do regla wszystko działa poprawnie, jednak jak podłączę servo zaczyna głupieć. Serwo wydaje cichutkie dźwięki jakby chciało działać a nie działa, silnik przestaje kręcić albo szarpie nawet bez wciskania spustu na apce. Sprawdziłem inny odbiornik inną aparaturę i nowe servo w sklepie i zawsze to samo. Czyli problem musi tkwić w reglu. Co to może być i czy da się to jakoś naprawić??

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr paź 26, 2011 1:04 pm 

Witam
Z tgo co opisałeś wynika że wszystkie funkcje ESC działają tylko regulator jest niestabilny może to wynikać z kilku żeczy:
1 Regulator jest niestabilny gdyż pakiet zasilający ma zbyt małą wydajność prądową i bardzo spadają napięcia , wtedy szarpie gdyż traci łączność z radioodbiornikiem.
2 W regulatoże może być małe zwarcie kture daje zakłucenia np między zasilaniem silnika a bec razde dokładnie obejżeć całą płytke i mofety w tym regulatoże.
3 Indukcja w przewodzie sygnałowym łączącym regulator z radioodbiornikiem np z powodu bliskości silnika, regulator może to traktować jak sygnał. poprowadź kabelki łączące ESC z radioodbiornikiem najdalej jak się da od silnika i przewodów wysokoprądowych.
4 Regulator może także posiadać błędy w programie wtedy konieczne jest zresetowanie regulatora i zaprogramowanie go od nowa najlepiej zgodnie z instrukcją obsługi.
Mam na dzieje że moje podpowiedzi okażą sie przydatne i życzę powodzenia!
pozdrawiam
Maciej Hatny

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość