Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 7:44 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 06, 2005 6:37 pm 

Ponieważ parę osób pisało o zmianach które mają zaowocować rozwojem uprawianego przez nas sportu, to może otworzymy oddzielny temat. Tam osoby chcące dokonywać zmian przedstawią swoje zdanie, napiszą jaki chcą osiągnąć cel i jakimi drogami będą do niego dążyły. Bo teraz z tej dyskusji wynika że nie ma żadnej koncepcji rozwoju naszej dyscypliny. Są tylko doraźne działania. Może wreszcie zdobędziemy się na odwagę i rozpoczniemy rzeczową dyskusję o przyszłości naszego sportu. Bo na razie są tylko doraźne i partykularne interesy. Oraz zwykła "pyskówka".
Tadeusz Żelazo
PS. Co się zaś tyczy kontroli technicznej na zawodach w Tarnowie. Nie sprawdzałem osobiście silnika Grzegorza w DTM Standart. Ale z jego wypowiedzi wygłaszanych głośno i wyraźnie zrozumiałem że co najmniej w jednym biegu zastosował niedozwolony silnik. I jaka była reakcja sędziów. Żadna. Nie po raz pierwszy. Może nie warto zostawiać modeli do "pseudo" kontroli technicznej. Po co ważyć modele, jak waga nie ma legalizacji. A jeżeli już przeprowadzono kontrolę wagi modeli, to czy ją powtórzono aby sprawdzić jak zareagowali zawodnicy. Dlatego w poście w temacie oceny zawodów w Taronwie pozwoliłem sobie napisać " reszta po staremu ". Wprowadzajmy Sprinta do TS. Gotójmy się w "polskim" piekiełku. Bo Świat coraz bardziej nam ucieka. Życzę powodzenia tym wszystkim którzy modelem Sprinta chcą zacząć wychowanie naszych przyszłych mistrzów Europy i Świata.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 06, 2005 8:14 pm 

Panie Tadeuszu sedziowałem nie jeden raz zawody i wiem jak trudno jest utrzymac czasy kolejnych wyścigów przeprowadzając równoczesnie dokładną kontrolę techniczną. Zakładając możliwie jak najwięcej eliminacji nie da się zrobić dłuższej przerwy między biegami.
Silniki typu 540 różnią się między sobą dość znacznie parametrami technicznymi wirników i materiałem z którego wykonano magnesy.
Nie możemy ( jako sędziowie ) z góry zakładać że mamy do czynienia z samymi oszustami. Większość zawodników podchodzi do biegów w uczciwy sposób. Ale są tez tacy (ale to są raczej wyjątki) którzy chcą wygrać za wszelką cenę. I jak zauważyłem czytając wypowiedzi na tym forum ci zawodnicy mają najwięcej pretensji do sędziów, widoczne upatróją podobnych działań u pozostałych. Znam tez takiego zawodnika który po 15 latach startów i prób w różnych klasach odnalazł się wreszcie w klasie przeznaczonej ( z założenia ) dla początkujących modelarzy.
Kontroli technicznej nie musi sie przeprowadzać po każdym biegu, nie należy dawac zawodnikom odczucia że nie ma się do nich zaufania.
Jednak jak się okazuje najlepszą kontrolą techniczną są sami zawodnicy
ilustrując nawet ostatnio niektóre przykłady fotkami.
Co do legalizacji wagi to jest to raczej tylko pobożne życzenie, trzba by było ją przeprowadzać co najmniej raz w roku a to troche kosztyje.
Stosują na zawodach jedną wagę wszystkie modele są traktowane jednakowo, i gsyby nawet wskazywała niedowagę (co zdarza sie najczęściej) to wskaże ją jednakową we wszystkich ważonych modelach.
Zaskoczenie modelarzy doważających swoje modele "na włos" wynika z tego że nie biorą oni pod uwagę rozbieżności w wadze różnie polutowanych pakietów akumulatorów, cyna jednak trochę waży.
Myslę że powinni oni poważyć i opisać wage swoich poszczególnych pakietów.
Sedziowałem wiele zawodów w których starałem się możliwie jak najbardziej wywiązać ze swoich obowiązków a i tak znaleźli sie tacy ktrzy byli niezadowoleni.
Na zawodach w Tarnowie widziałem czterech sędziów a nie dwóch jak ktoś napisał i nie przypuszczam aby z lenistwa nie prowadzili kontroli technicznej modeli.
Pozdrawiam

Sądecki Klub Modelarski
Nowy Sącz

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 06, 2005 9:10 pm 

Po pierwsze Rafał do czasu kiedy zaczniesz pisać po Polsku proponuję żebyś wogóle ignorował forum.Czytaj i ucz się.Ja jestem Filip mam 13 lat i Pan nie bardzo pasuje do mnie.Czasami jestem kontrolowany pod względem polszczyzny żeby nie robić obciachu rodzinie....
Poza tym w którymś poście pisałeś że się nie będziesz już wypowiadał na ten temat,wszyscy znają twoje zdanie.
Po drugie na wszytkich zawodach wyższej rangi zwycięzcy są kontrolowani czy to antydopingowo na zawodach nie samochodowych czy w rajdach i wyścigach zgodność z grupami.I to wcale nie uwłacza zawodnikom,mało to ich utwierdza w dumie że byli czyści.
Na "naszych zawodach"też można dokładnie sprawdzać tych z górnego pułapu czyli np.3 pierwszych.
Silniki- należu określić ilość obrotów tak jak jest w HPI Chalenge i sprawdzać.Paru z nas ma urządzenia do sprawdzania i pożyczy,ja mogę być pierwszy.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 06, 2005 9:40 pm 
Raflee

Filip Zaremba napisał(a):
Po pierwsze Rafał do czasu kiedy zaczniesz pisać po Polsku proponuję żebyś wogóle ignorował forum.Czytaj i ucz się.Ja jestem Filip mam 13 lat i Pan nie bardzo pasuje do mnie.Czasami jestem kontrolowany pod względem polszczyzny żeby nie robić obciachu rodzinie....
Poza tym w którymś poście pisałeś że się nie będziesz już wypowiadał na ten temat,wszyscy znają twoje zdanie.

Nie wiem kto pisze wiec, wolalem napsaic na "pan". Milo mi, jestem Rafal mam 16 lat. Jestem dyslektykiem.

Jakbys nie zauwazyl to pisalem do Pana Rojny... wiec niebardzo rozumiem co ty masz do tego.

Mam nadzieje, ze na tym zakonczymy. Nie chce mi sie wiecej juz z toba klucic.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 06, 2005 9:49 pm 

Szanowny Panie Janie.
Część dotycząca kontroli technicznej była tylko PS, co w wolnym tłumaczeniu oznacza " na dodatek, poza tym ". Szkoda że nikt nie reaguje na część zasadniczą. Może nie warto i nie ma o czym dyskutować. Już kiedyś jedna osoba napisała mi że jak mi się nie podoba, to nie muszę startować na zawodach krajowych. jak jest lepiej za granicą, to tam mamy z Pawłem startować.. Dlatego jeszcze raz pragnę powiedzieć że dla Pawła mam zaplanowaną "ścieżkę' startów w modelarstwie RC. Ale jak biorę udział w zawodach i widzę co jest , to mnie to rusza. Mam trochę wolnego czasu i mógłbym go poświęcić dla dobra innych. Ale nie w takich warunkach jakie panują obecnie. Mówi się o obowiązujących przepisach ( powołują się na nie pp. Matukin, Ciećwierz ). A ja kolejny raz pytam się gdzie te przepisy są opublikowane w ogólnie dostępnej formie. Pytań takich można mnożyć.
Wracając do kontroli technicznej. Ma Pan całkowtą rację w sprawie wagi. Ale nie odpowiedział Pan na pytanie czemu nie przeprowadzono ponownej kontroli wagi. Kolejny raz wykazano się niekonsekwencją. To może lepiej nie robić wogóle kontroli, skoro nie ma żadnych jej efektów.
Co się zaś tyczy zastosowania niedozwolonego silnika. Może wynika to z mojego doświadczenie zawodowego, ale wiem że wiele spraw można wyłapać analizując dokumentację. Jeżeli zawodnik w czterech biegach osąga określone wyniki poszczególnych kółek, a w piątym biegu znacznie poprawia swój wynik - to nikt mnie nie przekona że jest to tylko i wyłącznie efekt lepszej jazdy zawodnika.

Ale jeszcze raz chcę zwrócić uwagę na to, że głównym motywem mojego postu było wywołanie dyskusji o przyszłości modelarstwa kołowego RC. A jak nie będzie odzewu to będę wiedział że kolejny raz występuję przed szereg.
Pozdrawiam wszystkich czytających ten post.
Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 06, 2005 10:23 pm 

Nie byłem sędzią na tych zawodach i nie wiem czemu nie przeprowadzono dodatkowych kontroli.
Moja odpowiedź potraktowałem jako formę dyskusji na okreslone tematy
a nie polemike z Panem.
Cieszę sie że w kilku sprawach się zgadzamy, mnie też zależy na rozwoju sport modelarskiego.
Co di przepisów to jedyne dostępne z których i ja korzystam są opublikowane na tej witrynie.
Poadrawiam wszystkich czytających nasze dyskusje.

Sądecki Klub Modelarski
Nowy Sącz

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 06, 2005 10:32 pm 

przepisy w ogolnie dostepnej formie sa tutaj :

przepisy sportowe http://www.lok-zg.org.pl/modelarze/przepisy_sportowe20041.htm

przepisy techniczne http://www.lok-zg.org.pl/modelarze/przepisy_techniczne2004.htm

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 06, 2005 10:49 pm 

Dziękuję Panie Krzysztofie za linki do przepisów.
Dawno nie zaglądałem na stronę ZG LOK bo nie było po co, ale widzę że i w LOK-u coś sie zmienia.
Pozdrawiam.

Sądecki Klub Modelarski
Nowy Sącz

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 07, 2005 5:18 am 

Paweł Żelazo napisał(a):
Ale jeszcze raz chcę zwrócić uwagę na to, że głównym motywem mojego postu było wywołanie dyskusji o przyszłości modelarstwa kołowego RC. A jak nie będzie odzewu to będę wiedział że kolejny raz występuję przed szereg.
Pozdrawiam wszystkich czytających ten post.
Tadeusz Żelazo

Jeśli nie jest to pytanie retoryczne to w czym mogę pomóc.
Jestem chętny. Proszę o konkrety.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 07, 2005 6:27 am 

Pytanie nie jest retoryczne. Nie jest też skierowane do nikogo konkretnego lecz do wszystkich. Jaką mają wizję rozwoju sportu modelraskiego : jakie klasy, gdzie i kiedy zawody, jakie drogi do pozyskania sponsorów, jakie nakłady finansowe i organizacyjne ze strony LOK-u, sprawa udziału naszych zawodników w imprezach międzynarodowych ( jako oficjalna reprezentacja Polski czyli ME MŚ czy GP ). Jak widać pytanie nie jest retoryczne. Natomiast dotychczasowa dyskusja jest "jałowa". Jak ktoś ma wizję to niech ją przedstawi. Wprowadzamy takie klasy, dzięki czemu uzyskujemy takie efekty. Uwaga dla p. Darka. Czyli chodzi mi o zrobienie takiego biznesplanu tylko dla modeli aut RC. Jeżeli potrzeba to przedstawię główne punkty które musi posiadać każdy biznesplan.
Co się zaś tyczy przepisów. Linki do tych stron znam. Moje pytanie było prowokacyjne. Raz "oficjalną"stroną jest rcauto raz lok-zg. Zależy od potrzeb. Dodatkowo na stronach rcauto nie ma przepisów sportowych.
PS. Ja też nie traktuję tego jako polemiki z Panem. Chcę zwrócić uwagę na pogłębiający się problem kontroli technicznej. Od zawodów w Nowym Sączu problem się pogłębia. A to może rodzić opinie o bezkarności. A to może być najgorsze.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 07, 2005 7:48 am 

Forma „pytanie retoryczne „ nie miała być złośliwa niemniej w ten sposób próbuję udowodnić, że brakuje wśród Panów osób, które poza ciągłymi wymaganiami nie organizują ani imprez ani w żaden aktywny sposób nie uczestniczą fizycznie lub finansowo w sprawach organizacyjnych.
Jeśli mówi Pan o biznes planach to zapewne zdaje sobie sprawę ze bez pieniędzy nie zrealizuje Pan wielu z wymienionych przez siebie punktów.
Nie chcę nikogo obrazić, ale na forum większość Panów to wizjonerzy, ale coś nie widać tych, co wasze wizje wcielają w życie.
Więc równie prowokacyjnie pytam, co potrzebujecie to chętnie pomogę w ramach moich możliwości.
Jak na razie zrobiłem Festiwal Modelarstwa.
Kupiłem urządzenie do pomiaru czasu ARC firmy Ko Propo.
Kupiłem wykładzinę dywanową na tor halowy
Mam dostęp do fajnych band, które widzieliście na ostatnim Festiwalu.
Zorganizowałem zawody w Zgierzu
Zorganizowałem treningi w Zgierzu.
Zbudowałem tor terenowy w Zgierzu.
Chcę organizować imprezy.
Chcę fundować nagrody dla zawodników
Chcę sponsorować najlepszych zawodników.
Pytam co jeszcze potrzebujecie ??????????? i czy to mało
A wniosek jest taki, że poza „bla bla bla” i oskarżeniami o prywatę nic konkretnego nie słyszę.

Jeśli chodzi o brak propozycji to proszę - odpowiadam konkretnie.
1. Komplikowanie sędziom życia i dokładanie obowiązków raczej jest nierealne i niepotrzebne. Jest ich tak naprawdę kilku a powinno być kilkunastu.
2. Pojawiają się sie propozycje wprowadzenia określonego silnika w każdej klasie.
3. Ze swojej strony w nowej klasie 540 mogę zaoferować silniki, które mamy z HPI – http://www.hpi.pl/sklep/advanced_search_result.php?keywords=saturn Jeśli wymogiem dla wszystkich startujących będzie stosowanie tego silnika mogę je zaoferować dla każdego organizatora zawodów w cenie 30 zł brutto loco magazyn HPI w Łodzi. Jest to silnik nierozbieralny 20 zwojowy. Dodatkowo możemy je ocechować/zaplombować tak, aby sędzia patrzył tylko na obudowę i poprawność zabezpieczenia. Jeśli znajdziecie w Polsce lepszy, zabezpieczony przed ingerencją silnik za takie pieniądze to proponuje przyjąć lepszą ofertę. Niestety to rozwiązanie wymaga kupienia przez zawodnika silnika i z pewnością ani HPI ani inna firma nie ufunduje za darmo silników dla wszystkich zawodników w Polsce. Jeśli pomysł by się przyjął mogę rozważyć dostarczenie bezpłatnie nowych silników na finały MP w klasie 540. Niestety ten silnik jest zbyt mocny do klasy Top Stock dla tego nie oferuję go w tej klasie.
4. Podobny układ mogę zaproponować z oponami. Tu oferta jesz bardzo szeroka i bardzo proszę – wybierzcie sobie konkretny typ opony a zastosujemy dla niej promocyjny upust na zawody.
5. Uważam ze silnik i opony to podstawowe elementy mające wpływ na zrównanie szans zawodników we wszystkich klasach.

Jeśli macie inne potrzeby proszę o konkretne propozycje.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 07, 2005 8:52 am 

Bardzo ciekawa i konkretna propozycja !!!
Jako organizator imprezy typu GP jestem nią zainteresowany, szczególnie ceną silnika. nie sądzę aby był za mocny do DTM-ów.
Przypuszczam że na MP w Rudzie Śląskiej ze względów czasowych jest raczej nie możliwe zorganizowanie dodatkowej klasy typu 540, ale jeszcze w tym roku są planowane dwie takie imprezy.
Pierwsza u Pana Marka Kusiakiewicza w Kłodzku pod koniec sierpnia i u nas w Nowym Sączu na początku października.
Wrzucę nowy temat do dyskusji, aby przekonać się jak widzą to zawodnicy modelarze.
Pozdrawiam.

Sądecki Klub Modelarski
Nowy Sącz

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 07, 2005 9:03 am 

Paweł Żelazo napisał(a):
... z tej dyskusji wynika że nie ma żadnej koncepcji rozwoju naszej dyscypliny... Może...rozpoczniemy rzeczową dyskusję o przyszłości naszego sportu...

Jaka jest więc Pana koncepcja???

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 07, 2005 10:47 am 

Cieszę się ze w końcu coś drgnęło.
Aby zakończyć temat mojej propozycji informuję ze obecnie mamy od ręki 7 szt. takich silników i jeśli zawodnicy lub zainteresowani organizatorzy mają ochotę je zakupić w obniżonej cenie np. w celu przeprowadzenia testów proszę zamówić je w sklepie z dopiskiem „Do celów testowych” http://www.hpi.pl/sklep
Przy większych ilościach ważne jest aby pamiętać o procesie związanym ze sprowadzeniem tych silników czy opon do Polski. Jeśli zapadnie jakaś wiążąca decyzja w tej sprawie proszę o złożenie zamówienia z 2 tygodniowym wyprzedzeniem lub proszę LOK / sędziów o szybkie opublikowanie przepisów które regulują ten temat. Wówczas sprowadzimy silniki przy najbliższej dostawie nie czekając na zamówienie. Będą one po prostu u nas w magazynie od ręki.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 07, 2005 12:23 pm 

Chcialem poruszyc jeszcze jedna rzecz ,mianowicie :beda na magazynie od reki . Bedac na zwodach w Lodzi na FM chcialem kupic cos do modelu tzn zebatki do pro 4 :D :D :D :D Podchodze do stanowiska pytam sie o zebatki tak tak wszystko jest tylko ze na magazynie.My zaowdnicy nie chcemy zeby to bylo na magazynie tylko dostepne od reki na zawodach .Na zwaodach w lodzi musialem jezdzic na uszkodzonej zebatce .Wiec np;P.F.M powinien zakupic wiecej takich silnikow zeby byly dostepne od reki .Zapewne czolowi zawodnicy ktorzy beda jezdzic na tych silnikach beda chciali miec mozliwosc kupna nowego silnika np na finaly.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Następna strona