Witam,
Zastanawiam się nad zakupem Traxxas'a E-Maxx. Czytałem starsze posty, ale chciałbym się upewnić czy nic się nie zmieniło. Ale od początku...
Na początku były wątpliwości czy kupić HPI E-Savage czy Traxxas'a E-Maxx'a. Po zasięgnięciu opinii tutaj i w kilku innych miejscach wybór padł na E-Maxx'a z racji jego ogólnopojętej lepszości (wykonanie, jazda, itp). Jedyne co przemawiało za HPI to cena. /Jeżeli ktoś z bardziej doświadczony modelarzy uważa, że gdzieś się mylę lub może doradzić mi coś lepszego to bardzo proszę o napisanie tego! Będę wdzięczny za każdą sugestię./
Niestety E-Maxx nie posiada w zestawie pakietów i ładowarki. Starając się wypełnić tą dziurę, dowiedziałem się, że bardzo dobre do tego modelu będą Team Orion 8,4V 4500mAh. Podobno można na nich jeździć nawet i z 30 min. Jako, że czas zabawy jest dla mnie najistotniejszym czynnikiem proszę o doradzenie czy zastosowanie w/w pakietu (a raczej 2) będzie idealne. Czy ewentualne zwiększenie pojemności/cel pozwoli uzyskać jeszcze dłuższe czasy jazdy? Czy rozwiązanie 4 mniejsze pakiety (np. 7,2 ale o mniejszej pojemności - tańsze) ma tu sens? Czy lepiej dołożyć i kupić w/w Oriony? Lub coś innego, np. GP?
Mam wiekową ładowarkę Robbe SkyFlex 2000:
Operating voltage: 12 V car battery / min. 36 Ah
Current consumption: max. 4 amps
Battery voltage: 4.8 - 8.4 volts (4-7 NC cells)
Battery capacity range: 1.0 Ah - 2.0 Ah
Charge current: approx. 3.5 amps (4-7NC cells)
Maintenance charge current: 50 mA
Power-off circuit: automatic, Delta Peak detection
Polarity protection: input and output
Fuse type: 7.5 amps
Czy nadawałaby się ona do ładowania w/w TO ew. jakiś innych baterii? Jaki byłby czas ładowania? Jeżeli nie to jaką najlepiej ładowarkę kupić?
To chyba tyle (na początek). Wszelkie sugestie mile widziane. Zarówno co do wyboru modelu i przede wszystkim pakietów oraz ładowarki.
Jeżeli taki temat już był to przepraszam za zajęty czas i proszę o linka do tematu.