Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj



Teraz jest Śr paź 23, 2019 2:18 pm

Teraz jest Śr paź 23, 2019 2:18 pm




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Autor
PostNapisane: N cze 28, 2015 5:54 pm 
Offline

Dołączył(a): N lip 07, 2013 8:57 am
Posty: 52
Witam. Wiem że podobne problemy już były. Dużo czytałem na forum i w necie ale nic nie pomaga.

Problem w tym że gaz jest w miejscu hamulca i odwrotnie. Programowałem od nowa Channel setup - Throttle (Channel 2) - Servo Reversing ale wtedy do przodu działa ok ale wsteczny nie zawsze (czasem zadziała a czasem nie, a jak już zadziała to po puszczeniu wstwcznego silnik jeszcze się kręci ale powoli). Sprawdzałem silnik i ESC na innym aucie i wszystko jest ok więc problem tkwi w aparaturze. Może ktoś wie co zrobić bo w programowaniu tej aparatury nie czuję się za mocno. Z góry dzięki.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: N cze 28, 2015 9:07 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz kwi 21, 2011 10:41 am
Posty: 1992
Lokalizacja: Kraków
A może regiel trzeba ustawić do aparatury ?

_________________
KS Wanda Sekcja Modelarska RC Kraków


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn cze 29, 2015 3:59 pm 
Offline

Dołączył(a): N lip 07, 2013 8:57 am
Posty: 52
A możesz napisać jak to się robi bo wcześniej nie musiałem tego robić. mam regiel quickrun 150A i silnik turnigy 1400kv.
Wcześniej w innym modelu miałem quickurn 150A i silnik też quickrun 2000kv i wystarczyło zaprogramować, ale tam mam apke tqi


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn cze 29, 2015 4:57 pm 
Offline

Dołączył(a): N sie 26, 2012 9:16 pm
Posty: 462
Spróbuj zmienić "Throttle Range" w ustawieniach regla

_________________
Reely Carbon Fighter BL 1:10
inne: Ansmann Carson Jamara Kyosho Reely TeamC Traxxas Tamiya


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn cze 29, 2015 6:25 pm 
Offline

Dołączył(a): N lip 07, 2013 8:57 am
Posty: 52
W ustawieniach regla nie mam takiej funkcji, a w ogóle sprawdzałem wszystko na drugim autku i problem tkwi w apce. Może ktoś wie jak zaprogramować krok po kroku. Mam instrukcję ale z moich prób nic nie wyszło. Poza tym mój angielski nie jest za dobry. https://traxxas.com/sites/default/files ... z-INST.pdf


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn cze 29, 2015 6:31 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz kwi 21, 2011 10:41 am
Posty: 1992
Lokalizacja: Kraków
W instrukcji znajdziesz pod nazwą Set up Throttle Range.

_________________
KS Wanda Sekcja Modelarska RC Kraków


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn cze 29, 2015 6:52 pm 
Offline

Dołączył(a): N lip 07, 2013 8:57 am
Posty: 52
Mam tylko kartę programującą a na niej
1.running mode
2.drag brake force
3.cut-off threshold
4.start mode (punch)
5.brake force
6.reverce force
7.initial brake force
8.neutral range
9.timing
10.over-heat protection
11.motor rotation
12.lipo cells


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Pn cze 29, 2015 8:58 pm 
Offline

Dołączył(a): N sie 26, 2012 9:16 pm
Posty: 462
8.neutral range

_________________
Reely Carbon Fighter BL 1:10
inne: Ansmann Carson Jamara Kyosho Reely TeamC Traxxas Tamiya


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Wt cze 30, 2015 5:49 pm 
Offline

Dołączył(a): N lip 07, 2013 8:57 am
Posty: 52
To nie to. Próbowałem jeszcze inną aparaturę (tylko że TQi ale sposób programowania identyczny) i wszystko jest ok. Mi się wydaje że coś jest uszkodzone albo źle współgra ze sobą . Jeżeli ktoś ma jakieś inne pomysły jak to naprawić to proszę o rady a jak nie to będę musiał się tak nauczyć jeździć. W końcu to tylko zamieniony gaz z hamulcem.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Wt cze 30, 2015 6:31 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz kwi 21, 2011 10:41 am
Posty: 1992
Lokalizacja: Kraków
Czekaj czekaj... a jak byś zamienił dwa kable od silnika ?

_________________
KS Wanda Sekcja Modelarska RC Kraków


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Wt cze 30, 2015 7:01 pm 
Offline

Dołączył(a): N lip 07, 2013 8:57 am
Posty: 52
Już to próbowałem. To zmieni kierunki i będzie prawie ok poza tym, że po naciśnięciu hamulca prawie od razu włączy się wsteczny.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Wt cze 30, 2015 7:02 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz kwi 21, 2011 10:41 am
Posty: 1992
Lokalizacja: Kraków
zmień ten parametr: 11.motor rotation

_________________
KS Wanda Sekcja Modelarska RC Kraków


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Wt cze 30, 2015 7:41 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt lip 27, 2010 7:51 pm
Posty: 95
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Zamiast tak kombinować ja proponuję prostsze rozwiązanie - zresetowanie aparatury do ustawień domyślnych. Powinieneś mieć taką ładną karteczkę razem z aparaturą, gdzie opisane jest jak wszystko ustawić.

Jak to nie załatwi sprawy to aparatura ma odpowiednie opcje pod taką kombinacją : 2x zielony -> 2x zielony -> 1x czerwony. To powinno odwrócić sterowanie.

Edit: widzę w pierwszym poście, że próbowałeś drugiej opcji, ale nie zawsze działało - ustaw dobrze end-pointy i będzie śmigało (ta sama kombinacja co poprzednio tylko zamiast 1x czerwony wchodzisz w opcję 3x czerwony).


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Cz lip 02, 2015 7:22 pm 
Offline

Dołączył(a): N lip 07, 2013 8:57 am
Posty: 52
End pointy też już probowalem ale nie działa ale na weekend spróbuję jeszcze raz i dam znać ale kiepsko to widzę. Druga arka działa ok a ta nie chce


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Teraz jest Śr paź 23, 2019 2:18 pm


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL