Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 27, 2026 10:38 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz lip 22, 2010 7:13 pm 

Witam.
Przed zalogowaniem na forum przeglądałem je trochę i pomimo nieprzychylnych opinii nabyłem całkiem niedawno owiane złą sławą Subaru z DeA .
Głównie mam zamiar pojeździć sobie co jakiś czas , nie za często , dla relaksu :wink: .
Zasadniczo jest to kompletne mechanicznie podwozie bez elektroniki , poza serwem skrętu i silnikiem .
Mam parę planów i pomysłów .
Silnik zapewne zostanie ten co jest , raczej oryginał z zestawu , przynajmniej na razie . Może kiedyś zakupię silnik lepszej firmy ale raczej będzie to zwykła szczotka . Myślałem żeby go podpiąć pod regulator Tamiya teu 101bk .
Chcę też zrobić osobne zasilanie odbiornika i serwa skrętu . Jak to podpiąć ? Pominąć złącze BATT wychodzące z regulatora po prostu go nie podpinając i dać w to miejsce pakiecik z osobnym włącznikiem ?
Zaznaczę że dość mocno ogranicza mnie budżet jaki mogę przeznaczyć na model więc proszę o nie pisanie odpowiedzi w stylu „wywal to gó#$% i kup Tamiyę „ :wink: .
pozdrawiam :wink:

Ostatnio edytowano Cz lut 10, 2011 6:08 pm przez zalesvw, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz lip 22, 2010 11:40 pm 

zalesvw napisał(a):
... pomimo nieprzychylnych opinii nabyłem całkiem niedawno owiane złą sławą Subaru z wydawnictwa DeAgostini a to dlatego że w zawodach i tak nie wystartuję ( raczej za stary już jestem żeby zaczynać tą przygodę , tzn.zawody modeli )...

Krótko mówiąc, podjąłeś złą decyzję, a uzasadnienie tym bardziej tego nie tłumaczy, zwłaszcza, że czytałeś forum wcześniej. No ale cóż, Twoja kasa, nie ma co dywagować.

Jeśli ogranicza Cię budżet, to zapomnij o osobnym zasilaniu, nie ma to sensu. Tylko dodatkowy koszt na drugi pakiet + znaleźć miejsce na drugi pakiet i przymocować go na czas jazdy. Kup normalny regulator elektroniczny z BEC, wtedy będzie zasilanie serwa i regulatora z jednego pakietu. W Twoim przypadku serwo i silniki nie będą prądożerne. Nie jestem zwolennikiem regla Tamiya TEU 101 BK, w tej cenie można dostać coś lepszego (LRP, Hitec, GM/Graupner). Poza tym to wsadź tam tylko łożyska (tutaj albo tutaj) i jeździj. Nic więcej w tym podwoziu nie ma sensu robić.

PostNapisane: Pt lip 23, 2010 9:13 am 

Cytuj:
zapomnij o osobnym zasilaniu, nie ma to sensu. Tylko dodatkowy koszt na drugi pakiet + znaleźć miejsce na drugi pakiet i przymocować go na czas jazdy

dlaczego zapomnij ? mam koszyczek na 4 aku AA , akuski też mam - sony 2000mAh a zamocowanie tego to żaden problem :wink: chcę tak zrobić żeby uniknąć dziwnych zachowań gdy pakiet napędzający silnik zacznie przysiadać :wink:

Cytuj:
Nic więcej w tym podwoziu nie ma sensu robić

myślałem o dorobieniu paru elementów z alu , np. wachaczy .

Ostatnio edytowano Cz lut 10, 2011 6:01 pm przez zalesvw, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt lip 23, 2010 9:30 am 

zalesvw napisał(a):
Cytuj:
myślałem o dorobieniu paru elementów z alu , np. wachaczy , słupków pod amortyzatorki , hexów - imadełko i komplet iglaków czyni cuda :D budę też chcę zrobić inną z laminatu :D

To nie ma sensu, bo ten model się do niczego nie nadaje (jeżeli można to nazwać w ogóle modelem). Najlepiej to sprzedać, i kupić jakiegoś flying fisha http://allegro.pl/item1154177657_flying ... _stan.html To już jest model (taki dla początkujących). Na 100% mogę powiedzieć, że radość z jazdy tą chińską robotą jest w stosunku do nawet słabego modelu nieporównywalna. Wracając do tego Pańskiego Subaru, to nie opłaca się (jak wcześniej napisałem) robić żadnych części z alu. bo to podwozie to taka chińska robota, za którą poszło zapłacic grubo ponad 1000zł (wiem, bo znajomy to składał, mimo moich wielokrotnych ostrzeżeń co do tego Subaru)

PostNapisane: Pt lip 23, 2010 9:55 am 

Powiem tak: jeśli masz dostęp do materiału i chce Ci się naprawdę dłubać przy tym modelu, to proszę, dorabiaj, wycinaj...

A co do osobnego zasilania to nie ma to sensu, ponieważ jeśli kupisz jakiś pakiet o pojemności 4000-5000 mAh, to prędzej znudzi Ci się jazda (w połączeniu z frustracją przy obracaniu modelu na prawie każdym zakręcie) niż model zacznie wariować z powodu słabego pakietu - zwłaszcza na standardowym silniku. Poza tym to sztuka dla sztuki, zbędna komplikacja i dodatkowy element, który trzeba osobno ładować.

Zainwestuj tylko w łożyska i dobre opony, a potem spróbuj opanować tę bestię. Wtedy zobaczysz, czy nadal chce Ci się tak ambitnie tworzyć.

Jeśli już mowa o zmianie opon: mam nadzieję, że nie przykleiłeś fabrycznych opon do felg, ponieważ nie założysz do niego felg od normalnego modelu 1:10, gdyż nie będzie się zgadzał sześciokąt mocujący (tzw. hex), a nie wsadzisz tam standardowego hexa 12 mm, ponieważ trzpień w ośce trzymający hexa też jest nietypowy (jest cieńszy, będzie luz). Także możesz tylko wymieniać opony i zakładać je na fabryczne felgi, ale bez przyklejenia opony do felgi opona może wypadać z felgi. I koło się zamyka.

PostNapisane: Pt lip 23, 2010 9:26 pm 

Cytuj:
jeśli masz dostęp do materiału i chce Ci się naprawdę dłubać przy tym modelu, to proszę, dorabiaj, wycinaj...

tym właśnie dla mnie jest modelarstwo , żeby dorobić sobie części samemu a nie poprostu wejść do sklepu i zostawić tam kupę kasy :wink:
Cytuj:
nie wsadzisz tam standardowego hexa 12 mm, ponieważ trzpień w ośce trzymający hexa też jest nietypowy (jest cieńszy, będzie luz). Także możesz tylko wymieniać opony i zakładać je na fabryczne felgi

raczej się nie zgodzę , nie widzę przeszkód żeby zamontować felgi na hex 12 .

pozdrawiam.

Ostatnio edytowano Cz lut 10, 2011 5:59 pm przez zalesvw, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt lip 23, 2010 10:51 pm 

zalesvw napisał(a):
Cytuj:
jeśli masz dostęp do materiału i chce Ci się naprawdę dłubać przy tym modelu, to proszę, dorabiaj, wycinaj...

taki mam zamiar :D bo tym właśnie dla mnie jest modelarstwo , żeby dorobić sobie jak najwięcej potrzebnych/lepszych/wytrzymalszych części samemu a nie poprostu wejść do sklepu i zostawić tam kupę kasy :wink:
Cytuj:
nie wsadzisz tam standardowego hexa 12 mm, ponieważ trzpień w ośce trzymający hexa też jest nietypowy (jest cieńszy, będzie luz). Także możesz tylko wymieniać opony i zakładać je na fabryczne felgi

raczej się nie zgodzę , bo na rozwiązanie problemu za cienkiego trzpienia wymyśliłem już trzy proste sposoby , więc nie widzę przeszkód żeby zamontować felgi na hex 12 .

wrócę jeszcze do osobnego zasilania odbiornika . czy ktoś mógłby mi dokładnie opisać co i jak podłączyć , czy wciąż będzie stwierdzenie " bez sensu " ??? chcę wypróbować różne rozwiązania , proszę tylko o opis lub schemat , a czy to rozwiązanie jest dla mnie sensowne ocenię później :wink:

pozdrawiam.

A wytłumacz dlaczego odbiornik chcesz zasilić oddzielnie? No po prostu po co? Jak będziesz miał normalny regulator to to on jest podłączany pod akumulator, a z regulatora idzie przewód do odbiornika który podpinasz pod jeden kanał, no i odbiornik ma już zasilanie. Drugo kanał z odbiornika idzie do serwa skrętu a miejsce na podpięcie zasilania odbiornika zostaje puste. Prose :) Drugi aku i dodanie wagi nie ma najmniejszego sensu, no bo czy serwo pobiera aż tak dużo energii że musi mieć osobne?

GG:5569666

PostNapisane: So lip 24, 2010 8:28 am 

Cytuj:
A wytłumacz dlaczego odbiornik chcesz zasilić oddzielnie? No po prostu po co?

... bo poprostu chcę wiedzieć jak to zrobić - czy to za wiele ?

Ostatnio edytowano Cz lut 10, 2011 5:57 pm przez zalesvw, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So lip 24, 2010 10:58 am 

Koszyk 4 aku AA podpinasz pod zlacze bec w odbiorniku, drugiej wtyczki od regla po prostu nie podpinasz.
Jesli chodzi o dorabianie czesci z alu to po co ?
Dobre opony sa warte tyle ile to podwozie :)
Napisales na poczatku ze mimo nie przychylnych opini zakupiules ten model wnioskuje ze kolejnych sugesti podpowiedzi tez nie posluchasz...

PostNapisane: So lip 24, 2010 11:09 am 

dzięki za odpowiedź :D
no może z tym dorabianiem z alu to troche przesadzilem :oops: ale napewno da się coś poprawić w domowym warsztaciku :wink:
dobre opony to jakie ? mogę poprosić jakiś przykład ? chociaż nie wiem czy wyczynowe kapcie mi potrzebne , bo jak pisałem raczej na zawody nie pojadę ...

porad i sugestii mogę posłuchać , chociaż przyznam że uparty to jestem :mrgreen:

pozdr. :wink:

PostNapisane: So lip 24, 2010 3:47 pm 

Tyle że jak elektroniczny regulator podpinasz pod akumulator, i potem z regulatora do pierwszego kanału odbiornika to on jest zasilany właśnie przez ten odbiornik, więc jak podłączysz jeszcze zasilanie bezpośrednio do odbiornika to nie jestem pewien ale możesz go spalić poprzez dwukrotne napięcie. Nie jestem pewien czy jak podłączysz normalne zasilanie to on nie będzie brał zasilania z kanału lub właśnie na nieszczęście będzie.. Chyba rozumiesz o co chodzi. Zasilanie do odbiornika i "sygnał" odbiornik - regulator idzie jednym przewodem 3 żyłowym więc nie wiem jak chcesz zrobić osobne zasilanie. Ja tego nie sprawdzałem to nie wiem.

Rozumiem że chcesz to tak po prostu zrobić, ale odbiornik nie potrzebuje dużo mocy, tak więc jak silnik już nie będzie miał siły jechać do odbiornik nadal będzie sprawny, tak więc nie musisz się martwić że nagle stracisz panowanie jak silnik będzie tracił moc. Odbiornik potrzebuje jakiś procent mocy z akumulatora tego co silnik jak nie mniej :roll:

Co do przeróbek to hulaj dusza :D Ten "model" ma prostą budowę więc wywiercić nowe elementy nie problem, jak się ma umiejętności, zaplecze warsztatowe i materiały.

Jeśli jeździsz z karoserią, to zacznij od znacznego umocnienia właśnie jej bo to najsłabsze ogniwo tego auta.

PostNapisane: So lip 24, 2010 4:45 pm 

buda leżakuje sobie na szfie i nie będę się z nią bawił , powoli zaczynam robić swoją , laminatową .
wynalazłem w swoim "składziku" kondensator 10 mikro faradów i wlutowałem go między przyłącza silnika , czytałem że taki zabieg pomaga wyeliminować ewentualne zakłócenia powstające przy pracy silnika .

Ostatnio edytowano Cz lut 10, 2011 5:56 pm przez zalesvw, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So lip 24, 2010 5:31 pm 

Szczerze to pierwsze słyszę o tej sztuczce z kondkiem :P

PostNapisane: So lip 24, 2010 8:12 pm 

ja też niedawno dowiedziałem się po co to siedzi na silniku .
tutaj o tym przeczytałem :

http://www.rc.info.pl/slownik/kondensator.html

PostNapisane: Pn lip 26, 2010 9:56 pm 

A pomyśl o tuningu wizualnym skoro robisz nową karoserie. Najlepiej jak zrobisz by przy cofaniu świeciły się światła cofania, a normalnie to z przodu mocne białe diody LED w reflektorach, pod podwoziem pasek innego koloru by ładnie rozłożyło się światło jako neon. To moja propozycja, można robić wiele kombinacji byle nie przebambrować jak w zabawkach z marketu :p

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona