Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 01, 2026 6:37 pm

Autor
PostNapisane: Pt mar 23, 2012 9:18 am 

Witam poniżej zamieszczam opis bezszczotkowego emaxa nie znam się na tym więc chciałem was prosić o pomoc czy warto?? Cena to 1600zł (trochę dużo, chciałem się z używką ze wszystkim zmieścić w 1200 ale może warto dopłacić) aukcja się chwilowo zakończyła ale zapewne zostanie ponownie wystawiona, oto opis:

Dzisiaj sprzedaje swojego E-MAXXA. Jest to najnowsza wersja oznaczeniu 3903 mająca przeniesienie napędu zaadaptowane z e-revo. Model jest wyposażony w napęd BL o mocy maksymalnej 2200W, czyli około 4KM w przypadku silnika nitro. Model używany sporadycznie, mimo tego że mam go od ponad roku, wygląda bardzo dobrze. To samo tyczy się mechaniki, w ostatnich 3 miesiącach jeździł zaledwie kilkukrotnie. Użytkowany praktycznie tylko na asfalcie. W zimę na parkingu w centrum handlowym, także ani jeden wkręt czy śrubka nie są zardzewiałe. Mechanicznie jest w rewelacyjnym stanie - posiada drobne ślady użytkowania widoczne na zdjęciach (lekko ukruszona wanienka jednej z baterii). model używany na niskich timingach, przez dorosłego użytkownika, nigdy nie skakał i nie był jeżdżony w piachu. E-maxx nawet nie był specjalnie czyszczony do zdjęcia, co widać, i co potwierdza jego skromną przeszłość użytkową.

Jeśli chodzi o bliższą specyfikację:
Silnik to Turnigy Trackstar 4268 - jedyny silnik w tym rozmiarze, który jest 6 polowy o mocy 2.2KW - dla niewtajemniczonych, silniki najczęściej spotykane, czyli 2 polowe, mają naprawdę znacznie mniejszy moment obrotowy i dużo mniejszą sprawność. Silnik Kupiony w Polsce, jescze na gwarancji - sprawuje się rewelacyjnie, pod koniec jazdy z aktualnym przełożeniem ma maksymalnie 60 stopni przy temperaturze zewnętrznej oscylującej w granicach 15 stopni - z resztą po wpisaniu w Google wyskoczy mnóstwo pozytywnych recenzji odnośnie dokładnie tego motoru.

Regulator XERUN to następca EZRUNA - regulator wytrzymuje 80A ciągłego, 380A przez 5s i około 960A przez 2s. Ten silnik ciągłego prądu pobiera około 45-60A przy zasilaniu 14.4V, w peaku maksymalne obciążenie przez 2-3s to maksymalnie 100A, także regulator posiada spory zapas mocy. Do zestawu dorzucam nową karte programującą - w przeciągu 2s bez dostępu do PC można zmienić wszytkie właściwości ESC. Regulator wręcz pancerny, poprzednia wersja obrosła legendą, ten jest jeszcze lepszy.

Aparatura HK-GT2 zastąpiła standardową TQ która najnormalniej w świecie przy BL łapała zakłócenia. Jest to prosta aparatura na 2.4GHz - także można jeździć nawet pod liniami wysokiego napięcia i nic nam nie grozi. Bardzo ładnie obchodzi się z bateriami - mi alkaiczne baterie starczały na ponad 6 miesięcy.

Amululatory Turnigy NANOTECH 2.65 (2650mAh 25/50C czyli 120A ciągłego i 240A peak obciązenia prądowego) - najnowsze i najlżejsze akumulatory li-pol - standardowe akumulatory 7.4V ważą 400g. Nanotechy ważą 170g z kablami, także na zestawie 2 aku do auta oszczędza się prawie pół kilo. Jeden zestaw starcza na 17-25 minut jazdy, czyli przy wszystkich 4 akumulatorach mamy prawie cała godzinę zabawy jednorazowo. Każdy akumulator jest po 8 cyklach, za każdym razem ładowane były Ładowarką Graupner B6 - z zintegrowanym balancerem i bid'em, więc bardzo dobrze obchodziła się z bateriami. Akumulatory miały ustawione odcięcie w modelu na 3.7V, także nigdy nie były rozładowane poniżej 2.8V. Są w fabrycznym stanie. Licytujesz 2 komplety.

Akcesoria.
W przypadku licytacji dodaję m.in:
Stalowe używane osie z modelu 3986 (po zmianie łożysk powinny pasować do 3903)
Aluminiowe popychacze

Zestaw śrubek i wkrętów ze stali nierdzewnej o wartości 250zł (1000el specjalnie wyselekcjonowanych śrub do e-maxxa w pudełku - sprowadzone z USA)
Dodatkową zębatkę odbierającą
Kilka olejów do amortyzatorów Team Losi

Komplet kół hpi dirtbonz (4 szt.) - jedna opona do sklejenia lub wymiany.
Wahacz

Bulkhead
Standardowe klucze traxxasa

W przypadku opcji kup teraz lub po przekroczeniu 1700zł w licytacji dodatkowo dorzucę:
Komplet amortyzatorów PROLINE POWERSTROKE HD dedykowanych do E-MAXXA - jest to kultowy zestaw alu amortyzatorów o progresywnym działaniu. W zestawie są wszystkie dodatkowe tłoczki, oraz oryginalny olej. Amory użyte kilka razy i potem schowane do pudełka - uznałem że przy mojej jeździe po prostu nie ma sensu ich używać. Ściągnięcie ich z USA kosztowało mnie 480zł. Używane na e-bayu są warte około 130-150 dolarów.

Cena Kup teraz tego zestawu wydaje mi się skalkulowana na sensownym poziomie. Uwzględniając wysztkie modyfikacje i dodatki które zostały zaimplementowane, cena nowego takiego zestawu wyniesie Was około:

Model 1400zł (1800zł z tanimi akumulatorami od traxxasa)
Silnik 300zł
Regulator 290zł
Amortyzatory 480zł
Zestaw akumulatorów (125zł x 4) = 500zł
Zestaw Śrub 250zł
Pozostałe elementy około 250-300zł.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt mar 23, 2012 10:15 am 

Jest kilka przekłamań w tym opisie:
- 2200W to nie 4KM tylko niecałe 3 i to jest moc max, średnia ok 1300w
- xerun to nie następca ezruna, xerun to "lepszy brat" ezruna
- silnik trackstar 4268 ma wysokie kv jak do monster truck i lubi się grzać, więc trzeba uważać
- regiel 80A teoretycznie wystarcza, ale praktycznie było dużo przypadków spalenia, moim zdaniem potrzeba 150A
- znam przypadki, że ten silnik 6 polowy spalił mambe i xeruna 150A, więc 80A będzie za mało

Moim zdaniem lepiej kupić samo podwozie (widziałem na allegro za 600 lub 700zł) i dokupić odpowiednie combo, bo to z zestawu jest źle dobrane.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt mar 23, 2012 10:49 am 

Jakim cudem silnik moze miec 2200W skoro przy zasilaniu 4S pobiera srednio tylko 50A?
Z opisu wywnioskowac mozna dwie rzezczy:
Tak wysokie kv silnika w monsterze = problemy z temperatura silnika
2200W przy 80A reglu = problemy z temperatura esc

PostNapisane: Pt mar 23, 2012 1:46 pm 

Dzięki za odpowiedzi w takim układzie rzeczywiście szkoda pchać tyle pieniędzy w coś co i tak trzeba modyfikować żeby jeździło bezawaryjnie, jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam, no i szukam dalej;)

PostNapisane: Pt mar 23, 2012 4:38 pm 

Tu jest jeszczcze taka opcja:
http://allegro.pl/traxxas-e-maxx-podwoz ... 96288.html
Jaki byłby koszt żeby złożyc ten model 1wersja na szczotce (może byc to co było w oryginale)
lub wersja 2 na jakiejś bezszczotce tylko, już żeby wszystko do siebie pasowało nie jak w modelu o który pytałem.

PostNapisane: Pt mar 23, 2012 5:11 pm 

Ja właśnie o tym podwoziu pisałem.
Na szczotce:
- napęd (polecam z titanem 775) ok 200-250zł
- apka 2,4 GHz ok 100-150zł
- serwa oryginalne (używane) ok 100zł lub jedno mocne (używane) 100-150zł
- koła w zależności od stanu 60-250zł
- pakiety 120-250zł za dwie szt.
- hexy (nie ma na zdjęciu) ok 20-30zł

Na bezszczotce:
- napęd nowy 400-1000zł
- pakiety lipo ok 250zł za dwie szt.
- reszta jak wyżej

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt mar 23, 2012 6:49 pm 

Jest to dość ciekawa opcja natomiast mam jeszcze parę pytań: czy oryginalna apka wystarczy gość od podwozia ma taką za 80zł, czy pisząc o titatnie 775 miałeś na myśli montaż jednego czy dwóch, cena jednego to 150zł, czy będzie duża różnica pomiędzy takim titanem lub dwoma a taką bezszczotką za powiedzmy 400zł więcej nie dam rady wydać bo to przekroczy mój budżet, czy jeśli doradzilibyście mi konkretne podzespoły jestem w stanie to sam poskładać czy są do tego potrzebne jakieś przeróbki podwozia w związku z tym że to nie są seryjne elementy, czy dwa pakiety wystarczą żeby wykorzystac pełną moc auta.C zy zastosowanie mocniejszych silników będzie miało wpływ na większą awaryjność innych elementów np dyfrów półosi itd.