Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj



Teraz jest So wrz 21, 2019 9:13 pm

Teraz jest So wrz 21, 2019 9:13 pm




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor
PostNapisane: Pn mar 07, 2016 9:09 pm 
Offline

Dołączył(a): Pt lip 14, 2006 8:11 am
Posty: 588
Lokalizacja: Szprotawa
Witam
Mam taką zagwostke, potrzebowałbym aparature która na trzecim kanale ma przycisk i tylko jesli go np: trzymamy to jest wysyłany wysoki sygnał, jesli go puszczamy sygnał wraca do niskiego - nazywa sie jakoś specjalnie taka funkcja?

Mam jedna aparature która ma przycisk, ale jak sie go naciśnie i puści to sygnał zmienia sie z "niskiego" na "wysoki" i jeszcze raz nacisnie i pusci to odwrotnie z "wysokiego" na "niski"

Jak wy macie w swoich apkach?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn mar 07, 2016 9:25 pm 
Offline

Dołączył(a): N sie 26, 2012 9:16 pm
Posty: 462
Masz jakiś nietypowy 3 kanał, przeważnie jest tryb 0-1 lub 1-0-2 przełącza się suwakiem czyli byś musiał zostawić suwak lub przerobić na jakiegoś rodzaju przycisk

_________________
Reely Carbon Fighter BL 1:10
inne: Ansmann Carson Jamara Kyosho Reely TeamC Traxxas Tamiya


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Wt mar 08, 2016 11:42 am 
Offline

Dołączył(a): Pt lip 14, 2006 8:11 am
Posty: 588
Lokalizacja: Szprotawa
Apka to Absima CR3P

Hmm czyli to ja ma tylko jakąś inną? ta apka ma wyswietlacz ale nie widze tam żadnej funkcji mogacej to zmienić, czyli musiałbym szukać apki z przełacznikiem który przerobiłbym na przycisk

Potrzebuje tej zasady działania do systemu zdalnego rozruchu, zeby nie właczyć go przez przypadek i nie kręcił rozrusznik podczas jazdy modelu


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 08, 2016 12:34 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn kwi 29, 2013 2:55 pm
Posty: 788
Lokalizacja: Szczecin
A to nie można zmienić tego przełącznika na chwilowy? Czyli jak masz wciśnięty, to idzie sygnał (czyli jest włączony), a jak puścisz to wiadomo co.

_________________
Traxxas Rustler 4x4|Ezrun MAX10 SCT + 3660 4000kv|Traxxas 2075|TQi TSM
MBX6 eco|SkyRC TS150 + GoolRC 4274 2000KV|Hitec HS-7985MG|DX3S


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re:
PostNapisane: Cz mar 10, 2016 10:09 am 
Offline

Dołączył(a): Pt lip 14, 2006 8:11 am
Posty: 588
Lokalizacja: Szprotawa
rax90 napisał(a):
A to nie można zmienić tego przełącznika na chwilowy? Czyli jak masz wciśnięty, to idzie sygnał (czyli jest włączony), a jak puścisz to wiadomo co.


Nie ma takiej opcji w tej aparaturze.

a przypomniało mi sie bo miałem wcześniej taką 27mhz TeamAssociated xp3d i tam tez działało to tak samo jak w tej mojej czyli przycisk AUX i przełączało: niski->wysoki, wysoki->niski

gdyby to był przełącznik to sprawa prosta, zamienić go na przyciski i po kłopocie, a jak jest przycisk działajacy jak powyżej nic nie zrobimy.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 10, 2016 10:18 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn kwi 29, 2013 2:55 pm
Posty: 788
Lokalizacja: Szczecin
A ja bym spróbował. W moim tf-40 jest kanał AUX i jest tak 0-1
Czyli on/off
Jak masz gdzieś w okolicy sklep elektroniczny, to kup taki przycisk - jak się go przytrzyma to płynie prąd - rozkręć apkę, odlutuj stary i przylutuj ten na próbę.

_________________
Traxxas Rustler 4x4|Ezrun MAX10 SCT + 3660 4000kv|Traxxas 2075|TQi TSM
MBX6 eco|SkyRC TS150 + GoolRC 4274 2000KV|Hitec HS-7985MG|DX3S


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Cz mar 10, 2016 3:48 pm 
Offline

Dołączył(a): Pt lip 14, 2006 8:11 am
Posty: 588
Lokalizacja: Szprotawa
na 100% to mi nie zadziała

jesli masz suwak czyli przełacznik bistabilny to masz go w pozycji ON lub OFF a jesli masz przycisk monostabilny to masz go cały czas na OFF i to jest inna zasada działania takich przycisków, bo jedna elektronika jest z zapamietaniem sygnału elektronicznym a druga jest z zapamietaniem sygnału mechanicznym, ja potrzebuje zapamietana mechanicznego wtedy dałbym przycisk i by normalnie działało

w tej swojej apce hpi masz przycisk/sowak bistabilny?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 10, 2016 4:14 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn kwi 29, 2013 2:55 pm
Posty: 788
Lokalizacja: Szczecin
Przycisk, jak go wcisne to tak jakby się blokuje i niby jest włączony, a jak docisnę i puszczę to "blokada" się zwalnia i sprężynka go odpych do pozycji 0, czyli off. Zrobiłbym to w mojej apce, ale idzie na sprzedaż i nie chcę kombinować.
Może kiedyś jak kupię apkę z kanałem AUX to wtedy spróbuję moim sposobem.

Może jakiś doświadczony elektronik by się na tym znał?

_________________
Traxxas Rustler 4x4|Ezrun MAX10 SCT + 3660 4000kv|Traxxas 2075|TQi TSM
MBX6 eco|SkyRC TS150 + GoolRC 4274 2000KV|Hitec HS-7985MG|DX3S


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Cz mar 10, 2016 4:32 pm 
Offline

Dołączył(a): Pt lip 14, 2006 8:11 am
Posty: 588
Lokalizacja: Szprotawa
AUX to poprostu trzeci kanał

to masz w swojej apce przełącznik bistabilny, to potrzebuje własnie takiej apki z takim przełacznikiem bo to da sie w niej zrobić na przycisk, co to za apka, jaki stan i cena oczywiscie z odbiornikiem?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 10, 2016 5:02 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn kwi 29, 2013 2:55 pm
Posty: 788
Lokalizacja: Szczecin
Tf-40 / rf-40 hpi. Nie wiem czy będę sprzedawał ją oddzielnie, bo jest jedna osoba zainteresowana modelem i to od niej zależy czy może być bez tej apki.
A jak coś, to używki w okolicy 150 zł, ja bym swoją za 120 zł z wysyłką.
Poszukam czegoś tańszego z takim przyciskiem, jak coś to na maila Ci wyślę.

_________________
Traxxas Rustler 4x4|Ezrun MAX10 SCT + 3660 4000kv|Traxxas 2075|TQi TSM
MBX6 eco|SkyRC TS150 + GoolRC 4274 2000KV|Hitec HS-7985MG|DX3S


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Cz mar 10, 2016 5:12 pm 
Offline

Dołączył(a): Pt lip 14, 2006 8:11 am
Posty: 588
Lokalizacja: Szprotawa
hmm miałem kiedyś traxxas link 2ch i ona miała mozliwość dołozenia kanałow i na niej by to poszło, tak teraz sobie przypomniałem apka była dosyć fajna no moze po za tym duzym ołem kierownicy(zle sie takie duze koła trzyma) no i jej cena zazwyczaj nie jest zachecająca


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Teraz jest So wrz 21, 2019 9:13 pm


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL