Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 7:05 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn cze 02, 2008 10:29 pm 

Tor przy ul. Kolberga w Rudzie Śląskiej znam od dawna i wiem dobrze że gdyby nie zawiódł mnie model prawdopodobnie zająłbym wyższe a nie ostatnie miejsce w swojej klasie IC-10 start. Zawody rozpoczęły się 31-go maja w upalne sobotnie południe. Jak zwykle mogłem liczyc na pomoc Michała Ankiera z którym wspólnie jeździmy i pomagamy sobie na zawodach już drugi sezon. Tym razem ani moja wiedza ani Michała umiejętności serwisowe nie pomogły, silnik HPI T3.0 w moim EVO przy 30c upale dostawał temteratury 190c już po 5-6 okrążeniach od startu po czym gasł i na tym był koniec jazdy. Na dodatek atmosfera wśród zawdoników była nieco nerwowa z racji iż od startu jednej grupy do drugiej było zaledwie 4 a czasem nawet 2 minuty w ramach zwiększenia dyscypliny - tak zarządził sędzia główny. Osobiście widziałem jak Czeska grupa protestowała i w końcu na finałach grupy IC 5 sędzia dał im więcej czasu technicznego na przygotowania modeli do ciężkich upalnych warunków. Oczywiście okazało się że nie tylko mój silnik HPI T3.0 miał problemy, pytałem i kilka osób z grupy IC-10 - niektórym rozsypały się silniki doszczętnie przy tym upale. Sam tor jako taki był dobrze przygotowany za co muszę pochwalić organizatora którego miałem okazję poznać już dość dawno temu. Trasę znam dobrze i wiem jak tam wygląda na codzień poza zawodami, najlepiej wtedy zabrać ze sobą sprzęt do zamiatania bo brud i szkło zalegają i można stracić opony dość szybko. Zfrustrowany swoim niepowodzeniem nie czekając na odbiór dyplomu pojechałem tuż po swoim finale do domu z myślą czy mój silnik jeszcze ożyje czy to jego koniec. Na koniec dodam jeszcze iż zawody były dwudniowe ale niestety w niedzielę rozpoczęły się nieco wcześniej niż to było podane na oficjalnej stronie Komisji Modelarstwa Kołowego. Oficjalnie miały się rozpocząć o godź 11.00 a z tego co widziałem biegi już były o 9.00 :( :( :(
Troche się zdziwiłem kiedy przyjechałem w niedzielę o godź 10.30 na tor i usłyszałem że właśnie mój ostatni 5-ty bieg eliminacyjny odbył się godzinę temu a teraz mogę już czekać tylko na 30-to minutowy finał. Ehh pomyślałem, pewnie mówili o tym ale w sobotę późno jak już byłem w domu, trudno się mówi. To chyba wszystko co miałbym na temat tych nieudanych dla mnie zawodów do opowiedzenia...

na koniec kilka linek do zdjęć i krótki filmik:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... ef8ce.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... bd711.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... ee734.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 0396b.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... af511.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... a9405.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 26fce.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 81d95.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... f136f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... f3222.html

a tu relacja filmowa z biegu finałowego grupy IC-5 ! - kliknij na link poniżej...

http://www.vimeo.com/1107136

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

Ostatnio edytowano Pn cze 02, 2008 11:27 pm przez Tomasz Świątecki, łącznie edytowano 3 razy

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 02, 2008 11:00 pm 

Byłem wprawdzie tylko jako widz na zawodach spaliniaków (pierwszy raz) ale nerwową atmsferę dało się odczuć. Jakoś w elektrykach to się spokojniej odbywało do tej pory i mam nadzieję, ze dalej będzie.
Weekend był rzeczywiście upalny i silniki dostawały ostro w kość...albo w tłok ;)
Co do procedury startowej...na odprawie było mówione, że sygnałem startu jest podniesienie chorągiewki...więc pewnie dlatego nie mówiono "START".
Ja mam też filmik z eliminacji kalsy IC-5, nagrywany wprawdzie komórką, więc jakość jest słaba...ale mam uchwycony moment, jak IC5 rozjeżdża człowieka (2min40sek filmu) :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=-6kU_EwFUto

Pozdrawiam i wpadnijcie w przyszły weekend do Rudy na elektryki.

GG#10007
HB Cyc TC & Schumacher Mi3 happy user :]

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 02, 2008 11:21 pm 

Lokalizacja: Katowice/Giszowiec Modele: Cyclone Moore Speed DRIFT
Oczami mechanika wyglądało to tak (niestety tylko mechanika;/ nie doszły części:/):

Temperatura mocno dawała popalić zawodnikom jak i modelom, które po prostu nie wytrzymywały... Próbowałem różnych trików aby zaradzić cokolwiek i aby model mógł dojechać, ale mimo kombinowania z mieszanką, ze świecami itd nie było ratunku... ciężko było ale mimo wszystko jakoś model jechał (okupione to zostało tym, że silnik po tych zawodach ledwo zipie)

A w skrócie wyglądało to tak:

+ grill
+ przygotowanie toru
+ "sprawnie" przeprowadzane kolejne biegi (nie było opóźnień, ale było to okupione tym, że zawodnicy nie mieli czasu na przygotowanie się do kolejnych biegów)

- czasami brakowało serwisu
- nerwowa atmosfera wśród większości zawodników
- piekielny skwar

jak coś sobie przypomnę to na pewno napisze:)

Ostatnio edytowano Wt cze 03, 2008 3:09 pm przez Michał Ankier, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 02, 2008 11:40 pm 

Sami zobaczcie jak to bywało z tym czasem. Uważam że sędzia czasami trochę przesadzał dając 2 minuty do kolejnego biegu, na szczęście to nie było w mojej grupie tylko w IC-10. Jak dla mnie nawet 4ry minuty na pobranie transpondera i odpalenie to troche mało zwłaszcza jak człowiek zajmował się wcześniej kręceniem np. filmu albo robieniem zdjęć lub też poszedł sobie pooglądać inne modele i nie bardzo słuchał co mówią.

kliknij na link do filmu i zobacz jak kwestię dodatkowego czasu załatwiali Czesi...

http://www.vimeo.com/1107953

HB Lightning 2pro EVO Force21 buster HB Lightning Stadium 2pro

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 03, 2008 6:35 am 

Ten duet sędziowski przeprowadzał pewnie na zawodnikach eksperymenty,tak jak w Tarnowie...

Ps.czy potłuczony miernik "Nitromax" był w ruchu...?

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 03, 2008 7:53 am 

A kto był sędzia Głównym , czy jak zwykle :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 03, 2008 8:51 am 

I ciekawe jak to się stało, że ścigali się i wygrywali zawodnicy, którzy w chwili zamknięcia listy zgłoszeń nie figurowali na listach startowych?

O ile się nie mylę zawodnik, który nie zgłosi się w wyznaczonym terminie nie może startować w EMP?

Dobrze, że w składzie sędziowskim jest największy Haker wśród modelarzy, wszystko da się zrobić.

Chętnych do przeprogramowania regulatorów w Norton Commanderze pewnie w Rudzie za tydzień nie zabraknie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 04, 2008 11:35 am 

Zaremba Lesław napisał(a):
Ten duet sędziowski przeprowadzał pewnie na zawodnikach eksperymenty,tak jak w Tarnowie...

Panie Leszku,
Z ubolewaniem przeczytałem tego posta, a to z powodu takiego iż skończył Pan wspaniałą uczelnie, w której obecnie się uczę i nie wie Pan ze pęknięte szkło nie ma nic do znaczenia.
Mieliśmy nowe urządzenia do pomiaru nitro.

Tomasz Świątecki napisał(a):
Sami zobaczcie jak to bywało z tym czasem. Uważam że sędzia czasami trochę przesadzał dając 2 minuty do kolejnego biegu, na szczęście to nie było w mojej grupie tylko w IC-10. Jak dla mnie nawet 4ry minuty na pobranie transpondera i odpalenie to troche mało zwłaszcza jak człowiek zajmował się wcześniej kręceniem np. filmu albo robieniem zdjęć lub też poszedł sobie pooglądać inne modele i nie bardzo słuchał co mówią.

Panie Tomaszu,
To, że zawodnicy sami się ociągają to już nie moja wina, a sami sobie szkodzą tym, że zostaje im mniej czasu.
To nie wina sędziów, że Pan kręcił filmy, robił zdjęcia i nie słuchał Pan komunikatów i nie nadążał Pan.

Nowy Sącz

SKM Felga

PWR - Wrocław

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 04, 2008 2:34 pm 

Krzysiek Jamrozowicz napisał(a):
Zaremba Lesław napisał(a):

Panie Leszku,
Z ubolewaniem przeczytałem tego posta, a to z powodu takiego iż skończył Pan wspaniałą uczelnie, w której obecnie się uczę i nie wie Pan ze pęknięte szkło nie ma nic do znaczenia.
Mieliśmy nowe urządzenia do pomiaru nitro.

Krzysiu ,na tejże uczelni na przedmiocie metrologii uczyli,że każde urządzenie na podstawie którego wyciągane są konsekwencje musi być od czasy do czasu poddawane legalizacji (np.banalne wagi sklepowe).Są urządzenia które mają Swój termin przydatności do użycia.A już jakiekolwiek uszkodzenie ,nawet teoretycznie nie wpływające na pomiar,dyskwalifikuje takie urządzenie.Można nim mierzyć ,ale na podwórku ,a nie na zawodach.Koszt takiego urządzenia to około 20 Eur.

Ps.chodż na wszystkie zajęcia to będziesz więcej wiedział...

Ostatnio edytowano Śr cze 04, 2008 5:06 pm przez Zaremba Lesław, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 04, 2008 4:50 pm 

Witam

Urzadzenia sa juz dwa.
Uszkodzona menzurka zostala wymieniona na nowa.
Drugi nitromax jest calkiem nowy.

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 04, 2008 5:03 pm 

I tak powinno być.Przecież to nic nadzwyczajnego,że jest nowy "Nitromax",a urządzenie uszkodzone zostało odstawione... :roll:

Ps.Piotrek dzięki za merytoryczną odpowiedż,która dla niektórych stanowi problem...

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 04, 2008 8:38 pm 

Tomasz Świątecki napisał(a):

kliknij na link do filmu i zobacz jak kwestię dodatkowego czasu załatwiali Czesi...

http://www.vimeo.com/1107953

był tylko jeden komplet pcheł?

bo jesli dwa jak w of-roadzie to jakoś nie rozumiem.
U nas trzy minuty starcza spokojnie na odpalenie modelu zrobienie kilku kółek dla rozgrzania silnika, zjazd na dotankowanie i start.
Pchełki pobieramy w czasie poprzedzającego biegu i nastepna zmana czeka za plecami "bieżących" mechaników.

jak jest na on-roadach?

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 05, 2008 8:51 am 

To, co z wynikiem z Nowego Sącza, bo wychodzi, że nawet sędziowie zrozumieli ze stare urządzenie nie do końca było sprawne, jeśli nabyto nowe. Rozumiem ze wyniki zostaną skorygowane?

Tytuł: :)
PostNapisane: Cz cze 05, 2008 12:42 pm 

Witam

Nie wiem czy zostalem dobrze zrozumiany.
Urzadzenia sa dwa zgodnie z przepisami, jedno stare z wymieniona menzurka a drugie calkowicie nowe

co do wynikow to nie uwazam ze powinny sie zmienic.
ktos spyta czemu???

1. Moim zdaniem uplynelo zbyt wiele czasu, odrazu powinna powstac furtka, ktora zostala moim zdaniem zamknieta przez stanowcza decyzjie sedziego.
Decyzja sedziego jest niepodwazalna i nie powinna ulec zmianie.
Polskie prawo nie przewiduje precedensow i nie mozna sobie pozwolic na ich powstawanie nawet w przypadku blednej decyzji Sedziego przy zawodach modelarskich.

Moim zdaniem gdyby dezyzja zostala zmieniona bedzie to "matactwo"

2.Nie byl to pierwszy pomiar urzadzeniem NitroMax ktoremu zostalismy poddani.
Niegdy wczesniej nie bylo zadnych zarzutow ze strony zawodnikow,
a dopiero moment dyskwalifikacji zawodnikow doprowadzil do szukania hakow na prace skladu Sedziowskiego.

Dodam jeszcze tylko ze ja rowniez zostalem zdyskwalifikowany (final HMP2007/08) wiem jakie to uczucie ale musimy byc odpowiedzialeni za siebie i sprzet.

Byly bledy ale pomiar jednak byl.

Pozdraiwam

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 05, 2008 12:51 pm 

Są pewne kryteria prawne co do urządzeń kontrolnych na podstawie których wyciąga się prawne konsekwencje.Alkomaty muszą mieć legalizację, i ustnik, aparat nie może być połamany,radar to samo itp.Tak też powinno być z uszkodzonym "nitromaxem".Fiolka była pęknięta i na podstawie takiego pomiaru nie powinny być wyciągane konsekwencje.To był pomiar orientacyjny i powinno być conajwyżej ostrzeżenie (nawet gdyby to paliwo miało 30 % Nitro).Gdyby "Nitronax"był sprawny i badanie przeprowadzone zgodnie z ,choćby przepisami EFRA ,dyskwalifikacja była by jak najbardziej uzasadniona.A tak to można przyjąć poszlakę wykroczenia,ale stosując prawo domniemanej niewinności...

Kłania się profesjonalizm...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona