Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 2:31 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz mar 19, 2015 6:56 am 

Dziękuję :D

Niestety w tym roku nie było u mnie śniegu więc nie mogę opisać jak się sprawowały własnoręcznie zrobione łańcuchy na koła :( Opony od wandala XL zamówione 4.02.2015 r. niestety do tej pory wciąż backorder :( mam nadzieję, że pojawią się na stanie i dopłyną z Chin zanim zrobi się cieplej :P Niedługo trzeba zrobić serwis (przegląd) auta i rozpocząć sezon niestety ciągle brakuje czasu.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N lip 26, 2015 11:04 am 

Ciąg dalszy moich dywagacji na temat aut RC.

O Vandalu dowiedziałem się od autora tego temat, ale na innym forum, oczywiście podpaliłem się na myśl o tanim 4x4 o całkiem fajnych osiągach. Potem czytałem więcej i więcej i na pierwszy plan wyszedł Firestorm. Ale, firek to 2wd a vandal 4x4, a to mi bardziej pasuje. Znowu pojawiły się wątpliwości. Część z nich została rozwiana w tym wątku - viewtopic.php?f=24&t=74221&start=90 . Część - nie.

Porównując mocno budżetowe (do ok 1k zł) wersje pierwszych modeli RC, co jest najbardziej korzystną opcją wg Was? Szukam czegoś do bashingu, więc model będzie głównie widział piach, żwir i hopki:

Firek flux używany, coś jak http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=55 ... st-visited, całość wyniesie ok 700zł + dojdzie koszt nowych opon, wiec ok 800 powinno wyjść.

Firek Flux 2015, używany (http://olx.pl/oferta/hpi-e-firestorm-fl ... 7222bea3e9 - cena do negocjacji). Ten różni się od poprzedniego ESC, silnikiem i pakietem dodatkowych części, jak wheelie bar i inne *****)

Vandal (nowy, z kitu) w setupie:
Vandal Kit 9382000001
combo z silnikiem 4250kV: 9192000064 (kit do 4000kv niby przeznaczony ale powinien dac rade)
2x Turnigy 5000mah, 60c: T5000.2s.60HC
serwo 10kg, 0.12s: 616DMG-HS
Aparatura: 9572000001-0, albo tańsza wersja, za 18 eurasów - nie mam wielkich wymagań.
+ dodatkowo komplet kół z oponami kupiony w PL

Zestaw Vandala wyszedł niecałe 1000zł. Sorki za product ID, ale nie można wklejać linków do HK bezpośrednio.

Za 1000zł lub mniej można też dostać używane HPI Bullet Flux w dobrym stanie, więc też 4x4, jakościowo chyba lepszy niż Vandal i ciut taniej + części dostępne bez problemu w PL a to duży plus.

Tak w ogóle, zakochałem się w Savage X, ale używki spalinowego nie bedę brał a wydawanie ponad 2 klocków na pierwszy model nie bardzo mi się uśmiecha.

PostNapisane: Pt sie 28, 2015 4:14 pm 

Jednak nie wytrzymałem i kupiłem komplet kół od Vandala XL. Koła wczoraj do mnie dotarły (HK szybko wysłało paczka doszła w niecałe 10 dni). Jak ją odpakowałem to mnie lekko przytkało nie spodziewałem się tak wielkich kół. Nie dość że mają większą średnicę to są dużo szersze. Wyglądają jak do modelu w skali 1/8. Koła oczywiście pasują plug & play aczkolwiek ja miałem i zamontowałem większe hexy (znaczy się dłuższe czy jak kto woli głębsze :P) o ile się nie mylę nowe alu hexy mają 7mm, a oryginały plastikowe mają 4mm. Nie jest to obowiązek, ale zachęcam wszystkich do wymiany na dłuższe (głębsze) porządne hexy. Na minus na pewno trzeba zaliczyć klejenie opon jak wydać na zdjęciach przy felgach jest coś czarnego podejrzewam, że to zamalowanych lub jeżeli jest to czarny klej, ale dla mnie nie ma to większego znaczenia po jednej dwóch jazdach w terenie nie będzie widać :P Test nowych kół zaplanowany jest na jutrzejsze południe.

Tak prezentuje się auto na nowych kołach oraz porównanie starych z nowymi:

porównanie szerokości
porównanie średnicy
porównanie nowych i starych kół na różnych osiach
Nowe koła widok z przodu
Nowe koła widok z boku

PostNapisane: Pt sie 28, 2015 4:58 pm 

No to teraz zacznie się sypać przeniesienie napędu... ;)
Czekamy na testy.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt sie 28, 2015 6:23 pm 

Czemu ma się sypać przeniesienie napędu to są oryginalne koła od vandala XL a jak pisałem ze specjalistami z HK to powiedziano mi, że zarówno sprzęgło jak i układ różnicowy oraz wszystkie zębatki itp. są takie same w vandalu i vandalu XL. aczkolwiek liczę się z tym że układ różnicowy na pewno bardziej dostanie w dupę. Jak to mówią jest ryzyko jest zabawa ktoś musi przetrzeć szlaki :P

PostNapisane: Pt sie 28, 2015 7:22 pm 

Rzeczywiście w XL dali tylko większe koła. Dziwi mnie to bo przeniesienie na pewno dostanie w kość, a już nie wspomnę o 2 razy większym obciążeniu dla napędu.
Jakie masz tam combo ?

PostNapisane: So sie 29, 2015 7:16 am 

W samochodzie mam:
- Turnigy TrackStar Waterproof 1/10 Brushless Power System 3000KV/80A,
- serwo skrętu TrackStar metalowe zębatki, 16,35Kg
- pakiet Turnigy w twardej obudowie 2S 5000 mAh 20C

Na mniejszych oryginalnych kołach od Vandala przy mojej jeździe silnik był ledwie ciepły jedynie podczas mega upałów jak jeździłem na torze motokrosowym non stop duże hopki, nierówności, piasek wtedy robił się ciepłejszy, ale nie gorący można było normalnie przyłożyć palec i nie poparzyło. Więc o setup bym się nie martwił. Serwo skrętu też powinno bez problemu sobie poradzić z dodatkowym oporem :P mam nieco większa zębatkę ataku wsadzoną jak mnie pamięć nie myli oryginał jest 17T a ja mam 20T założyłem kiedyś 23 T ale to już za dużo silnik się nie grzał wszystko w normie, ale prędkość za duża i auto było nie do opanowani, więc nawet jak by silnik miał za wysoka temperaturę mogę wrócić do oryginalnej zębatki bo mniejsza zębatka, ale większe średnica koła w moim przypadku jak liczyłem kiedyś kalkulatorem dają podobną max prędkość.po za tym max gaz to tylko na prostej :P,

PostNapisane: So sie 29, 2015 11:15 am 

Taki drobiazg - na zdjęciach tylna oś ma odwrotnie założone koła (bieżnik w złą stronę).

Od razu zmieniłbym zębatke atakującą na mniejszą, silnik będzie się dużo bardziej grzał na takich kołach. Jeśli już jeździłeś to jak z przechyłami podwozia ? Pytam, bo środek ciężkości jest dość wysoko.

PostNapisane: So sie 29, 2015 11:56 am 

Z tymi kołami na tylnej osi zauważyłem po zrobieniu zdjęcia i od razu zmieniłem, ale dzięki za czujność. Może i masz racje zmienię zębatkę na orginalną 17T a jak będzie wszystko oki po jeździe to wtedy założę tą 20T i będę testował. Jazda testowa odbędzie się dzisiaj około godz. 16 wrażenia opisze jutro. Dzisiaj po grillu raczej mi się nie będzie chciało siadać do kompa :P

PostNapisane: Pn sie 31, 2015 6:09 pm 

Jestem po pierwszej krótkiej jeździe.

najpierw kilka faktów. Setup znany silnik 3000 kV esc 80A Trakstar. do tej pory jeździłem na kołach 89mm z zębatką ataku 23T a odbioru 65T (oryginalnie było 17T i 65T). autko tajnie się prowadziło niestety mały prześwit utrudniał jazdę w terenie zwłaszcza po trawie i przy wystających kamyczkach. Wg RC Calc przy takim zestawie max prędkość to około 43km/h

obecnie silnik i esc to samo natomiast koła 118mm a przełożenie 20T atak i 65 odbiór. wg RC Calc max prędkość około 50km/h. Co mogę powiedzieć o nowych kołach? Są dość miękkie wydają głupi pusty dźwięk podczas jazdy ale nie balonują co wg mnie dobrze o nich świadczy. Stare koła 89mm przy max prędkości znacznie zmieniały swój kształt balonowały :( Z nowymi kołami auto wygląda jak jakiś monster trak :P jeździłem z pełnym słońcu przy temperaturze około 35-37 stopni pojeździłem z 15 minut i ja już miałem dość słońca i się poddałem :P jazda na szlace, trochę ziemi z kępami trawy i malutkie hopki. Po 15 minutowej jeździe silnik muszę przyznać był bardzo ciepły aczkolwiek wszystko w granicach normy. Mam wrażenie że dużo większa szerokość kół wpłynęła na lepszą przyczepność i sterowność auta aczkolwiek tak jak podejrzewał kolega Mrozio07 środek ciężkości znacznie się zmienił i przy dużej prędkości lub po wyskoku jak ostro się skręci i będzie jakaś kępa kamyczek czy coś wystającego auto potrafi się wywrócić. Podczas jazdy na płaskim betonie tylko raz skręcając gwałtownie naprzemiennie udało mi się go wywrócić, minimalne zmniejszenie max skrętu kół wyeliminowało ten problem. Ogólnie na razie jestem zadowolony z zakupu tych kół. Dzięki nowym kołom mam teraz truggy a nie buggy :P
Polecam wszystkim aczkolwiek proszę pamiętać że to tylko 15 minut jazdy jak tylko będę miał więcej czasu by pojeździć na pewno będę na bieżąco informował co i jak. Aha kolejny plus to podjazdy pod nieduże krawężniki czy inne przeszkody na nowych kołach bez problemu można je pokonać przy mniejszych kołach bywało różnie.

Na razie postanowiłem założyć oryginalną zębatkę ataku 17T (przypominam, że próbna jazda była na 20T) przez co auto na nowych kołach będzie miało trochę mniejsza prędkość aczkolwiek będzie identyczna prędkość jak dotychczas na małych kołach i przy zębatce 23T i zobaczę czy zrobi to dużą różnicę silnikowy i będzie niższa temperatura. W razie pytań, wątpliwości proszę śmiało pisać w temacie lub na pw postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania.

PostNapisane: So paź 03, 2015 4:32 pm 

Jestem po kilku jazdach i muszę powiedzieć że przy oryginalnym przełożeniu atak 17T odbiór 65T przy nowych kołach auto sprawuje się rewelacyjnie. Już nawet dziury mu nie straszne i nie szoruje podwoziem przy lądowaniu po wyskoku lub na nierównościach (wystające kamienie, kępy itp.). Temperatura silnika w normie powiedział bym nawet, że jest ledwie ciepły (można bez problemu go złapać i ledwo czuć ciepło - może latem będzie bardziej się grzał). Na plus należny zaliczyć, że mimo iż jeździłem po szuterku ani razu nie dostał się żaden mały kamyczek (ziarenko piasku itp.) między zębatkę odbioru i ataku. Jeżeli chodzi o długość jazdy nie odczułem tu różnicy (należy pamiętać że wcześniej jeździłem na zębatkach 23 oraz 65, a teraz na 17 oraz 65).
Jestem zadowolony z tego zakupu i polecam wszystkim je koła do Vandal.

P.S. jednak hex 7mm okazał się za szeroki. Przy max dokręconych kołach nakrętka była nakręcona na płasko (w ogóle nie wystawał gwint) przez co podczas jazdy pod koniec, na szczęście przy ruszaniu, a nie dużej prędkości, odpadło mi koło po prostu odkręciła się nakrętka. Oryginalne plastikowe hexy mają 4mm grubości natomiast "wnęka" na hex w nowych kołach to 5mm więc zamówiłem nowe hexy 5mm (zawsze można ten milimetr zeszlifować :P) jak dojdą i je zamontuję na pewno zdam relacje co i jak po kilku jazdach. Jak ktoś potrzebuje mam na sprzedaż lekko używane hex 12 - 7mm :P

PostNapisane: N paź 04, 2015 4:50 pm 

No i po tylu zachwytach nad nowymi kołami niestety okazało się, że felki są słabe :( dzisiaj przy trzecim bardzo niskim skoku (jakieś 0,7m w górę i około 1m do przodu podczas lądowania uszkodziło się jedno koło (pękła felga) - jednak przez to że to są "ala szprychy" bardzo osłabia całą konstrukcję. A oto fotka przedstawiająca uszkodzenie.
połamana felga

Podsumowując to zawiodłem się trochę na tych kołach do jazdy po nierównościach itp. są fajne, ale o ostrej jeździe offroadowej z konkretnymi hopkami można zapomnieć.

PostNapisane: Pt paź 09, 2015 1:38 pm 

Jak się okazało felga jest całkiem roztrzaskana to, że wyrwany jest środek to nie wszystko pękła po całości o ile dobrze pamiętam w dwóch miejscach (później dodam dokładniejsze zdjęcie przedstawiające wszystkie pęknięcia felgi) jako, że nie należę do ludzi nerwowych po za tym mam stare 2 komplety kół na wymianę wiec w całej sytuacji staram się doszukiwać nie tylko minusów ale także i plusów :P
Minusy:
- popękane jedno koło
- nie ma obecnie tych kół na stanie w chinach
Plusy
- chińczyki oddali mi kasę za jedna parę kół wiec jak się pojawią mogę kupić nowa parę kół i po płaski terenie lub po nierównościach (bez skakania :P) mogę śmigać później dalej (na skuterek i trawę koła są świetne a zwiększony prześwit pozwala jeździć po naprawdę dużej trawie i dużych nierównosciach :P),
- mam okazję pierwszy raz rozebrać koło na części ( za dużo tego nie ma :P) i jak mi się uda oddzielić oponę od połamanej felgi to kupie samą felgę i spróbuje przykleić samemu koła :P (dobrego koła nie chciało by mi się rozbierać i sklejać wyłącznie dla celów edukacyjno - poznawczych :P
- to dopiero pierwsza rzecz która się popsuła w moim Vandalu od kiedy go mam :P
- będzie okazja przy zamawianiu nowych kół lub felg wrzucić coś jeszcze do zamówienia tłumacząc żonie "no wiesz kochanie jest wolne miejsce w paczce szkoda nie wykorzystać :P.

Jak pokazało powyższe zestawienie plusów jest znacznie więcej niż minusów :P

zdjęcia pokazujące uszkodzenie felgi od wewnątrz:
uszkodzenie felgi od wewnątrz
uszkodzenie felgi od wewnątrz 1

Całkiem ładnie wygląda opona i wkład po demontażu (łatwo nie było) więc narazie zamówie same felgi i spróbuje stare opony założyć i przykleić na nowe felgi. Tak prezentuje się zdemontowana opona:

zdemontowana opona z wkładem

PostNapisane: Pn paź 19, 2015 1:55 pm 

Jako że dzisiaj miałem dzień wolny od pracy i przyszły do mnie nowe felgi od kół od wandala XL (komplet 2 szt.) postanowiłem dzisiaj wszystko ze sobą poskładać (kleiłem oponę do felgi po raz pierwszy). Oto cały zestaw:
zestaw naprawczy
a oto efekt (przednie koło jest stare klejone przez chińczyków tylne koło kleiłem sam).
sklejone koło zamontowane na samochodzie

Opona trzyma się ładnie felgi na całej powierzchni zarówno z przodu jak i z tyłu więc jestem dobrej myśli, a w razie czego mam jeszcze jedną felgę w zapasie :P.
Ze swojej strony dodam że nie jest to trudna czynność, ale trzeba uważać aby nie dać za dużo kleju bo później zostaną ślady na feldze lub oponie. Akurat mnie to nie martwi bo auto wiecznie jest zakurzone lub jeździ po błocie :P a felgi i tak mają zarysowania po kamyczkach więc po paru przejazdach wszystkie wyglądają tak samo i nie wiadomo które nowe które stare :P Wiem że do opon są specjalne kleje ale na przyklejenie jednego koła to trochę bezsensu. Ja kupiłem kropelkę i mam nadzieje że się sprawdzi. Uważam, że jest lepsza niż super glue. Czytałem że wiele osób (nawet nawet niektórzy z tego forum) kleją opony kropelką lub super glue i są zadowoleni.

PostNapisane: Pn paź 19, 2015 3:45 pm 

Q, ale w sumie dlaczego znowu kupiłeś te felgi, skoro wiesz, że pękają? Nie lepiej było kupić jakieś pełne (bez szpryc) i mieć spokój przy bashingu?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona