Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 27, 2026 7:40 am

Autor
PostNapisane: Cz lut 04, 2010 12:59 pm 

Witam,

Tematow dotyczacych oleju do amortyzatorow bylo wiele dlatego tym trudniej odszukac konkretne informacje...

Bardzo prosze o porade w nastepujacych kwestiach.

Model to GS Racing Storm Evolution RTR (fabryczne zawieszenie). Jazda rekreacyjna w warunkach miejskich i podmiejskich (asfalt, krawężniki, nierownosci chodnikowe, piach i twarda trawiasto-kamienista nawierzchnia).

Chcialbym dobrac olej, ktory bedzie chronil plyte podlogowa przed "dobijaniem" i bedzie sprawial, ze amortyzator bedzie dynamicznie "odbijal". Jednoczesnie niechcialbym aby model przewracal sie, przy kazdym szybkim skrecie : )

Oleje jakimi dysponuje to Team Orion 25, 35, 45 oraz 70.

Dodatkowo mam pytanie czy wymiane oleju moge przeprawdzic teraz czy ze wzgledu na ewentualna utrate wlasciwosci oleju nalezy zaczekac do rozpoczecia sezonu.

Kolejna kwestia to czestotliwosc wymiany oleju. Znam takich, ktorzy twierdza, ze kazdorazowo po jezdzie a i spotkalem sie z opiniami, ze wymiane mozna przeprowadzac raz w sezonie z dolewkami.

Dziekuje za pomoc i przepraszam za ewentualne powielenie tematu.

Pozdrawiam,

Mateusz Borzuchowski

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz lut 04, 2010 2:05 pm 

Ja się podłączam do tematu :) też interesują mnie takie informacje
i jeszcze jedno pytanie z mojej strony np. olej 45wt do jakiego rodzaju nawierzchni terenu się nadaje ?

pozdrawiam i z góry dziękuje

http://picasaweb.google.pl/Marcin37225323423423423

Kontakt GG 119865

PostNapisane: Cz lut 04, 2010 3:35 pm 

kwasio5 napisał(a):
Ja się podłączam do tematu :) też interesują mnie takie informacje
i jeszcze jedno pytanie z mojej strony np. olej 45wt do jakiego rodzaju nawierzchni terenu się nadaje ?

pozdrawiam i z góry dziękuje

45wt , asfalt , równy chodnik.

PostNapisane: Cz lut 04, 2010 4:42 pm 

Jak się masz zamiar bawić to lej jak najtwardszy. Olej dolewasz jak ci ucieka, lub wymieniasz jak będzie brudny. Ja zawszę na zawodach po eliminacjach sprawdzam, jak trzeba to wymieniam, no i po skończonych zawodach sprawdzam. Puki nie będą ci ciekły, i jak są dobrze zbudowane, nie powinno być dużo ubytków.

Mammoth Racing Concepts - www.mammothrc.pl

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977

PostNapisane: Cz lut 04, 2010 6:33 pm 

Do autora -> dobijania w modelu nie da się uniknąć. Skup się bardziej na właściwościach jezdnych, po większym skoku tak czy siak siądzie na płytę i tu niewiele możesz zdziałać. Tak jak mówi Łukasz - wlej ten 70wt i zobacz, ale amortyzator na pewno straci trochę na 'dynamiczności', na której Ci zależy. Za to, jak działa amortyzator odpowiada wiele czynników - ilość dziurek w tłoczkach, ich średnice, średnica korpusu, twardość sprężyny i ustawienie samego amortyzatora w modelu - czy bardziej leży, czy jest raczej pionowo. Metodą prób i błędów musisz znaleźć 'złoty środek' do Twojego modelu. Zalej amorki 70WT, załóż na model i porzucaj nim trochę. Jak będzie ok to zostaw i przejedź się, jak nie, to wylej olej z powrotem do buteleczki (póki jeszcze sie nie 'przerobił' i nie zmienił koloru).

Olej możesz spokojnie zmienić teraz, nic mu nie będzie. Co do zmian - kwestia indywidualna, zależy od podejścia do tematu. Jeden zmienia co zawody, drugi co sezon. Pójdź na kompromis i zmieniaj 3x w sezonie - nie będzie źle i nie zbankrutujesz :) Czasami są potrzebne niewielkie dolewki, w momencie, gdy w amortyzatorze pojawi się powietrze. Wtedy odkręcasz tą górną część i dolewasz oleju. Inna sprawa, gdy po jednej jeździe z amortyzatora wywieje Ci 3/4 płynu, wtedy zacznij rozglądać się za nowymi uszczelkami/korpusami (w przypadku plastikowych).

Kwasio - fabryczny setup z Losi jest git, nie ma co kombinować :D

Wojciech - Nie wiem jak Ty, ale nie wydaje mi się, żeby 'asfalt lub równy chodnik' były ulubionym terenem dla tragusa :roll:

Podsumowując co do twardości - kwestia co kto lubi, jakie zawieszenie, jakie prowadzenie modelu. Gdy kupiłem swój od kolegi był ustawiony jak dla mnie za twardo - ustawiłem pod siebie, wlałem 2x rzadsze oleje do amortyzatorów i jeździ mi się o wiele lepiej niż na jego setupie :)

PostNapisane: Cz lut 04, 2010 6:42 pm 

Właśnie Wiktor dobrze powiedział, nie skupiaj się na oleju, tylko na sprężynach, jak najtwardsze, do zabawy tak najlepiej. No i model podnieś jak najwyżej, do zabawy nic więcej ci nie potrzeba przy nim robić. A amorki to pewnie na chodniku szybko zakatujesz, parę wywrotek powyginasz, pourywasz. Kontroluj olej żeby nie uszło za dużo a jak będziesz chciał kombinować i jak to wpłynie na jazdę to już kompletnie inny temat.

No i zapraszam na zawody!

Mammoth Racing Concepts - www.mammothrc.pl

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977