Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt lip 03, 2026 12:42 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor
PostNapisane: Wt gru 15, 2009 11:05 pm 

Wiele pisałem o bezpieczeństwie w przypadku LiPo przy okazji tworzenia przepisów Ligi Mikro, wtedy dolny Śląsk ochoczo mnie wyśmiał że mocno przesadzam. M.in. ze względów bezpieczeństwa LiPo nie ma na zawodach w Pabianicach, są LiFe które nawet wyprodukowane przez firmę "Krzak" nie niosą ze sobą zagrożenia. Jedyny wyjątek to Liga Mikro bo tam są LiPo dopuszczone ale od przyszłego sezonu sie i to zmieni.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt gru 15, 2009 11:18 pm 

Panowie
Przepisy w gestii "organizatora" to na zawodach podwórkowych albo cyklu GP albo nieważne jakiego.
Przepisy do MP to niestety sprawa bardziej poważna i w nich powinno być wszystko jasno opisane a w tej materii ktoś sobie zrobił jaja....

p.s. Nixx też niby bezpieczne a już nie raz wybuchły mi koło ucha bo ktoś coś zaniedbał albo nie dopilnował........

.

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 8:34 am 

Piotr jakbyś tego nie poprowadził to zawsze będziesz miał podział:
- kompetencji;
- decyzyjności;
- obciążeń organizacyjnych;
- przepisów czy też reguł postępowania;

Przykład z NiMh który podałeś doskonale pokazuje, że zawsze coś może pójść nie tak, ktoś może przeładować ogniwa, inny zaś zaparkować lutownicę w płynie do smarowania opon. Pytanie co chcesz jak dalece definiować i na jakim szczeblu dalej jest otwarte. Mnie nie musisz przekonywać, że trzeba pytanie tylko jak. Co do lipo-bagów powiem nawet więcej, upierał bym się przy enumeratywnej liście testowanych worków (ale tego chyba nawet EFRA nie wprowadziła, więc być może kupujemy jedynie wrażenie bezpieczeństwa).

Ale daje idąc tym tropem w przepisach MP chcesz doprecyzować ile i jakie gaśnice, oraz w jakich miejscach mają być rozstawione na imprezie i kto ma je zapewnić, czy to jednak w gestii organizatora. Gdzieś ten podział musi nastąpić. Popatrz na to tak, że pytanie co chce zapewnić organizator lub co musi a co chce wymusić na uczestnikach, albo co chce wymusić LOK, czy OSM powinno wyznaczać IMHO granicę.

Robert

PostNapisane: Śr gru 16, 2009 9:22 am 

Piotr Fortuna napisał(a):
Ale do rzeczy:
fajnie że mamy nowe zasilania na zawodach, zachłystujecie się ich wprowadzeniem ale jak dotąd nikt z ludzi nie wydał swojej obiektywnej i fachowej oceny tego faktu. Mówię tu o ludziach którzy się znają na jeżdżeniu i modelarstwie i robią to jak określiłeś "zawodowo", mówiąc w skrócie zawodników z czołówki.
Może ktoś fachowo opisze różnice techniczne?. Bo jak na razie samo "wrażenie" nic nikomu nie mówi.

Krótko i zwięźle, ale od początku.

Do tej pory zaliczyłem trochę startów w zawodach (imprezy MP w Warszawie czy "pomniejsze") na 6 celek + 20T oraz 5 celek + 9.5T,
jak tylko wprowadzono BL do klasy spec. Od kiedy BL jest w SPEC nie mam problemów z silnikiem, ten problem mnie nie interesuje jak dobór silnika 20T do klasy 540.

Problemem zawsze były pakiety 6 czy 5 ogniwowe. Dobrze wiem, że Kolega Piotr wie, jak dużo trzeba się namęczyć z selekcjami czy
zwykłymi pakietami zrobionymi z nieselekcjonowanych ogniw. Ilość kasy jaką wydałem na NIMH, osprzęt (całe szczęście w odpowiednim
momencie pozbyłem się tego ;) ;) ) jednak dalej mnie denerwuje, ale takie były realia więc chciałeś jeździć, musiałeś mieć kasy jak lodu.

Wszystkie zawody do czasu 1 imprezy w Kłodzku tego roku gdzie można było mieć zestaw LIPO2S/10.5T sprowadzały się, do nieustającej
walki z pakietami NIMH, a to jak naładować, na kiedy naładować, rozładować, nie przeładować, a to nie jedzie jak jechał 3h temu,
ogólnie flustracja. Wydaję 250-300 zł na selekcję używam jej 20x i jest już po niej ... Gdzie tu te "tanie i przyjemne hobby",
już nitro off-road czy on-road jest tańszy ;)

Reasumując, do kiedy jeździłem na 5 celach więcej czasu poświęcałem na te p....e pakiety niż jazdę, naukę, setup.

2 impreza w Kłodzku już miałem dobrego lipola (do tej pory użyty 20x i dalej jest w stanie b.dobrym), model miał
ustawione przełożenie, zamocowany pakiet na stałe taśmą (nie wypadł, nie miałem potrzeby demontażu), skupiłem się,
na jeździe :) Wynik jaki był taki był, ale więcej czasu było na zmiany i naukę niż te cholerne pakiety. W Kłodzku miałem ostatnią
imprezę w klasie SPEC (takie założenie), ponieważ nie było ustalone na czym się będzie jeździć w sezonie halowym,
dalej było 5 celek + 9.5T, z mego punktu widzenia, kolejny zakup pakietów jakbym chciał pojechać choć raz.
Ogłoszono kalendarz, zobaczyłem miejsca i terminy, spasowałem. Selekcje lrp big-mama sprzedałem za grosze,
były nieskarcone, po 2 imprezach.

Na puchar Pabianic ogłoszono LIFE 6.6V do klasy spec, jako że, te pakiety znam z wydania A123 (duże cylindryczne cele),
oraz "problemy z montażem", to podszedłem do tej sprawy dość sceptycznie. Jak tu tę kobyłę założyć do modelu?

Gotowy pakiet GM 4600 "wypożyczony" na zawody od jednego z Kolegów, zamocowałem, wyważyłem model, waga około 1380g.
Dalej sceptyczny ... ale bojowy ;) w końcu ma to być model do pośmigania a nie tam do walki ;)

Co do używania pakietu LIFE na zawodach, zupełnie inna bajka, z sceptycyzmu mam pełen entuzjazm do tego zasilania :) !!!
To było to, jak w E12 mi nie poszło, to mogłem się skupić na samej jeździe, regulacji i walce na torze SPECEM :)
Pakiet naładować, koła nasmarować i jeździć ;) 3 min przed biegiem sędzia zaprasza na tor ;)

Co to znaczy dla LIFE? To że 3 min mogę przyciąć na torze, przejechać 5 min bieg.
Co znaczy to dla NIMH? To że robią max 3 kołka i czekają ;)

Ja mam już koła dogrzane i mogę cisnąć, nie muszę się martwić o pakiet, starczy na 5 + 3 min w zupełności.

Na torze nie odczułem jakiejś wyraźnej różnicy, ci co umieją dobrze jeździć w klasie spec (ja ciągle się uczę) to
wykorzystają NIMH tak samo jak LIFE. Dla mnie LIFE umożliwiło zajęcie się nauką jazdy i setupem, tak, żeby z biegu na bieg
było coraz lepiej. Wcześniej tego KOMFORTU nie miałem.

Z LIPO w Kłodzku było podobnie, model naszykowany i można zająć się jazdą, a nie zbędnym p...em przy pakietach.
Tutaj mi najwięcej pomógł Dennis i Aurel, w końcu jakieś sensowne porady JAK JEŹDZIĆ :-)

Więcej czasu poświęconego na setup + naukę jazdy dało mi więcej na ostatniej imprezie w Pabianicach i treningu na Warszawiance,
niż super hiper świeże selekcje 5 cel.

Co do modelu:
- tc5 ITF + modyfikacje drobne,
- silnik GM sport blau 9.5T + wirnik 12.5mm/wentylator (oj magnes już nie ten),
- przełożenie 2x99/34 = 5.823 (zębatki 64p),
- regiel GM 95 z nowym softem.

Silnik max 79 stopni, regiel max 60 stopni, normalnie ciut niższe temperatury, pakiet ładowany bez balacera
po najdłuższym biegu przyjął przy 5A ~2900 ;)

Moim zdaniem, LIFE lub LIPO to przyszłość, a teraz już teraźniejszość.

Na ostatnim treningu na Warszawiance, młodym i starym od 540tki, ci co się uczą jeździć
doradziłem zakup po 1 pakiecie LIFE na trening, przychodzi z modelem, zajmie się jazdą i nauką ustawień,
większy będzie z tego pożytek niż z zakupu selekcji nimh ;-) Przynajmniej nie skatują pakietów na których
chcą jechać na zawody.

Odbiegając od tematu, selekcje świeże/nowe NOSRAM Fat-cobra 4600, 5 celek, obsłużone według instrukcji, 8x użyć każda (2 sztuki),
ładuja się 3800, oddają 3100-3200 ... (DPD trnity 2), do speca czy modified czy E12 już się nie nadają, ODDAŁEM ZA 2 Piwa na
trening dla młodego człowieka do 540tki, tak, żeby swoich lepszych pakietów nie katował ;) 500 ZŁ użyte na 2 imprezach ...
psu pod dupę tyle kasy! Szlag mnie trafił, dlatego powiedziałem basta, nie będę jeździć w SPEC jak są nimh, nie stać mnie,
wywalać po 250 na pakiet na 10 biegów. Przy mej częstotliwości bywania na imprezach, nimh nawet ze złota szlag trafi
prędzej niż zdążę się nimi nacieszyć.

Przepraszam za ciut długi wywód, ale chciałeś Kolego przeczytać coś więcej, być może mój brak doświadczenia
w zawodach rangi MP ;) degraduje moje doświadczenie jakie do tej pory zdobyłem ;-) (taki żart ;) )

:)

Pozdrawiam!

m.

ps: no offence!
ps1: zapomniałem dodać 35Euro za pakiet GM''a to chyba mało jak za KOMFORT jazdy :) (17Euro wysyłka, mozna taniej, kupić
same celki A123).
ps2: kur... policzyłem wydatki na NIMH + sprzęt do nich, model buggy 1/8 + silnik za 200euro!!! ale mnie ...

PostNapisane: So gru 19, 2009 11:34 pm 
Administrator forum

Mam skromne doświadczenie jak chodzi o zawody, a już szczególnie halowe elektryki, ale pozwolę sobie też opisać coś niecoś własnego doświadczenia.
Otóż w poprzednim sezonie zaopatrzyłem się dokładnie w tym samym czasie w 2 pakiety lipo do micro i 2 NiMH 2/3a z myślą o starcie w Lidze Micro.
Były używane w modelu klasy Truck. Zarówno Lipole (Yeah Racing, czyli marki "krzak" :)) jak i NiMH (Intellect 1600, więc nie marki "krazak") używałem na treningach, na hali w Poznaniu. Oczywiście na halę zawsze przychodziłem z naładowanymi wszystkimi pakietami :). NiMH były rozładowywane na treningu zawsze tylko raz ( na miejscu ładowałem/doładowywałem tylko lipo, minimum 1 raz każdy pakiet). Oczywiście po wyśmiganiu NiMH grzecznie (w domu) ładowałem, by nie leżały puste. Właściwie, to nawet te treningi dobrze im robiły bo odbywały się co 2 tygodnie, i przynajmniej pakiety nigdy nie były pozostawione bez ładowania na dłużej. Na tych ogniwach przejechałem 2 eliminacje i finał Ligi Micro. Po tym "wyczynie" nadawały się na śmieci. Nigdy nie przekraczałem prądu ładowana 1,6A. Na zawodach ładowane na zmianę, oczywiście wpierw rozładowywane (niestety nie miałem możliwości ich wyrównywania).

Na wspomnianych wcześniej lipolach śmigam na treningach do dziś (z pewnością mają już za sobą dużo więcej cykli niż tamte "trupy"). Po roku ich pojemność spadała z 1700mAh do ok 1600mAh (specjalnie sprawdzałem ile z nich wyszło, przy rozładowaniu do 6,1V). Nie odczułem zmiany innych parametrów (i tak w porównaniu z każdym NiMH wypadają wspaniale). Co więcej dokupiłem 3 następne :), by na treningach nie marnować czasu na pi****ły. Moje 2 nowe skazane na straty (czy jak kto woli starty w Lidze Micro) pakiety NiMH oszczędzam i używać ich będę tylko na zawodach, do czasu, gdy lipo nie zagości w Trucku.

Zapomniał bym, oczywiście porównanie cenowe:
Dobry pakiet NiMH (obecnie używam Nosrama)- 71,4zł (same cele bez blaszek, kabli i wtyków).
Przeciętny lipo, który pożyje co najmniej 1,5x dłużej (nie wspominając o innych parametrach) 72zł (całość z wtyczką typu deans).

PostNapisane: Pn sty 11, 2010 3:16 pm 

Odrobina praktyki: co homologacja robi z ceną:
http://www.maxamps.com/products.php?cat=191
Pakiet o mniejszej o 25% pojemności jest droższy o 11%, czyli proporcjonalnie prawie 40% w cenie do góry.

Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4