Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 03, 2026 12:23 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt kwi 20, 2012 10:14 am 

Witam, chciałem zapytać po raz kolejny (być może ostatni) co siądźcie o tym E-revo:
viewtopic.php?f=13&t=61571
Cena wydaje mi się dość wysoka zważając że nie jest to na oryginalnej mambie, chyba że ten silnik jest odpowiednikiem Mamby, jestem mało zorientowany w temacie więc proszę o rady czy warto i ewentualnie za ile?
pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt kwi 20, 2012 11:14 am 

Silnik nie jest odpowiednikiem Mamby, jest to jeden z paru produktów Oriona, na który nie warto wydac nawet złotówki.
Silniki łapią wysokie temperatury nawet w lekkim buggy, do tego szybko padają.

PostNapisane: Pt kwi 20, 2012 11:40 am 

Dziękuję za szybką odpowiedź, w takim razie szukam dalej.
pozdrawiam

PostNapisane: Pt kwi 20, 2012 10:59 pm 

Moja osobista rada odpuść sobie e-revo, to fajna zabawka, ale sypie się w nim wszystko co możliwe.

PostNapisane: Pt kwi 20, 2012 11:04 pm 

Roni92 napisał(a):
ale sypie się w nim wszystko co możliwe.

a konkretniej bo mam 2 sztuki, razem mają za sobą 5 lat jeżdżenia i jakoś się nie sypią.

PostNapisane: Pt kwi 20, 2012 11:13 pm 

Bulkheady, wahacza, wały, półośki, opony, płyta podwozia, wieżyczki, spoiler, lotka,popychacze, tylne drążki skrętne(!!) luzy mięidzy oską a hexem, pisze z własnego doświadczenia, bo mam od jakiegoś czasu ten model i więcej wypadów z nim kończy się uszkodzeniem/usterką niż rozładowaniem akumulatorów.. Myśle, że główny problem to bardzo długie wahacze przez co robi się ogromna dźwignia na reszte części i konstrukcja całego tyłu wraz ze spoilerem oraz prawie zero części metalowych. Tak, wiem , że narzekam, ale to takie moje przemyślenia po kilku tygodniach używania go,a naprawde nie katuje modelu zbytnio jakoś, skoki maks 1,5m, często długie proste na trawie, sprzęgło dość luźne.
edit; aha, i jeszcze zwrotnice! ;)

PostNapisane: Pt kwi 20, 2012 11:33 pm 

Rozdwojenie jaźni???
Roni92 napisał(a):
Możesz poszukać używek na allegro, swojego czasu był tam piękny revo za 1300 z chyba wszystkim co trzeba, a model moim skromnym zdaniem stworzony do bashu, ja się od niego uzależniłem(tylko mam wersje bl) ;)

Nie wiem co ty wyczyniasz z tym modelem, mamy dwa E-Revo (jednym jeżdżę ja a drugim mój aktualnie 7,5 letni syn a on uznaje tylko dwa położenia gazu max w przód lub w tył), jeden od dwóch lat, drugi od trzech lat, zwrotnicy nigdy nie złamaliśmy, z uszkodzeń najczęściej po nieudanych lądowaniach to: kilka wahaczy, wymieniane sukcesywnie na RPM; 3 razy tylny bulkhead, raz przedni; kilka skrzywionych drążków, wymieniane sukcesywnie na alu i oczywiście na bieżąco wymieniane wałki, karoserie, łożyska i końcówki drążków (ale to są elementy eksploatacyjne podlegające zużyciu).
Musisz pamiętać że Revo i E-Revo nie są przeznaczone do szaleństwa po asfalcie tam wszystko się zużywa i uszkadza pięć razy szybciej, asfalt czy beton są TWARDE.

Chcesz pancerny model to proponuję ten: http://www.rcniko.pl/czolg_jagdpanther_ ... 25262.html

PostNapisane: Pt kwi 20, 2012 11:43 pm 

To jeśli nie e-revo to co? Wydawało mi się najbardziej uniwersalne ma spory prześwit i duże koła, głownie będę go użytkował w ogrodzie na trawie czasem może na parkingu gdzieś pod hipermarketem.

PostNapisane: So kwi 21, 2012 10:28 am 

Jaki by ten model nie był, każdy wymaga wkładu finansowego jesli się go używa. Są modele bardziej lub mniej wytrzymałe, e-revo wedle moich obserwacji jest jednym z tych bardziej awaryjnych. Ale wszystko można opanować, ludzie jeżdzą savage i nie narzekają.

PostNapisane: So kwi 21, 2012 11:06 am 

Dużo na pewno zależy od tego jak się takie auto użytkuje, ja mam zamiar czysto rekreacyjnie i względnie spokojnie-przynajmniej wydaje mi się że tak będzie bo to ma być mój pierwszy model, widziałem np filmik na you tube jak ktoś slashem latał po drzewach i próbował parkować go w śmietniku wiadomo że przy takiej jeździe każde auto szybko się zniszczy. Ogólnie jestem otwarty na wszelkie propozycje, kiedyś jak założyłem temat co wybrać wszyscy pisali traxxas, e-revo, slash,e-maxxx jak macie lepsze propozycje do offroadu do kwoty 2000zł ze wszystkim i w elektryce, to słucham bo jak już kupię będzie na wszystko za późno;)

PostNapisane: So kwi 21, 2012 12:19 pm 

Rzeczywiście może troche przesadziłem z tą łamliwością, może po prostu taki egzemplarz mi się trafił, trzeba wziąć pod uwage, że kupiłem używany model, która miał na pewno dobry rok co najmniej, nowe na pewno są dużo mniej awaryjne, w szczególności w kwesti przeniesienia napędu, u mnie wszystko wyrobione to w jeden dzień wymieniłem przedni wał,tylny i jedną półośke.

-grzechu- napisał(a):
Dużo na pewno zależy od tego jak się takie auto użytkuje, ja mam zamiar czysto rekreacyjnie i względnie spokojnie-przynajmniej wydaje mi się że tak będzie bo to ma być mój pierwszy model

No ja dokładnie tak samo do tego podchodziłem, jak będziesz go dobrze traktował, nie zrywał na asfalcie to będzie dobrze, najgorsza sprawa moim zdaniem jest ze skokami, o ile revo może dużo wytrzymać jeśli spadnie na 4 koła, to bardzo nie lubi nieudanych lądowań, i tu różnie mogą się skończyć skoki nawet z 1m, a nie oszukujmy się, nikt nie jeździ tak, że zawsze mu skok wyjdzie. Ja bym ten model podsumował tak: bardzo uniwersalny, bardzo fajny ogólnie, dużo części zamiennych i troche tuningowych w sklepach, ale prawie 3tyś zł za nowego to jakiś żart. Czyli dobry model, ale nie za te pieniądze! Tym bardziej, jak czytałem na forum za jakie pieniądze można złożyć modele zawodnicze, które z tego co czytałem są duużo wytrzymalsze i niezawodne niż revo. Jeśli kupisz używke za pieniądze rzędu 1200-1600 z napędem mamby, to licz się z tym, że żeby to jeździło i wyglądało to będziesz musiał i tak włożyć w to jeszcze z 200-500zł przez pierwsze dni/tygodnie używania, a potem to standard, czyli tylko jak coś połamiesz.

PostNapisane: So kwi 21, 2012 1:31 pm 

Problem leży też w tym że nie wiem jak jeździ e-revo szczotkowe i bezszczotkowe, bo może by mi wystarczyło to pierwsze i wtedy bym się nie motał z szukaniem używki która jak kolega wspomniał wyżej może wymagać pewnych inwestycji i to od razu, kupiłbym za 1800zł model do tego pakiety i ładowarkę i w 2200zł zmieściłbym się ze wszystkim i w poniedziałek mógłbym zacząć zabawę, a tak to może będę musiał czekać jeszcze niewiadomo ile żeby znaleźć coś fajnego a i tak mi się może trafić mina...

PostNapisane: So kwi 21, 2012 5:36 pm 

Moim zdaniem najwięcej modeli/podwozi, będzie na allegro i forum pod koniec sezonu ;) Sam czekam na okazję, ale myślę, że warto. ;)

Pozdrawiam

Ofna Jammin X1 CRT (2010-13)
HPI E-Firestorm 10T (2009-10)

GG:5508782

PostNapisane: So kwi 21, 2012 5:56 pm 

Szczotkowe modele odradzam jakie by nie były. Bardzo szybko się znudzą, a jak dasz lipo to silniki padają jeszcze szybciej niż się znudzisz wolnym modelem. W grę wchodzą tylko bezszczotki. Możesz tanio kupić szczotkowe i dokupić combo xeruna za ok 650zł z za granicy i wtedy zaczyna się zabawa.
Co do e-revo:
Mam model 1,5 roku, kupiłem używany szczotkowy, jednak silniki padły po 15 min zabawy więc kupiłem bezszczotkę.
Podczas tego okresu użytkuję ten model dość intensywnie bo on ma dawać radość, a nie ładnie wyglądać na półce. Jedyne usterki jakie miałem to:
uszkodzony rocker, wygięty tylny drążek, pęknięty tylny bulkhead oraz rozerwana tylna opona. Mimo opinii o słabych półośkach nigdy mi nie pękła, tak samo z wałkami napędowymi mam je od nowości.
Moim zdaniem jest to bardzo uniwersalny model do zabawy koło domu. Możesz go podnieść i jeździć w dość trudnym terenie, albo zablokować dyfry i jeździć w jeszcze trudniejszym ;) albo go obniżyć i śmigać po parkingach i asfaltowych odcinkach.
Roni92 napisał(a):
Myśle, że główny problem to bardzo długie wahacze przez co robi się ogromna dźwignia na reszte części i konstrukcja całego tyłu wraz ze spoilerem

Wahacze w tragusach są jeszcze dłuższe, wszystko zależy od jakości materiału.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: So kwi 21, 2012 9:49 pm 

Do końca sezonu na pewno nie będę czekał bo wtedy mógłbym zacząć zabawę na przyszły rok, a powiedzcie mi jeszcze bo nie chcę zakładać nowego tematu czy e-maxx różni się bardzo od e-revo? Bo pojawił się jeden model na szczotce za 1100zł w bardzo dobrym stanie więc jak dobra bezszczotka to 650zł to może warto zainteresować się właśnie e-maxem i jak się znudzi szczotka to wymienić. Poniżej link do aukcji (tylko ta karoseria jakaś taka ochydna)

http://allegro.pl/traxxas-e-maxx-skala- ... 78403.html

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona