Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 5:03 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 07, 2008 9:09 am 

Proste balancery się sprawdzają i nie słyszałem by nawaliły. Ich zaletą jest cena. Wadą brak informacji.

Może jeszcze słówko jak działa ten balancer. Potrafi on:
-w procesie ładowania jeśli napięcie na ogniwie rośnie niewspółmiernie do pozostałych bocznikować prąd ładownia ogniwa. Bardzo ważnym parametrem jest jak duży prąd może bocznikować balancer.
- w procesie ładowania w drugiej fazie dąży do osiągnięcia identycznego napięcia na wszystkich ogniwach. Oraz nominalnego napięcia na całym pakiecie (dlatego potem można łączyć pakiety równolegle)
- po zakończeniu procesu ładowania, pilnuje czy napięcia na ogniwach są takie same i czy się rozjeżdżają.

Moim zdaniem i powtarzam to od jakiegoś czasu warto zainwestować w ładowarkę z wbudowanym balancerem i obsługą ogniw LiFePO4. Ma to kilka zalet.

- widzimy napięcia na poszczególnych celach w procesie ładowania;
- ładowarka otrzymuje informację czy któreś z ogniw nie odbiega na tyle od pozostałych, że balancer nie może go wyrównać i dopasowuje prąd ładowania.

Ogniwa LiFePO4 mogą być ładowane prądami do 4C. Co w praktyce oznacza prądy 8-10A i wtedy 100-300mA większości samodzielnych tanich balancerów są za małe (przyjmuje się że prąd wyrównawczy powinien wynosić 5-10% prądu ładowania, jeśli balancer nie ma kontroli nad prądem ładowania).

Robert

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 07, 2008 9:24 am 

Filip Małek napisał(a):
Odpowiem na pare pytań bo znam odpowiedzi z modelarstwa lotniczego ;)
1- Tak, najlepiej uformować ładujemy pakiet do pełna, rozładowywujemy go do 0 jeżdżac modelem lub latając i znów pod ładowarke i do pełna troche dłużej niż np. instrukcja podaje.
2- Balancer nie jest potrzebny. Balancer wydłuża ilość ładowań Lipo ale nie trzeba go stosować.

Co to za herezje? Jakie rozładowanie do 0? Jakie ładowanie dłużej?

Do tego parametr xxC nie oznacza napięcia, ale znormalizowany prąd obciążenia. "C" jest to prąd odpowiadający rozładowaniu w ciągu jednej godziny. jeśli pakiet ma np. 2700mAh to jest to prąd 2700mA (2,7A).
A dla tego ogniwa prąd 10C to 10*2,7A=27A. A 20C=20*2,7A=54A.
Czyli miara xxC jest miarą wydajności prądowej ogniwa. Stosuje się to również podczas ładowania, np. większość LiPo ładuje się prądem 1C, czyli znając pojemność ogniwa wiemy wszystko: np ogniwa 4500mAh możemy ładować maksymalnie 4,5A.

Co do reszty:

1. Nie potrzeba żadnego formowania. Ładujemy i używamy. Niektórzy producenci piszą, ze ich ogniwa wymagają "rozruszania" do osiągnięcia nominalnych parametrów. Oznacza to kilka pierwszych cykli delikatniejszego obciążania (nie maksymalnym prądem). Nigdy nie rozładowywujemy LiPo poniżej 2,8V. Nie ma potrzeby rozładowywania ogniwa przed jego ładowaniem.

Jeśli nie używasz balancera, dużo ryzykujesz. Zamiennie można co kilka cykli naładować nie cały pakiet razem, ale każdą celę oddzielnie i do końca (przez złącze balansera) - w ten sposób również wyrównasz ogniwa.

Ostatnio edytowano Pn sty 07, 2008 9:30 am przez zbig, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 07, 2008 9:26 am 

Przepraszam jeśli coś źle napisałem ;]

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 07, 2008 9:47 am 

Filip Małek napisał(a):
3- Jak miałem Lipo w domu i ładowalem go na biurku to pare razy mi spadł na ziemie i nic sie nie stało ;]

A ja wielokrotnie przechodziłem na czerwonym świetle ale jak na razie nic mnie nie rozjechało chociaż słyszałem, że podobno można być rozjechanym.

Takie porady szczególnie dla początkujących nie są trafione, powiem więcej powinny być ścigane z urzędu. Nie chciałbym aby mój sąsiad eksperymentował w ten sposób z LiPo bo nie tylko jego mieszkanie się spali ale i moje.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 07, 2008 12:55 pm 

A ja słyszałem że instalacja gazowa może być nieszczelna i nie wolno parkować aut na gaz w garażu :?

Nie dajmy się zwariować.

Co do zabezpieczenia ogniw, to kilka moich rad. Generalnie pakiet nie powinien mieć "punktowych" kontaktów z elementami ramy, które przy uderzeniu mogłyby wgnieść pakiet.
A więc preferujemy duże, płaskie powierzchnie styku, najlepiej na cały wymiar pakietu. Pakiet nie powinien latać luźno. Może być unieruchomiony np. rzepem lub gąbką czy filcem. Ale pamiętajmy również o wentylacji (czyli chłodzeniu) pakietu, czyli nie robimy zupełnego termosu. Zabezpieczamy głównie te miejsca, gdzie spodziewamy się największych udarów: od dołu, gdy skaczemy modelem i od przodu modelu jeśli pakiet jest wzdłuż modelu (zderzenia z przeszkodą) - lepiej jest ustawić pakiet tyłem a nie przodem do kierunku jazdy - nie ryzykujemy jakiejś awarii wyprowadzeń pakietu. Przed pakietem powinno być coś, co zatrzyma go i zamortyzuje uderzenie (strefa zgniotu - choćby kawałek styropianu)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2