Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 10:07 pm

Autor
PostNapisane: Śr maja 29, 2013 9:17 pm 

Interesują mnie wasze opinie na temat sensownych modeli pod zawody off-road ET-10 4WD. Wiem, że przewinęło się trochę tematów ale kilka z nich jak dla mnie urywa się w najciekawszym momencie, jest lekko nieaktualna lub zawiera masę wtrąceń na temat modeli, które generalnie są przeznaczone do nieco innych celi. Co mnie interesuje? Na pewno opinie zawodników i przejrzenie pełnego spektrum podwozi, jakie są dostępne na rynku. Chciałbym także, żeby temat nie zdechł po kilku pierwszych postach a posłużył za mały przegląd następnym zbłąkanym owieczkom w wyborze czegoś dla siebie i na możliwości swojego portfela.

Jeśli mogę sobie pozwolić, to proszę także o dopisywanie informacji gdzie model się najlepiej spisuje (wykładzina/tor ziemny) - bo z tego co widzę klasa jest popularna zarówno na wykładzinie jak i na otwartych torach.

Chciałbym jednocześnie uniknąć dyskusji na temat ET-8 - to inna półka cenowa, chociaż widziałem dużo opinii na temat opłacalności ze względu na wytrzymałość modeli w tej skali. Powiedzmy jednak szczerze, że pułap startowy jeśli chodzi o koszty może konkretnie zniechęcić.

Ostatnio edytowano Śr maja 29, 2013 9:59 pm przez sebas86, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr maja 29, 2013 9:56 pm 

To może ja zacznę. W ciągu najbliższych tygodni na rynku będzie dostępny nowy model Sworkz s104. Wydaje się być bardzo wytrzymały. Więcej do poczytania o nim tutaj http://www.neobuggy.net/2013/01/31/swor ... 4wd-buggy/ . Najważniejsza w tym wszystkim będzie cena. Otóż firma Sworkz wchodzi na nasz rynek i mamy polskiego zawodnika, który jest kierowcą teamowym. Co za tym idzie, ma on znacznie niższe ceny niż katalogowe. Szacujemy, że cena za same podwozie nie powinna przekroczyć 250euro (z wysyłka do PL z Austrii więc bez dodatkowych opłat). Także pod względem konstrukcji i ceny ten model wypada bardzo dobrze. Jak tylko model będzie w sprzedaży co najmniej dwa takie modele pojawią się na zawodach offroadowych.

PostNapisane: Cz maja 30, 2013 9:38 am 

Witam,
Może zainteresuje Cię model Yokomo B-MAX4 II 2012 (http://fortasport.pl/pl/c/Yokomo-B-MAX4-4WD/222). Jest to model 1:10 4wd na kompozytowej płycie podłogowej. Przewagą takiego rozwiązania jest odpowiednia sztywność płyty podłogowej, a dzięki "boczkom" (konstrukcji wannowej) nawet po wyścigu w trudnych warunkach/błocie model jest czysty w środku. W zestawie znajdują się dwie płyty podłogowe oraz dwa górne pokłady "top decki" - zestaw twardy zalecany na wyścigi dywanowe lub na sztucznej trawie oraz zestaw miękki zalecany na glinę,ziemię, szutry. Model posiada długie amortyzatory, co daje większy przechył modelu w zakręcie - zwiększenie przyczepności w na śliskiej nawierzchni. Polskie tory nie są gładkie, więc ustawienie modelu trochę wyżej powoduje że Yokomo płynie po dziurach. W zestawie znajduje się jeden komplet stabilizatorów, zalecany do zamontowania na tylnych wahaczach. W modelu zastosowano dyferencjały kulowe, które bardzo łatwo się reguluje w porównaniu z zastosowanych w innych modelach dyferencjałami zębatkowymi. Jedno i drugie rozwiązanie ma swoje plusy i minusy, Team Yokomo Poland testował oba rozwiązania. Dyfry zębatkowe dają bardzo stabilną pracę, jednak w warunkach małej przyczepności model może się ślizgać. Dyfry kulowe łatwiej i szybciej się reguluje, jednak wymagają więcej pracy.
W wersji 2012 zastosowano wiele części opcjonalnych m.in:
- wspomniana twarda płyta podłogowa;
- długie amortyzatory;
- wzmocnione dyferęcjały;
- lżejsze sprzęgło oraz wały główne;
- aluminiowe mocowanie górnych wahaczy - daje znacznie większe możliwości niż mocowanie górnych wahaczy do wieżyczki;
- aluminiowe mocowanie układu skrętnego;
- inne mocowanie silnika - łatwiejszy montaż i demontaż;
- aluminiowe tylne zwrotnice;

Dodatkowym atutem modelu jest wykonanie przez Yokomo (Japonia) - żadnego piłowania pilnikiem czy stosowania dodatkowych podkładek w celu wyregulowania luzu; części wyjmuje się z pudełka i montuje.

Oryginalne felgi są montowane na kołki-piny.

Awaryjność modelu jest bardzo niska. Od roku jeżdżę takim modelem - model ma za sobą około 20 imprez + kilkanaście treningów po kilka pakietów. To co udało mi się popsuć to trzy przednie wahacze, jedną zwrotnicę oraz dwie zębatki odbierające.

Podczas wyboru modelu bardzo ważnym czynnikiem jest dostępność części oraz wsparcie techniczne. Forta Sport posiada wszystkie części do Yokomo i jest w stałym kontakcie z Europejskim dystrybutorem - na bieżąco są sprawdzane i omawiane najnowsze rozwiązania w celu przyspieszania modelu oraz zapewniania łatwości prowadzenia.

To wszystko sprawia, że modele Yokomo odnoszą sukcesy na Świecie oraz w Polsce - V-ce Mistrz Polski 2012 w 4wd; I Eliminacja ModelCars 2013 w 4wd wygrywa Yokomo, a w 2wd kierowcy na Yokomo B-MAX2 zajmują 2 oraz 3 miejsca; w II Eliminacji Mistrzostw Polski (pierwszej w której startował Team Yokomo Poland w tym roku) w 4wd miejsce 1 oraz 3 B-MAX4 II 2012, a w 2wd miejsce pierwsze B-MAX2.

W razie jakichkolwiek pytań udzielę wszystkich odpowiedzi.

Pozdrawiam Maciek

Team FortaSport

PostNapisane: Pt maja 31, 2013 4:06 pm 

Ja ze swojej strony mogę polecić Durango DEX410v3. Jeżdżę tym modelem od początku sezonu, i pomagałem od zeszłego roku w serwisie wersji DEX410R. Konstrukcja tego modelu jest innowacyjna i sprawdza się na prawdę dobrze. Model odnosi sukcesy na całym świecie. Przy zakupie przede wszystkim kierowałem się tym, że model jest bardzo wytrzymały. Mnie w modelu pękł tylni wahacz przez incydent na torze. Dla mnie zaletą jest też dyferencjał zębatkowy, który jest łatwiejszy w obsłudze i stabilniejszy. Do modelu poza częściami opcjonalnymi od producenta można kupić też części firmy Exotek i Tresrey. Dzięki temu w razie problemów z wytrzymałością można sobie łatwo poradzić. Dystrybutorem Durango na Polskę jest: http://www.rcniko.pl/dex410v3_110_elect ... 36215.html . Tutaj też kupowałem mój model.
Pozdrawiam