Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 10:50 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: N kwi 24, 2011 7:54 am 

witam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum wiec prosze o wyrozumiałosc posiadam cen magnum nx ale mysle ze silnik juz jest na wkonczeniu strasznie ciezko pali jak sie zagrzeje,silnik nitro 3cm nieznam sie ale to jakas 18stka(co to oznacza?)pozatym przedostaje sie paliwo na szarpanke przez co slizga.no i tak mysle wywalic silnik i zbiornik paliwa,i załozyc silnik elektryczny a w miejsce zbiornika paliwa zamontowac pakiety,jestem mechanikiem wiec powinienem sobie poradzic,z tym ze niewiem gdzie i co kupic,jaki silniczek jakie pakiety i czy wogule da sie to tak zrobic.prosze o porady .czy trzeba bedzie wymienic odbiornik.pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N kwi 24, 2011 11:16 pm 

Zastrzegam że nie miałem w rękach tego modelu, ale przerobić na elektryka da się na pewno. 18-stka oznacza pojemność 0.18 cala sześciennego (3ccm).
Do przeróbki będziesz potrzebował:

- silnika i regulatora (np sidewinder 4600 powinien wystarczyć)
- pakietu (najlepiej lipo, np od turnigy)
- mocowania silnika (np z kątownika alu)
- mocowania pakietu
- najprawdopodobniej wywalenia lub zablokowania tej dwustopniowej skrzyni
- zależnie od modułu zębatek musisz dobrać odpowiednią zębatkę atakującą na silnik

Odbiornika raczej nie musisz wymieniać, o ile jest standardowy (ma gniazda na kanal 1 i 2)

PostNapisane: Pn kwi 25, 2011 5:42 am 

gdzie taki silnik moge dostac?jest to silnik bezszczotkowy?o jakiej pojemnosci kupic pakiet?dlaczego bede mósiał wywalic skrzynie nie moga byc dwa biegi?kolejna sprawa co z hamulcem w elektrykach hamuje silnik? bo w tej chwili mam tarczówke na wszystkie koła.dopasuje taka zebatke na silnik zeby pasowała do skrzyni?dzieki za odpowiedz i wyrozumiałosc,pozdrawiam

PostNapisane: Pn kwi 25, 2011 10:26 am 

Silnik najtaniej kupisz na ebay za ok 320zł z wys. Tak jest to bezszczotka. Pakiet im większej pojemności tym lepiej np. od 5000mah w górę, turnigy są najlepszą opcją cena/jakość. Skrzynie chyba wywalić. Elektryki hamują silnikiem. I skrzynie chyba wywalić bo nie wiem czy dopasujesz zębatkę.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pn kwi 25, 2011 11:54 am 

tylko ze ja niemam konta na ebayu,za ile moge sprzedac ten silnik spalinowy z grzałka z ładowarka do grzalki,tłumikiem,gaznikiem około 3litrami paliwa,zbiornikiem paliwa z przewodami paliwowymi i filtrem paliwa,olejkiem do filtra powietrza.

PostNapisane: Pn kwi 25, 2011 1:18 pm 

Siema. Sorki że się wtrącam, ale nie prościej byłoby kupic nowy silnik i cieszyc sie z większej mocy spaliniaka ??

Apka: Graupner X 306, Ansmann Racing W5 2.4 GHz

Ładowarka: Redox Beta

PostNapisane: Pn kwi 25, 2011 1:25 pm 

nadeRC napisał(a):
Siema. Sorki że się wtrącam, ale nie prościej byłoby kupic nowy silnik i cieszyc sie z większej mocy spaliniaka ??

pewnie byłoby to najlepsze rozwiazanie (najprostsze)ale mam lekką odraze do spalinki raz to cena paliwa, dwa niemoge sobie pojezdzic w domu(garazu) trzy to chce sie bawic a nie krecic w gazniku mierzyc temp.cztery mam drugi taki sam nowy model na czesci wiec niechce sie pozbywac tego modelu.jak sie pozbede skrzyni to strace naped na przód bo skrzynia jest posrodku.pozdrawiam

PostNapisane: Pn kwi 25, 2011 1:34 pm 

Twój wybór :) Życzę udanej przeróbki :)

PostNapisane: Pn kwi 25, 2011 2:51 pm 

jest sklep(najlepiej po polsku) gdzie wszystko kupie znaczy silnik, dopasuje zebatke(niedało by rady załozyc tej z silnika spalinowego tej ze sprzęgiełka?)jeszcze tak mysle sobie ze moze narazie załoze trzy pakiety z helikoptera lama firmy e sky sa to pakiety li-po 7,4v 800mah dwu celowe,jakbym je podłączył równolegle to wolty by zostały takie same a potroiło by sie natezenie,tak narazie w ramach oszczednosci...

do tego jeszcze pakiet 1600mah który był w aucie do sterowania serwami

PostNapisane: Pn kwi 25, 2011 5:26 pm 

aha jeszcze jedno dało by rade tak zrobic zeby zamontowac conajmniej dwa pakiety i jak sie jeden bedzie konczyl to przełaczy na drugi i chciałbym zeby były na stałe i mam plan zrobic z boku na stałe zamykaną wodoszczelną wtyczke do ladowania.taki mam plan mam lutownice miernik teraz tylko troche wiedzy by sie przydało.

http://allegro.onet.pl/silnik-elektrycz ... 55139.html
co sadzicie o tym silniku?

PostNapisane: Pn kwi 25, 2011 8:37 pm 

To jest silnik szczotkowy, więc nie będzie powalających efektów. A co do pakietów to nie sądzę żeby była możliwość przełączania się po rozładowaniu na drugi. Nowe lipo 2s 5000mah turnigy kupisz za ok 120-130 zł więc chyba nie ma sensu kombinować. A co do zębatki to w elektrycznych silnikach wałek ma 3,17mm, spalina ma chyba większy więc raczej nie będziesz mógł zostawić tej co miałeś.

Do nadeRC: z tą mocą to nie byłbym taki pewny, bo taki sidewinder 4600kv na 3s zjada niejednego spaliniaka :D

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt kwi 26, 2011 6:56 pm 

Zależy to od pojemności spaliniaka oczywiście.. Ja nie sądzę że elektryki są gorsze, bo tak jak mówisz, niektóre elektryki "pożerają" wręcz spalinki, ale wg mnie spalinki może są troche bardziej.. hmn, niezaliżne. Możesz jezdzic gdzie chcesz nie zależnie od stanu nawierzchni (mokra/sucha) Jasnym jest że elektrykiem także ale tylko w przypadku dobrego zabezpieczenia elektroniki, bo jeżeli jakies krople wody dostaną sie do elektroniki to będzie nie przyjemnie :) Ale, to sprawa "kierowcy" jaki model chce. Myślę że przeróbka się uda, i tego też życzę :) Niestety ja nie pomogę. Nie robiłem tego nigdy, nie mam wiedzy w tym temacie. Pozdro :)

PostNapisane: Wt kwi 26, 2011 7:24 pm 

[quote="Ralf2107"]To jest silnik szczotkowy, więc nie będzie powalających efektów.

własnie niechce powalających efektów niezalezy mi natym zeby model stawał deba wystarczy zeby w miare sie spisywał,jak pojedzie 50km/h bedzie ok,przy spaliniaku na tych duzych oponach to miał biede dwójke wrzucic a jak to zrobił to trzabyło hamowac bo sie plac konczył. nic wiecej,poprostu szkoda dyfrów.chodzi mi oto jaką ma zywotnosc ten silnik szczotkowy(ile godzin bądz sezonów wytrzyma)no bo cena jest naprawde niska jeszcze jaki regulator do niego bedzie najlepszy.pozdrawiam

aha co oznacza ze auto jest onroad lub offroad to sa jakies klasy od czego to zalezy jaki jest mój cen magnum nx?

PostNapisane: Wt kwi 26, 2011 8:17 pm 

On road to model na asfalt, itp., a off road to model terenowy, piach, trawa. Na szczotce to 50km/h jest chyba nieosiągalne, bardziej 30-35km/h w zależności od przełożenia. Trudno powiedzieć jak długo posłuży, bo to zależy od zasilania i użytkowania, może pół roku, może 2 lata... Regla szukaj najlepiej bez ograniczeń zwojów jakiegoś GM, albo LRP. Ale jestem pewien, że na szczotce bardzo szybko znudzi Ci się jazda po przesiadce ze spaliny i będziesz myślał o zakupie bezszczotki. Więc lepiej od razu kupić bezszczotke, nawet używaną. Na forum ktoś sprzedawał niedawno xeruna 80A z silnikiem 2000kv za ok 350 zł a to już by porządnie napędzało model.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N maja 01, 2011 7:30 am 

viewtopic.php?f=13&t=55168

ten silnik bedzie dobry (
540:
Tekin Redline Sensorless Brushless Motors, [Redline 278] 2.5T Redline 278 - uzywany - 80zl)
coto znaczy ze silnik jest 2,5t?
czy lepszy bedzie ten http://allegro.onet.pl/silnik-bezszczot ... 18706.html

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona