Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 9:13 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 26, 2005 12:54 pm 
Raflee

Nie o to mi chdzilo... tylko TT zostalo stworzone w podbny sposb jak sprint 2 - na bazie innego modelu, ale z tanszych materialow. A to wszystko dlatego, zeby model mial "cos w sobie" z modeli z wyzszej polski - w TT to ejst wanienkowaty ksztalt podwozia i rozwiazanie mechanizmu skretu...

Wiem ze w TS nikt nei mysli o setupie, ale jak ktos chce to przeciez moze :D A co do karoseri to co Panu przeszkadza, ze ona jest pomalowana? bo wg. mnie to jest plus a nie minus...

Wcale nei chce miec ostatniego slowa, ale pisze to co wiem... a posty nie maja nic do tego, bo nabijanie mnie nie bawi.

PS. Thx za podsumowanie... :?

Mam nadzieje, ze wiecej nie bede musial nic pisac juz... bo wkoncu moje posty i tak nie wnosza nic do tego tematu, ale za to dzieki nim niktore sooby maja troche zabawy... powodzenia.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N cze 26, 2005 1:07 pm 
Administrator forum

Widze że dyskusja idze w kierunku jałowej przepychanki :(

Grzesiek, nie można wszytskiego opierać na cenie modelu - tutaj wybór należy pozostawić tym co chcą jeździć.
Wydaje mi się że trzeba tylko trochę wysiłku aby policzyć przełożenia wewnętrzne modeli TL i TT i w przepisać JASNO powiedzieć na jakich zębatkach atakujących i odbierających ma jeździć SPRINT 2. To przecież nie jest skomplikowane.

Niec nie mam do TL i TT ale uważam że jeżeli zawodnik początkujący kupi np. SPRINTA 2 i będzie mógł jeździć w klasie TOP-STOCK (po uwzględnieniu zmian w przepisach dot. np. przełożeń) to przesiadka do klasy DTM Standard (E-10TC Standard) będzie mniej bolesna finansowo. Więc chociażby z tego powodu warto się zastanowić nad wprowadzeniem tego modelu do klasy TOP-STOCK. Trzeba tylko MĄDRZE przepisy przerobić.

Ale w tej kwesti POWINNI a nawet MUSZĄ wypowiedzieć się zawodnicy startujący w klasie TOP-STOCK.

I jeszcze jedno: dalej uważam że można a nawet trzeba SPRINTY 2 dopuścić do startów w klasie TOP-STOCK na zasadach promocji już w Jelczu. Jednak nie liczyć tych modeli w klasyfikacji finałowej. Zwłaszcza że HPI chce udostępnić model na testy w zawodach.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: N cze 26, 2005 1:11 pm 

TT to uproszczona wersja TB, nie ma nic wspolnego z TC3 lub TC4, chyba ze chodzi ci o to ze podwozie jest wanienkowe :D bo uklad kierowniczy i zawieszenie nie przypomina ani TC3 ani TC4. Natomiast Sprint ma naped i zawieszenie "zapozyczone" od PRO 2.

Do karoseri nic nie mam, ale co ona ma wspolnego z tym czy Sprint moze startowac w TS :?:

Jezeli panu Festiwal Modelarstwa tak bardzo zalezy na wejcie w rynek zawodniczy to proponuje stworzenie klasy promocyjnej np. SPRINT Challange a nie probowanie na sile zmienic przepisy w klasie ktora u nas sie rozwija i jest JEDYNA tania klasa,i jest to klasa oparta na swiatowych przepisach, czyli jak przyjada zawodnicy z Czech, Slowacji, Ukrainy itd. to nie beda w szoku ze U NAS W POLSCE jest inaczej.

TS z zalozenia ma byc tania klasa, i narazie taka jest. Chyba juz udowodnilem ze nie trzeba miec mega tuning w TS zeby wygrywac. :D

Cytuj:
Niec nie mam do TL i TT ale uważam że jeżeli zawodnik początkujący kupi np. SPRINTA 2 .......

a jezeli zawodnik kupi np. AE TC4 RTR ktory jest w podobnej cenie do Sprint2 to tez bedzie mogl startowac w TS :?: :?: :?: :?: :?: a dlaczego nie, przeciez nie tylko koszt modelu jest wazny :!:
A jak policzysc Sprinta + regulator + apartura + silnik to bedzie przyblizona cena do AE TC4 .
Czyli towim zdaniem tez dopuszczamy modele ASSOCIATED :?: bo jezeli tak to i pasuje dopuscic wszystkie modele ACADEMY, TAMIYA, itd.

Marek, nie pisz ze koszt modelu nie jest wazny, bo JEST bardzo wazne czy sie wyda 800zl czy 1300zl , sam o tym wiesz :!:

A jezeli koszt nie jest taki wazny to nie lepiej zamiast Sprinta za 700 kupic AE TC4 lub Xray Racer za 900zl :?:

Cytuj:
I jeszcze jedno: dalej uważam że można a nawet trzeba SPRINTY 2 dopuścić do startów w klasie TOP-STOCK na zasadach promocji już w Jelczu. Jednak nie liczyć tych modeli w klasyfikacji finałowej. Zwłaszcza że HPI chce udostępnić model na testy w zawodach.

A ja jestem przeciwny, nie jest to uczciwe dla tych wszystkich ktorzy startuja w TS i walcza o punkty do MP, a jak wiadomo dodadkowe auto na torze " nieoficjalne" moga zmienic bieg wydarzen podczas wyscigu. Modele sprint moga smialo startowac w klasie Standard, jak kiedys dawno temu sprowadzilem modele ACADEMY STR4 to tez startowaly w Standard a nie w TS :!: a napewno byly gorze od Sprinta.

Doceniam staran pana Festiwal Modelarstwa, ale nie tendy droga, nalezy stworzyc oddzielna klase dla modeli Sprint lub startowac nimi w standard, przeciez jest to model klasy STANDARD :!: :!: :!:

Tytuł:
PostNapisane: N cze 26, 2005 1:47 pm 
Administrator forum

Grzesiek, dlatego jak już powiedziałem : wyraziłem własne zdanie. Decyzja co do tego czy Sprint 2 pojawi się w tej klasie powinna należeć w 100% do zawodników a nie do osób które nie jeżdża w niej (np. ja).

Trzeba tylko znaleźć rozwiązanie jak rozpropagowac ten model wśród zawodników. Aby kogoś przekonać do jazdy tym a nie innym modelem trzeba model pokazać na zawodach, w akcji. No ale to temat nie na tą dyskusję :)

Raczej nie sądzę aby na zawodach zjawiło się więcej niż 3-4 ludzi z tymi modelami.

A co do ceny: masz rację jest BARDZO ważna dla początkującego. Ale łatwiej jest kupic model który może startowac w klasie TOP-STOCK i zarazem po minimalnych przeróbkach w klasie DTM Standard. I tutaj przewaga Sprinta 2 jest ogormna nad modelami TL i TT.

Ale jak już wspomniałem ja moge sie tylko wypowiedzieć teoretycznie. Decyzja co i jak należeć będzie do Was, zawodników startujących w tej klasie.

Tytuł:
PostNapisane: N cze 26, 2005 1:51 pm 

Panowie są imprezy jak TAMIYA EURO CUP są i HPI CHALENGE, jeśli HPI POLSKA coś takiego zorganiuzje kupię Sprinta i napewno na takich imprezach się pokażę. Ale nie zmieniajmy na siłę przepisów. Od tego sezonu w TS można jeździć z reglem elektronicznym a czy "KTOŚ" zaktualizował przepisy. Szczerze, ja swój model przygotowywałem na podstawie przepisów z RC_AUTO, i na szczęście jest jeszcze Forum bo bym pokazał się na imprezie nie doinformowany. Proponuję przeprowadzić na początek ankietę kto jest za wprowadzeniem oddzielnej klasy SPRINT2 na podstawie HPI CHALENGE.????

Ostatnio edytowano N cze 26, 2005 2:40 pm przez Arkadiusz Flejszer, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N cze 26, 2005 2:13 pm 

Cytuj:
Trzeba tylko znaleźć rozwiązanie jak rozpropagowac ten model wśród zawodników.

Dlaczego :?: dlaczego mielibysmy cos na sile komus wciskac :?:

Cytuj:
Ale łatwiej jest kupic model który może startowac w klasie TOP-STOCK i zarazem po minimalnych przeróbkach w klasie DTM Standard. I tutaj przewaga Sprinta 2 jest ogormna nad modelami TL i TT.

Ale Sprint nie moze startowac w klasie TS, i wcale nie jest tani, TC4 RTR kosztuje mniej wiecej tyle samo i nie trzeba w niego juz nic inwestowac poza silnikiem aby wystartowac w klasie Standard :!:
I roznica pomiedzy TT a sprint jest ponad 60% :!: :!: :!: to nie taka mala roznice ze ktos moze troszke doplacic, troszke to mozna doplacic porownojac Sprinta i TC4, tu sie zgadzam, doplacimy 50zl i mamy zdecydowanie duzo lepszy model, do ktorego juz nie musimy nic dokupic aby wygrac final A.

Tytuł:
PostNapisane: N cze 26, 2005 2:41 pm 

Po Kłodzku były zarzuty że nie było kontroli technicznych.A kto w takiej sytuacji będzie liczył zęby w Sprintach.W Tamijach można w pewnym ograniczeniu i tyle.A kto będzie badał wysokość modelu,elementy czy są standartowe czy nie itd.
Jest okazja stworzyć to co jest np.w Niemczech monopolistyczne zawody HPI gdzie tylko jeżdżą Sprinty.Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę służyć regulaminami.
Zastanawiam się też dlaczego Rofał ma tyle do powiedzenia czyżby w przyszłym roku jeżdził w TS ,czy będzie miał Pro 4.
Cenowo napewno Sprint odstaje np.od TL.
Malowanie budy jest jedną z wiekrzych przyjemności w modelu z pudełka.
Poza tym części do Tamiji są z róznych żródeł a HPI dopiero się rozwija.Jeszcze nie ma pełnego serwisu do Pro4,a co dopiero do Sprinta.
Dlaczego nie mówi się o Sprincie w Standarcie.Przecież można wystartować bez problemu i na bazie podstawowego modelu budować model DTM wymieniając na elementy tuningowe

Tytuł:
PostNapisane: N cze 26, 2005 3:19 pm 

Witam
modele hpi <sprint2> powinny jezdzic od przyszlego sezonu w TS ale jezeli przedstawiciele hpi tez tego chca musza wspomoc zawodnikow <najpierw trzeba stracic zeby zyskac> chodzi mi o to zeby na zawodach zostaly wreczane modele sprint2 np : poprzez losowanie ,10 osob > Mozna tak zrobic na MP .Tylko trzeba znalesc sponsorow wiem ze to sie latwo mowi ale jak widac u naszych sasiadow jest to do wykonania.Marek Kusiakiewicz pokazal jak organizuje sie zawody teraz sedziowie powinni pokazac jak sie kontroluje modele zgodnie z przepisami waga modelu przeswit itp

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: N cze 26, 2005 7:27 pm 

Cytuj:
modele hpi <sprint2> powinny jezdzic od przyszlego sezonu w TS

modele HPI Sprint nie beda jezdzic w klasie TS, ale za to moga jezdzic w klasie Standard i Open.

Klasa Top Stock jest klasa stworzona przez Tamiya i DLA Tamiya.

Sprint jest normalnym modelem do DTM, standard i open, ale nie do TS

Tytuł:
PostNapisane: N cze 26, 2005 8:12 pm 

Proponuję zakończyć temat. Moim zdaniem decyzja już została podjęta. A jaka jest przekonamy sie w Jelczu. Moim skromnym zdaniem modele Sprint wystartują w klasie TS. Swoje zdanie przedstawiałem wcześniej i nie ulega ono zmianie.
Pragnę natomiast zwrócić uwagę że kolejny raz dyskusję na Ważne sprawy wywołuje kolega Rafał. Cóz, jak sam pisze każdy może mieć swoje zdanie. Mnie tylko interesuje czy pomysł tego tematu jest jego czy też kogoś innego.
Z poważaniem. Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: N cze 26, 2005 8:38 pm 

Cytuj:
Proponuję zakończyć temat. Moim zdaniem decyzja już została podjęta

A niby kto wprowadzi taki przepis :?: :?: Przepisy sa przeciez dla nas zawodnikow, nikt z gory nam nie wcisnie jakiegos przepisu ktorego MY nie chcemy ( czasu komuny juz dawno minely ).

Tytuł:
PostNapisane: N cze 26, 2005 9:13 pm 

ROJNA napisał(a):
Cytuj:
modele hpi <sprint2> powinny jezdzic od przyszlego sezonu w TS

modele HPI Sprint nie beda jezdzic w klasie TS, ale za to moga jezdzic w klasie Standard i Open.
Klasa Top Stock jest klasa stworzona przez Tamiya i DLA Tamiya.
Sprint jest normalnym modelem do DTM, standard i open, ale nie do TS

Z Pana wypowiedzi rozumiem, że uzurpuje Pan sobie prawo do wyłącznego decydowania o klasie TS i w zasadzie decyzję już podjął.
Myślę ze powinien Pan, choć przez chwilę spróbować spojrzeć na problem obiektywnie.
Nie ja wymyśliłem opinię, że między klasami TS i Standard czy Open nastąpiła ogromna przepaść. Jest to wypowiedź wielu zawodników, z którymi rozmawiałem w Kłodzku i nie tylko.
Nie trzeba być specjalistą, aby zauważyć, że model Tamiya TT lub TL zatrzymały się na niezmiennym poziomie. Jednocześnie brakuje klasy pośredniej.
W swoich wypowiedziach pisze o Sprincie bo ten model znam i wyraźnie widzę, że można go wykorzystać do wypełnienia wspomnianej luki. Nie jestem jak Pan Rojna przedstawicielem wszystkich firm dla tego nie wypowiadam się na temat modeli innych marek. Natomiast jest dla mnie jasne ze obecne lobby nie jest zainteresowane pomocą HPI w Polsce.

Jeśli chodzi o cel mojej dyskusji jest oczywiste ze nie jestem Świętym Mikołajem i oferując konkretne wsparcie finansowe dla początkujących zawodników chcemy promować modele HPI. O inne marki niech się martwią ich przedstawiciele. Nie widzę w tym nic złego tym bardziej, że parametr cena / jakość Sprinta jest bardzo dobry. Wszędzie na świecie producenci sprzętu działają w ten sposób wspierając zawodników.

Nadal uważam ze nie warto tworzyć nowej klasy, choć coraz bardziej przyzwyczajam się do myśli, że będzie to nieuniknione. Jeśli dotychczasowe argumenty nie przekonają zawodników i sędziów to dalsza dyskusja nic nie wniesie.

Oczywiście znamy doskonale przepisy HPI Challenge i do samego początku pojawienia się HPI Polska bierzemy pod uwagę uruchomienie polskiej edycji. Niemniej przekonując Was do akceptacji Sprinta w klasie TS chcemy wspierać najlepszych zawodników w klasie, dzięki czemu skorzystaliby wszyscy również zawodnicy jeżdżący modelami Tamya. Absolutnie nie uważam ze będą w gorszej sytuacji na starcie.

Dziękuję natomiast bardzo za dopuszczenie przez Pana Rojnę modelu Sprint do klas Standard i Open. Bardzo proszę sędziów, CKM i Zarząd LOK o podjęcie decyzji w Sprawie Sprinta 2. Absolutnie nie naciskam i rozumiem, że sprawa jest trudna. Niemniej każda decyzje będzie lepsza od jej braku. Pozwoli nam to na podjecie dalszych działań w świetle jasnych realiów i możliwości.

Tytuł:
PostNapisane: N cze 26, 2005 9:22 pm 

Rozumię że nikt nie będzie miał do mnie pretensji jeśli w JELCZU wystartuję PRO2. W sumie to to samo co SPRINT2.

Tytuł:
PostNapisane: N cze 26, 2005 9:25 pm 

Cytuj:
Myślę ze powinien Pan, choć przez chwilę spróbować spojrzeć na problem obiektywnie.

Ja nie widze zadnego problemu, klasa TS od poczatku jest klasa TAMIYA, u nas i na calym swiecie, i taka powinna zostac. Klasa ta ma sie calkiem dobrze, jest duza frekfencja w tej klasie i poziom znacznie sie podniusl, wiec nie widze problemu :D

Jezeli HPI ma problem bo model Sprint sie nie nadaje to Standard lub Open bo jest za slaby konstrukcyjnie, to nie jest powodem aby go odrazu przypisac do klasy Top Stock.

Sprint przewysza modele TL i TT technologicznie pod kazdym wzgledem ( moze jedynie nie o trwalosc ) i dlatego jestem absolutnie przeciwny dopuszczenia go do klasy TS

Jezeli jest przepasc pomiedzy TS a STANDARD to nalezy stworzyc nowa klase.

Cytuj:
Z Pana wypowiedzi rozumiem, że uzurpuje Pan sobie prawo do wyłącznego decydowania o klasie TS i w zasadzie decyzję już podjął.

Decyzja nalezy do zawodnikow klasy TS, i do nikogo innego poniewaz sprawa dotyczy tych ktorzy w tej klasie uczestnicza. Nikt nie jest w stanie na sile wprowadzic tak drastycznego przepisu. I jako zawodnik tej klasy glosuje absolutnie przeciwko dopuszczeniu Sprinta do TS.

Ostatnio edytowano N cze 26, 2005 9:37 pm przez ROJNA, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: .
PostNapisane: N cze 26, 2005 9:36 pm 

A mnie się wydaje, że klasa TS ma promowac całe modelarstwo RC wiec osoba ktora dopiero zaczyna się w to bawić nawet jesli ma gruby portfel to na początek nie będzie chciała wydawac prawie 1,5 tysiaca w nie wiadomo co... TL01 i TT są na początek idealne

X-RAY T1 Facotry Kit 2005 :D
Sprzedam TL 01 z aparatura, akumulatorami, kołami i wieeeele innych

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Następna strona