vipsan napisał(a):
to byla licytacja
No właśnie, a mu tu rozmawiamy o "Kup teraz". Wiesz dlaczego Allegro nazywają Alledrogo? Tak samo ja traktuję Ebay.
vipsan napisał(a):
A koledze kuba98 proponuje zestaw castle 2200kv nowka silnik i nowka regiel xerun komplet za 800zl.
Szczerze? Drogo
vipsan napisał(a):
[...]pamietaj ze jak zestaw trafi na urzad celny to sobie dolicz 30% od calej kwoty z wysylka!
Mi doliczyli 23%
Już o tym pisałem, ale napiszę raz jeszcze. Paczki z Chin są w urzędzie celnym pod względem oclenia traktowane "tak sobie", priorytetowo są sprawdzane paczki z USA. Paczki większe gabarytowo są sprawdzane często, mniejsze są pomijane (dlatego sprowadzam części i opony z USA - nie zajmuje to dużo miejsca). Celnicy patrzą też na oznaczenia paczek - jeśli są firmowe nalepki, pieczątki, albo nadawcą nie jest osoba fizyczna - do oclenia. Ważna jest też wartość zadeklarowana - im niższa tym lepiej. Ze sklepu
http://www.rcecho.com/ są podawane wartości rzędu 10$, co w połączeniu z pochodzeniem (Chiny) sprawia, że z miejsca te paczki przepuszczają. Raz miałem paczkę dość dużą (combo, aparatura, ładowarka), ale widniała wartość zadeklarowna 12$ - przeszło bez problemu. Ze sklepu
http://www.losipartshouse.com/ zamawiałem masę części, ugadałem się z kolesiem, żeby deklarował wartość 15$ po tym, jak za pierwszym razem zadeklarował 350$ - od razu cło dowalili. Teraz jak już wspomniałem deklaruje 15$ - zero kontroli. I zdaje się najważniejsze - powyższe zasady nie są moim wymysłem, tylko wnioskami wyciągniętymi na podstawie rozmów z celnikiem w Urzędzie Celnym w Szczecinie (jak mi oclili tą nieszczęsną paczkę to sobie pogadałem trochę

).
Dlaczego nie kupuj radiatora? Jeśli dobrze dobierzesz ustawienia regulatora i przełożenia, i silnik BĘDZIE się grzał, to WTEDY kup radiator. Z resztą te radiatory i tak słabo się spisują, zwłaszcza, jak silnik ma swoje użebrowanie (wtedy z resztą takie radiatory nie pasują)
KuBa 98 napisał(a):
A jakich wymiarów są lozyska (nigdzie sie nie doczytalem) do niego potrzebne i czy kupować ceramiczne czy zwykle wysokoobrotowe
Znalezienie listy łożysk zabrało mi o dziwo aż 2 minuty (wolny internet). Kup zwykłe.