Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 05, 2026 10:51 pm

Autor
 Tytuł: Aku do buggy
PostNapisane: N sty 29, 2006 9:58 pm 

Witam!

Jestem posiadaczem buggy Tamiya Rising Storm 4WD na podwoziu DF-02, silnik Sport Tuned (nie wykluczam w przyszłości czegoś mocniejszego), standardowy regiel Tamiya, ołożyskowany. Zamierzam kupić 2 jednakowe akumulatorki(1900/2400 NiCd lub 3000/3300 NiMH). Zastanawiam nad rodzajem, masą i pojemnością aku. NiCd są lżejsze niż NiMH i dają większe natężenia prądu. Za to NiMH są pojemniejsze. Który rodzaj pakietów powinienem wybrać dla buggy, żeby bawić się efektownie? Cięższe, pojemniejsze i "przymulone" NiMH czy lżejsze, mniej pojemne i bardziej "żwawe" NiCd?

Poradźcie proszę! W sieci znalazłem wiele przeciwstawnych opinii, zwracających głównie uwagę na masę aku i związaną z tym zmianę parametrów jezdnych modelu. Nie nastawiam się na "specjalizację" w skokach czy wyścigach. Chciałbym znaleźć złoty środek :D Niestety w sieci nie udało mi się znaleźć dokładnych mas aku, którymi jestem zainteresowany.

Serdecznie pozdrawiam!

Maciek

Ostatnio edytowano Pt lut 03, 2006 8:28 am przez Maciolus, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 12:00 am 

siemanko,

Ja mam blazing stara, jest to bardzo podobne, praktycznie taka sama masa i jezdze na pakietach LRP 3600mah, wedlug mnie bardzo dobre pakiety. Co do silnika to jak bedziesz wymienial wez pod uwage silnik LRP 19x2 , mam ten silnik u siebie i w polaczeniu z kolami od monstera model jezdzi pieknie, dalem tylko mniejsza zebatke zeby wszystko sie nie grzalo i jest bardzo fajnie:)

A co do przymulenia NIMH to powiem Ci ze zeby NIMH byl gorszy od NICD to ten drugi musi byc naprawde dobrej 'selekcji' przykladowo kolega mial wlasnie pakiet NICD Venoma i model jezdzil na nim duzo wolniej niz na LRP moim

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 10:26 am 

Standardowa konfiguracja: zębatka 19T seryjny silnik seryjne koła:
pobór prądu 8-12A
Czas jazdy:
1500mAh 8minut
2000mAh 12-13 minut
3000mAh 30 minut (lepsza wydajność prądowa pakietu o większej pojemności)

Silnik Tamiya Super Stock TZ; żebatka 16T; koła MT 120mm x 60mm:
pobór prąd 14-20A
Czas jazdy:
1500mAh 3minuty;
2000mAh 4 minuty;
3000mAh 13 minut

Mój patent:
akumulator 6600mAh 4p2s Li-ion. Wymagana wymiana słupków trzymających accu na wyższe. Masa akumulatora porównywalna z NiMh 3600mAh. Wydajność prądowa 28A ciągły 32A chwilowy. Bardzo płaska charakterystyka rozładowania. Czas jazdy nieznany: wcześniej marzły ręce.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 10:52 am 

Witam!

Odpowiedziałem sobie na jedno z pytań. Korzystając z uprzejmości krakowskiego sklepu modelarskiego zważyłem 2 akumulatoki. Pierwszy - 1900 mAh NiCd - 300g, drugi 3300 mAh NiMH - 330g. Różnica wagi to tylko 30g. Sądzę, że zmiana zachowania samochodu w trakcie jazdy będzie niezauważalna.

Pozdrawiam!

Maciek

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 30, 2006 9:09 pm 

KiT pomys dobry z Li-ion, niestety ten co podales ma "troszke" za mala wydajnosc chwilowa i to do silnikow typu stock, nie mowiac o jakis mocniejszych.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 31, 2006 9:31 am 

No to polecam Li-Pol 3R2S 1900mAh rozmiarowo idealne, prąd pojedyńczego ogniwa to 15C stały, 20C chwilowy. Czyli wydajność prądowa pakietu to: 85A stała i 114A chwilowa. Przy pojemności 5700mAh.

Cena 342zł i może działać w regulatorach które odcinają dla 5.4V czyli standard dla 6xNiCd lub 6xNiMh.

Tak na marginesie pakiet z Li-ion który opisałem działa mi bez problemów z Tamiya Super Stock TZ. Raczej regler i silnik się przegrzewają.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 01, 2006 12:40 am 

KiT o to chodzi, ze:
- zabawa w modelarstwo samochodowe to zupelnie cos innego niz modelarstwo samolotowe (tu dzialaja prawie ze inne prawa jesli chodzi o pobor pradu ;) )
-regulatory samochodowe prawie nigdy nie maja funkcji odciecia napiecia!
-silniki samochodowe nie raz zialaja na zwarciu, a w bagusach przy silniku 11 zwojowym ten prad potrafi wynosic:... zbyt wiele :D (popatrz na ograniczenia regulatorow nie zialy sie one z kosmosu)
Narazie jest "jeden" oficjalny pakiet Li-pol do modeli 1:10 w pelni przetestowany - Oriona (sa jeszcze conajmniej 2 firmy ktore sprzedaja pakiety li-pol do modeli 1:10, ale o jakosci nie wiele slychac)

Kit zauwaz ze za ta cene moge kupic 3 pakiety GP 3300, a wole 3 sprawdzone GP ktore moge katowac do woli i wiem ze mi nie wybuchna, niz meczyc sie z Li-polem - trzeba uwazac na czas jazdy, zeby nie przegrzac silnika, uwazac na zbytnie rozladowanie, bawic sie balancerem itd.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 01, 2006 9:11 am 

Nie mają to dobrze wiedzieć, bo jak sprawdzałem to Mtroniks odcina, Tamiya odcina, w instrukcji LPR też czytałem, że odcinają.
To które nie odcinają?

Przy silniku działającym na zwarciu wydaje mi się, że suma rezystancji układu ograniczy ten prąd do 100A nie więcej.
Sprawdzałem Super Stock TZ na akumulatorach żelowych dla 6V nie jest wstanie przekroczyć 60A na hamowni. Tyle praktyki.

Co do balansera to dla układu 2S nigdy nie stosowałem.

Co do wybuchu to jest ciekawa kwestia bo przed mechanicznym uszkodzeniem się nie uchronisz. Tak na margiesie ten GP to nie da więcej niż 50A.

Co do oficjalności pakietów: latałem na nieoficjalnych ogniwach, silnikach, kablach, kwarcach. Poza ceną nie było różnic. Teraz jeżdzę na nieoficjalnych kablach, pakietach, zębatkach, wnioski identyczne. Oficjalność jest po by nakręcać biznes nie po to by promować najlepsze rozwiązania, takie jest moje doświadczenie. A jeździmy tym samym podwoziem DF-02.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 01, 2006 10:42 am 

Mocno Off-topic ale a propo oficjalności w innej dziedzinie modelarstwa, mianowicie w modelarstwie kolejowym. Przewód łączący tzw. mysz z centralką w cyfrowym systemie sterowania firmy Roco to zwykły przewód z dwiema wtyczkami telefonicznymi (Rj-11 o ile dobrze pamiętam oznaczenie). Przewód taki można kupić za kilka złotych w każdym sklepie z art. elektrycznymi ale juz "oficjalny" przewód firmowany przez Roco to wydatek kilkudziesięciu złotych.
End Off Topic.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 01, 2006 8:25 pm 

