Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 03, 2026 1:36 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł: Dziwna cena
PostNapisane: So lis 21, 2009 12:09 pm 

Witam. Jestem początkującym modelarzem. Szukam sobie na necie jakiś model w który warto byłoby zainwestować i znalazłem coś takiego: http://www.nitrotek.pl/index.php/presal ... nster.html . Niepokoi mnie jednak cena modelu, bo gdzie indziej (Allegro) jest drożej a nie chcę jakiejś Chińskiej podróbki kupić. Czy ktoś może mi napisać czy ten cały nitrotek jest wiarygodny? I czy w ogóle warto w to inwestować?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł: Re: Dziwna cena
PostNapisane: So lis 21, 2009 12:13 pm 

Witaj.
Na początku coś Ci objaśnie.
Maverick-HSP (przykłady podaje na dole, nie wszystkie są te same)
Strada TC-Flying Fish
Strada XB-XSTR
Strada MT-Brontosaurus
Strada SC-Rally Monster
Te modele są takie same, różnią się jedynie zawieszeniem, kołami i budę, ew. przełożeniem. Wiele osób je ma, części w miarę są, cena odpowiednia. Na HPI.pl jest podobnie, z tym że tutaj jest przedsprzedaż więc taniej. ;] Łożyska są, amortyzatory olejowe są, metalowy wałek jest. Na początek model ok.
Pozdrawiam,
Białowąs

PostNapisane: So lis 21, 2009 12:57 pm 

Widać ,że jesteś początkujący skoro nie znasz nitroteka :) Jest to dosyć znana firma w środowisku rc na świecie i raczej można im ufać. A niska cena wynika z jakiejś ich promocji. Model jak dla amatora całkiem wporządku. Kupój.

PostNapisane: So lis 21, 2009 1:51 pm 

AdiRC napisał(a):
Widać ,że jesteś początkujący skoro nie znasz nitroteka :) Jest to dosyć znana firma w środowisku rc na świecie i raczej można im ufać. A niska cena wynika z jakiejś ich promocji. Model jak dla amatora całkiem wporządku. Kupój.

Kolego Ty zacznij zakupy od słownika ortograficznego, wracając do tematu to NITROTEK jest firmą podrabiającą znane i porządne marki.. Słabej jakości materiały, szczególnie plastiki są jak z zabawek w Auchan.. Lepiej dozbierać i kupić coś sprawdzonego.

PostNapisane: So lis 21, 2009 2:04 pm 

fantomR napisał(a):
AdiRC napisał(a):

Kolego Ty zacznij zakupy od słownika ortograficznego, wracając do tematu to NITROTEK jest firmą podrabiającą znane i porządne marki.. Słabej jakości materiały, szczególnie plastiki są jak z zabawek w Auchan.. Lepiej dozbierać i kupić coś sprawdzonego.

Nitrotek tylko jest dystrybutorem, który jest nastawiony na zarobek, a nie na jakieś walki na zawodach. Szczerze? Nie dziwię im się. Sprzedają sprzęt do zabawy, nie na zawody.Przykładowo: jeśli chcesz się pobawić / zrobić prezent kupujesz vrx buggy, jeśli chcesz startować w zawodach kupujesz gs cl-01 pro kit.

Jak wygląda różnica? Dzwon w tym roku: mój gs wlatuje bokiem w vrx na zakręcie.
Wynik:
GS - nic
VRX - połamana zwrotnica, seryjny tłumik zgnieciony i odczepiony od silnika, połamana karoseria, tak kiepskie przełożenie, że serwo się zniszczyło.

Jak widać na zawody VRX się nie nada.

PostNapisane: So lis 21, 2009 3:06 pm 

Tomek Trzos napisał(a):
Dzwon w tym roku: mój gs wlatuje bokiem w vrx na zakręcie.
Wynik:
GS - nic
VRX - połamana zwrotnica, seryjny tłumik zgnieciony i odczepiony od silnika, połamana karoseria, tak kiepskie przełożenie, że serwo się zniszczyło.

Koszty naprawy pokryłeś? :)

PostNapisane: So lis 21, 2009 3:58 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
Tomek Trzos napisał(a):
Dzwon w tym roku: mój gs wlatuje bokiem w vrx na zakręcie.
Wynik:
GS - nic

Koszty naprawy pokryłeś? :)

Końcówka prostej w zakręcie i przejechałem bliżej zakrętu, a on zajechał mi drogę. Na początku właściciel vrx chciał bym pokrył koszty, ale w sytuacji zajechania drogi to była jego wina. Tak czy siak, gdy gość sobie poszedł, to było sporo śmiechu z nie zawodnego vrx.

Kolejne zdarzenie:
Trening, spokojna jazda, na torze ja, jakiś truggy i vrx. Nagle w vrx blokuje się orczyk o jakąś wystającą część w modelu ( nie wiem po co wgl tam była, zwykły plastik ) i model na pełnym gazie uderza w sklep. Chyba nie muszę mówić, że z jednego modelu zrobiły się cztery mniejsze. :d

Sorry za ot.

PostNapisane: Pn lis 23, 2009 9:10 am 

I tak dobrze, że nie w ludzi.

Zasada zawsze jest taka sama: dostajesz to za co płacisz. Jeżeli potrzebujesz model-zabawkę do samotnej jazdy, czemu nie. Tylko potem go nie odsprzedasz za więcej nić 30% ceny nowego. Jeśli jednak szukasz modelu gotowego chociaż potencjalnie do rywalizacji na torach to jednak to nie jest właściwy kierunek.

W wypadku kolizji na torze jedna strona pokrywa jej koszty?

Robert

PostNapisane: Pn lis 23, 2009 3:55 pm 

fantomR napisał(a):

Kupuję w Nitroteku modele od dłuższego czasu zarówno modele jak i części. Nie stać mnie na „oryginalny” model za 3000zl (zresztą go nie potrzebuję), a u nich cena jest atrakcyjna a na ich modele nie narzekam. Nie jeżdżę na zawody tylko bawię rekreacyjnie ze znajomymi, czasami trochę tuninguję. Jak na razie rozwaliłem jeden model, który tam zakupiłem reszta (niektóre mają po 2 lata) trzymają się dobrze. Po co zbierać niewiadomo na co, jak się jest początkującym to każdy model się w końcu rozwali niezależnie od ceny. Nie każdy modelarz RC to „zawodowiec”. Takie moje zdanie.

PostNapisane: Pn lis 23, 2009 4:44 pm 

AdiRC - a jakie masz modele ile nimi jezdzisz, po postej na parkingu.. itd

Ogólnie modele pod marką nitroteka i innych chinoli:
- często byle jaki plastik - nie zawsze
- słaba elektronika - na szczęście tez nie zawsze
- silniki spalinowe - nawet nie ma co gadać
O rozwiązaniach konstrukcyjnych nie ma co gadać, bo ze wszystkich chinoli, które nie są podróbkami dobrych modeli (rc18, co jeszcze jest dobrze podrobione?) to tylko FF (i jego klony) jest niezłym modelem.

PostNapisane: Wt lis 24, 2009 9:38 am 

AdiRC napisał(a):
fantomR napisał(a):

Kupuję w Nitroteku modele od dłuższego czasu zarówno modele jak i części. Nie stać mnie na „oryginalny” model za 3000zl (zresztą go nie potrzebuję), a u nich cena jest atrakcyjna a na ich modele nie narzekam. Nie jeżdżę na zawody tylko bawię rekreacyjnie ze znajomymi, czasami trochę tuninguję. Jak na razie rozwaliłem jeden model, który tam zakupiłem reszta (niektóre mają po 2 lata) trzymają się dobrze. Po co zbierać niewiadomo na co, jak się jest początkującym to każdy model się w końcu rozwali niezależnie od ceny. Nie każdy modelarz RC to „zawodowiec”. Takie moje zdanie.

Kolego, niezależnie od tego czy Nitrotek sprowadza dobre modele czy nie, to informacje jakie przekazujesz na jego temat oraz nachalność z jaką zachęcasz do ich kupna, zmusza do zadania sobie pytania czy tak naprawdę jesteś niezależnym nabywcą - hobbystą, w żaden sposób nie związanym z NITROTEK'iem.

Jeśli tak jest to takie działanie jest całkowicie nieetyczne. Wyjaśnij też proszę skąd u Ciebie takie silne przekonanie, że te produkty są świetne skoro jak sam twierdzisz to jedyne modele z jakimi miałeś doczynienia, czyli skala porównawcza doświadczeń zerowa.

Co cen jakimi rzucasz na forum to dla Twojej informacji dobry model nie kosztuje 3 000zł.

Zawsze warto sprawdzić zanim coś głupiego się napiszę:

Spalina 1:8
http://www.nitrotek.pl/index.php/modele ... vrx-2.html
http://modele.sklep.pl/product_info.php ... ts_id=5796

różnica coś koło 300zł?

Elektryk mała skala:
http://www.nitrotek.pl/index.php/modele ... roian.html
http://modele.sklep.pl/product_info.php ... ts_id=4436
różnica też około 300zł.

W przypadku słabej jakości komponentów różnicę 300zł niweluje pierwsze zamówienie zniszczonych części.
Chciałem dokonać porównania części do produktu oferowanego przez Nitrotek - Trojan z Asso, ale niestety do Trojana części brak.

I tutaj dochodzi kolejny czynnik dostępność serwisu...

Kup dzieciakowi model, przywali w nogę od stołu i złamie wahacz to mu potem tłumacz przez dwa miesiace, że panowie w sklepie powiedzieli, że będzie ale pewnie przyjdzie z następną dostawą. A tak niestety bywa z Nitrotekiem. Sam na części do Heli Micro X czekałem prawie pół roku (silniki zamontowane w modelu starczyły na 3 x 5min lotu).

Niestety reguła dostajesz to za co płacisz może być bolesna w praktyce.

Robert

PostNapisane: Wt lis 24, 2009 11:18 am 

andropow napisał(a):
AdiRC - a jakie masz modele ile nimi jezdzisz, po postej na parkingu.. itd
Cytuj:

Jeżdżę jakoś raz w tygodniu, ze znajomymi w lasku nieopodal Leśnicy. Praktycznie tylko off-road. W zawodach nie startuję, nie mam za bardzo czasu, może kiedyś spróbuję. Mój pierwszy model to XSTR – rozwalił się po bliskim spotkaniu ze schodami, później bawiłem się trochę heli (Lama V2) ale nie wkręciło mnie, tak jak auta. Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem VRX2 pro.
KiT napisał(a):
Kolego, niezależnie od tego czy Nitrotek sprowadza dobre modele czy nie, to informacje jakie przekazujesz na jego temat oraz nachalność z jaką zachęcasz do ich kupna, zmusza do zadania sobie pytania czy tak naprawdę jesteś niezależnym nabywcą - hobbystą, w żaden sposób nie związanym z NITROTEK'iem.

Jeśli tak jest to takie działanie jest całkowicie nieetyczne. Wyjaśnij też proszę skąd u Ciebie takie silne przekonanie, że te produkty są świetne skoro jak sam twierdzisz to jedyne modele z jakimi miałeś doczynienia, czyli skala porównawcza doświadczeń zerowa.

I tutaj dochodzi kolejny czynnik dostępność serwisu....

Jestem związany z nitrotekiem tym, że jestem ich klientem od dłuższego czasu, jestem z nich zadowolony więc polecam. Gdybym nie był nie robiłbym tego a wręcz przeciwnie. Nie uważam że ich produkty są „świetne” , są dobre dla mnie i jak jakiś amator się pyta to mówię że dobre. Gdyby chciał samochód na zawody pewnie siedziałbym cicho, bo na tym się nie znam. Po prostu uważam że dla modelarza amatora ich produkty są ok.
Nie twierdzę, że nie miałem styczności z innymi modelami, jak już pisałem jeżdżę w gronie znajomych. Co do serwisu też nie miałem z nimi jakiś problemów.
Ta cała dyskusja przypomina mi trochę gadanie mojego znajomego, chwalącego się swoim Firestormem jaki to on jest wspaniały i niezniszczalny z górnej półki, a jak przywalił w głaz to rozsypał się na kawałki, a ja swoim VRX jeżdżę dalej.

PostNapisane: Wt lis 24, 2009 1:08 pm 

Konto AdiRC i Konto Jacek23 to ta sama osoba, konto klon? Czy odpowiadasz w jego imieniu?

Bo moja wypowiedź miała jasnego adresata, nową osobę na forum, która jak tylko pojawiło "anonse" produktów pisane przez użytkownika Nitrotek zaczęła je zachwalać, jakoś tak to się dziwnie w tym samym czasie zaczęło... .

Ale jak już sam wywołałeś się do tablicy, to z jakimi modelami porównasz co do trakcji, przyspieszenia tego już prawie legendarnego VRX?

Tak dla przypomnienia to cytat ze strony Nitroteka, gdzie producent wyraźnie plasuje te modele w kategorii profesjonalne modele zawodnicze.

Cytuj:
VRX 1
Profesjonalne truggy w zawodniczej skali 1:8. Jeden z naszych najszybszych modeli - nawet do 110 km/h.

VRX 2 PRO to profesjonalny model zawodniczy. Prędkość nawet do 110 km/h, silnik nitro 28, pełna regulacja, możliwość tuningu elementami karbonowymi.

Co do Twojego porównania modeli to przywal w ten sam głaz z taką samą prędkością porównamy straty. Jakoś do mnie nie przemawia teza, że bezpieczne to są te auta które nie miały crash testu, a te co miały to bezpieczne nie są bo wszyscy widzieli jak się rozwalają.

A swoją drogą ciekawe jakie to modele miał w swojej ofercie Nitrotek dwa lata temu :)

Robert

PostNapisane: Wt lis 24, 2009 1:17 pm 

Jacek23 napisał(a):
Ta cała dyskusja przypomina mi trochę gadanie mojego znajomego, chwalącego się swoim Firestormem jaki to on jest wspaniały i niezniszczalny z górnej półki, a jak przywalił w głaz to rozsypał się na kawałki, a ja swoim VRX jeżdżę dalej.

To ty przywal swoim VRX, zobaczymy co z niego zostanie :lol:
Podejrzewam że te wszystkie modele z Nitroteka niewiele różnią się od Bonzera. Bonzera kupiłem za 520zł, sprzedałem za 250, model był po 8 pakietach dokładnie, sprzedawałem bo był tragiczny, nie chodzi nawet o prędkość, ale o plastiki. Niektórych śrubek nie dało się po prostu odkręcić, a model był nowy, nie używany. Straciłem 270zł, na allegro kupiłem za 500zł, E-Firestorma, niby używany ale podwozie dosłownie było prawie bez rysek, model jak nowy, pod każdym względem przewyższa Bonzera .
Więc moim zdaniem jak masz kupować nowy model z Nitroteka, lepiej kupić używaną ale dobrą używkę, często tanij niż ten model z Nitroteka:)

PostNapisane: Wt lis 24, 2009 1:19 pm 

AdiRC napisał(a):

Cytuj:
Nitrotek Ltd. to firma założona w Wielkiej Brytanii w 2003 roku...

Na bycie rozpoznawalną marką w świecie modelarskim to się pracuje trochę dłużej niż 5 lat.

Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona