Witka, postanowiłem zaktualizować swojego starego posta.
Zdecydowałem się na zakup nowego podwozia (bezszczotka troszkę poczeka), jakim jest DB-01 z jakże znanego polskiego serwisu aukcyjnego.
Na to podwozie wydałem 300pln w raz z przesyłką. Chciałbym wam przedstawić to co do tej pory wyczytałem jak i zasięgnąć więcej wiedzy od użytkowników którzy posiadali już ten model albo mają jakieś inne pomysły na dalszy "upgrade".
https://picasaweb.google.com/1045638164 ... M-m0IWw_wEPodwozie jest używane po jednym sezonie a oto lista zmian:
Aluminiowe dolne przednie wahacze GPM.
Aluminiowe dolne tylne wahacze GPM.
Aluminiowa przednia wieża amortyzatorów GPM.
Aluminiowa tylna wieża amortyzatorów GPM.
Aluminiowe bloki zawieszenia przednie 3Racing.
Aluminiowe bloki zawieszenie tylne 3Racing.
Aluminiowe przednie mocowanie wahaczy 3Racing.
Aluminiowe tylne mocowanie wahaczy 3Racing.
Zębatka odbiorcza derlinowa 91T 3Racing.
Regulacyjne drążki stalowo aluminiowe tył i przód Tamiya.
Aluminiowy radjator silnika do wanienki 3Racing.
Stabilizatory przód i tył od modelu TRF501X Tamiya.
Miedziane tuleje na ośkach wahaczy tył i przód.
Amortyzatory przednie aluminiowe regulowane olejowe(świeży olej 600-setka) 3Racing.
Amortyzatory tylne aluminiowe regulowane olejowe Piggy back "downward"(świeży olej 600-setka) GPM
Przełożenie: 8.13:1 (23T), 11.00:1 (17T)
Dostałem jeszcze:
Nową oryginalna zębatkę odbiorczą.
Dwie zębatki atakujące 17 i 23 stalowe.
Olej do amortyzatorów Tamiya 600(ok. 75% butelki), 1000(ok. 20% butelki)
Serwo Sanwa SRM-102(nigdy nie używane).
Sprężyny dodatkowe na tył i na przód(niebieska i żółta)
No co dalej?
Poczytałem trochę tutaj:
http://www.modrc.com/Co prawda mój english is not good ale coś tam zrozumiałem.
Ze sklepów znalazłem tylko sklep ATA z Warszawy, ale wszyscy mi go odradzają, więc pozostaje eBay i RcMart.
Ja jako że nigdy nie zamawiałem nic z zagranicy chyba będę miał problem.Ale nie o tym na razie mowa.
W planach mam zakupy, na pierwszy ogień idzie:
Sprzęgło ślizgowe podwójne - poprzedni właściciel mi doradził żebym w nie zainwestował jak będę wstawiał tam silnik poniżej 10T.
Pasek "reinforced" - w zapasie.
Lepsze serwo - (Blue Bird) ?
Wymiana tych długich bolców które trzymają wahacze na tytanowe od TRF501x(Tamiya 54042)
Hexy na aluminium bo te co mam są plastikowe.
Wały kardana.
Nie wiem z jakiej mieszanki jest zrobione zawieszenie ale na razie pozostawię zwrotnice i c-huby takie jakie są.
Planowałem jeszcze dokupić przedni i tylni zderzak taki jak tu:
http://www.ebay.pl/itm/Tamiya-Durga-DB0 ... 5198498c9bMoże kiedyś wieże amortyzatorów zmienię na karbonowe.
Sprawa napędu i zasilania.
Poprzedni właściciel doradził mi 10.5/9,5T sensorowane na lipo 30c, regiel z punchem.
Więc teraz co mam tam wsadzić?
Podobno silnik mamby jest klasy 550 a tam ma wejść 540(mogę się mylić taką informację otrzymałem od poprzedniego właściciela).
Co do tego naprawdę będziecie musieli mi doradzić, autkiem chcę śmigać po mniejszych chopkach, ewentualnie skate park ale bez zamordyzmu,nie myślę też o nie wiadomo jakich górach, a także o tym żeby zatapiać je w wodzie aż po sam czubek budy,jazda w deszczu też odpada.
Raczej nastawiam się na szybkie proste,kręte wiraże, szutrowe ścieżki
Pod uwagę biorę:
Sidewinder v2 + Mamba max 5700kv.
eZrun 9T 4300kv.
NOSRAM Evil Power Reverse.
W grę wchodzą także używane zestawy, ale wszystko w granicach rozsądku.
Mam nadzieje że DB01 będzie lepszym podwoziem od XSTR, ale zależy mi na konkretnych informacjach i podsunięciu jakiś pomysłów ponieważ jest to mój pierwszy paskowiec, no i chyba tyle jak sobie przypomnę to coś dopiszę, pozdrawiam.