Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 11:28 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N sie 20, 2006 5:57 pm 

tor elegancki troche dziur sie pojawialo ale trudno OFF-ROAD to OFF-ROAD.

sedziowanie na wysokim poziomie tylko wydaje mi sie ze przydal by sie jakis sedzia pomocnik co patrzal by sobie na tor i karal zawodnikow za skracanie toru albo za nie zjerdzanie lepszym modela (dublowanie).

hmmm spotkalem sie z dosc nietypowym zachowaniem ze zawodnik donosi sedziemu o zlamaniu przepisow (wyceitej przedniej szybie w moim modelu ! a jezdze tak caly sezon i jakos przedtema jak nie zajmowalem punktowanych miejsc to nie przeszkadzalo) ktorych nie ma ujetych w Przepisach Technicznych na rok 2006 poprostu nie istnieja !! osoba ta nawet pokazywala mnie palcem co swiadczy o braku jej wychowania.

MODELE SAMOCHODÓW WYŚCIGOWYCH
w podziałce 1:8 z napędem spalinowym Klasa IC – 8
Monster Truck Standard
Przepisy techniczne obowiązujące od 01.01.2006 r.

1. Silnik. Model może posiadać jeden 2-suwowy silnik spalinowy o pojemności skokowej max. 4,68 cm3. Najniższy punkt silnika musi znajdować się co najmniej 38 mm powyżej dolnej płaszczyzny płyty głównej podwozia lub najniższego punktu podwozia o konstrukcji kratownicowej z wyłączeniem wahaczy. Dla sprawdzenia wysokości silnika nad podłożem należy model bez kół postawić na płaskiej powierzchni, docisnąć aby opierał się podwoziem (a nie zawieszeniem) i sprawdzić odległość między silnikiem a podłożem.
2. Zbiornik paliwa. Dopuszcza się wyłącznie pojedynczy zbiornik paliwa o maksymalnej pojemności 175 cm3.
3. Paliwo. Jako paliwo może być stosowana wyłącznie mieszanka alkoholu metylowego z olejem i dodatkiem maksymalnie 30% nitrometanu.
4. Tłumik. Silnik napędzający model musi posiadać tłumik umożliwiający ograniczenie hałasu do 82 dB. Pomiar hałasu dokonywany jest z odległości 10 m na poziomie 1 m od jezdni w całym zakresie pracy silnika.
5. Przeniesienie napędu, hamulec, sprzęgło, skrzynia biegów. Model musi mieć sprawny hamulec i sprzęgło umożliwiające zatrzymanie modelu przy pracującym silniku. Dopuszcza się stosowanie skrzyni biegów maksymalnie z trzema biegami. W czasie wyścigów nie jest dozwolone stosowanie biegu wstecznego. Układ przeniesienia napędu musi mieć co najmniej dwa stopnie przełożenia między wałem silnika i wałem napędzającym osie kół jezdnych. Dopuszcza sie modele z napędem na jedną lub dwie osie.
6. Karoseria i jej mocowanie. Dopuszczalne są wyłącznie karoserie Truck i SUV. Mocowanie karoserii musi być trwałe podczas całego wyścigu. Kołki mocujące karoserię nie mogą wystawać więcej niż 30 mm ponad karoserię.
7. Pałąk ochronny. Model może posiadać pałąk ochronny wykonany z pręta stalowego lub płaskownika duraluminiowego.
8. Antena. Model może posiadać jedną antenę giętką. Antena wykonana z drutu sprężynowego musi być od góry zabezpieczona ochraniaczem.
9. Ogumienie. Średnica opon - min. 130 mm, szerokość opon - min. 70 mm. Dopuszcza się opony przeznaczone wyłącznie do modeli klasy Monster Truck. Dozwolone jest cięcie i modyfikowanie opon. Żaden obcy produkt na ogumieniu nie jest dopuszczalny, nawet na oponach deszczowych.
10. Obręcze kół. Dopuszcza się wystawanie obręczy poza oponę o max. 1,58 mm. Niedopuszczalne jest wystawanie nakrętek mocujących koła i osi kół poza obręcz.
11. Zderzaki. Zderzaki są obowiązkowe. Zderzak musi być wykonany z materiału elastycznego i nie może wystawać poza karoserię więcej niż 36 mm. Zabronione są zderzaki z metalu, bakelitu i płyt laminowanych.
12. Wymiary i ciężar. Rozstaw osi – min. 300 mm. Ciężar (bez nadajnika urządzenia do automatycznego liczenia okrążeń) modelu z silnikiem do 3 cm3 nie może być mniejszy niż 2750 g – typ „small blocks”. Ciężar (bez nadajnika urządzenia do automatycznego liczenia okrążeń) modelu z silnikiem powyżej 3 cm3 nie może być mniejszy niż 4300 g - typ „big blocks”. Maksymalna waga modelu nie może przekraczać 6300 g. Modele obu wymienionych wyżej typów startują razem i mają wspólną punktację.
Warszawa grudzień 2005 r.

pozdrawiam

zapraszam na FOTKI 250sztuk (wynikow nie mam bo pan Matukin nie maial czasu :( a szkoda bo z Michalem Karpinskim na jutro juz ranking aktualny bysmy zrobili) postaram sie wrzucic kilka malych filmikow chyba ze ktos mi da nazwe programu do dobrego montazu to sproboje cos zrobic profesionalnego ;)
WWW.RC-WLKP.PRV.PL

MUGEN RZEŹNIK TEAM
Teraz
Agama TEAM POLAND

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 21, 2006 11:33 pm 

Bylem pierwszy raz na tym torze, i jest bardzo zadowolony.
Impreza dobrze zorganizowana, tor tym bardziej :) Oby wiecej takich imprez. Tylko cos "elicie" nie poszlo :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 11:23 am 

Bardzo mi sie podobało, oby wiecej takich imprez. Klimat swietny, wszyscy byli dla siebie mili, tylko czasem ten serwis na torze... model lezy a nikt sie nie zbiera po niego by obrócic... Kurz dawał o sobie znac, na poprzednich zawodach strazacy lali praktycznie co godzinke i dalo sie wytrzymac, teraz nie lali podczas tylko juz po-a szkoda.. Ale ogółem zawody na 5+

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 1:10 pm 

dziś na mojej stronie zamieścilem filmy krotkie ale w dosc dobrej jakosci zapraszam do ogladania.

- Eliminacje klasy: Monster Truck Standard
- Półfinał A klasy: Monster Truck Standard
- Finał klasy: Monster Truck Standard
- Eliminacje klasy: Monster Truck Open
- Finał klasy: Monster Truck Open
- BAJA 5B

WWW.RC-WLKP.PRV.PL

MUGEN RZEŹNIK TEAM
Teraz
Agama TEAM POLAND

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 23, 2006 7:08 pm 

Ranking po VI Eliminacji HPI Challenge

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 23, 2006 11:16 pm 

hmmmm
3 miescje...

PUCHAR POLSKI jest moj !!! jeszcze bede pierwszy :twisted:

MUGEN RZEŹNIK TEAM
Teraz
Agama TEAM POLAND

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 24, 2006 8:56 am 

Fotki:
www.rcBziom.spec.pl

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 24, 2006 9:53 am 

Jakub Kaczmarek napisał(a):
hmmmm
3 miescje...

PUCHAR POLSKI jest moj !!! jeszcze bede pierwszy :twisted:

Sprawdźcie proszę swoje wyniki czy nie ma przypadkiem jakiś błędów. :D
Zauważyłem również że czasami brakuje informacji w polu miasto.
Ewentualne uwagi i uzupełnienia danych przesyłajcie do Krzysia na biuro@hpi.pl

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 5:54 am 

Zmieniłem na prośbę zainteresowanej osoby.

Ostatnio edytowano Śr sie 30, 2006 5:05 pm przez Jan Matukin, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 6:31 am 

Jan Matukin napisał(a):
Festiwal Modelarstwa napisał(a):
...Ewentualne uwagi...l

Nie uzgadniał Pan ze mną, że Szprotawa II będąca eliminacją do MP jest IV eliminacją HPI Challenge.
Wyszło na to, że nie swoimi rękami zaliczył Pan swoją imprezę, a ja zostałem oszukany.

O to żeby impreza w Kłodzku a później w Szprotawie była również eliminacją HPI Challenge poprosił mnie organizator - Marek Kusiakiewicz .
Pomimo że było to 2 tygodnie przed zawodami i nie miałem w tym żadnego logicznego powodu ani celu zgodziłem się.
Jeśli ma Pan z tym jakiś problem proszę rozmawiać z organizatorem.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 9:16 am 

Zmieniłem na prośbę zainteresowanej osoby.

Ostatnio edytowano Śr sie 30, 2006 3:09 pm przez Jan Matukin, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 9:37 am 
Administrator forum

Jako że zostałem wywołany do tablicy ustosunkuję sie do wypowiedzi o HPI Challange.

Impreza od początku do końca była ustalona z klubem UKS Sudety Kłodzko. Wiadmośc o tym fakcie była również przekazana odpowiednim osobom, z zastrzeżeniem że nie jeździmy i nie tworzymy grup pod przepisy HPI (dla zawodników jeżdżacych w Challange), ale to zawodnicy dostosowują się do przepisów MP, jako imprezy nadrzędnej - co nie podelgało żadnej dyskusji.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 9:52 am 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Jako że zostałem wywołany do tablicy ustosunkuję sie do wypowiedzi o HPI Challange.

Impreza od początku do końca była ustalona z klubem UKS Sudety Kłodzko. Wiadmośc o tym fakcie była również przekazana odpowiednim osobom, z zastrzeżeniem że nie jeździmy i nie tworzymy grup pod przepisy HPI (dla zawodników jeżdżacych w Challange), ale to zawodnicy dostosowują się do przepisów MP, jako imprezy nadrzędnej - co nie podelgało żadnej dyskusji.

Tak też się stało.
Rozumiem więc Marku że nie ma problemu ???

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 10:02 am 
Administrator forum

Sprawa była postawiona jasno przed startem zawodów w Szprotawie. Dla mnie problem nie istnieje.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 6:52 pm 

Witam Wszystkich!
Zawody bardzo mi się podobały pod względem przygotowania toru(brawa dla organizatorów) jak i prowadzenia zawodów (brawo dla Pana Matukina).
Jestem nowy w tej dziedzinie sportu ale zapewniam że będę szlifował swoje umiejętności co zapewni dobrą rywalizację sportową ,mam nadzieję na jak najwyższym poziomie.
Teraz sobie odpoczywam nad morzem i przygotowuję się mentalnie do Nowego Targu.
Pozdrawiam Wszystkich Bardzo Serdecznie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona