Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 7:51 pm

Autor
PostNapisane: Cz sie 26, 2010 9:44 pm 

Witam.
Może ktoś z Was wyjaśni mi to zjawisko.
LiPo Turnigy w miękkiej obudowie 5000mAh 2S, do tego mam podłączonego buzzera z diodami. Silnik to HPI Firebolt15T i regiel HPI SC-15, wszystko siedzi w łosiu xxx-s. Ładowarka Mystery 650 jeden z wielu klonów accucela i imaxa b6. Cele balansują się chyba przyzwoicie bo maksymalne odchylenie to 0,02V, czasami są wyrównane idealnie. W momencie gdy rozładowuje pakiet pod sam koniec jedna z cel często spada poniżej wartości dopuszczalnej (wtedy jest dosyć duża różnica napięcia w obu celach, czasami rzędu 0,4V) i proces zostaje przerwany, wtedy ustawiam na chwilę balansowanie, cele ładnie i szybko się równają i wtedy jeszcze raz podchodzę do rozładowywania i tym razem ładowarka jest wstanie ukończyć proces rozładowania. Przy ładowaniu 1C wchodzi 5100 mAh. To jest dziwna sprawa przy rozładowywaniu, teraz dziwna sprawa przy użytkowaniu. Pakuję ładnie naładowany i zbalansowany pakiet, wciskam delikatnie gaz i pika :) buzzer że jedna cela pada!!! wciskam gaz mocniej przestaje pikać. Po minucie jazdy na "pikającej" celi buzer zapala się na zielono i wszystko jest cacy. Dalej już bez żadnych problemów. "Pika" zawsze ta sama cela i jako pierwsza zawsze się kończy. Czy to trefny pakiet?

Himoto RXT-1 na szczęście BYŁ

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt sie 27, 2010 9:21 am 

Przydałby się logger napięcie dla pakietu, lub inny buzzer, bo to on może być uszkodzony.

A co do rozładowania na ładowarce - tego się nie robi.

PostNapisane: Pt sie 27, 2010 9:26 am 

Tomek Lipert napisał(a):

Sie robi ;) zeby sprawdzic stan pakietu i/lub jego faktyczne parametry ale nie jednym amperkiem jak w imaxie b6 etc tylko min 10A.

PostNapisane: Pt sie 27, 2010 9:36 am 

pitekk napisał(a):
Pakuję ładnie naładowany i zbalansowany pakiet, wciskam delikatnie gaz i pika buzzer że jedna cela pada!!! wciskam gaz mocniej przestaje pikać. Po minucie jazdy na "pikającej" celi buzer zapala się na zielono i wszystko jest cacy.

Mam to samo, pakiety Turnigy 2s w twardej obudowie, aż się wystraszyłem, że jest coś nie tak :)
Napisałem do sprzedawcy i dostałem odp:
Cytuj:
Witam.

Myślę że, spowodowane jest to tym że, podczas ruszania/startu(tzw.hardstart) pobierany jest większy prąd, a potem gdy napięcie się ustabilizuje działa normalnie. W Twoim przypadku może być też to, że pakiety których używasz mogą mieć małą wydajność prądową(niskia wartość C). Miałem kiedyś podobną sytuację w heli. Zmieniłem pakiety na mocniejsze i jest ok.

Może być też, lużne połączenie złącze bal.-buzzer, wtedy też buzzer zachowuje się jakby pakiet był rozładowany.

Buzzery które masz są dobre. Używa ich wiele osób. Sam zresztą też ich używam.

I poza tym pikaniem na początku buzzery nigdy mnie nie zawiodły, więc pewnie tak jest.

PostNapisane: Pt sie 27, 2010 10:15 am 

dzięki wielkie bo już się wystraszyłem że to coś poważnego

PostNapisane: Pt sie 27, 2010 1:10 pm 

luke napisał(a):
Tomek Lipert napisał(a):

Sie robi ;) zeby sprawdzic stan pakietu i/lub jego faktyczne parametry ale nie jednym amperkiem jak w imaxie b6 etc tylko min 10A.

Tak, ale tutaj wiadomo, o jakiej ładowarce mówimy. :) No i z pierwszego postu można wnioskować, że pitekk robi tak przed ładowaniem, co sensu nie ma.

PostNapisane: Pt sie 27, 2010 1:29 pm 

I przy okazji dowiedziałem się czegoś pożytecznego :) skoro takie rozładowywanie (max 1A) nie ma sensu to nie będę tego robił. Dopiero zaczynam przygodę z prądami więc wybaczcie

PostNapisane: Pt sie 27, 2010 1:35 pm 

Swoją drogą, kupiłem od Pana Przemka ten jeden pakiet Turnigy 2s już jakiś czas temu (jeszcze do Firestorma) i Pan Przemek napisał, że można właśnie pakiet tak jakby uformować (pakiet LiPo) czyli naładować, rozładować i zrobić tak 3 cykle.
I niedawno dokupiłem do E-Revo jeszcze jeden pakiet taki sam, tym razem z nim już niczego nie robiłem i ten nowy pakiet jest w gorszej kondycji niż ten od Pana Przemka, który już trochę w Firku wyjeździł. Jak stary pakiet ma ponad 3,7v to ten nowy poniżej 3,3v.

PostNapisane: Pn wrz 13, 2010 2:48 pm 

witam
mam takie cos samo.... wydaje mi sie ze te tanie buzzery lipo maja min 2 wersje softu....w sumie mam 2 z polski -i bipuja jak sie da gazu...(czyli jakby spadalo napiecie ponizej 3,1 na cele) i 2 z holandiii te nie piszcza a wygladaja tak samo..inny soft ???..moze nie tak czuly na chwilowe zmniejszanie napiecia.... generalnei tych piszczacych juz nie uzywam bo mnie wkurza taka jazda...a aku przeciez nie wywale bo sa dobre....i na takim lipolu jezdze naprawde dlugo takze nie ciagne kosmicznych pradow, moze w ulamku sekundy prad jest wiekszy i cela ma mniej niz te 3,1 ale....nie chce mi sie w to wierzyc...
pozdrawiam

Ostatnio edytowano Pn wrz 13, 2010 7:15 pm przez wiitteek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn wrz 13, 2010 5:44 pm 

to z pewnością jest wina tandetnych buzzerów, mój ostatnio ocipiał i piszczał non stop przez kilka minut na pełnej baterii, po odłączeniu i ponownym podpięciu uspokoił się, ale piszczenie przy dodaniu gazu przez jakieś 2 minuty jest zawsze, później się "przyzwyczaja" i model śmiga jeszcze dobre 30-40 minut na całkiem wysokich obrotach