Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 05, 2026 3:26 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 341 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt lip 27, 2012 3:12 pm 

Marcin.Harczuk napisał(a):
Łożyska i tak już wszędzie wymieniłem na jakieś całkiem fajne niemieckie. Chodzi o to, że gdybym wstawił ośki 8mm to łożyska w zwrotnicy byłyby zbyt wąskie wewenątrz. Dla rozjaśnienia mówie o tym: http://www.hpieurope.com/piw.php?lang=pl&partNo=86504
Tak... kiedyś myślałem nad alu zwrotnicami, ale potem popatrzyłem na półkę i zobaczyłem w zapasie jakieś 10 standardowych :D

Przyjrzyj sie dobrze tej konwersji zawieszenia od revo - ptarzylem na mta i tam bardzo latwo mozna przerobic mocowanie gornych wachaczy.Poprostu ten szpikulec ktory trzyma wachacz w mocowaniu, mozna w nowym mocowaniu umiejscowic wyzej co zniweluje nam ta zmiane katow(w momencie ugiecia max zawieszenia) wynikajach z roznicy w wysokosci pivot ball'i (revo-mta) moge zrobic 4 takie mocowania jesli chcesZ:)akurat bede wycinac wiezyczki wiec to nie jest problem i koszt bedzie maly tylko ile beda kosztowac zwrotnice od revo?tez slyszalem ze sa mocne mozna sie z tym pobawic:)

w srode bede mial gotowe mocowania do bateri - z aluminium wrzuce tu zdjecia jak to bedzie wygladac - jak ktos bedzie chcial to bede mogl zrobic i dla niego:) tanio

beda anodowane badz malowane proszkowo jeszcze niewiem na jakikolor ale pewnie na czarny znajda sie one w miejscu starych oslon plastikowych beda troszke ponizej alu ramy mta ale beda mocne i ponawiercane ,na baterie 2s ,3s .Docelowo chce zeby model jezdzil na 2x2s po kazdej stroni czyli 4x2 s ale 2 baterie roznolegle a potemwszereg co daje nam z4 baterii 5000mah 2 s ===> 4s 10000 :) na takimzestawie model bedzie jezdic okolo80-90 minut baterie beda zippy 5000 20c spiete w rownolegole co da nam 2 s 10000 20c potem wszereg a waga jednej bateri to 250 gram wiec zestaw bedzie wazyl mniej niz moje obecne 2x 3 s 6000 mah nanotech ===> 1,2 kg 2 sztuki

Cena rowniez przemawia za takim zestawem -17 $ kosztuje jedna beteria na hobbykingu -ze skladu zniemiec wiec nie bedzie cła (unia?) :D, moze ktos wiecos na ten temat? jesli bedzie bez cla to za 85 $ bede mial u siebie4 szt takich bateri wiec cena jak dla mnie super no i baterie nie beda w jednym pakiecie, czego juz doswiadczylem w przypadku zwarcia moze sie caly pakiet zniszczyc a tak tylko poszczegolna bateria. Co myslicie o takim zestawieniu bateri w modelu .
bedzie on sluzyl tylko i wylacznie do bashu i jazdy po torze.Nie bede modelem startowal w zawodach , chociaz ;) czy jest mozliwosc wogole startowac takim modelem w jakiejs kategori? duzo mocy i pojemne baterie?

do tego w modelu robię konwersje na 2 serwa mysle ze to się przyda :) reviak ma 2 serwa a wazy 5 kg moje mta teraz wazylem bez bateri wazy 5,200 wiec nie jest zle:D

co do mocowania to jak sie dobrze przyjrzałem pomierzyłem to jest ono baaaardzo łatwe do wykonania wystarczy tylko wyciac plytke alu pod mocowanie serwa jedna taka ktora będzie trzymac serwa po obu stronach:) i zmienić jeden słupek na ten który prowadzi drążek od serwa i gotowe :) 30 kg momentu sie przyda jak szybko jechałem modelem to nie chciał skręcać miał za mało siły

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lip 30, 2012 9:39 am 

Cześć wszystkim już do was wróciłem :P Krótka relacja: Pierwszego dnia jeździ, silnik grzeje się po 15-20minutach, po 10 minutach można jeździć znowu. Dzień drugi albo trzeci, przez przypadek źle podpiąłem kabel od regla, w 2sekundy tak się nagrzał, że wypadł z otuliny, ale poza tym nic jeszcze nie spłonęło, można jeździć dalej, bez żadnych objawów ze strony auta. Dzień kolejny, auto przy dodawaniu gaśnie(?). Jeśli dodaję gazu baaaaardzo powolutku to uato się rozpędzi i puki całkiem go nie zatrzymam jeździ normalnie. W tył takrze jeździ normalnie. jak go podniosę z ziemi to też startuje normalnie. Jedyny problem ma jak stoi na ziemi i startuje do przodu. O co to może chodzić?
Powracając do relacji: Rano każdego dnia była rosa więc nie można było jeździć, wieczorem znów się pojawiała, jeździć można było tylko w słońcu. W słońcu czas jazdy się skracał bo silnik się szybko nagrzewał. Na dodatek przez kilka dni padało. W skrócie mówiąc, byłem tam ponad tydzień, jeździłem łącznie ok godzinę, pakietu 6s nawet nie podpiąłem jeździłem tylko na 4s. No i zapomniałem dodać, że przy pierwszej jeździe śrubka trzymająca silnik się wykręciła, silnik się przesunął i zębatka trochę przecharatała mocowanie, ale nic złego się nie stało. O dziwo znalazłem tą śrubkę co się wykręciła :shock:
Jeśli ten cyrk się nie skończy, to prawie na pewno sprzedaje wszystko co związane z modelarstwem.

PostNapisane: Pn lip 30, 2012 9:56 am 

Nie ma co się obrażać na modelarstwo tylko dopracować swój warsztat... Odwrotnie podpięte kable to twój błąd - zalutuj wtyczki które nie pozwolą na odwrócenie polaryzacji (np EC5). To samo ze śrubką trzymającą silnik...
Jeśli auto szarpie przy dodawaniu gazu to albo coś jednak się stało przy tym odwrotnym podpięciu pakietu, albo regiel dostaje za mało prądu. Spróbuj ustawić timing na minimalny i zwiekszyć punch control - może to pomoże. No i przetestuj na innych pakietach.

PostNapisane: Pn lip 30, 2012 11:00 am 

Jeśli cenisz swój czas, lub od czytania bolą cię oczy, przejdź od razu do zdania oznaczonego * (gwiazdką), lub nie czytaj w ogóle :)

Nie obrażam się na modelarstwo, ja się po prostu tylko wk**wiam, bo na obrażanie jestem za stary :P Gdyby ktoś mi zaproponował, że odkupi ode mnie wszystko za taką samą cenę za jaką ja to kupiłem, oddałbym bez zastanowienia, ale to niestety mało prawdopodobne :/ Za niecałe półtora roku będę mógł robić prawko i przydałaby się kasiorka żeby mieć się czym wozić i to tym bardziej mi humor psuje:/ (nie prawko tylko zmarnowana kasa :D )
Te kable to bez wątpienia moja wina, tak samo spięcie w bateri, przypalenie biurka, czy niedokręcona śrubka. Ale skoro ja takie błędy popełniam, to może nie warto się stresować i wyrzucać kasy w błoto? Może nawet nie skończyłbym całkiem z modelarstwem, tylko kupił sobie micro-t albo coś w tym stylu. Miałem raz crawlerka losi 1:24 i przez cały ten czas bawienia się nim zaczęło szwankować serwo a reszta była ok. Myślę, że bardziej opłaca się kupić nówkę rtr w mikro skali za ok 400zł, przerobić za ok 100zł (tyczy się to mojego crawlerka, bo miał mały kąt skrętu i mniej więcej tyle by kosztowało, żeby tylną oś też miał skrętną, bo poza tym wszystko w nim było ok), i co pół roku naprawić lub kupić jakąś część kosztującą do 50zł i mieć fajną zabawkę, niż zrobić dwa gówna, łączne za kwote porównywalną do nowego e-revo i nie mieć z nich żadnego pożytku, prócz zbierania kurzu w szafie.

*Przepraszam, że wylewam tu swoje żale, oczywiście nikogo nie zmuszam, żeby czytał moje wypociny, gdyż ponieważ mogą się nie trzymać kupy i zniechęcać swoją dramaturgią do regularnego przeglądania forum :)

PostNapisane: Pn lip 30, 2012 12:43 pm 

Myślę że nie masz co się pozbywać sprzętu tylko posiedzieć nad nim chwile i doprowadzić do stanu użytku. Po pierwsze sprzedaj ten ESC i zastąp go HK 150A dzięki czemu nie będzie problemu z jazdą na 6s. Co do grzania silnika to nie wiemy o jakiej temp. mówisz, jeśli silnik ma 65*C należy przerwać jazdę, jeśli jej nie osiąga można śmigać. Następnie rozkręciłbym cały model na części pierwsze i składając go wszystkie śrubki które są narażone na drgania silnika oraz cały czas są w ruchu wkręcił bym na kropelce dzięki czemu nie będą się wykręcać.

Szkoda byłoby teraz sprzedać ten modelik ponieważ nie odzyskasz tych pieniędzy, a jeśli zrobisz tak jak piszę będziesz cieszył się w jazdy.

GG: 10157876

PostNapisane: Pn lip 30, 2012 12:46 pm 

olinpus napisał(a):
Myślę że nie masz co się pozbywać sprzętu tylko posiedzieć nad nim chwile i doprowadzić do stanu użytku. Po pierwsze sprzedaj ten ESC i zastąp go HK 150A dzięki czemu nie będzie problemu z jazdą na 6s. Co do grzania silnika to nie wiemy o jakiej temp. mówisz, jeśli silnik ma 65*C należy przerwać jazdę, jeśli jej nie osiąga można śmigać. Następnie rozkręciłbym cały model na części pierwsze i składając go wszystkie śrubki które są narażone na drgania silnika oraz cały czas są w ruchu wkręcił bym na kropelce dzięki czemu nie będą się wykręcać.

Szkoda byłoby teraz sprzedać ten modelik ponieważ nie odzyskasz tych pieniędzy, a jeśli zrobisz tak jak piszę będziesz cieszył się w jazdy.

na kropelce ? :shock: robiłes juz tak? potem nie wykreci srubek - w mta jest duzo srub wkreconych w aluminiowa rame ... ja zrobilem tak jak napisales ale zamiast kropelki kupilem loctite i nic sie nie wykreca.

Stigg juz ma hk 150 a :) ma tez ten stary regulator wiec z jazda na 6s niema problemu .Tylko moim zdaniem jak polaczyles na odwrot kable cos moglo poleciec moze sterownik mosfetow? skoro jak dodajesz gazu to jedzie powoli albo mosfety .MAsz na niego gwarancje to nies go do sklepu powiedz ze cos sie zepsulo i tyle.

U CIebie 2 x 6 s to troche duzo przeciez jedna taka bateria wazy kolo 1 kg. pownienes jezdzic na jednej nie na 2 po co Ci tak mase dodawac i obciazac wszystko

PostNapisane: Pn lip 30, 2012 1:32 pm 

Ta śrubka nie była dokręcona po prostu z całej siły i dla tego się odkręciła. Nie przykręciłem jej mocniej bo się bałem, że gwint w silniku wyrobię, bo jeden już się wyrobił :/ Dokładnie, mam już zamontowanego tego hk i ani razu jeszcze na nim nie jeździłem na 6s. Co do tego kabla, to jak go zakleiłem potem izolacją żeby gdzieś się nie zwarło czy coś i później jeździłem modelem było wszystko ok. Dopiero kilka dni później wystąpił ten problem :/ Jest tak, że jak dodam gazu to szarpnie i potoczy się kilka metrów na luzie, dopiero jak startuje przesuwając spust baaaardzo powolutku, żeby model na prawdę powoli wystartował i w ten sposób rozpędzę się do mniej więcej połowy prędkości, to w tedy mogę jeździć normalnie puki całkiem nie zatrzymam modelu. Po tym jak wystąpił ten problem to albo padało, albo po prostu nie było czasu sprawdzić czy się modelowi odwidziało, czy może jest gorzej. Dziś postaram się sprawdzić. Kilka razy już po tym zajściu, udało mi się wystartować normalnie :?

PostNapisane: Pn lip 30, 2012 1:48 pm 

torque3 napisał(a):
olinpus napisał(a):

na kropelce ? :shock: robiłes juz tak? potem nie wykreci srubek - w mta jest duzo srub wkreconych w aluminiowa rame ... ja zrobilem tak jak napisales ale zamiast kropelki kupilem loctite i nic sie nie wykreca.

Stigg juz ma hk 150 a :) ma tez ten stary regulator wiec z jazda na 6s niema problemu .Tylko moim zdaniem jak polaczyles na odwrot kable cos moglo poleciec moze sterownik mosfetow? skoro jak dodajesz gazu to jedzie powoli albo mosfety .MAsz na niego gwarancje to nies go do sklepu powiedz ze cos sie zepsulo i tyle.

U CIebie 2 x 6 s to troche duzo przeciez jedna taka bateria wazy kolo 1 kg. pownienes jezdzic na jednej nie na 2 po co Ci tak mase dodawac i obciazac wszystko

Oczywiście że tak. Tylko trzeba to robić z głową, nie smaruje się po to żeby ją zakleić tylko po to żeby drgania jej nie wykręciły, smarujemy od połowy zwoju to max. 2. Wszystko zależy od długości śrubki.

Co do regla to pewno trzeba będzie go oddać na gwarancję, takie odwrotne podpięcie na pewno nie wyszło mu na dobre.

GG: 10157876

PostNapisane: Pn lip 30, 2012 2:05 pm 

Drugi regiel na gwarancję w ciągu dwóch tygodni? Tym bardziej, że ten już z mojej winy jest uszkodzony, to raczej to łatwo stwierdzą i co najwyżej oddadzą mi go z powrotem

PostNapisane: Pn lip 30, 2012 2:17 pm 

ja jak kiedys podpinalm kable na krotko to tez pomylilem - z + i u mnie upalilo 3 mosfety

PostNapisane: Pn lip 30, 2012 7:56 pm 

No to zajebiście. A czy objawy mogą się pojawić po jakimś czasie a nie od razu?

PostNapisane: Pn lip 30, 2012 8:14 pm 

to jest elektronika raczej odrazu sie pojawia objawy.A nie mozesz gor rozkrecic? ma plomby? jakbys mogł rozkrecic to bys widzial cos sie upalilo w srodku no chyba ze doszlo do malego uszkodzenia w ktroym z z polprzewodnikow ,sterownikow, etc . poleciał z niego dym?

opisz co jest nietak po zlym podlaczeniu kabli

PostNapisane: Pn lip 30, 2012 8:32 pm 

No objawy opisałem. A samo włączenie wyglądało tak, że w ciągu 2 sekund kabel przepalił otuline i poszedł dym z tej otuliny spalonej, ale poszło go tyle, że ciężko stwierszić czy skąś jeszcze poszedł dym. Obkawy też nie pojawiły się od razu. Pojeździłem z 20minut bez problemów. dopiero na następny dzień coś było nie tak. Jutro znowu sprawdze i opsze co i jak

PostNapisane: Pn lip 30, 2012 11:13 pm 

sprawdz dobrze . kilka razy i Jak kolega Ci wyzej napisal rozbierz model kup locktite i sker wszystko dobrymi kluczami modelarskimi . i nie bedizeszmial problemu :) ja jutro odbieram wstepnie wygiete mocowania bateri:) tylko bede musial je obrobic ;) ale to juz pozniej:)

takze jutro zaprezentuje koncepcje , zostaje tylko plytka do mocowania serw do wyciecia ale to do konca tygodnia bedzie no i moze ktos z was ma uklad sterowniczy do mta-4? chodzi mi o ten drugi slupek do ktorego przyczepia sie drazek serwa

PostNapisane: Śr sie 01, 2012 12:19 pm 

Odpaliłem gnoja i jeździł, tak po prostu mu się odwidziało i mu przeszło samo z siebie. Wyszedłem tylko to sprawdzić i wróciłem do domu ucieszony, ale myślę sobie, że skoro działa czemu by nim nie pojeździć? No to znowu z nim wyszedłem i pewnie myślicie że znów będę się tu żalił że coś się spiepszyło. Otóż... otóż faktycznie się spiepszyło

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 341 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23  Następna strona