Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr maja 06, 2026 2:02 am

Autor
PostNapisane: So sie 20, 2011 8:46 am 

Witam, mam ten model - http://www.emodel.pl/hsp-rally-monster- ... -3039.html

Ostatnio coś mnie zaniepokoił dziwny zapach wydobywający się z silnika, z nad radiatora. W dodatku radiator jak i silnik tak się nagrzewa, że dotknąć się go nie da, w dodatku np jak kropnie się go kroplą wody to woda zaraz wyparowuje - to świadczy jak się nagrzewa. Jest to mój pierwszy model dlatego nie wiem czy to normalne. Silnik nie jest niczym zasłonięty, ma swobodne chłodzenie, jeżdżę 5 minut i daję mu odpocząć żeby go nie zagotować. Jazda nie jest agresywna, normalna, spokojna, po twardym podłożu. Nic innego się nie dzieje, nic nie było uszkodzone. Po prostu widziałem inne modele z tej klasy, jeżdżą dłużej i nic podobnego się nie dzieje. Wiem że silnik pracuje i się grzeje, ale czy aż tak? Sory za wyczerpujący wątek ale proszę o odpowiedź. Nawet głupią :P Byle coś wniosła do tematu.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So sie 20, 2011 9:05 am 

Zwiększ przełożenie w tych modelach jest na na standardzie że się silniki tak grzeją.

PostNapisane: So sie 20, 2011 9:26 am 

Potwierdzam. Silniki grzały się przez zbyt dużą zębatkę atakującą. Zmniejszenie jej o kilka zębów rozwiązywało problem. Profilaktycznie możesz odsunąć silnik od odbioru i sprawdzić, czy nie ma żadnych oporów. Później dokładnie wyregulować przełożenie. Na jakich pakietach jeździsz?

PostNapisane: So sie 20, 2011 9:29 am 

Obecnie mam dwa. 1800mah i 3000mah, 7.2v, NiMH.
Wczoraj były luzy na tej dużej zębatce. Silnik do niej dosunąłem i luzy znikły. Ale grzanie zostało.
Czyli jaką muszę kupić zębatkę do tego? I czy jak to zostawię a nie będę non stop jeździł tylko dawał np co 5 min spoczynek to tak może zostać? :p

PostNapisane: So sie 20, 2011 12:18 pm 

Ja mam podobny tyle że buggy ale zdarza się że zakładam koła od monstera to przy zębatce 14T jest ciepły ale nie gorący i ma sporo lepszy start, ale niestety trzeba lekko kielich przeniesienia napędu spiłować, przy zębatce 16T nie trzeba piłować. Może zostać ale wg. mnie to żadna przyjemność pojeździć i co 5 min go chłodzić.

PostNapisane: So sie 20, 2011 12:26 pm 

Aż tak to mi nie przeszkadza. Ale kuzyn ma np. Bonzera 4x4 i jego staje na świecy. A mój nie. Też nie wiem od czego to zależy. Ja mam taki silnik jak on z tym ze mój jest nowszy. Dobra, to pytam - 14T co oznacza? Liczba ząbków? A jakby polać je olejem do zębatek, łańcuchów to to pomoże? :P Nie śmiać się ale olej ma właściwości zmniejszające tarcie i tak kropelka dwie może by pomogły. Jestem laikiem i jakoś nie jest na rękę grzebać w tym samochodzie. Na razie to rozebrałem go bo zrobiły się luzy na wale i to wszystko :) moje pytania mogą wydawać się głupie ale po prostu czytam różne tematy na forach i robi mi się mieszanina :P każdy ma inne teorie i co innego uważa.

PostNapisane: So sie 20, 2011 1:18 pm 

Bonzer ma sporo mniejsze przełożenie od HSP dlatego jest ta różnica. Tak 14T to liczba ząbków na zębatce tylko pamiętaj że wybierając zębate musisz wybrać też odpowiednio moduł akurat w HSP Rally jest 0.6. Do tego modelu żadnych smarów ani olejów nie wolo dawać bo piasek zacznie ci się do zębatek przyklejać i bardzo szybko je zjedziesz. Żeby wyeliminować luzy na wale wystarczy włożyć o-ring 5mm do kielicha tylko nie rób na sztywno że 0 luzu będzie miał.