Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt cze 05, 2026 11:14 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 413 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 28  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 05, 2008 10:09 pm 

zbig napisał(a):
Być może rozjazd powodują ekstremalne prądy rozładowania.

No po to je kupiłem. :)

Ja ładuję 8A, a co ciekawe na wyjeździe jak ładuję z zasilacza od notebooka prądem 5A to wtedy różnice między ogniwami w procesie ładowania są bardziej wyraźnie. Przy wyższych prądach ładowania są mniejsze. Wcześniej nie widziałem tak zachowujących się ogniw.

Robert

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 06, 2008 6:33 am 

KiT napisał(a):
zbig napisał(a):
ekstremalne prądy rozładowania.

No po to je kupiłem. :)

A ja z powodu żywotności (trwałości) i szybkości ładowania. Mój apetyt na prąd nie doszedł jeszcze do tego poziomu :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 07, 2008 10:02 pm 

generalnie są to najlepsze ogniwa jakich używałem w rccar. Mogłyby się tylko łatwiej lutować.

Mają jedną wadę na którą trzeba uważać. Ujemny biegun jest mechanicznie niestabilny. Jeśli obróci się go wokół własnej osi to ogniwo traci swoje właściwości. Nie sprawdzałem, ale tak donoszą zachodnie fora. A nie jest go trudno obrócić.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 08, 2008 6:38 am 

Ładowarka w drodze, muszę zacząć rozbierać dewalta... pomóżcie proszę z kilkoma tematami:
1.Jak rozłączyć oryginalne blaszki? Lutowanie czy siła?
2.Jak się podłącza przewody(i skąd najlepiej kupić) do balancera???? Gdzie który skąd wiedzieć?? W balanserze mam wyjscia e-sky. Jeśli balanser ma wyjście na 2 pakiety to mogę 2 na raz ładować i balansować?
3.Czy kupować specjalne blaszki hyperiona czy plecionka+zwykłe blaszki?
4.Kalafonia na ogniwo, pocynowac, to samo z łącznikiem, potem zgrzewamy, jakieś sugestie?
5.Jaki kształt mają wasze ogniwa? O ile pamiętam to macię 3s w większości? Robicie _= ? Jaki teraz im byście kształt nadali?

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 08, 2008 8:35 am 

Uważaj przy wyjmowaniu z obudowy, łatwo zrobić zwarcie.
Blaszki odrywam szczypcami o wąskich końcówkach, najpierw od plusa czyli obudowy - tu łatwo odchodzi i nie ma z tym żadnego problemu, potem ostrożnie od minusa, żeby go nie naruszyć i nie zrobić zwarcia. nie ciągnę, tylko robię dźwignię i bardziej "nawijam" blaszkę na szczypce niż odrywam, po jednym zgrzewie na raz.
ja lutuję plecionką, mam nadzieję, że uchroni to też minus przed naruszeniem. W minusie jest niebiesku punkt, którego nie zalutowuję, to chyba wentyl bezpieczeństwa
Robiłem do tej pory pakiety 4S1P i 2S2P, w układzie ==, oraz 2S1P w układzie --
Do 3S się dopiero przymierzam, pewnie będzie to =-, bo "piramidka" (3 obok siebie) nigdzie mi się nie zmieści. W układzie =- bardziej kłopotliwe może być obkurczanie koszulki.

kable do balansera kupuję w Nastiku, mam ten standard w róznych pakietach LiPo, ładowarce i balanserze

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 08, 2008 8:43 am 

W nastiku to rozumiem sklep, ale jak to lutowac? SKad wiadomo który kabelek gdzie?? :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 08, 2008 10:08 am 

potrzebna lutownica 100W z grotem płasko zakończonym o dużej pojemności termicznej. Ja dodatkowo używam płynu do lutowania aluminium.

Ponieważ uzywam blaszek Hyperiona to wklejam ogniwo w jego kartonowy tubus i sklejam tubusy między sobą (miedzy sobą sklejam po zakończeniu lutowania).

Potem bielę blaszkę na kalafonię.

1. Delikatnie dremelem z drobnoziarnistą tarczką oczyszczam sobie dodatnie bieguny (obudowa)
2. Nanoszę po małej kropelce płynu do lutowania alu i rozprowadzam go po polu lutowniczym
3. Nanoszę lutowie na grot i przykładam na 2 sekundy bieląc pole lutownicze.

Studzę ogniwa.

Powtarzam tę sama operację dla ujemnego bieguna tylko, że tam skracam przyłożenie do ok. 1 sekundy.

Studzę ogniwo

4. Nanoszę małą ilość lutowia na grot (by poprawić przewodność cieplną.
5. Przykładam do blaszki którą trzymam w szczypcach trzymam 3-4 sekund.
6. Blaszkę dociskam lutownicą do pola lutowniczego dodatniego bieguna jakieś 2-4 sekundy aż roztopi się lutowie naniesione na biegun dodatni pod blaszką.
7. Trzymam jeszcze 10 sekund po cofnięciu grota blaszkę szczypcami dociśniętą do bieguna.
8. Jak przestygnie sprawdzam czy dobrze trzyma.

Ujemny biegun lutuję z pominięciem kroku 5.

Potem kleję między sobą tubusy.

Używam kabli 4mm2 (myślę że do 95% zastosowań 2.5mm2 też starczy).

Kable najpierw bielę potem lutuję na płasko w kierunku w jakim chcę by odchodziły od pakietu. Dość ważne przy ujemnym biegunie by go potem nie obracać. Przy nim też operuję oszczędnie lutowiem przy kablu by jego końcówka poza polem lutowniczym pozostała elastyczna.
I używam tych konektorów, uważam że są genialne:
http://modele.sklep.pl/product_info.php ... ts_id=5974

Trzeba tylko dość daleko na kabel wjechać z termokurczką bo ciasno się rozłączają .

Pakietymam tylko 4S i buduję tak:

II kabelek II

Jak dla mnie to najbardziej uniwersalna konfiguracja.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 08, 2008 10:32 am 

Złacze balansera:
http://nastik.pl/wyprowadzenie-balancer ... p-417.html

czarny to minus pakietu, czerwony to plus pakietu, po środku kolejno do wyprowadzeń ogniw

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 08, 2008 1:53 pm 

Dzięki wielkie :) Jak zaczne działać to pewnie coś się jeszcze znajdzie. A płyn do lutowania alu to cos powszechnego w sklepach elektronicznych czy allegro?

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 08, 2008 1:59 pm 

allegro, a przesyłkę już odebrałeś? Jak chcesz to podeślę Ci trochę.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Cz maja 08, 2008 3:00 pm 

W sumie nie lutujemy samego aluminium, po prostu płyn który ma KiT dobrze wspomaga lutowanie wszystkiego.

Nota bene mam lutownicę Topex, 100W "o podwyższonej temperaturze". Polega to na tym, że zostawiona na chwilę rozgrzewa się do koloru pomarańczowego :shock: Ale za pomocą tej lutownicy i samej kalafonii pocynowałem bez problemu i zlutowałem dwa płaskowniki aluminiowe :) - po prostu lutowanie ekstremalne.

Tytuł:
PostNapisane: So maja 31, 2008 11:58 pm 

No i dzis skleciłem pakeity, kilka wniosków:
1.Ładowane większym prądem mocnej się rozjeżdżają o dziwo wbrew temu co pisał robert.
2. Pakiety 2s dają chyba największe pole manewru, o dziwo da się na nch normalnie jeździć na BL, kolega dziś testował, prawie 10min zabawy). BEC nie świrował, sporo mocy, jak padły to trza było iść po model.
3.Lutowanie z porządną lutownicą oporową + płyn do alu czynią cuda, jak po maśle. I da się tak kabelki porobvić,że ładuję na raz 6s. Jutro sprawdzę czy uda się 12.
4.Nie wiem jaka ma byc termokurczliwa do tych ogniw, najlepiej jednak sie je owija izolacją, święty spokój.

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 02, 2008 7:56 am 

uważaj tylko by się nie zwarły o coś w modelu.

Daj im 3-4 cykle rozruchowe. Potem z będzie równo.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 02, 2008 8:05 am 

Nie będę się bawił w koszulki, izolacja idealnie owinęła całość, nigdzie nie ma prześwitu do zwarcia. Na dniach zrobię porównanie 2s2p vs 4s, tylko muszę kabelek robiący 2s2p zrobić z goldów których nie mam :(

Cele były lekko używane, więc chyba się juz bardziej nie ułożą? Ładowane 1.5C właściwie nie wymagają balansowania, ew kończy się z ładowaniem. Ładowane 3C kurde mocno się rozjeżdzają - 3.62 vs 3.76v.

Jaki próg napięcia minimalny mogą mieć te ogniwa bez szkody lub z małą szkodą dla nich? I to samo jeśli chodzi o max. napięcie? Wg ładowarki 2.5V i 3.9V...

Jak ustawić odcięcia amperowe żeby było podczas testów czasu jazdy równo? 30A na 4S i 50A na 2s2p?

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 02, 2008 8:09 am 

odcięć amperowych wcale bym nie ustawiał. Ustawiłbym odcięcie napięciowe na 2.1V na ogniwo.
Jeśli się tak bardzo rozjeżdzają to masz uszkodzoną celę, lub bardzo nierówno naładowany pakiet. Naładuj je raz cela po celi. I zobacz, może pomoże. Cela która się grzeje przy ładowaniu 7A jest do wyrzucenia.

Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 413 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 28  Następna strona