Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 03, 2026 2:18 am

Autor
PostNapisane: N cze 22, 2014 1:23 pm 

Witam

Moją przygodę z modelami rozpocząłem (właściwie chciałem rozpocząć) w zeszłym roku. Kupiłem Hypera 7 z silnikiem Hong Nor F.5.9cc R36. Nie wiem ile ma lat i co jeszcze było wymieniane względem fabrycznego. Do auta dostałem całą masę części (elektronika, łożyska, zawieszenie itd.) Moją największą bolączka jest silnik, a właściwie jego odpalenie. Zaczęło się od Pullstartu. Zajechałem dwa mechanizmy (zerwana linki, odciski na ręce) zanim przeszedłem na rotostart. Ten okazała się nie lepszy. Teraz połamałem zęby w drugim mechanizmie. Myślę o starter-boxie ale silnik jes zawieszony dosyć wysoko i koło zamachowe nie wystaje od spodu auta. Koło ma 38mm średnicy, znalazłem 40mm, ale nie wydaje mi się żeby robiło to większą różnicę. Czasami jak uda mi się go odpalić to zabawa jest przednia :-) Nie chcąc tracić nerwów na odpalanie tego dziadostwa. Znalazłem po okazyjnej (chyba) cenie Kyosho Inferno NEO 2.0. Autko ma 7 miesięcy. Wymienione w nim były tylko opony i servo (Savox SW0230MG)
I teraz pytanie do znawców tematu. Jak wypada porównanie tych dwóch modeli? Podejrzewam, że problemy z odpaleniem biorą się z wielkości silnika R36. Czy faktycznie jest to silnik dla bardziej doświadczonych? Czy mniejsze silnik odpala się łatwiej? W który model dalej inwestować? Wymyśliłem dwa rozwiązania.
1) wymiana silnika Hypera na mniejszy (może fabryczny) i odpuszczenie sobie Inferno,
2) sprzedaż hypera i zakup Inferno?

Co proponujecie?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N cze 22, 2014 8:15 pm 

Po co chcesz kupić drugi używany model, skoro tego nie potrafisz wyregulować? Zacznij od porządnej lektury dotyczącej regulacji silnika, wyboru świecy i tak dalej. Jeśli rzeczywiście będzie zajechany i nie da rady(w co nie wierze bo piszesz że udaje Ci się go odpalić i jeździ normalnie), to kup nowy silnik, dotrzyj jak bozia przykazała i się ciesz zabawą. Kupując drugi używany model nitro prosisz się o kłopoty.

EX Himoto EMXT-1 BL

PostNapisane: N cze 22, 2014 9:32 pm 

Przecież żaden model nie ma wystającego koła zamachowego spod płyty :) Dociskasz model do starterboxu i to tam koło wychodzi za obudowe i w pewnym momencie styka się z kołem w modelu i natępuje rozruch ;)