Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn cze 15, 2026 12:47 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 11, 2008 9:41 am 

18650 są też VT i zwykłe, VT mają 1600 o ile pamietam też a zdolność prądowa jak 26650. 18650 zwykłe grzeją się jak szalone pod obciążeniami.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 11, 2008 10:15 am 

w sumie pisalismy o tym samym.. ja pomylilem sie w poprzednich postach z wymiarem... oczywiscie mialo byc 18650 :)

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 11, 2008 10:25 am 

Kajman napisał(a):
...A ty masz ile pakietów na US26650VT ??

Widze ze zaczyna sie pyskowka w ktorej nie mam zamiaru uczestniczyc.

Kajman, jesli chcesz narazac sie ladujac te cele bez balansera to Twoja sprawa chociaz jak przy okazji spalenia swojego mieszkania spalisz je rowniez sasiadom moze byc Ci niewesolo.
Celem moich wypowiedzi bylo zwrocenie uwagi innym ze Twoje teorie nie sa popierane przez najwiekszego uzytkownika tych cel czyli przemysl computerowy.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 11, 2008 10:44 am 

Kajman napisał(a):

Tym ktorzy wierza w to co Kajman pisze o tych celach sugeruje przeczytac ostatnia strone powyzszego dokumentu i uwierzyc w to co producent pisze na temat tych cel.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 11, 2008 11:12 am 

warto dmuchac na zimne ale naprawde nie popadajmy w paranoje jesli chodzi o cylindryczne ogniwa LiJon... mecze troche tych ogniw od jakiegos czasu i jedyne co mnie spotkalo, to zsikanie sie ogniwa przy przeladowaniu i zanik napiecia...

trzeba pamietac o jednym... ogniwa przy rozladowaniu grzeja sie... warto zadbac by nie zostala uszkodzona izolacja na obudowie i przy tym nie doszlo do zwarcia miedzy celami... rozbierajac baterie laptopowe czesto sa kartonowe przekladki miedzy celami... moje ogniwka 1300mAh fabrycznie maja zalozonego kartonowego tubusa na ktory dodatkowo zakladam cienka koszulke termokurczliwa... wiadomo papier nie lubi wilgoci a mialem przypadek zamoczenia jednego takiego pakietu i po wysuszeniu stwerdzilem leciutki uplyw pradu... pakiet dalo sie uratowac i lata dalej... byl w miedzyczasie rozladowany do 0,6V na cele... podnioslem ogniwa pradem 200mA... po kilku cyklach wrocila nominalna pojemnosc i wydatek pradowy...

balansera nie mam ale dla przyzwoitosci co kilka ladowan badam napiecia na celach i podladowuje pojedynczo ogniwa gdy zachodzi taka koniecznosc... przy celach wysokopradowych prawie niezauwazalna jest roznica napiec... gorzej bywa przy meczeniu typowech laptopowek... one czesciej wymagaja przegladu ale tylko wtedy gdy sa przeciazane... u mnie sluza prawie wylacznie do zasilania nadajnikow...

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 11, 2008 11:16 am 

Po pierwsze, to mam wyprowadzone wyjscia na balanser i sprawdzam pakiety, roznice nie przekraczaja 0,003v i tak stoi.

Po drugie, karzesz czytać dane zwykłych cel, poczytaj o VT z drugiego linka.

Po trzecie, przemysł komputerowy jest dla mnie wyznacznikiem w celach zwykłych, niskoprądowych, rozumiem że są one dla ciebie podobne, może nie daj bóg nawet takie same. Ja jednak przyjmuję że takie różnice w charakterystyce jak i zdoloności oddawania i przyjmowania prądu pociągają i inne sprawy, ty wiesz lepiej (zakładam że rozebrałeś VT i wiesz na pewno że jest taki sam skład chemiczny i cała reszta jak w komputerowych celach?).
Poza tym jakoś nie zauważyłem żebyś wiedział, że np samsung i inni od dłuższego czasu zabezpiecza swoje 18650 wewnętrznie i przy przeładowaniu cela się rozłącza, przez co nie ma fizycznej możlwości jej zapalenia. Co jest dość głośno reklamowane zresztą. Się tak zabawnie składa że mam dokładnie te cele w domu nawet do zabawy, bo do modelarstwa na poważnie się nie nadają.
Po czwarte, chciałbym byś podał choć jeden znany przez ciebie osobiście przypadek gdzie cela US26650VT lub US18650VT się zapaliła od przeładowania. Nie podobno, zbliżona, o tych samych wymiarach tylko ten konkretny model.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 11, 2008 12:42 pm 

Mam pakiety 2S i 3S na celach tego typu już 2 lata. Używam bez balancera. Jak do tej pory róznice na celach są w granicach 0.01 -0.04V czyli się nie rozjeżdzają.

Do 2S przy prądach ładowania do 1C uważam balancer za zbędny.

do 3S poprawia samopoczucie. Ale też się nie rozjeżdzają.

Przy większych prądach ładowania, może jest to konieczne, brak mi w tym temacie doświadczenia.

Z drugiej strony złącze serwisowe balancera to koszt 5zł... mało jak na lepszą wiedzę w jakiej kondycji jest pakiet.

Co do Twoich kłopotów z pakietem to IMHO wymieniałeś nie tę celę co trzeba. :)

Powyższych uwag proszę nie stosować do ogniw Li-Pol, A123 oraz niskoprodowych Li-Ion lub wysokoprądowych ale nie cylindrycznych.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 11, 2008 1:59 pm 

KiT napisał(a):
Co do Twoich kłopotów z pakietem to IMHO wymieniałeś nie tę celę co trzeba. :)

No kurde prawda :evil: Zmyliło mnie to że się grzała, a ona się grzała, bo za 2 musiała pracować! ;) CIekawe tylko że pod 15A dobrze oddała i przyjęła prąd :shock:

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 11, 2008 10:27 pm 

No to już spieszę wyjaśniać:
Ogniwa laptopowe i ogniwa wysokopradowe różnią się chemią.
Jeśli jest ktoś tym zainteresowany, to odszukam linki do odpowiedniego artykułu naukowego, który niedawno studiowałem. Tak więc wydajność prądowa nie wynika tylko z mechanicznej budowy elektrod ogniwa. Również podatność na "rozjeżdżanie się" ogniw jest zależna od chemii ogniw. Dlatego "laptopowe" mają duża gęstość energii, ale wymagają balancera podobnie jak LiPole, a wysokoprądowe trzymają się doskonale bez balansowania. Również trwałość tych dwóch rodzajów ogniw jest różna - na korzyść wysokopradowych. Dodam jeszcze, że ogniwa wysokopradowe powinno się ładować do niższego napięcia (dla zachowania nominalnej trwałości)

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 13, 2008 6:11 am 

Mimo że kolega od płonących laptopów chyba jednak nie jest zainteresowany, ja poproszę o tą informację :)
A co się stanie jeśli naładujemy takie ogniwa do niższego niż nominalne napięcia? I bawiłeś się nimi na mrozie?

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 13, 2008 8:59 am 

Kajman napisał(a):
Mimo że kolega od płonących laptopów chyba jednak nie jest zainteresowany, ja poproszę o tą informację :)
A co się stanie jeśli naładujemy takie ogniwa do niższego niż nominalne napięcia? I bawiłeś się nimi na mrozie?

Widze ze kolega Kajman nie rozumie slowa pisanego a juz na pewno nie rozumie odpowiedzialnosci za to co pisze.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 13, 2008 10:55 am 

Z tymi różnicami w chemii to zależy od punktu widzenia.

Bo generalnie zapis sumaryczny reakcji chemicznej będzie taki sam, ale donieszkowanie elektrod tlenkami metalu i metalami będzie inne. Ta sama zasada obowiązuję w NiMh, w Li-xx i proporcje składu chemiczniego elektrod oraz ich struktura, jest właśnie dość dokładnie strzeżoną tajemnicą producenta. Wydajność prądowa to nie tylko kwestia rozmiaru elektrody i struktury izolatora.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 13, 2008 1:33 pm 

Marek Pleskacz napisał(a):
Kajman napisał(a):

Widze ze kolega Kajman nie rozumie slowa pisanego a juz na pewno nie rozumie odpowiedzialnosci za to co pisze.

Cieszę się że mimo mojej prostoty udało mi się rozróżnić 2 (słownie: dwa) rodzaje ogniw, czego i koledze z bardziej zawiłymi zwojami kiedyś życzę :) Poza tym rozumienie odpowiedzialności skłonny byłbym raczej zostawić tym co mają problemy z przyswajaniem wiedzy.

Jednak zmiana charakterystyki nie jest tak prosta jak się wydaje, może to i dobrze, lepiej się czuję gdy jest coś więcej zmienione niż tylko naklejka, choć nie da się ukryć że wszyskie portale poważnie zajmujące się ogniwami o tym również wspominają.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 13, 2008 1:58 pm 

Kajman napisał(a):
tia, choć w liion właśnie się ich nie używa...

Piszac powyzsze kolega Kajman wprowadza czytelnika w blad a wiec nie rozumie odpowiedzialnosci za to co pisze.

Kajman napisał(a):
Mimo że kolega od płonących laptopów chyba jednak nie jest zainteresowany

Tutaj kolega Kajman nie rozumie slowa pisanego i nadal kontynuuje pyskowke a ja wyraznie napisalem ze:

Marek Pleskacz napisał(a):
Widze ze zaczyna sie pyskowka w ktorej nie mam zamiaru uczestniczyc.

To tak aby kolega Kajman zrozumial co do niego sie pisze.
Mam nadzieje ze nie bede musial tego powtorzyc drukowanymi literami.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 13, 2008 4:11 pm 

Wciąż czekam aż zaczniesz być konsekwentny. ;)

Gdzieś pominąłęś całą część o tym że nie miałeś ani trochę racji co do przedmiotu dyskusji, ale rozumiem to wpełni, nie pochwalam, ale rozumiem. Znalazłeś inny punkt zaczepienia, teraz chyba nawet udało mi się domyślić jaki:

Temat dotyczy ściśle wysokoprądowych liion, czyli US26650VT I US18650VT, KTÓRYCH NA BOGA NIE UTOŻSAMIAĆ PROSZĘ Z PŁONĄCYMI OGNIEM PIEKIELNYM OGNIWAMI DO LAPTOPÓW! Kształt to nei wszystko. Wbrew wrogiej propagandzie poza rozmiarem liczy się również skład i zastosowanie przedmiotowych ogniw!

Do VT balancerów nie trzeba używać, piszę wyraźnie, uważam że każdy lub prawie każdy to zrozumiał. Oczywiście jeśli ktoś posiada takowy to może tak jak ja co jakiś czas sprawdzić czy to aby na pewno prawda, aby móc potem toczys tak słodkie dyskusje teoria vs praktyka :)

Teraz napisałem dużymi literami żeby nie trzeba się było niczego domyślać i każdy, nawet ten najbardziej niedomyślny znalazł spokój swej skołatanej duszy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona