Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 6:32 pm

Autor
PostNapisane: Cz paź 17, 2013 5:34 pm 

Witam

Sprzęt to nadajnik HoBao Proffesional HT-2.4EF, odbiornik HoBao HR2.4F. Na nadajniku nie mam możliwości Bindowania na odbiorniku jest do tego przycisk. I teraz tak: Włączam nadajnik, włączam odbiornik (świeci się czerwona dioda), wciskam przycisk Bind i po chwili dioda zmienia kolor na zielony. Niby wszystko OK. Problem pojawia się po wyłączeniu zasilania w odbiorniku. Po ponownym włączeniu dioda znowu jest czerwona. Po zbindowaniu nadajnik mogę wyłączyć (dioda zmienia kolor na czerwony) i ponownie włączyć (dioda zmienia kolor na zielony).
I teraz kilka pytań:
1) Co może być przyczyna tego, że odbiornik nie zapamiętuje bindowania?
2) Czy posiada on jakąś baterię podtrzymującą pamięć?
3) Czy miejsce do podłączenia trzeciego servo może być puste, czy trzeba tam coś mostkować?
4) Czemu w miejscu podłączenia zasilania w odbiorniku są 3 piny podczas gdy mam podłączone tylko 2 przewody z baterii? Może ten trzeci powinien byc jakis podtrzymujący pamięć?

Za wszelkie sugestie będę wielce wdzięczny :-)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt paź 18, 2013 2:19 pm 

Z każdą aparaturą z jaka miałem do czynienia (obojętnie czy pistoletowa czy drążkowa) to zawsze należało w odbiorniku w miejsce baterii wsadzić dołączona do zestawu zworkę i pod któryś kanał podłączyć baterie (zasilanie) i później trzymając przycisk bind włączyć aparaturę, a nie tak jak ty to robisz ze włączasz aparaturę a pózniej przycisk bind.

po za tym obejrzyj sobie jakiś filmik na YT jak się binduje

PostNapisane: Pt paź 18, 2013 6:15 pm 

Dzieki za odpowiedz, ale to nie rozwiązało mojegoproblemu. Wg. instrukcji do mojej aparatury nie potrzeba żadnej zworki. Robi się to tak jak opisałem tzn. Włączam nadajnik, następnie odbiornik i naciskam przycisk na odbiorniku. Trzymam go tak dlugo, az dioda zmieni kolor na zielony. Wtedy jest OK, moge troche pojezdzić. Na wszelki wypadek przetestowałem Twoją metodę. Można tak też zgrać aparaturę z odbiornikiem. Jednak op wyłączeniu i włączeniu odbiornika trzeba go znowu bindować. Problematyczne jest ciągłe odkręcanie i zakręcanie klapki nad odbiornikiem, a jezdzenie z odbiornikiem na wierzchu to tez nie jest dobre rozwiazanie.

Ma ktoś jakieś inne pomysły?