Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 02, 2026 10:27 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: Cz sie 01, 2013 9:16 pm 

Nie wiem, czy branie modelu na raty jest dobrym pomysłem.
Ładowarka i pakiet z zestawu to porażka, więc najlepiej to od razu dokupić. A jak wahacz pęknie ? Model będzie się kurzył a raty trzeba będzie płacić. Modelarstwo to dość drogie hobby, silnik szczotkowy znudzi się po miesiącu, a na upgrade nie będzie kasy.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz sie 01, 2013 10:29 pm 

Za 900 możesz kupisz:
- himoto RTF szczotkowy (monstera, buggy, nascade...)
- za reszte kwoty kupisz w hobbykingu bezszczotkowy silnik i regiel oraz pakiet lipo.

Myślę ze w tym budżecie tylko tak dostaniesz auto które będzie fajnie jeździć.

Mam nascade przerobiona na rally i monstera z himoto. Można je krytykować, ale mi strasznie przypadlt do gustu. Mialem wcześnie team associate tc6 i tc6.1 i mimo ze to chwalone modele himota wydają mi się bardzo praktyczne i przyjemne.
Byc może dlatego ze jeszcze glownie w terenie.

Oczywiście mówimy o budżecie 900pln. Oczywiste jest ze za więcej kasy dostanie lepszy model, wiec droższe pomijam.

Tak czy siak przy tej kwocie możesz się fajnie juz pobawic. Tyle tylko ze nie dostaniesz gotowca tylko musisz zlozyc.

Aha, nowy silnik szczotkowy, regiel i bateria ni... cos tam sprzedasz wiec cos Ci jeszcze zostanie, na przyklad na ladowarke lipo, która tez będzie potrzebna.

PostNapisane: Pt sie 02, 2013 11:03 am 

miruuu, tylko że jak się nie ma zdolności do majsterkowania (bo będzie to pierwszy Jego model z wyższej półki) no to od razu zaczynać od modelu który trzeba rozłożyć i złożyć z powrotem? :)
Przecież jak się dostaje zabawkę to od razu chce się nią jeździć ;)
Nie wiem jak tam jest z chińczykami po tuningu ale wg mnie lepiej inwestować w rtr'a.
A jeśli kolega chce rtr'a i za tanie pieniądze to ja mam propozycję. :)
W rc 4 max jest mały (1/16) grave digger. (Niestety) Ma on napęd na tył ( za niewielkie pieniądze łatwo go przerobić na 4x4) i jest mały ale kosztuje 660 zł! :wink:
To starczyło by mu kasy na drugi pakiet ( ostatnio były na sprzedaż nimh za 30 zł ), rozbudowę na 4x4 no i może jeszcze na jakąś ładowarkę ( jak by kasy nieco przybyło bo najtańsza 140zł kosztuje)
Ja do mojego slasha kupiłem pakiet nimh 1200 mah za 20 zł! Co prawda z allegro używka :roll: ale stan idealny! :P
I z takiego malucha też można zrobić coś lepszego bo jak uzbiera w przyszłości trochę kasy to też sobie kupi do niego np velineon 380 + regiel vxl 3m i będzie dawał wielką frajdę.
Pewnie teraz będziecie pisać że chciał 1/10 itp. ale małe modele też dają radę ;)
Ale to tylko moje przemyślenia :roll:

PS. osoba od której odkupiłem slasha 1/16 stwierdziła że mały slash jest zrywniejszy i zwrotniejszy od tego 1/10 :?

Traxxas 1:16 Slash 4x4 VXL - Sprzedany
Tarxxas 1:10 Stampede 4x4 VXL - Slash Baja Bug
Losi Micro 1:24 Rock Crawler 4x4

PostNapisane: Pt sie 02, 2013 11:19 am 

tak123 napisał(a):
miruuu, tylko że jak się nie ma zdolności do majsterkowania (bo będzie to pierwszy Jego model z wyższej półki) no to od razu zaczynać od modelu który trzeba rozłożyć i złożyć z powrotem? :)

Oj tam od razu zdolności. Do wykrecenia silnika potrzeba umieć obsługiwac śrubki :) Co najwyżej jeśli kolega nigdy nie lutował to może mieć utrudnione zadanie. Ale ja uważam, że jak chce się porządnie pojeździć RTR'em, jaki by nie był, dobrze jest przejrzeć przed jazdą, podokręcać, posprawdzać itp. Wymiana silnika i regla to w himoto 10 minut pracy (ale bez przerwy na siku) :)

tak123 napisał(a):
Przecież jak się dostaje zabawkę to od razu chce się nią jeździć ;)
Nie wiem jak tam jest z chińczykami po tuningu ale wg mnie lepiej inwestować w rtr'a.

Ja wiem :) Każdy silnik/regiel ma podane swoje parametry, które opatrzone są licznymi opiniami użytkowników (zarówno w sklepie jak i na forach). Co do opinii na forum warto zasięgnąć na zagraniczne. Pomimo, że na polskich forach samochodowych (w przeciwieństwie do lotniczych) szeroko krytykowane sa zakupy zagraniczne/chińskie (jakaś zmowa czy cuś? ;) ) to na świecie sieszą się sporo lepszą opinią. Być może wynika to z wystepującej wciąż u nas nieznajomości tematu (boimi się tego czego nie znamy). Nie twierdzę oczywiscie, że tanie chińskie silniki bedą lepsze od "markowych". Ale twierdzę z pełnym przekonaniem, że w relacji cena/jakość wygrywają bez dwóch zdań. Innymi słowy... Wydaj na chińczyka tyle co na markowy silnik, lub wydaj na markowy tyle co na chiński i wtedy porównaj. Wtedy wnioski będą bardzo wyraziste. Silnik markowy przykłądowo za 200$ z chińczykiem za 15$, markowy wygra. Ale wystarczy chińczyka w połowie ceny markowego i przewaga jest po drugiej stronie.

To raz, druga sprawa, kolega ma budżet 900pln, w Polsce z ta kwotą może pomażyć o sensowej bezszczotce w porządnym lipo i ładowarką.
U Chińczyków zaopatruje się od ok 4 lat, a moze dłużej. Nigdy mnie nie zawiedli, dlatego myślę, że obawy niektórych są nieco nieuzasadnione.

tak123 napisał(a):
A jeśli kolega chce rtr'a i za tanie pieniądze to ja mam propozycję. :)
W rc 4 max jest mały (1/16) grave digger. (Niestety) Ma on napęd na tył ( za niewielkie pieniądze łatwo go przerobić na 4x4) i jest mały ale kosztuje 660 zł! :wink:

1/16 to fajne małe wariaty, ale mi taki nie przypadł do gustu. Według mojej opinii (choć to na pewno subietywne), 1/10 oddają znacznie lepszy klimat.
W tak małej skali 4WD to konieczność jeśli chcemy jeździć na bezszczotce i dobrze się bawić.

Aha i dodam jeszcze, że warto zwrócić uwagę na koszt części. Jest to jeden z powodów, dla którego polubiłem Himoto, jako moim zdaniem najciekszawszy model w swoim przedziale cenowym...

PostNapisane: Pt sie 02, 2013 11:28 am 

W RTR-a też trzeba inwestować np. pakiet i ładowarka, żeby się nadawał.
Im większy model tym lepiej się jeździ, wiem co mówię bo miałem 1:16, 1:10 i 1:8.
Na nowych modelach bardzo dużo się traci, dlatego warto poszukać używki z pewnego źródła, ale jak autor chce na raty, to używka odpada.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt sie 02, 2013 2:35 pm 

miruuu napisał(a):
To raz, druga sprawa, kolega ma budżet 900pln, w Polsce z ta kwotą może pomażyć o sensowej bezszczotce w porządnym lipo i ładowarką.

No z tym to się nie zgodzę ;)
Ja mojego malucha kupiłem z dwoma lipo, gwarancją z bezszczotkowym silnikiem i w świetnym stanie(jedynie rysy i 2 pęknięcia na budzie), właśnie za taką kwotę :)
Jedynie ładowarkę dokupiłem. Naprawdę zdarzają się fajne oferty (używek co prawda) ale tak jak mój slash, w b. dobrym stanie ;)

miruuu napisał(a):
1/10 oddają znacznie lepszy klimat.

Ponieważ są większe co bardziej je przybliża do prawdziwych aut. dajmy na przykład hpi apache c1 flux. To auto jest wzorowane na prawdziwych off roadowych maszynach i jest w 1;8 dlatego daje więcej frajdy od małych 1/16 ;)
Im model jest bardziej realistyczny tym ciekawsza i przyjemniejsza jazda

Ralf2107 napisał(a):
Im większy model tym lepiej się jeździ,

Myślę że chodziło o to że przyjemniej ;) I też się zgadzam ale modelu 1:8 lub 1:10 nie dostaniemy taniej niż 1:16
oraz łatwiej go gdzieś zabrać co np. w moim przypadku jest ważne bo często wyjeżdżam do lasu i łatwiej mi go zabrać ( wszystko mieści się w plecaku :)

Wiem że zdania są policzone ;) bo 1/16 musi mieć 4x4 i dobry silnik, 1/10 jest troszkę droższy a 1:8 ma droższe części

Ale się trochę zapomnieliśmy bo kolega pisał o e firestorm i zapytał się czy to dobry wybór. ;)
wg mnie może być ale tak jak już było wspomniane, trzeba dokupić drugi pakiet bo na jednym z 15 min. pojeździsz i lepszą ładowarkę jak był by to pakiet lipo.( ale do zwykłego nimh też polecam kupić)
W zestawie masz nimh i ładowarkę (najzwyklejszą tylko do jednego typu akumulatorów która ładuje jeden pakiet pewnie ponad 6 godz.)
Jeszcze za tą cenę jest podobny rustler traxxasa ale on nie wiele się różni od hpi.
Najlepiej przeglądać allegro co jakiś czas bo tam też się może trafić fajny model ale tam raczej ratami nie zapłacisz.

PostNapisane: Pt sie 02, 2013 2:48 pm 

tak123 napisał(a):
miruuu napisał(a):

No z tym to się nie zgodzę ;) Ja mojego malucha kupiłem z dwoma lipo, gwarancją z bezszczotkowym silnikiem i w świetnym stanie(jedynie rysy i 2 pęknięcia na budzie), właśnie za taką kwotę :)
Jedynie ładowarkę dokupiłem. Naprawdę zdarzają się fajne oferty (używek co prawda) ale tak jak mój slash, w b. dobrym stanie ;)

1/16 bezszczotkę (nową) jeżdzącą na lipo w cej cenie można kupic bez żadnego problemu i zostanie jeszcze spory zapas. Przykładowo... Miałem 1/16 buggy Turnigy. Mała rakieta, dawała ok 60kmh.
Ja miałem oczywiście na myśl skalę 1/10 i nówkę :)
Jesli chodzi o używki to jak najbardziej można znaleźć coś w tej cenie!

tak123 napisał(a):
miruuu napisał(a):
1/10 oddają znacznie lepszy klimat.

Ponieważ są większe co bardziej je przybliża do prawdziwych aut.

To jak najbardziej też, choć mi bardziej chodzilo o to jak się je prowadzi.

PostNapisane: Pt sie 02, 2013 2:57 pm 

No ja niestety jeszcze nie jeździłem 1:10 i nie wiem jak się prowadzi :roll:
A co do skali 1/10 nówkę i bezszczotkę w dodatku z lipo i ładowarką to racja nie dostanie się :(
Bo chyba jednymi z najtańszych taki modeli jest maverick strada mt evo s.
No to teraz niech zadecyduje osoba która ma w tym temacie największy wkład bo daliśmy już mu propozycję :)
Z tego co jeszcze oglądałem modele na ebay'u do widzę że w Niemczech mają też czasem całkiem tanie te modele.
Taki slash jak mój był ostatnio nowy za 800 zł z przesyłką :shock:

PostNapisane: Pt sie 02, 2013 3:17 pm 

tak123 napisał(a):
A co do skali 1/10 nówkę i bezszczotkę w dodatku z lipo i ładowarką to racja nie dostanie się :(

No właśnie się dostanie! :)
- Himoto RTR szczotka
- silnik + regiel + ładowarka z Hobbykinga + lipo

Mieścisz się w 900pln.

Do tego masz spory buffor jesli sprzedaż nowe części z RTR'a:
- silnik
- regiel
- ładowakra ni...
- pakiet ni...

PostNapisane: Pt sie 02, 2013 5:57 pm 

Ale ja i tak jestem zwolennikiem hpi i traxxasa ewentualnie losi ;)
Te marki wydają mi się najbardziej obiecujące ale to już kwestia gustu :)
Do chińskich modeli jest sporo części i są pewnie tańsze ale ja wolę płacić za rtr z bezszczotkowym silnikiem i dokupić tylko lipo :D
Narazie mam niewielkie plany co do małego slasha bo już w nim zrobiłem co trzeba a może za jakieś 2 lata uzbieram sobie na coś większego.
No to dwie osoby są za chińczykami a ja za hpi i traxxasem :lol:

PostNapisane: Pt sie 02, 2013 8:18 pm 

Traxxas i HPI to modele do zabawy pod domem (produkowane w Chinach) i daleko im jakościowo do prawdziwych zawodniczych podwozi, więc nie przeceniałbym ich. Ale jak zna się tylko te marki...

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

Tytuł:
PostNapisane: So sie 03, 2013 7:58 am 

Ale czy przy tym budżecie nie szukamy wlasnie auta do zabawy, jazdy rekreacyjnej, wyścigów z kolegami?

PostNapisane: So sie 03, 2013 8:54 am 

Właśnie takie szukamy ;)
Ralf2107 napisał(a):
Traxxas i HPI to modele do zabawy pod domem (produkowane w Chinach) i daleko im jakościowo do prawdziwych zawodniczych podwozi

Po co mi by był model z zawodniczym podwoziem? Jak kolega chce się bawić tak jak ja czyli okolice domu ew. jak gdzieś wyjedzie to czemu by nie miał wybrać takiego właśnie modelu?
Myślę że nasze wszystkie propozycje są trafne ale jak się nie chce startować w zawodach lub zapuszczać się w na prawde porządny teren to taki firek wystarczy, części ma dostępne, jakościowo też nie jest najgorszy choć i najlepszy też ;)
Może i macie lepsze doświadczenie i mieliście więcej modeli ale myślę że taki zwykły model jak firek wystarczy :)

PostNapisane: So sie 03, 2013 10:51 am 

dzięki za odpowiedzi i ja osobiście bardzo lubie coś robić w samochodzikch i normalnych samochodach i np przy tym moim małym piździku to już dobre kilka godzin przesiedziałem silniczek wymieniałem itp i osobiście wybieram ten model http://www.rctrax.pl/product/HPI-E-FIRE ... 2/?id=3060 z czasem kupie lipo s2 bo s3 niby nie wytrzyma i ja szanuje nie skacze ani nic w tym stylu dbam i potrafie w razie co to naprawić jeszcze raz bardzo dziękuje za odpowiedzi

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2