Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 5:57 pm

Autor
PostNapisane: Pt kwi 17, 2009 9:25 am 

Mam problem z zasięgiem w moim rustlerze xl-5. Zasięg wynosi ok. 15 metrów (na początku był dużo większy), przy jeździe do tyłu jeszcze mniej. Chodzi o to, że łapie zasięg jak podejde, szybciej do przodu jadąc niż do tyłu jak próbuje. Aparatura oryginalna, kabelek cały od odbiornika, oczywiście 27 mhz. Wyszstko co się dało przeczyściłem, nie mam pojęcia czy to wina odbiornika, samego kwarcu (dociśnięty na maxa), czy może silnika albo regla. Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem??
pozdro

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn kwi 20, 2009 6:50 am 

baterie w apce nowe? Problem musi lezec gdzies w antenie-nadajnika np sie odkrecila lub odbiornika np sie przerwala pod izolacją

PostNapisane: Pn kwi 20, 2009 11:12 am 

Baterie nowe, wymieniłem kwarce od starego auta i jest to samo, więc to nie kwarce napewno. Też mi się wydaje, że to będzie coś z anteną, od apki jest antena dokręcona, jeszcze nie rozkręcałem apki, żeby zobaczyć, czy się nic nie poluzowało. Można sprawdzić jakoś kabel od odbiornika czy się przerwał pod izolacją?

PostNapisane: Pn kwi 20, 2009 11:14 am 

Jeszcze jedno, strasznie jest podatny na zakłócenia, nawet na małych odległościach, też tego wcześniej nie było. Czy z końcówki izolacji anteny od obiornika powinien być widoczny drucik? ponieważ u mnie wygląda to tak, jakby izolacja była pusta.

PostNapisane: Pn kwi 20, 2009 12:21 pm 

Koniec drucika może być widoczny ale nie musi, chociaż powinien być blisko końca izolacji. Spróbuj pomierzyć miernikiem czy jest przejście od końca antenki do miejsca wlutowania do odbiornika. Skoro nie masz na końcu widocznego drucika to spróbuj "wymacać" gdzie ten drucik się zaczyna. Możesz wkłuć igłę w izolację i mierzyć "przez" izolację. Możesz też ostrożnie przyciąć tę część izolacji w której nie ma drucika, bo ona sama i tak nic nie daje.

PostNapisane: Pn kwi 20, 2009 6:56 pm 

Mi też się izolacja rozciągła i po prostu odcinałem po niewielkim kawałku izolacji dopóki go nie zauważyłem, tylko nie przesadź najlepiej po jakimś 1mm wtedy będziesz widział gdzie jest drucik.

Time Edge (klik)
GG: 11304258

PostNapisane: Wt kwi 21, 2009 7:42 am 

Przyciołęm izolację, także już jest drucik widoczny. Rozkręciłem wczoraj aparaturę i wszystko wygląda dobrze, antena dokręcona, nic nie wygląda na luźne, czy zerwane. Także problem pewnie tkwi w antenie od odbiornika. Jeszcze nie miałem czasu sprawdzić miernikiem, bo zbudowałem sobie wczoraj hopke:D Nie wiem czy dziś ją przetestuje, ale już wiem, że mi się nie mieści do bagażnika:/ Ale to tak out off topic;) Jak sprawdzę antenę to dam znać.

PostNapisane: Śr kwi 22, 2009 9:13 am 

Mam jeszcze do Was takie pytanie, czy możliwe są zakłócenia i słabszy zasięg przez złączke baterii z samochodem? Mianowicie na wtyczce od strony samochodu zauważyłem, że ostro starła się złota warstwa, którą była wtyczka pokryta. Czy to może mieć znaczenie, czy kolor złoty był tylko dla ozdoby i nie ma on żadnego znaczenia?? :?

PostNapisane: Śr kwi 22, 2009 8:39 pm 

Co do zasięgu to się dowiedziałem w r/c modelsport, że mieli już taki przypadek i że to najprawdopodobniej kwarce, także czekam, w piątek mają być u mnie ( a muszą być oryginalne traxxasa...). Mam inny problem, a mianowicie uszkodziły mi się zębatki podczas skakania w spur gear http://www.sklep.rcmodelsport.pl/index. ... od_id=8912 Wymieniłem na drugą dołączoną do zestawu i teraz mam większą prędkość max. ale słabsze przyspieszenie. Chodzi mi o poradę, jak skakać, czyli pewnie jak trzymać gaz, żeby nic się nie stało następnym razem z zębatkami. Przyznaje, że chopke zrobiłem chyba trochę za dużą:D Narazie nie będę skakał, ale to chyba nie normalne, żeby się tak zaraz styrały?? I czy spur gear może być metalowe?? tak jak pinon gear, bo wszędzie do mojego modelu w sklepie widze tylko plastiki... Czy tak musi byc? nie mogą być metalowe??

PostNapisane: Śr kwi 22, 2009 9:19 pm 

Metal + metal to złe połączenie. Jak skakać? W locie nie trzymaj gazu.

PostNapisane: Cz kwi 23, 2009 4:13 pm 

mam metal + metal na atak/odbiór i nie narzekam jakoś :roll:

co do skakania, jak lądujesz to puszczaj gaz przed lądowaniem. w locie czasem trzeba przytrzymać, ale tuż przed kontaktem kół z ziemią odpuść ;)

PostNapisane: Pt kwi 24, 2009 7:35 am 

A gdzie kupiłeś spun gear (odbiór) metalowy?;) W sklepie się dowiedziałem, że grozi to rozwaleniem silnika ze względu na opór większy i raczej tylko do spalinek się używa metalowe. Daj cynk, gdzie można to dostać;)

PostNapisane: Pt kwi 24, 2009 5:49 pm 

mam w spalince ;)

PostNapisane: So kwi 25, 2009 9:45 am 

Hehe :D Wracając do zasięgu, to jednak nie kwarce, dostałem te oryginalne Traxxasa na trochę innej częstotliwości i nie pomogły. Tak samo się samochód zachowuje, czyli jakieś 10 metrów odemnie jedzie, ale nie na maxa i dopiero tak kilka metrów, jak jest od aparatury to przyspiesza...Jak jedzie tyłem do mnie to ma większy zasięg, gorzej ze złapaniem go jak wraca...Sprawdziłem wczoraj ze znajomym również antenę od odbiornika i jest przejście od początku do końca. Nie mam już pojęcia, co to może być i chyba znowu się zakończy na odesłaniu do naprawy całego modelu...:/

PostNapisane: Śr wrz 30, 2009 1:06 pm 

zrob tak: wylutuj kabelek(anatenke) od odbiornika i wez nowy kabelek tylko taki zeby mial duzo rzyl w srodku i przylutuj mysle ze 40cm powinno starczyc