Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 06, 2026 2:58 am

Autor
PostNapisane: Śr sty 05, 2011 4:26 pm 

Witam

Na poczatku chialbym zaznaczyc, ze do tej pory z modelarstwem, pradami, etc. mialem malo wspolnego, dlatego badzcie wyrozumiali. Dodatkowo przykro jest, ze nie ma ZADNYCH tematow podwieszonych, ktore traktowalyby o ladowaniu akumulatorow, ich wlasciwosciach, samodzielnemu robieniu pakietow, etc. A przeszukiwanie wszystkich tematow daje rozne rezultaty...

Mam kilka pytan odnosnie aku:
1. Jesli chodzi o pakiety... czesc z nich oporcz standardowego info (v i mah) ma tez: "Wysokoprądowy pakiet 30 C", albo np. 10C
Co to dokladnie oznacza ? I co to daje w praktyce ?

2. Na rc.info.pl wyczytalem, ze najlepiej jak pakiet (nimh) jest ustawiony w ukladzie IIIIII. Glownie dlatego ze mozna je podlaczyc do wyrownywarki.
Czy pakiety polaczone === lub I=== (7 celowe, 8,4v) mozna wyrownywac ? Jesli tak to w jaki sposob ?

3. Jesli chialbym sam zrobic pakiet (z lutowaniem mialem troche do czynienia wiec raczej bym sobie poradzil, tym bardziej ze jest sporo poradnikow) to jakie akumulatorki musialbym uzyc ?
Czy mozecie podac jakis przyklad/link, zebym wiedzial od razu czego musze szukac ?

pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr sty 05, 2011 8:07 pm 

1. Jest to prąd jaki może oddać akumulator, do bezszczotki im więcej C tym lepiej.
2. Nie wiem, z NiMh dużo wspólnego nie miałem ;)
3. Pakiety lutuje się z pojedynczych ogniw, np.:
http://www.rcwroblik.pl/Cela+Intellect+ ... 01,i2.html
Ale tak Ci tylko podpowiem, że jeżeli będziesz brał model z bezszczotką to nie kupuj pakietów Nixx, a Lixx

PostNapisane: Śr sty 05, 2011 8:43 pm 

Żeby wyrównac cele w pakiecie trzeba mieć specjalną rozładowarkę i muszą być one rozlutowane każda cela osobno.

PostNapisane: Śr sty 05, 2011 9:10 pm 

Gensior napisał(a):
1. Jest to prąd jaki może oddać akumulator, do bezszczotki im więcej C tym lepiej.

A jak jest z silnikami szczotkowymi ? Dlaczego rzadko kiedy jest podany ten parametr skoro wyglada na to, ze jest dosc wazny ?
Gensior napisał(a):
Ale tak Ci tylko podpowiem, że jeżeli będziesz brał model z bezszczotką to nie kupuj pakietów Nixx, a Lixx

Mam zamiar kupic E-maxx'a zwyklego z podwojnym Tytanem 550
michal0051 napisał(a):
Żeby wyrównac cele w pakiecie trzeba mieć specjalną rozładowarkę i muszą być one rozlutowane każda cela osobno.

Eee, chyba nie do konca. Widzialem nie jednokrotnie jak w wyrownywarke wsadzany jest np. pakiet 6 cel juz zlutowanych... druga fota TUTAJ

No ale dalej nie wiem czy mozna wyrownywac pakiety === oraz I===. Np. takie jak dodaje traxxas do swoich modeli e-maxx i e-revo

i jeszcze jedno moje pytanie do Gensiora:
4. Czym sie rozni akumulator co pokazales mi w linku od np. takiego:
http://allegro.pl/akumulator-r14-c-3500 ... 19824.html

PostNapisane: Śr sty 05, 2011 9:16 pm 

Co za absurd... dlaczego nie mozna w tym dziale edytowac postow ? Kiedy w innych edycja dziala bez problemu ?!

Gensior:
Co do mojego ostatniego pytania... oprocz pojemnosci oczywiscie ;)

PostNapisane: Śr sty 05, 2011 9:35 pm 

Demoniq napisał(a):
Gensior napisał(a):

A jak jest z silnikami szczotkowymi ? Dlaczego rzadko kiedy jest podany ten parametr skoro wyglada na to, ze jest dosc wazny ?

Silniki szczotkowe nie biorą tyle prądu co bezszczotki, a wydajność prądowa jest podawana chyba zawsze, ale mówię tutaj o pakietach LiPo, jak jest z NiMh nie wiem.

Czym się różnią te celki Ci nie powiem, jeżeli chcesz lutować pakiet spytaj się najlepiej kogoś kto to robił, na pewno poleci Ci dobre ogniwa.

Ja polecił bym Ci i do Traxxasów ze szczotkami pakiety LiPo, jeżeli spalisz silniki standardowe to kupisz Titana 775 który już sobie radzi z LiPo. Na pakiety NiMh już mało kto się decyduję, LiPo są po prostu wygodniejsze (ładujesz i śmigasz) tańsze i lepsze (wydajność prądowa). Do tego jak będziesz przechodził na bezszczotkę będziesz miał już pakiety, bo NiMh na BL to nie jest dobre wyjście.

PostNapisane: Śr sty 05, 2011 10:31 pm 

Jeśli chodzi o akusy, jakiekolwiek, wszystkie informacje są już napisane. Ale mam dobry dzień, więc wszystko powtórzę ;)

Pakiety NiMH możesz wyrównać zawsze, niezależnie od lutowania. Jedynie z pakietem tzw. STICK PACK jest masa zachodu- wbijasz jakieś szpilki przez osłonkę i wyrównujesz jakąkolwiek ładowarką programem na pojedyncze ogniwo. Zabawy tak wiele, że chyba nikt kto zdecydował się na taki rodzaj pakietu tego nie robi.

Nie chce mi się pisać więcej, powiem Ci krótko- jest to technologia tak przestarzała i nieprzyszłościowa, że będąc na Twoim miejscu nawet bym z nią nie zaczynał. Nauczysz się wszystkiego o LiPo od razu i ta wiedza przyda ci się przez następne parę lat (aż do wymyślenia i wprowadzenia nowego typu ogniw ;)). O niklach można pisać całe wypracowania, wiedzieć o nich wszystko a i tak najlepsze pakiety nie oddadzą tyle prądu co średniej klasy LiPo. I padną po roku ;)

Odnośnie prądów i silników- odsyłam po parę informacji tu http://rcauto.pl/forum/viewtopic.php?f=66&t=53349&sid=0714c216d4330bb70da511af6ac24d25.

PostNapisane: Śr sty 05, 2011 11:42 pm 

To co tutaj piszecie to jest jakas masakra...

Przykladowo Dawid odsyla mnie do tematu gdzie czytam 4 post brzmiacy:
"na lipolach po okolo 3-4 tygodniach(zalezy jak czesto jezdzisz) spalisz silniki albo przynajmniej jeden, drugi z reszta kwestia czasu, lipole nie nadaja sie do zasilania szczotek."
jednoczesnie chwile pozniej ktos pisze:
"Rodzaj pakietu nie ma najmniejszego znaczenia. Przy założeniu, że osiągi obu są takie same, na NiMH i na LiPo silnik wytrzyma tyle samo."
i nikt tego nie dementuje ani nie prostuje....
Jednoczesnie radzicie mi brac od razu lipole piszac ze na nich po 2 tygodniach usmaze silnik. No masakra jakas. A teraz Najlepsze - chwile pozniej kolejny kolega pisze:
"kolego to ze szczotki padaja na lipolach napsialem ci z doswiadczenia bo mialem w modelu silnik )a raczej silniki) szczotkowe i jezdzielm na pakiecie ni-mh, potem zmienilem na li-ion i silniki zaczeły sie masakrycznie grzac, czesto robilem z tego powodu przerwe , jednak silnik predzej czy później padł, na li-ion zalatwilem 4 silniki w tym dwa stockowe 20 i 27T oraz dwa w pelni rozbieralne 23T, kupilem do tego modelu nimha i od tamtej pory na silniku firebolt smiga az miło"

Z tego wszystkiego (i z wielu innych rozmow na tym forum) mozna wywnioskowac, ze jesli chce sie pojezdzic troche na szcotce to wypadaloby wkladac nimhy. Jednak wszyscy kaza wkladac lixx piszac jednoczesnie ze silnk zaraz sie spali. Masakra...

PostNapisane: Śr sty 05, 2011 11:57 pm 

To co napisałeś jest prawdą- w tym wszystkim idzie się pogubić. Ale modelarstwo jest sztuką wyborów i indywidualnych preferencji. Jeśli oczekiwałeś rady w systemie zero- jedynkowym to niestety, ale w tym hobby nigdy jej nie otrzymasz. Poczytaj sobie choćby tematy w stylu "czy warto kupić model XX". 10 osób powie Ci, że to szrot, a 2, że śmigają i jest ok. Nie ma odpowiedzi uniwersalnych nawet na najprostsze pytania.

A przechodząc do sedna- ja poleciłem Ci kupno takiego zestawu, a nie innego. Dlatego, że ja nie umiem sobie odmówić tuningu modelu, zawsze jest za mało prędkości, zawsze kiepska trakcja, ale też ogromna przy tym wszystkim zabawa. Ale są tacy, którzy kupią do tego modelu 2 pakiety NiMH i będą tak się bawili 2 lata, aż zjadą szczotki w tych silnikach i kupią nowe.

Temat który Ci podesłałem pokazuje dwie drogi. Jedna z nich to kupno pakietów, które prędzej czy później wymuszą tuning w silnikach. Chociaż z tego co mi się wydaje, tych 775 tak szybko nie zje, ale niewiele o tym wiem. Druga droga natomiast to zachowawcza zabawa z mniejszymi prędkościami, ale i mniejszymi kosztami.

Nikt z nas nie zdecyduje za Ciebie. Każdy jedynie mówi co zrobiłby sam i co sam uważa. A Ty mając wszystkie te informacje i punkty widzenia podejmij własną decyzję i napisz własną historię, według której będziesz potem uczył innych :)

PostNapisane: Cz sty 06, 2011 11:06 am 

Dokładnie tak jak Dawid piszę.
Ja nie wyobrażam sobie powrotu do NiMh, nawet gdybym z powrotem miał brać E-Revo z Titanami 550.
Sam śmigałem tak właśnie na LiPo, i już pewnie Ci pisałem, że standardowe silniki spaliłem po 2 tygodniach, potem wsadziłem Titana 775 i już żadnych problemów z nim nie miałem.
Zresztą dobre pakiety NiMh o pojemności min. 5000mAh z tego co wiem kosztują dużo i nie zdziwiłbym się, gdybyś kupił 2 pakiety LiPo Turnigy + Titana 775 za taką samą cenę, co 2 dobre pakiety NiMh, a pamiętajmy, że jeżeli chcesz utrzymać je w dobrej kondycji potrzebne są jakieś wyrównywarki itp.
A jeżeli chcesz dobrze się bawić, to zmiana na bezszczotkoę po jakiś czasie jest nieunikniona, a wtedy już tylko LiPo ;)

To jest tylko moje zdanie, znajdzie się pewnie i taki który woli pakiety NiMh, zrobisz jak chcesz ;)

PostNapisane: Cz sty 06, 2011 12:14 pm 

No dobra...

To prosze wyjasnijcie mi jeszze jedna kwestie... jesli chodzi o pakiety Lipo.
Przykladowo do wspomnianego e-maxxa musialbym miec napiecie 14,8v. Mozna kupic 2x 2S albo 1x 4S. Ale czym to tak naprawde sie rozni i o co dokladnie chodzi.
Na przyklad ktos tam pisal, ze 2x2S w jego modelu "widzi" jako 1x4S. Albo na odwrot. O co dokladnie kaman ?

Mozecie przyblizyc ta kwestie ?

PostNapisane: Cz sty 06, 2011 1:06 pm 

Powiedzmy, że masz 2 pakiety 2s 5000mAh i jeden 4s 5000mAh.
Łączysz te 2 pakiety 2s szeregowo i powstaje Ci pakiet 4s 5000mAh, czyli parametry (napięcie pojemność) ma takie same jak jeden 4s, tyle tylko, że jest podzielony na 2.
E-Maxx przystosowany jest do 2 pakietów, jeżeli wsadzisz tam jeden pakiet 4s to model będzie nie wyważony, dlatego wkłada się po 2 pakiety i łączy je, wtedy ciężar jest rozłożony jak należy.
Można włożyć też (jeżeli się zmieszczą) 2 pakiety 4s i połączyć je równolegle, wtedy będziemy mieli 2x większą pojemność, czyli 10000mAh, tyle, że jeden pakiet 4s już swoje waży i moim zdaniem lepiej jest zmieniać pakiety częściej i mieć model lekki. Gdyby pakiety wytrzymywały po 10min. jazdy to wtedy trzeba było by myśleć o zwiększeniu pojemności, ale na pakiecie 5000mAh pojeździ się długo i zmiana co jakiś czas uciążliwa nie jest :)