Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 22, 2026 11:48 pm

Autor
PostNapisane: So cze 07, 2014 11:04 am 

Witam
Posiadam apkę pistoletowa HK-Gt2 do samochodu. Apka jest fajna ma przełączniki i potencjometry umożliwiające ustawianie rewersów na obu kanałach, ograniczenie skrętu kół (ST D/R) , wyrównanie kół - korekta skrętu (ST. Trim), oraz w przypadków aut benzynowych korektę serwa odpowiedzialnego za regulację gazu - ustawienia serwa w punkcie "zero" - na luzie (TH Trim) jedyne czego mi brakuje w tej apce to możliwości ograniczenia gazu TH D/R lub coś podobnego. Znalazłem taki mod pod tym adresem. http://www.rctech.net/forum/8550350-post6527.html. Chciałem to uzyskać, gdyż autem jeżdżę na pakietach 2S oraz 3S i chciałem ograniczyć max prędkość na pakietach 3S.
Dzisiaj w końcu znalazłem więcej wolnego czasu rozebrałem apkę wlutowałem mały podwójny potencjometr B 2x5k ohm (czyli potencjometr liniowy) w szereg w kabel czerwony i czarny idący od potencjometru gazu (nieruszony został brązowy)i regulacja działa tak jak powinna :D udało mi się upchać to tak ładnie, że wszystko jest pod klapką i nie szpeci aparatury :D Musiałem o połowę skrócić "gałkę" potencjometru (malutka piłka do metalu 3 minuty i po robocie :P) dzięki czemu klapka normalnie się zamyka.
Tak to wygląda. http://i.imgur.com/FJ6HMU9.jpg (sorki za niewyraźne zdjęcie)

Mam nadzieje, że komuś się przyda roboty nie dużo wystarczy:
- kupić podwójny potencjometr liniowy 2x5k ohm
- wywiercić otworu na potencjometr
- skrócić o połowę "gałkę" potencjometru (no chyba że ktoś nie chce żeby domykała się mu klapka lub zamontuje gdzie indziej potencjometr to ten krok odpada :P)
- przeciąć czerwony i czarny przewód idący od potencjometru gazu do płytki z elektronika wlutować w szereg potencjometr (zawsze do środkowego i któregoś bocznego wyjścia potencjometru) cieszyć się nową funkcją którą posiadają droższe apki.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So cze 07, 2014 3:59 pm 

Bardzo przydatny mod. Co prawda mam apkę ze wszystkimi ustawieniami ale wykorzystam to w drążkowej apce którą mam dla mojego czteroletniego synka. Często zdarza mu się przegiąć z prędkością i zaliczyć efektownego dzwona.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość