Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 10:52 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 22, 2008 4:43 pm 

A w kraju apke ma Majster-Klepka po 518zł... bardzo tanio :)

www.majster-klepka.pl

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 22, 2008 5:10 pm 

Wiktor Sułek napisał(a):
A w kraju apke ma Majster-Klepka po 518zł... bardzo tanio :)

www.majster-klepka.pl

Nie bardzo wiem do czego pijesz ;) i wcale nie tak drogo... z TH, jesli zamowisz sama apke wyjdzie Cie jakies 530zl z przesylka. W RC Monster widzialem chyba FHSSa za 599...

A wracajac do torby na ta apke Sanwa MX-3 FHSS (albo zwykla MX-3 - ten sam rozmiar), widzial ktos gdzies?

-Nitro RS4 3 18SS
-Asso Rc18T Made in China ;-)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 22, 2008 5:13 pm 

Ktoś wcześniej pisał, że w kraju nie ma :arrow: odpowiadam że jest.
Wcale nie mówię z sarkazmem - 518zł za tą aparaturę to naprawdę dobra cena ;) Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 22, 2008 5:26 pm 

Być może chodzi o moją wypowiedź.
Ale zastrzegałem się "...z tego co mi wiadomo..."
a skoro FHSS jest dostępna w kraju, to tym lepiej dla Nas :)
cena jest naprawdę dobra
moja sprowadzona z USA kosztowała mnie ok. 480 zł., ale nie mam gwarancji i musiałem czekać z 2 tygodnie

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 22, 2008 6:04 pm 

Wiktor Sułek - to ja cos zamieszalem :D sorrki
Sprawa torby na apke zalatwiona, znalazlem i zamowilem ta:
http://sklep.rcracing.pl/product_info.p ... ts_id=3815

-Nitro RS4 3 18SS
-Asso Rc18T Made in China ;-)

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 06, 2008 4:07 pm 

Witam mam taki problem z sanwa mx3-s ze model ma odbiornki od sanwy na synteze oryg ale serwa sa z hpino i jakies 20m jest od nadajnika do odbiornkia i model nie reaguje badz ucieka ;/ podpiolem oryg hpi apke i jest ok no problemos wpiolem serwa srm 102 do odbiornika sanwy nadajnik tez sanwa byl wlączone i wsyztko smiga ok :/
czy moze to byc konflikt serw ??

Tytuł:
PostNapisane: So cze 07, 2008 8:18 am 

avatar_mk - aleś chłopie to napisał, zero przecinków, ogonków, aż trudno złapać sens wypowiedzi :wink:

rozumiem, że w pewnych konfiguracjach sprzętowych wszystko jest OK, w innych masz problem.
Wniosek z tego jest raczej i tak pozytywny - sprzęty masz dobre, tylko w konkretnym układzie najprawdopodobniej owe serwa zakłócają odbiornik.
Nie znam serw HPI i co one warte.
Jedyne problemy z łącznością nadajnik-odbiornik miewałem gdy model był 20-30 m oddalony, ale ja miałem antenę odbiornika schowaną budą gdzie jest mnóstwo żelastwa.

p.s. dalej masz cztery kanały ?
pisałem do RIKU, czy odblokowują do pełnego zakresu, ale zwyczajem krajowych sklepów nie odpisali

Tytuł:
PostNapisane: So cze 07, 2008 8:29 am 

a rozebrałem sobie odbiorniki sanwy jako te najbardziej kłopotliwe z posiadanego zestawu. I moim zdaniem ekranowanie w.cz. jakie tu zastosowano nie jest optymalne. Co pokrywa się z moją obserwacją, że odbiornik leżący na serwie, odbiornik leżący przy silniku regulatorze lub kablach zasilających jest bardziej wrażliwy na zakłócenia niż kabel antenowy prowadzony w tych rejonach.

Przeniosłem go z dala od tych atrakcji i zasięg się wydłużył jak i zakłócenia zmalały. Ciekawe czy model FHSS jest tak samo "starannie" wykonany.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: So cze 07, 2008 12:10 pm 

KiT - wymieniłeś chyba wszystkie "niewskazane" lokalizacje dla odbiornika :wink:

MX-3s mam nadal, ale mam też FHSS
moja ocena podatności na wszelkie zakłócenia
najpodatniejsza jest niestety S-ka
następnie standardowa na kwarce
FHSS, której obecnie używam nie wykazuje żadnych tendencji do zakłóceń lub utraty łączności

jeżdżę z anteną pod budą, jak pisałem wcześniej moja trialówa, to 3 kg metalu (alu, stal, ołów, miedź) + 1 kg tworzywa, a mimo to nie ma żadnych problemów

wiem, że doświadczenia jednostkowe nie są regułą, ale mój model spadał ze skał, staczał się i koziołkował po kilkanaście metrów i wszystkie te wstrząsy odbiornik FHSS zniósł dobrze

a i tak największą frajdę sprawia mi "brak" anteny na nadajniku
co za swoboda w poruszaniu się :)

Tytuł:
PostNapisane: So cze 07, 2008 1:55 pm 

mam 5 różnych odbiorników na pasmo 40MHzFM dwa na pasmo 27MHzAM i tylko Sanwa położona na serwie lub przy serwie głupieje. Znaczy można inaczej. W modelu 1:10 zawsze jesteś przy silniku, przy serwie przy regulatorze, albo obok kabli. Pewnie by nieźle działała umieszczona za modelem, ale jak dla mnie to trochę mało praktyczne.

