Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 4:58 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt maja 17, 2011 4:56 pm 

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem pakietu LiPo w tym sklepie, ale w regulaminie zamieszczono informację, że baterie oraz akumulatory nie podlegają gwarancji. Szczerze mówiąc mam obawy związane z robieniem zakupów w takim sklepie.

Jakie są Wasze opinie na jego temat?

Może znacie jakieś inne miejsca gdzie można kupić podobny do TEGO i w podobnej cenie pakiet na gwarancji?

Pozdrawiam,
Donat

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt maja 17, 2011 6:48 pm 

rzadko dają gwarancję na pakiety lipo, ponieważ lubią one same z siebie wybuchać, jak i przez nieuwagę użytkownika i ciężko potem zdiagnozować, czy pakiet był wadliwy czy użytkownik niedoświadczony :D
Pakiety Turnigy i Zippy można dostac albo w tym sklepie albo na allegro/rcauto itp. Wg mnie warto przedzwonic do nich i dowiedzieć się czy cele są sprawdzone tzn czy wszystkie mają równe napiecie +- 0.1-0.2V. Myslę że jest to dla każdego najważniejszy parametr, warto się zapytać gdyż kupują te pakiety za granicą na Hobbykingu, raz na 3-4 pakiety trafia się ten jeden trefny z rozładowanymi celami/celą do granic możliwości

Były:
HotBodies Lightning Stadium Sport RR
HPI FIRESTORM FLUX+SIDEWINDER SV2 4600KV+2S LiPo 5000mAh
Jest:
GS Storm CL-1 Pro+Xerun150A 2000kV+4S 5000mAh 30C LiPo+Savox SC0251MG+Sanwa M11

Moje galerie: http://picasaweb.google.com/105732534019667433035

PostNapisane: Wt maja 17, 2011 6:51 pm 

A czy nie lepiej zamówić bezpośrednio z Hobby Kinga ? Gdy pakiet jest uszkodzony czy coś jest z nim nie tak , wymienią Ci go. A jeśli zamawiasz coś ciężkiego i drogiego to zaniżają wartość na paczce.

Pozdrawiam
Kuba

PostNapisane: Wt maja 17, 2011 7:35 pm 

ja kupowałem w tym sklepie LiPo Turningy.
Przesyłka szła długo (6 dni :? ) (w tym czasie zdążył już do mnie regiel z niemiec przyjść :mrgreen: ).
Akusy sprawne. Wszystko chodzi, Cele mają tyle samo napięcia.
mogę w 100% polecić ten sklep :wink:

SKM "FELGA" Nowy Sącz

PostNapisane: Wt maja 17, 2011 8:11 pm 

Jakub Kusiewicz napisał(a):
A czy nie lepiej zamówić bezpośrednio z Hobby Kinga ? Gdy pakiet jest uszkodzony czy coś jest z nim nie tak , wymienią Ci go. A jeśli zamawiasz coś ciężkiego i drogiego to zaniżają wartość na paczce.

Pozdrawiam
Kuba

Masz na myśli zamówienie z niemieckiego magazynu HobbyKinga? Bo jeśli to miałoby iść z Azji to obawiam się, że wyszłoby to drożej niż w Polsce i czas takiej przesyłki byłby bardzo długi. A jakby się okazało, że pakiet jest niesprawny (25% to dość duże prawdopodobieństwo :D) to nic mi po tym, że mi go wymienią bo się sezon w Polsce skończy. :D

PostNapisane: Wt maja 17, 2011 11:00 pm 

No teraz cene przesylek do PL podniesli . Dlugo to raczej nie bo paczka z azji max 14 dni idzie wiec z tym nie ma problemu.Moj tata i kolega taty kupili na hobbykingu juz se 30-40 pakietow, zaden z nich nie okazal sie jeszcze wadliwy.

Pozdrawiam
Kuba

PostNapisane: Wt maja 17, 2011 11:32 pm 

Najszybciej oczywiście będzie z niemieckiego magazynu HK. Kurier 16 euro, paka do 10kg, dlatego warto z kimś jeszcze zrobić zamówienie i koszty przesyłki podzielić. Paka jest u nas po dwóch dniach od wysyłki. Z chin wysłanie im zajeło prawie tyle samo czasu, co przesyłka szła do kraju.
Mysle, że te 25% to zdecydowanie przesadzona liczba. Mi jak do tej pory trafił sie jeden pakiet z padnietą celą, ale ten był kupiony w Proximie i bez gadania wymieniony. Po odebraniu paczki trzeba pamietać, żeby w przeciagu 24 godz wpisać na stronie numery seryjne pakietu, jesli tego nie zrobimy, tracimy gwarancje na pakiet.

PostNapisane: Śr maja 18, 2011 8:32 am 

Moze podpasuja Ci pakiety z naszego sklepu - też jesteśmy z Koszalina ale paczki idą 1 dzień :)
http://www.rctrax.pl/search/?q=pakiet

PostNapisane: Śr maja 18, 2011 8:42 am 

Nie wiem jak to robicie że paczka z HK DE jedzie 2 dni... Do mnie zawsze idzie blisko tydzień (ze strony GLS wynika że paczka jest odbierana od HK dopiero 2-3 dni po wpłacie paypalem)
Tekst o 25% wadliwych lipolach można oczywiście między bajki włożyć :? Tak to jest jak ktoś się wypowiada "bo słyszał od śwagra, że..."

PostNapisane: Śr maja 18, 2011 9:24 am 

Oczywisce, pisze juz o czasie od momentu wyslania paki przez HK. Sam czas od otrzymania platnosci do wysylki, faktycznie zajmuje im ok 2 dni. Jeszcze co do wadliwych pakietow, to w sumie zamowilem juz ok 20 pakietow i tak wspomnialem wczesniej, na razie trafil sie jeden padniety.

PostNapisane: Śr maja 18, 2011 11:46 am 

Mateyos napisał(a):
raz na 3-4 pakiety trafia się ten jeden trefny z rozładowanymi celami/celą do granic możliwości

Teza iż około 25% - 33,3% pakietów jest padniętych nie jest moja. Nigdy nie robiłem zakupu pakietu LIPO ani w tym sklepie, ani w innym.

Szukam możliwie jak najtańszego pakietu LiPo - do starter boxa. Mój akumulator żelowy nawet po zdjęciu z ładowarki nie jest w stanie ruszyć silnikiem po 15L. Co dziwne podobne problemy miałem przy podłączeniu boxa do akumulatora samochodowego (prawie nowego, ciężko wprawdzie stwierdzić jego poziom naładowania). Wprawdzie w drugim przypadku udało mi się odpalić ale nie było to łatwe. Dlatego chcę LiPo aby wreszcie zakończyć temat odpalania modelu...

Przy okazji:
Wiecie może czy pakiet 30C (40C max) nie będzie dawał zbyt dużego prądu jak na konektory Tamiya?

PostNapisane: Śr maja 18, 2011 3:19 pm 

Konektory zmień sobie od razu na np. Deans’y (przejściówki, albo polutuj sam). Tamiya, to największy badziew, jaki w życiu widziałem, z tymi ruszającymi się we wtyczkach pinami.
Teraz odnośnie Lipo, pamiętaj, że przy starterboxie musisz obowiązkowo mieć podłączony buzzer, najlepiej taki z monitorem napięcia, żeby przypadkiem nie rozładować pakietu poniżej 3V/cela.
No i oczywiście odpowiednia ładowarka, ale tego chyba jesteś świadomy.
Pytanie też, jak zniesie silnik w starterze pakiety Lipo. Ja w starterze używałem normalnych pakietów Nimh i było OK.

PostNapisane: Śr maja 18, 2011 5:34 pm 

Za wielką wodą twierdzą, że LiPo do starter boxa to jedyne słuszne wyjście. W dodatku twierdzą, że buzzer nie jest konieczny, bo zanim napięcie spadnie do niebezpiecznego - starter już jest wystarczająco słaby żeby nie być w stanie odpalić modelu... Gorzej jeśli zostawi się go włączonego na jakiś czas co się zdarza... Chyba wolę dmuchać na zimne.

Ładowarkę mam odpowiednią.

Odnośnie tych konektorów to raczej chodziło mi o to czy wytrzymają takie natężenie prądu, bo to że są kiepsko wykonane jakoś jestem w stanie zdzierżyć. :)

A wiecie może co są warte konektory zamontowane na TYM pakiecie? Jeśli są ok to bym wtedy dokupił tylko żeńską końcówkę a nie pchał się w deansy...

PostNapisane: Śr maja 18, 2011 6:29 pm 

Słusznie, buzzer to mały wydatek, a masz pewność, że pakiet jest bezpieczny.
Donat Bula napisał(a):
A wiecie może co są warte konektory zamontowane na TYM pakiecie?

Wtyk jest ok :)

PostNapisane: Cz maja 19, 2011 8:09 am 

jeżeli starterbox nie pracuje tobie nawet z akumulatorem samochodowym (wydajność prądowa zbliżona albo nawet większa od lipo-w końcu jest w stanie odpalić silnik samochodowy) to zastanów się czy problem nie leży po stronie silnika napędzającego starterbox-najlepiej pożyczyć od znajomego lipola, podłączyć i sprawdzić czy działa czy nie

Były:
HotBodies Lightning Stadium Sport RR
HPI FIRESTORM FLUX+SIDEWINDER SV2 4600KV+2S LiPo 5000mAh
Jest:
GS Storm CL-1 Pro+Xerun150A 2000kV+4S 5000mAh 30C LiPo+Savox SC0251MG+Sanwa M11

Moje galerie: http://picasaweb.google.com/105732534019667433035

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona