Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 1:09 pm

Autor
PostNapisane: Cz wrz 13, 2012 5:01 pm 

Witam

Zaczynam się interesować modelarstwem, więc trochę już poczytałem na ten temat i zastanawiam się jak zacząć tą przygodę (być może później przekształci się to w hobby). Póki co to chciałbym zacząć od samochodów elektrycznych typu monster i kupić swój pierwszy model. Mam mały dylemat (oczywiście jak zawsze chodzi o pieniądze) pomiędzy wyborem modelu RTR a KIT. Lubię majsterkować, dlatego złożenie czegoś od podstaw umożliwiłoby mi poznanie budowy modelu, jego funkcjonowanie oraz najważniejsze to satysfakcja, że poskładało się coś samemu. (Tak przy okazji czemu jest taki mały wybór modeli w wersji KIT? Same gotowce.) Spodobały mi się samochody firmy HPI, więc wybrałem Savage XS SS kit (w zasadzie jedyny monster kit), jednak wiele rzeczy trzeba do niego dokupić (silnik, regulator, pakiet, ładowarkę, aparaturę), a moja wiedza na tą chwilę nie pozwala mi na zakup innych podzespołów niż te które rekomenduje HPI w wersji RTR, dlatego też zastanawiam się czy to dobry pomysł. Druga opcja jest taka by zacząć zdobywać doświadczenie od Strady MT Evo S i dopiero w następnym kroku wybrać Savage XS kit, ponieważ myślę sobie, że wtedy będę mógł przełożyć główne elementy ze Strady oraz dalej je tuningować. Na tą chwilę jestem przekonany do takiego zestawu, który się przewijał gdzieś w internecie:

Model: Strada MT EVO S
Pakiet: LiPo Turnigy 5000mAh 2S/20C 2S1P
Ładowarka z zasilaczem: iMAX B6 AC (Czy nie będę musiał jej wymieniać jeśli zdecyduję się na jakieś bardziej zaawansowane elektryki?)

Chętnie przeczytam opinie innych. Chciałbym dokonać wyboru i coś kupić do niedzieli.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So wrz 15, 2012 8:35 am 

Nie ma nikogo kto by mógł podzielić się swoją opinią z użytkowania powyższych modeli? Zastanawia mnie co można uzyskać z jednego i drugiego. Zadam konkretne pytania, proszę o pomoc:

1) Savage Xs Kit jest świeżym modelem, ale wcześniej i nadal funkcjonuje jako RTR, więc zastanawiam jak się ma do wspomnianej Strady MT. Czy są to w jakimś przybliżeniu równorzędne podwozia, czy Savage można bardziej z tuningować nie wymieniając wszystkich części? Innymi słowy, jeśli przesiądę się później ze Strady na Savage to czy zyskam coś przyszłościowego, co będę mógł zdecydowanie mocniej z tuningować? (finalnie jeśli mnie to wciągnie to i tak skończę na spalinówkach, ale przed tym interesuje mnie złożenie elektryka od podstaw)

2) Czy mogę włożyć do Strady pakiety 30C i co mi to poprawi w stosunku do 20C? (jeśli się dobrze orientuję to ten parametr dobiera się w zależności jaki jest pobór prądu silnika - modelu tylko, że nigdzie nie jest napisane jaki ma pobór silnik Strady, chyba że to się jakoś wylicza)

3) Jakie pakiety max mogę zmieścić do Strady? np. czy ten będzie pasował
http://www.rc-electrotown.pl/index.php?products=product&prod_id=1211

4) Czy wtyki pakietów firm Turnigy i Zippy pasują do Strady, czy potrzebny jest zakup jakiś przejściówek?

5) Czy w ogóle przechodząc na LiPo muszę coś dodatkowego dokupić do modelu (czytałem, że nie może zejść ogniowo podczas rozładowania poniżej 3V)?

PostNapisane: So wrz 15, 2012 9:19 am 

1. XS w wersji KIT jest niedostępny na polskim rynku.

2. W przypadku pakietu 4 czy 5Ah 20C wystarczy (da to 80-100A), a regiel w stradzie jest do 80A, na 2s takiego pradu nie osiagnie, no chyba ze przy zwarciu :D

3. W Stradzie masz miejsca na pakiet do 15cm długości i niecale 5 szerokości

4. Zippy ma XT60, turnigy trafiają się różne, mozna kupic (lub zrobić przejsciówke) albo po prostu wtyczkę zmienić przy reglu (dobra opcja jezeli masz kilka pakietów z ta sama wtyczka).

5. Regiel ma odcięcie dla Lipo wiec nic więcej nie trzeba.

XS jest dobrym wyborem, ale i cena +50procent jakby nie patrzyć, jest cięższy masywniejszy i bardziej zabudowany, ale Strada wcale nie ustępuje mu wytrzymałością, a juz na 2s ma niezłego kopa.

PostNapisane: So wrz 15, 2012 9:24 am 

Nie miałem XS w rękach, ale jeśli ma podobną wytrzymałość do strady to nie warto do niego dopłacać.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: So wrz 15, 2012 7:34 pm 

PrYmEk napisał(a):
XS jest dobrym wyborem, ale i cena +50procent jakby nie patrzyć, jest cięższy masywniejszy i bardziej zabudowany, ale Strada wcale nie ustępuje mu wytrzymałością, a juz na 2s ma niezłego kopa.

dzięki za odpowiedzi...

Wstępnie jestem zdecydowany na Stradę, bez eksperymentów nie da się do niczego dojść. Potem będę się zastanawiał co dalej jednak jakbym chciał wsadzić jakiś mocny silnik do strady gdzie potem okazało by się, że muszę wymienić 90% samochodu, żeby go nie "rozerwało" i to samo byłoby w Savage to lepiej od razu szukać innego Kita lub dobrego RTRa. Skoro jest cięższy i masywniejszy, przystosowany do pakietów 3s to raczej wydaje mi się, że podwozie jest z lepszych materiałów już na starcie, ale to tylko teoria. Musiałby ktoś się wypowiedzieć kto to ma.

Czy na stradzie w standardowej opcji można wykonać backflipa?

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, strada jeździ do tyłu (chyba), ale ma aparaturę tylko 2 kanałową, więc jak to się ma do tych co są 3-kanałowe (w których chyba ten 3 kanał jest właśnie do jazdy do tyłu)?

PostNapisane: So wrz 15, 2012 7:39 pm 

To czy model jedzie do tyłu zależy tylko od regulatora. Odbiornik 3-kanałowy oznacza, że masz dodatkowy kanał, do którego możesz podpiąć np pchełkę na zawodach lub wiatraczek na silniku itp.

SKM "FELGA" Nowy Sącz

PostNapisane: So wrz 15, 2012 8:58 pm 

lutol poczytaj trochę forum, a wszystkiego się dowiesz.
Na plecy możesz go wywrócić jak masz dobry napęd, ale backflipa jeszcze nie widziałem. Ale tak mocny napęd będzie powoli zabijał podwozie.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: So wrz 15, 2012 9:48 pm 

Strada na 2s leci na plecy, na 3s pewnie by wykręciła.
Wygląda troche niepozornie i delikatnie, ale potrawi znieść naprawde wiele, a części drogie nie są w razie czego.

Pomimo przystosowania do 3s widziałem już zajechany dyfer w XS oraz troche modeli miało problem w regulatorami (jakaś wada fabryczna)

Co do kanałów, jeden to skret, drugi to gaz/hamulec, a 3eci do czegokolwiek innego np oświetlenie.

Mysle ze strada jako pierwszy model nie bedzie dla Ciebie rozczarowaniem. Z początku myślałem że to totalna tandeta, ale szybko zmieniłem zdanie.

PostNapisane: Pt wrz 28, 2012 10:12 am 

PrYmEk napisał(a):
Mysle ze strada jako pierwszy model nie bedzie dla Ciebie rozczarowaniem. Z początku myślałem że to totalna tandeta, ale szybko zmieniłem zdanie.

Od tygodnia jestem posiadaczem strady mt evo s. Jest to mój pierwszy model i powiem: REWELACJA! Jestem bardzo zadowolony z dokonanego wyboru, w którym to jeszcze zostałem utwierdzony po powyższych odpowiedziach. Już na baterii NiMh doznałem szoku jak szybko to potrafi jechać. Filmiki na youtubie nie oddają tego co w rzeczywistości widać. Natomiast gdy przedwczoraj włożyłem pakiet LiPo (Turnigy nanotech 6000mAh 25C) to nie mogłem uwierzyć, że elektryki mogą być takie szybkie. Do wymiany mam już niestety przedni bullbar i jego mocowanie, ale to wiąże się z wymianą podwozia, które poza tym jest w porządku, więc postanowiłem użyć blachy alu do wzmocnienia przodu (niedługo będę mocował, ciekawe czy się sprawdzi). Poza tym coś czuję, że kupno drugiego modelu (savage xs kit) będzie miało miejsce szybciej niż zakładałem, ponieważ mój 5 letni syn pozwala mi jeździć dopiero wieczorem jak zaśnie :) (funkcja przycinania prędkości max w aparaturze bardzo dobrze się sprawdza w naszym przypadku). Z każdym dniem rodzi się wiele pytań odnośnie modelarstwa samochodowego (aparatura, pakiety, tuning, itp), ale z nimi uderzę na forum innym razem. Polecam ten model, wszystkim którzy szukają coś z monsterów szczególnie jako swój pierwszy samochód. Warto zainwestować w bezszczotkę. Na koniec chciałbym pochwalić obsługę w rcteam.pl (u nich to kupiłem ten sprzęt). Dobry kontakt mailowy, szybka wysyłka i przede wszystkim dobra obsługa posprzedażna w sytuacjach problemowych. Zero problemów z dogadaniem się i załatwieniem sprawy pozytywnie (bez ponoszenia dodatkowych kosztów) gdy okazało się, że otrzymałem model z pakietem słabszym od tańszej wersji strady (szczotkowej). Polecam i pozdrawiam.