Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 01, 2026 6:48 am

Autor
 Tytuł: Co wybrać ?
PostNapisane: So lis 26, 2011 6:28 pm 

Witam!

Jestem nowy w świecie modelarstwa i proszę o wybranie pierwszego modelu . Model musi być na długie lata, z możliwościami tuningowymi,żeby go było można przerabiać według własnych potrzeb(ale to później) . Zastanawiam sie nad modelem Virus 2.0 Off-Road 1/8 RC Ansmann Racing i tu moje pytania:

1. Czy do niego może być włożony słabszy silnik czy musi być 4.6ccm ?
2. Czy łatwo do niego o części tuningowe , zamienne ?
3. Na ile wystarczy mi 5l bańka paliwa nitro ,jeśli będe jeździł powiedzmy 1-2 godziny dziennie ?
4. Czy opłaca się taki model czy lepiej coś z elektryków ?
5. Proszę policzcie mi koszt tych elementów ,które trzeba by było dokupić do tego Virusa ?

Pozdrawiam!!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So lis 26, 2011 6:55 pm 

moim skromnym zdaniem na pierwszy model spaliniak to nie najlepszy pomysł, rozejzalbym sie w temacie jakiś elektryków predzej :) np cos ze stajni traxxas, hpi lub team losi, bo według mnie to czołowi producenci do tego dostep cześci zarówno zamiennych jak i tuningowych jest dość dobry,

co do pytań twoich ..

Ad.1 nie wiem, ale pewnie tak wszystko zalezy od łoża(mocowania silnika) jakie się tam znajduje
ad.2 To ansmann czyli penwie jakiś dostep jest, w dodatku podwozie jesty klonem i pochdonym jakis himoto VRXów itp, nie wiem nie sprawdzalem:)
ad.3 banka 5 litrów na ile Ci wystarczy ??? a na ile wystarczy Ci 10 litrów paliwa w zbiorniku prawdziwego auta ?? jak jedziesz z gdanska do torunia to pewnie na jakies 2 godziny a jak bedziesz jezdzil raz w miesiacu do sklepu 2 km to pewnie na pol roku :) .. to zalezy ile bedziesz jezdzil, policz sobie skoro srednio 250mm starcza na 15 minut jazdy
ad.4. Jak pisałem wyzej .. skloniłbym sie ku jakiemus elektrykowi ostatnio modele typu SC sa bardzo modne :)
ad.5. Licze duzo na studiach więc mi sie nie chce .. ale to nie trudne ..mysle ze spokojnie dwa razy tyle co kosztuje model bys musiał wydac .. sama apratura to wydatek najmniej 200 zł + serwo jakies 100 zł + silnik z 400-500 zł pakiet + ladowarka 200 zł wiec troche sie uzbiera :)

PostNapisane: So lis 26, 2011 7:35 pm 

Ja zaczynałem od spaliniaków i dopiero po ....nastu modelach zrobiłem konwersje na elektryka. Niestety nie miałem żadnej pomocy ze strony innych osób ponieważ byłem bodajże pierwszym takim zapaleńcem, a jednak dałem sobie rade, a miałem lat 11 :D
Daniel-88 napisał(a):
ad.2 To ansmann czyli penwie jakiś dostep jest, w dodatku podwozie jesty klonem i pochdonym jakis himoto VRXów itp, nie wiem nie sprawdzalem:)

Mylisz się, jest to konstrukcja ansmanna i nie dobierzesz części od vrx-a Nawet na pierwszy rzut oka modele się różnią
Na allegro virus 2.0 kit kosztuje 630zł, a reszta to tak jak napisał Daniel. Może dorwiesz jakiś zawodniczy silnik w dobrym stanie i na dodatek wyregulowany w niższej cenie.

PostNapisane: So lis 26, 2011 7:48 pm 

Jaki masz budżet????

Polecam traxxasy slash

a jak masz więcej kasy to summit lub e-revo WSZYSTKOW ZALEŻY OD TWOJEGO BUDŻETU!! Może 500zł,1000zł,2000zł,3000zł a może 200zł

PostNapisane: So lis 26, 2011 7:57 pm 

Tak jeszcze w ramach przypomnienia .. duze modele .. to duzo wydatków a jak dodac do tego model off-road to juz wogóle :) miałem E-maxxa których chłonął więcej pieniędzy niż mój rower, prawdziwe auto, dziewczyna i pies w jednym :P wiec sie zastanów :)

PostNapisane: So lis 26, 2011 8:22 pm 

michuroz napisał(a):
Polecam traxxasy slash

Jestem pewien, że tego modelu nie posiadłeś/posiadasz. Polecasz tylko ze względu na to, że jest to twoje marzenie :lol: :lol:
Duże modele to mało wydatków jeżeli potrafisz jeździć i szanujesz. Dużo wydatków jeżeli przywalisz w ścianę z v-max i będziesz musiał wymienić pół auta, to wtedy oczywiste jest, że im większe auto tym część jest droższa ponieważ musi wytrzymać odpowiednie obciążenia, a za tym idą koszty. Często części do modeli tych samych skal, ale różnych firm są w różnej cenie nawet kilkadziesiąt % różnicy. O ile dobrze pamiętam to był temat w który poruszano którąś z zębatek do castera i porównywano jej koszt do jakiejś z zawodniczego podwozia, to cena jej była kosmiczna mimo, że firma nie była tej klasy co to drugie podwozie.