Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 05, 2026 8:57 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor
PostNapisane: Śr mar 04, 2009 4:39 pm 

Powinni wprowadzić ubezpieczenia dla modelarzy od spalenia domu li-pol'em.

KiT napisał(a):
Ja tego nie robię złośliwie, ale czytając ten wątek i przewijające się pomysły, sam nie wiem co jest proste a co nie dla uczestników.

Tak samo jak z regulacją silnika dla jednych łatwa dla innych trudna, nie zawsze jest się w stanie myśleć o wszystkim w dodatku jak się człowiek cieszy że ma nowy pakiecik i chce go szybko na ładowarkę wrzucić :) .

Time Edge (klik)
GG: 11304258

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr mar 04, 2009 11:47 pm 

Ja mam ogromny respekt do akumulatorów , w wojsku były takie ogniwa 10 NKGC - '10 ogniw niklowo kadmowych gazoszczelnych cylindrycznych' był to akku rosyjski z lat 70'-80' wielkość celi 'A' pojemność celi 1000mAh , niestety akumulatory te po ponad 10 latach podaczas ładowania miały tendencję do wybuchania. Nie wiem czy faktycznie były gazoszczelne i czy nie znano wtedy dobrze ogniw ni-cd ale ogniwa te przy przeładowaniu prądem 50mA - bo tak były ładowane specjalną ładowarką przez 24 godzyny i miała nawet miliamperomierz aby było widać czy działa poprawnie. Kiedyś wyszedłem na kilkadziesiąt godzin z akumulatorowni a gdy przyszedłem akumulator stał w strzępach , kilka ogniw detonowało , być może jedne zdetonowały drugie - nie wiem, nigdy się nie dowiem , miejsce ekplozji było oczernione, przesunięte były o 20 cm dwa zasilacze o wadze 4 kg każdy wykonane w całosci z aluminium i wymiarach około 22cm na 12cm i na 6cm, wiec były małe a fala uderzeniowa ogromna, blacha z ogniw porozbijała jarzeniówki w pokoju , odłamki blachy powbijały się w betonowe ściany w odległosci 1 metra od akumulatora, uchwyt akumulatora mający elektrody wykonany z stali 1,5 mm został mocno powyginany (o 50 % zmniejszył długość kosztem zgięcia) a był krótki około 11cm i był to ceownik.

Widziałem już wybuchające li-ion i one to zabawa w stosunku do rozrywanej blachy 0,6mm, ale mam uraz i dlatego dla mnie każde nagrzenie akku kojarzy się z najgorszym, kiedyś zostawiłem li-ion podłaczone pod ładowarkę od ni-cd 350mA do ogniwa 1400mAh i pojechałem do rodziny z rodzicami. Przejechałem to ogniwa zamiast być naładowane w 100% to umarło , nie spuchło ale prąd wyjściowy spadł do 100mA przy 3V(dawno to było - nie było żadnych informacji nigdzie na temat li-ion).
Zawsze martwie się że ogniwo moze mieć wewnatrzną awarię i nastąpi detonacja, dlatego tak lubię ładować ogniwa 24H i dłużej bo wtedy mam spokój w sercu że z całej siły staram się nie wywoływać zmęczeń mechanicznych w celi, jednak ciągle męczy mnie detonacja ogniw 10NKGC przy 50mA prądu i stosunkowo dużej celi A, taki maniak ze mnie a nie wiem co się stało.

PostNapisane: Cz mar 05, 2009 1:25 pm 

http://www.youtube.com/results?orig_que ... +explosion

tego mniej więcej można się spodziewać jak się przeładuje ogniwo innym programem na ładowarce.

Robert

PostNapisane: Cz mar 05, 2009 1:29 pm 

a takie kuku mogą zrobić podejrzane ogniwa w modelu:

http://www.youtube.com/watch?v=X7nP3Z_HCPY

Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3