Dopiero od niedawna, pratktycznie od premiery Li-pol Oriona zaczely sie pojawiac regle samochodowe z odcieciem napiecia (nieliszczac wsczesniejszych regli do bezszczotek, ani regli hybrydowych).
Posiadalem 2 regle Tamiya, zaden nie odcinal napiecia - a akus potrafilem rozladowac ponizej 5V!
Regle Mtronics sa bardzo niepopularne - nie mam zielonego pojecia co z nimi.
Regiel GM 3r jakos rowniez napiecia mi nie odcinal, tak samo jak graupner maxx 80. W jakim LRP wyszytales ze odcina, bo specjalnie sprawdzilem swojego mikrusa przy 4 celach (oczywiscie odbiornik dostal osobne zasilanie) i napiecie spadlo do 4V. Moze ja jakos trafiam na takie regle, a moze jednak tak to z samochodowymi jest, polecam lekture:
http://forums.radiocontrolzone.com/show ... p?t=208344

Popatrz w instrukcje, czasmi sa podane maxywamne "prady chamowania" jakie wytrzymuje regiel - skads te dane sa brane.
12 zwojowy Dr. speed przy najwiekszej efektywnosci bierze 36A, a ile moze birac przy maxymalnej mocy?

GP tylko 50A? To czemu przy "spawarkach" wytrzymuja prady 100-200A?

Nie o taka oficjalnosc mi chodzilo. Chociaz jak pokazuja wszelkie rankingi na zawodach, prawie wogole nie spotykane sa ognima NiMh z poza wielkiej trojki (no ewentualnie czworki).

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 01, 2006 11:51 pm 

Witam!

W sieci znalazłem świetny artykuł dotyczący aku Li-poli dla samochodów rc. Panowie, czapki z głów, nadchodzi rewolucja! 6400mAh, 7,4 V, 150 gramów, prąd ciągły 64A, chwilowy 128A, czas ładowania 20 min, odcięcie prądu wbudowane w pakiet, ceny nie podano :D

Oto link
http://www.rcdriver.com/articles/scorpi ... ly_1.shtml

Serdecznie pozdrawiam!

Maciek

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 10:08 am 

TUE101B na100% odcina, ma też zabezpieczenie prądowe i zwarciowe, seria 301 tak samo, które Tamiya nie odcinają. Dokładnie odcina przy 5.4V. Zresztą próba obciążenia ogniwa NiCd lun NIMh dużymi prądami przy napięciu ogniwa ponizęj 0.9V kończy się uszkodzeniem ogniwa, tzw przepolaryzowaniem, jak masz ogniwa do zmarnowania to mogę zademostrować.

Prąd hamowania jeśli rozmawiamy o prądach zwarcia silnika (regler realizuje zwarcie na końcówkach silnika) nie ma bezpośredniego związku z poborem energii z akumulatora. Raczej określa maksymalny prąd jaki jest w stanie przyjąć końcówka mocy regluatora w tej sekcji FET'ów kóre są odpowiedzialne za hamowanie.

Co do 100A wydajności prądowej accu, mam bocznik aktywnie chłodzony, którym jestem w stanie odebrać prądy 100A z obciążenia i tak dla sportu pomierzyłem co potrafią NiMh. Jeśli rozmawiamy o prądach powyżej 10 sekund (poniżej to zawracanie głowy) to jakie napięcie masz na tym swoim akumulatorze GP3300 po 5 sekundach przy obciążeniu no powiedzmy 60A? Sprawdzałeś? Zobacz i sam się przekonasz, że 100-200A to czyst wirtualne wielkości, więcej mają wspólnego z marketingiem niż z rzeczywistością. Zobacz także dla jakiego napięcia (bo są podawane dla stałego napięcia zasilania) są zdejmowane charakterystki silników.

E tam :) jaka tam rewolucja. od dwóch lat są dostępne ogniwa Kokam 3200mAh o prądach ciągłycy 64A i chwilowych 90A. W układzie 2p2s daje to pojemność 6400mAh i prąd ciągły 128A i chwilowy 180A. Przez chwilowy rozumiem, powyżej 5 poniżej 15 sekund jak dobrze pamiętem pomiary to do 30 sekund pojedyńcze ogniwo wytrzymuje 70A czyli pakiet: 140A. Waga pakietu 320g.

Rewolucją to są nowe ogniwa Li-Ph, te powinny zamieszać na rynku i to nie tylko modelarskim, albo nowa technologia ogniw NEC, gdzie pojęcie ograniczenia prądu praktycznie nie istnieje (premiera ma być w tym roku).

Szczerze mówiąc to cały czas nie mogę wyjść ze zdumienia, jaki jest mały przepływ informacji pomiędzy rc-car a rc-fly. I dlaczego tu i tu każe się płacić nieadekwatne pieniądze za przestarzałą technologię.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 12:48 pm 

Aby bylo w kolejnosci ;) :
1. TEU101B mialem przez chwile, bo od razu poszedl dla mlodego modelarza, wiec nie wiem jak z nim - jednostka wczesniejsza CPR-01 nie odciala (wariowal odbiornik od za niskiego napiecia ale silnik dalej mogl pracowac)
Rozladowywalem do 0,8, a potem pradem znamionowym do 0,5(kazde ogniwo z osobna) i jakos maja sie swietnie. Byla na ten temat dyskusja nawet na forum u Alexa - regeneracja NiMh, lub podobny tytul.

2. Tu masz racje, moj blad.

3. Jestem pewien, ze dadza 100A, oczywiscie odpowiednio przygotowane, jesli wczesniej byly traktowane jak ferrari w rekach babci, to juz nie pokaza tego co moga, a jak byly traktowane tak jak trzeba dla uzyskania wysokich pradow rozladowywania to sie odwdziecza (oczywiscie nie mowie tutaj o ich "dlugosci" zycia bo jest ona niewielka).
KiT powiedz ile A przy maxymalnej mocy pociagnie silnik, jesli przy maxymalnej sprawnosci pobiera prawie 40A?
Selekcje akusow 3300 sa zazwyczaj przeprowadzane przy pradzie ladowania 5A i rozladowania 30A, a srednie napiecie przy rozladowywaniu w zaleznosci od selekcji moze miec warosci np: 1,185V na ogniwo.

Jak wroce do wroclawia to zapodam wykresy z rozladowywania roznymi pradami GP 3300.

O obciazeniu pakietow najlepiej jak by sie wypowiedzieli zawodnicy DTM Open, ET-10, a z lotnikow to wlasnie ludzie od "spawarek" (u nich aku sa katowane do granic wytrzymalosci)

KiT ogolnie sadze, ze sie nie zrozumielismy, mi ciagle chodzi o najbardziej agresywne traktowanie aku, a wydaje mi sie (moze mylnie), ze Ty wyszedles z zalozenia "latanie na luzie".

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 2:08 pm 

3. Dadzą przy napięci na ogniwie 0.85V po 15 sekundach.

Obciążanie takimi prądami tak, ale to jest accu na jeden wyścig to tak jak w ślizgach, gdy się cieszą jak wytrzyma 10 cykli.
To tu masz rację NiMh możesz bezpiecznie zabić. Nie wybuchnie, nie zapali się. Li-Pol tak niestety nie ma.

1. Co do rozładawywania poniżej 0.9V nie ma sprawy ale prądami 0.1C większe nie przejdą. Pod pełną kontrolą sam regeruję pakiety przy 0.6 ale to nie jest eksploatacja to jest konserwacja :)

Co do ładowania, to ja niecierpliwy jestem i prawie zawsze ładuję 1-3C w zależności od tego co pakiet może przyjąć. Tylko mój Li-ion 6600mAh jest delikatniej traktowany, bo nie mam większego prądu ładowania dla li-ion niż 3A. JEstem wrogiem wolnego ładowania, także ze względów technicznych.

Dokładnie bo ja zawsze na luzie podchodzę. Ale co do techniki to przy założeniach ustalona pojemność + ustalona masa, niestety Li-Pol bije NiMh przy prądach stałych i jest na tej samej półce dla prądów chwilowych. Wątek jest o DF-02 wątpie by ktoś nim startował w zawodach, tak na marginesie.

Robert