2.4GHz nie mam na razie nie zamierzam. Najpierw niech wypuszczą działający sprzęt, przetestują to na tych co muszą mieć zawsze generację X w garażu i wypracują wspólny standard, tak że jedno działa z drugim.

Wtedy wybiorę się na zakupy. Tak nie będę moimi pieniędzmi na nich głosować.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: So cze 07, 2008 3:25 pm 

KiT - fakt, że w modelu 1:10 jest mało miejsca (a co dopiero w 1:18)
ale zawsze można przynajmniej popróbować jak najrozsądniejszego rozlokowania elektroniki.
Dlatego dziwi mnie oryginalna instrukcja do np. od TB-02, gdzie Tamiya pokazuje lokalizację odbiornika na serwie, jednocześnie w innym miejscu pisząc o konieczności zachowania jak największej odległości odbiornika od pozostałej elektroniki.

napisałeś:
Cytuj:
2.4GHz nie mam na razie nie zamierzam. Najpierw niech wypuszczą działający sprzęt, przetestują to na tych co muszą mieć zawsze generację X w garażu i wypracują wspólny standard, tak że jedno działa z drugim.

trochę chyba to już nie na czasie
system 2,4 GHz w apkach modelarskich zadomowił się już wystarczająco długo, by docenić jego zalety
koledzy z lotniczego RC byli chyba najdłużej sceptyczni (czytaj ostrożni i trudno ich nie zrozumieć :wink: )

cena 400 zł, bo za tyle ostatnią Sanwę 2,4 kupiłem koledze, też nie jest wysoka

oczywiście zawsze podkreślam pewną odmienność trialu w który się bawię (nie moim Subaru ma się rozumieć), dla mnie najistotniejszym argumentem była praktyczność apy "bezantenowej" w trakcie poruszania się w terenie

ale w pełni rozumiem Twój punkt widzenia - ostatecznie mamy wolność słowa, myśli i czynów :)

Tytuł:
PostNapisane: So cze 07, 2008 5:53 pm 

no ja właśnie jestem z lotniczego klubu rc :)

musiałbym zmienić 3 aparatury i jeszcze dokupić jeden odbiornik.
I to tylko rc-car. Zapłacić 2kzł i mieć kłopoty z serwami, doborem odbiornika, nie dziękuję poczekam :)

Robert

Tytuł:
PostNapisane: So cze 07, 2008 6:18 pm 

Ale w trialu mamy ten plus że nawet jak taka sanva FHSS będzie siała zakłóceniami to nie mamy obaw jak w modelach off czy on-road gdzie odjeżdżamy na dużo większe odległości od nadajnika i musimy podejmować szybsze decyzje w prowadzeniu modelu. Sam myślałem nad FHSS od Sanvy ale dla mnie to nie przypadek, że tyle osób ma z nią problemy więc zostałem ku starej dobrej MX-3S i na dodatek w paśmie 40Mhz gdzie praktycznie już mało co osób korzysta w moim pobliżu z tych częstotliwości. Szkoda że Sanva 2.4Ghz jest tak niedopracowana elektronicznie bo jest to apka, która póki co najlepiej mi w ręce leżała z przejrzystym menu, a na dodatek w porównaniu z innymi aparaturami 2,4Ghz ma najlepiej zgraną antenkę nadajnika co też ma wpływ na użytkowanie osobiste gdy będąc użytkownikiem DX 2.0 gdy ją w łapy dostałem pierwszy raz czekałem kiedy to mi się te mocowanie anteny ułamie no i wystarczyło by tylko kolega ją chciał zobaczyć i myk złamana :)

Tytuł:
PostNapisane: So cze 07, 2008 7:56 pm 

szczerze mówiąc odkąd mam FHSS, mam najmniej kłopotów w porównaniu z dotychczasowymi zestawami - może mam fart :)

a co do Sanwy MX-3, to w pełni podzielam zdanie jedna z ładniejszych (jeżeli to ma dla kogoś znaczenie) i lepiej leżących w dłoni apek

Tytuł:
PostNapisane: So cze 07, 2008 8:47 pm 

Witam z góry przepraszam za brak przecinków etc. ale poprostu chiałem szybko przelac co miałem na myśli :] dalej nie wiem co z tym fantem zrobić czy to mogła być wina słabego zasilania ? chociaż to było sprawdzane no i miałem te problemy niedawno gdy wokoło było kilka modeli gdy zmieniłem kanał na chwile wsyztko było ok, a gdy patrze na zestawy na 2,4 GHz to mi sie słabo robi.
Pisałem do Riku ale nie dostałem zadnej odpowiedzi i zostałem z 4 kanałami ale pewnie sie pozbęde tej apki i kupie coś z modułami na 2,4 np Futaba 3PK

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4