Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn cze 15, 2026 4:51 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr wrz 17, 2008 12:04 pm 

Witam,

Kupilem jdena ladowarke,a chce ladowac dwa pakiety naraz.Ladowarka to shart 10 v2.0 a pakiety to 8,4v 3300mah.Tutaj zamieszczam moje dwa pomysly na ten problem:

Obrazek

Pierwszy z nich,ktorego jestem niemal pewien ze wybire tak jak widac zaklada polaczenie pakietow szeregowo.Na zalaczonym obrazku widac ze ladowarka jest w stanie pociagnac 14cel(2 pakiety po 7cel to 14 cel) przy natezeniu 2,6a.

Drugi wariant zaklada poleczenie rownolegle czyli ladowarka widzialaby 1 pakiet posiadajacy 7cel o pojemnosci 6600mah.Taki pakiet wtedy chcialbym ladowac pradem 5a,tylko nie jestem pewien czy to wtedy by sie rowniomiernie rozlozylo na 2,5a na pakiet,dlatego wydaje mi sie ze spsob nr 1 jest lepszy.

Prosze sie wypowiedz na ten temat co o tym sadzicie i czy jest to mozliwe.Mam jeszce tylko jedne pytanie.Czemu na tej tabeli od ladowarki jest napisane ze 7cel to 10,5v a 14 cel to az 21v?Czy to normalne?Nawet jak moj ecs przyjmuje nominalnie 16,8 to nic sie jemu nie stanie z tymi 14celami ktore teoretycznie tez powinny miec te 16,8 a wg ladowarki az 21v?Pozdrawiam i dziekuje za wszelka pomoc w tym przedsiewziecie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 17, 2008 12:57 pm 

A i tak wyjdzie podobnie jakbys te pakiety oddzielnie ladowal... Do laczenia rownoleglego i szeregowego pakiety musza byc w takim samym stopniu rozladowane jakbys ladowal je oddzielnie niemusisz sie tym przejmowac nimh niepotrzebuje zawsze pelnego cyklu (dc->c).
Imho dopuki ladowarka niema jakiejsc sensownej mocy na wyjsciu w okolicach np 100-150W takie kombinowanie mija sie z celem.
Wartosci napiecia to nie napiecie nominalne tylko szacowane napiecia przy ktorych koncza sie ladowac ogniwa.
BTW Jakby ktos bardziej doswiadczony sie odezwal jak jest z laczeniem rownoleglym pakieto nixx ??

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 17, 2008 1:14 pm 

Witam,
po kolei:
- Podłączenie pakietów szeregowo (pierwszy sposób podany na rysunku) przy ustawieniu 5A prądu ładowania powoduje ładowanie obydwu pakietów tym samym prądem (właśnie 5A). Napięcia mogą się różnie rozkładać - przy 14-tu celach może być tak, że jedna cela będzie padnięta, a po sumarycznym napięciu nawet tego nie zauważysz...
- Połączenie pakietów równolegle Ni-CD lub Ni-Mh nie jest zalecane, bo w chwili ich łączenia mogą popłynąć prądy wyrównawcze (jeżeli jeden pakiet jest prawie pełen, a drugi pusty - te prądy mogą być znaczne). Przy takim połączeniu prąd rozkłada się pomiędzy dwa pakiety - niekoniecznie równomiernie.

Przy Twoich pakietach:
- Przy połączeniu szeregowym ładowarka widzi 14 cel.
- Przy połączeniu równoległym ładowarka widzi 7 cel.

pozdrawiam
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 17, 2008 2:57 pm 

sumpirowicz napisał(a):
Witam,
po kolei:
- Podłączenie pakietów szeregowo (pierwszy sposób podany na rysunku) przy ustawieniu 5A prądu ładowania powoduje ładowanie obydwu pakietów tym samym prądem (właśnie 5A). Napięcia mogą się różnie rozkładać - przy 14-tu celach może być tak, że jedna cela będzie padnięta, a po sumarycznym napięciu nawet tego nie zauważysz...

zeby nie bylo to nie jestem takim laikiem w tym ale dziekuje za odpowiedz.No ale dalej,piszesz ze jedna cela moze np z poloczenia szeregowego pasc a reszta byc ladowana bardziej.Dokladnie taka sama sytuacja moze sie stac ladujac jeden pakiet.Jedna cela tez moze pasc a ladowarka i tak bedzie ciagnac pakiet tak jakby bylo 7 cel.Wiec tak mi sie wydaje na logike czy jest 14cel czy 7 to i tak to nic nie pomaga.

Tak samo jest z roladowywaniem.Pakiet 7 cel ladowarka rozladowywyuje do np do 7v i nie wie czy na pierwszej jest np 0,7v a na nastepnej 1,3v i kolejnych pieciu 5v.No chyba ze ie myle to prosze mnie bardzo poprawic.

Jezeli bym potraktowal te 14 cel pradem 2,5a,to czasowo wyszloby to 1,3*3300mah/2500ma=1,7h ~ 1h 42min

a ladujac pojedynczo pakity wychodzi 2*1,3*3300/3300(wtedy traktowalbym pakiet 1C)=2,6h ~ 2h 36min

I wiec te orietacyjne 10,5v na pakiet 7 cel to cos normalnego i jak wsadze te dwa pakiety do regulatora 16,8v nic sie nie stanie?Obecnie laduje 4h 25min i napiecie wynosi 9,77v.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 17, 2008 4:40 pm 

Na reglach podawane jest nominalne napiecie ktore obsluzy, nominalne napiecie nixx to 1.2V i do takiego napiecia nawet swierzo naladowana cela spada pod obciazeniem.
Co do roznic napiec na poszczegolnych celach jest tak jak piszesz tylko w mniejszej skali dlatego miedzy innymi uzywa sie wyrownywarek (pajaczkow). Łaczenie rownolegle bym sobie odpuscil bo jak widac moga zdarzyc sie jaja. A co do oszczedzania godziny (podczas ladowania) to poco skoro i tak 1 cykl dziennie to bezpieczna granica dla nimh ;)

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 17, 2008 5:02 pm 

co chcesz powiedziec przez ten 1 cykl?Ze akumulator nimh powinno sie ladowac tylko 1 raz dziennie i dopiero nastepnego dnia ponownie?Pierwszy raz takie cos slysze.Jestes pewien?

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 17, 2008 5:12 pm 

Dubik, dobrze słyszysz, takie są zalecenia odnośnie NiMH.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 17, 2008 5:21 pm 

Wiem ze jestm strasznie upierdliwy i za to przepraszam.

Dobra wiec widocznie tak musi byc.Wiec ladowanie kilka razy dziennie odpada.Ale mam jeszce jedno pytanie.Laduje teraz akumulator ten 8,4v 3300mah ladowarka shark 10 v2.0 i teraz mam pytanie.W "user set" mam wylaczone "safety timer" i "capacity cut off".Czy w takim przypadku ladowarka i tak sama sie skapnie i wylaczy ladowanie kiedy aku bedzie pelne?Nic mam nie robic tylko grzecznie czekac na zakonczenie ladowania ktore nastapi automatycznie?

EDIT:

w ksiarzeczce od ladowarki nie jest napisane o tym ze nimh mozna tylko raz dziennie i o tym ze ladowanie sie zakonczy ewentual;nie automatycznie ,dlatego pytam.Do aku nie dostalem zadnej karteczki z informcjami wiec moglem nie wiedziec.

EDIT2:

czy jak chce ladowac pradem 1C to musze posiadac czyjnik temperatury czy nie?

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 17, 2008 7:01 pm 

Powiem tak, NIGDY nie stosowałem się do zaleceń odnośnie jednego cyklu dziennie i np. na zawodach pakiety dostawały po 8 cykli prądem więcej niż 1C i... żyją dalej :) Może ktoś kto płaci po 250zł za selekcjonowane ogniwa przestrzega zaleceń odnośnie ładowania, ja jednak takich nie kupuję i dlatego zalecenia mam gdzieś :)
Odnośnie twojego pytania o safety timer i capacity cut-off:
- safety timer - czas po jakim ładowarka przerwie ładowanie bez względu na to czy pakiet dał znak końca ładowania (przez delta peak) czy nie, przydatna funkcja chroniąca pakiet przed usmażeniem jeśli źle nastawiliśmy parametr delta peak w ładowarce lub po prostu pakiet nie "peak-nął"
- capacity cut-off - ilość prądu wpakowanego w ogniwa po której ładowarka przerwie ładowanie bez względu na to czy pakiet dał sygnał naładowania czy nie, przydatność jak safety timer ale inne kryterium.
Jeśli ładujesz prądem 1C to w końcowej fazie ładowania pakiet może być dość ciepły ale nie powinien przekroczyć bodajże 42st., czujnik więc przydałby się i do tego ustawienie w ładowarce temp cut-off.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 17, 2008 7:04 pm 

Witaj ponownie,
oto opowiedzi na Twoje ostatnie pytania:
- Warto ustawić capacity cut off na ok. 20% więcej niż pojemność pakietu. Przy ładowaniu prądem na poziomie 0,5 - 1 C ładowarka sama powinna zauważyć dV. Niestety, Shark ma bardzo duży ten dV na celę (podobno 10mV) co oznacza, że pakiet będzie mocno się grzał w końcówce ładowania.
- W związku z powyższym - zwłaszcza do Sharka warto mieć czujnik temperatury.
- Nigdzie nie spotkałem się z informacją, żeby nie ładować/rozładowywać pakietu częściej niż raz dziennie. W dokumentacjach spotkałem się jednak kilkakrotnie z informacją, że pakiet przed rozpoczęciem ładowania/rozładowania powinien być schłodzony do temperatury otoczenia (IB dodatkowo podaje, że nie powinno się chłodzić pakietu wentylatorami).
pozdrawiam
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 17, 2008 8:04 pm 

Przemek ja wiedzuialem co to sa za opcje,jednak nie bylem pewien czy po ich wylaczeniu ladowarka i taka sama sie wylaczy,ale dzieki jeszce raz za pomoc.Co do tego ladowania to byloby dla mnie troche chore,poniewaz planuje go ladowac z 2-3 razy dziennie,wiec ciesze sie ze moge to spokojnie robic i ze po kilku ladowaniach z tych 3300mah nie zrobi sie 1000.

Sumpirowicz,jesli mam wlasnie te 3300 i doloze do nich 20% to wyjdzie mi 3960mah,wiec jesli ustawie powiedzmy capacity cut off na ta wartosc to wtedy chyba nie bede musial korzystac z termometra(planuje go kupic ale to w granicach 1-2tyg a w tym czasie nie chce popsuc aku),no chyba ze wlane prad powyzej 1A i wtedy chyba beda nawet podczas calego grzania gorace.Czytajac natknelem sie na informacje ze temp nimh gwaltownie wzrasta pod koniec ladowania.

Co do ladowania kilkukrotnego,to oczywiscie ze bede ladowal tylko zimne pakiety,a nie takie ktore ledo wyszly z samochodziku.

Jeszce raz Wam dziekuje Panowie za przekazana wiedze,ktora potem sam bede mogl przekazac.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 17, 2008 8:07 pm 

O Shark-ach krąży taka opinia, że niezbyt delikatnie obchodzą się z pakietami. Dlatego warto kupić ładowarkę z regulowaną delta peak. Za cenę Sharka można mieć taką ładowarkę do tego jeszcze z balanserem do LiPo/Life, wystarczy się tylko rozejrzeć, szczegóły w moim podpisie :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 17, 2008 8:23 pm 

dubik napisał(a):
jesli ustawie powiedzmy capacity cut off na ta wartosc to wtedy chyba nie bede musial korzystac z termometra(planuje go kupic ale to w granicach 1-2tyg a w tym czasie nie chce popsuc aku)

Dokładnie tak - jeżeli pakiet masz "nierozjechany" (w miarę nowy albo regularnie wyrównywany pajączkiem) to przy odcięciu na pojemność i przy rozsądnym prądzie ładowania z zakupem termometru możesz się wstrzymać.

pozdrawiam
Sławek

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 17, 2008 8:28 pm 

Sharjka na gwarancji dorwalem za 130zl wiec zucilem sie na niego bez zastanowienia.Wiec nawet ladujac pradem c/10 i majac nowe pakiet mam nie polegac na delta peak znajdujacym sie w sharku?I czy te 20% wiecvej to nie przesadzone,na pewno az tyle % wiecej?

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 17, 2008 8:37 pm 

Cena faktycznie dobra :)
C/10 to może być na granicy wykrywania dV w Sharku zwłaszcza dla nowych pakietów...
20% jest OK - Duratrax Intellipeak ICE ma (chyba, bo dokładnie nie pamiętam) 25%.
Jeżeli zauważysz, że wszystkie cele pakietu są tak samo ciepłe (bardzo ciepłe) pod koniec ładowania to możesz zmienić odcięcie na np. 10 - 15% większej pojemności pakietu.
pozdrawiam
Sławek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona