Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 9:15 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: So kwi 23, 2011 12:12 am 

Z racji tego, że jestem nowy, chciałbym powitać wszystkich użytkowników forum.
Troszkę się naczytałem tutaj różnych wątków odnośnie mojego dalszego zapytania, ale postanowiłem założyć osobny temat, który by mi pomógł, a raczej w którym, mam nadzieję, że Wy mi pomożecie podjąć decyzję.

Tyle tytułem wstępu.... Od dawien dawna marzyłem o takim modelu, którym bym mógł sobie pośmigać po ulicach mojego osiedla (piaski/kostka/no i las). Myślę, że na te warunki będzie najlepszym wyborem truggy (oczywiście mogę się mylić). Przeglądając to forum, allegro i inne strony z modelami wybrałem 2 typy:
1. http://allegro.pl/traxxas-rustler-od-rc ... 39886.html
2. http://www.nitrotek.pl/modele/samochody ... onzer.html

Nie wiem, na który się zdecydować... Cena jest podobna. Dlatego chciałbym otrzymać opinię od doświadczonych modelarzy :)
Podsumowując: interesuje mnie model elektryczny, truggy - na osiedlowe nieutwardzone drogi i do lasu, do 1000 zł razem z kompletem baterii + ew. ładowarka.
Niestety nie wiem też jak z dostępem części do traxxas rustler, bo do blade brushless na stronie nitrotek jest cała masa pasujących do modelu. Oczywiście, jeśli macie też jakichś swoich faworytów w tej kategorii cenowej i pasujących do moich preferencji, to będę bardzo wdzięczny o wymienienie ich i krótki opis - dlaczego? :) Jak też jest z awaryjnością tych modeli, itp? Nie chciałbym też kupić modelu, w którym by trzeba było non-stop coś wymieniać (czekanie na części, kasa i czas, zamiast zabawy)...

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So kwi 23, 2011 7:11 am 

Te dwa modele które podałeś różnią się od siebie napędem tzn Blade ma napęd 4x4 a Rustler RWD więc musisz zdecydować jakim napędem chcesz jeździć, ja osobiście preferuję napęd na 4 koła ale o gustach się nie dyskutuje więc musisz wybrać sam :) no i zaletą Blade jest napęd bezszczotkowy.

PostNapisane: So kwi 23, 2011 9:13 am 

No właśnie skłaniam się ku napędowi bezszczotkowemu, bo czytałem że są bardziej żywotne no i same zalety... Dlatego zastanawiałem się nad E-Firestorm FLUX, ale on już wykracza poza mój budżet... Czyli Blade byłby dobrym wyborem? A jaki pakiet do niego kupić na początek? Chodzi mi o ładowarkę, akumulator, części które pewnie będzie trzeba wymienić po kilku jazdach? Jestem w tym zielony póki co :)
A może oprócz tych dwóch modeli, które wymieniłem poleciłby mi ktoś coś lepszego w tej cenie?

PostNapisane: So kwi 23, 2011 10:12 am 

Z tego 1000zł musisz odjąć ok 250zł na pakiet i ładowarkę. Ten blade na pierwszy rzut oka ma jedną wadę - brak osłony na zębatkach atak/odbiór. W tej cenie z nowych modeli nie masz za dużego wyboru, jedynie możesz mieć jeszcze jakiegoś HSP/Himoto. Jeśli nie zależy Tobie na napędzie 4x4 to jeszcze slash jest bardzo fajnym i wytrzymałym modelem, niestety w tej cenie nie będzie to bezszczotka...

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: So kwi 23, 2011 10:20 am 

Moim zdaniem najlepiej było by gdybyś dozbierał trochę kasy na, tak jak napisałeś Firestorma Flux, gdybyś ściągał go z USA nie powinno wyjść dużo ponad 1000zł. No i mówię tutaj oczywiście o nowej wersji Firestorma :)
Lub jeszcze lepiej - Slash 4x4. Pewnie trochę droższy od E-Firestorma ale moim zdaniem warto.

A jeżeli nie chciał byś tyle wydawać, to mogę polecić Firestorma szczotkowego, na początek bardzo dobry model. Udało mi się w nim połamać tylko raz jeden wahacz. Tylko niestety z czasem będzie się chciało bezszczotki. No i Firestorma kupiłem używanego za 500zł i sprzedałem praktycznie za tyle samo :)
Tego Blade na pewno bym nie wybrał, mimo, że niby ma bezszczotkę wolał bym szczotkowego Firestorma. Jakoś po prostu nie przekonuje mnie ten model..

PostNapisane: So kwi 23, 2011 1:10 pm 

Na allegro możesz dorwać firestorm flux za trochę ponad 700zł (sklepy mają modele powystawowe) np: http://allegro.pl/hpi-e-firestorm-flux- ... 63048.html nie musi być koniecznie z tego sklepu, ale ceny są bardzo dobre.

PostNapisane: So kwi 23, 2011 7:00 pm 

Kolega kupił model powystawowy od Pana którego aukcję podał MrMaku. Z tego co wiem kolega był niezwykle zadowolony z modelu i śmiga mu do tej pory. No i fakt że oferowany jest w świetnej cenie.

Sam używałem HPI firestorma 10T bez wersji flux, bo mnie nie było na takowego stać, pojeździłem nim trochę i jak dozbierałem kasę zamontowałem mu bezszczotkę. Model jest rewelacyjny POLECAM,
jedyna jego wada to włącznik, który dość często się brudzi i wymaga regularnej konserwacji, polecam pozostawienie modelu w pozycji ON i rozłączanie jedynie baterii.

PostNapisane: N kwi 24, 2011 4:53 pm 

A czy do tego fluxa są łatwo dostępne części zamienne? Skoro sam model tak ciężko kupić u nas w kraju? I dlaczego on jest dużo lepszy od Blade brushless? Tym, że ma osłonięte zębatki? Może w brushless można by było jakoś to osłonić? Przeraża mnie właśnie sam zakup fluxa ze względu na cenę :/ do tego jeszcze pakiet....

PostNapisane: N kwi 24, 2011 6:55 pm 

Do fluxa jest dużo części zamiennych. Jest lepszy bo to lepsza, sprawdzona konstrukcja lepszej firmy. Model za trochę ponad 700 to akurat zostaje na ładowarkę ok 150 i pakiet ok 100. Zmieścisz się w budżecie i będziesz miał dobry model.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N kwi 24, 2011 10:33 pm 

Niestety ten Flux z aukcji poszedł za ponad 900 zł... Chciałbym coś, w co nie będę wkładał już więcej kasy, dlatego chciałbym bezszczotkowy. A z drugiej strony szkoda byłoby mi wydać grubo ponad 1000 zł za sam model (na ebayu 936,09 zł + wysyłka), bo za tę kasę już OC opłacę do samochodu :D Maksymalnie 1000 zł na model z pakietem i ładowarką.. Wydaję się to niemożliwe z modelami takimi jak slash, czy flux.. A z kolei pakować się w coś, co nie jest sprawdzone, czyli blade brushless to też ryzyko... Ech no cóż, zawsze chciałem pośmigać na takim prawdziwym torze, samochodem 1:1, a że to już w ogóle niemożliwe, to chciałem 1:10... Może kiedyś... Dzięki za pomoc... Pośledzę forum, może ktoś wypowie się kiedyś na temat tego blade'a, albo czegoś innego, co by spełniło moje oczekiwania :)

PostNapisane: N kwi 24, 2011 11:18 pm 

No szkoda że tak drogo poszedł chociaż 950zł to nie jest dużo za ten model. Może zainteresuje Cię konwersja: http://allegro.pl/jammin-crt-5-wersja-b ... 99064.html Oczywiście będziesz musiał dokupić kilka dodatków tak jak do każdego. Ceny nie znam, zapytaj się sprzedającego. Gelo zna się na konwersjach, robił już podobny zestaw lecz w skali 1:8 (ja tylko o tej wiem) no i ta co w aukcji 1:12

PostNapisane: Pn kwi 25, 2011 9:53 am 

Fajna opcja, ale z racji tego, że jestem początkujący, to podejrzewam że mógłbym sobie nie poradzić, jakbym napotkał na jakąś usterkę, itp... Zawsze jest lepiej mieć coś co się zrobi samemu od początku do końca lub nowe, aby wiedzieć co w nim piszczy :) Aukcję będę śledził, może cena nie wzrośnie za wysoko...

A co myślicie o tym modelu?
http://allegro.pl/traxxas-rustler-od-rc ... 86837.html

Ostatnio edytowano Pn kwi 25, 2011 10:05 am przez Respect, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn kwi 25, 2011 10:01 am 

A może to: http://www.rc-ikar.pl/towar/komis/c103/c103.html
dobry model, dobrej firmy z bezszczotką, lekko używany. Dokupić tylko pakiet i ładowarkę i jazda.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pn kwi 25, 2011 10:08 am 

Wolałbym truggy, bo bardziej mi się podobają :D

PostNapisane: Pn kwi 25, 2011 2:34 pm 

Co do tego jammina 1:12, jeżeli doszłoby do usterki z którą sam byś sobie nie poradził to zawsze możesz się doradzić na forum. Sprzedawca też nie gryzie, wiem o tym ponieważ sam doradzałem się w sprawie konwersji (bez problemów mi pomógł mimo że mnie nie zna). Ten traxxas co podałeś to prosta konstrukcja z którą nie powinieneś mieć problemów, ale takie rzeczy jak pęknięty wahacz lub zwrotnica zdarzą się w każdym modelu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona