Piotr Łękarski napisał(a):
(...)Panowie Rafal i Wojciech
(...)
Panie Rafale
-jakie sa minimalne koszta przygotowania modelu do modified przyjmujac ze sprzet ma byc w stanie nawiazac walke z pozostalymi modelami w stawce?? (...)
Panie Piotrze,
tytułem wstępu:
1. nie wiem czy jestem dość kompetentny do wypowiadania się w kwestii modeli w klasie modified - moje doświadczenie w niej jest niezwykle ubogie - raptem jeden, niecały sezonik letni...,
2. jeżeli już, to mogę się jedynie wypowiedzieć w kwestii kosztów
mojego własnego sprzętu,
3. ale też nie wiem czy powinienem to robić (czy da to poprawny obraz), z uwagi na fakt, że raczej średnio udaje mi się "nawiązać walkę" na torze - choć stawiam na to, że to nie wina mojego sprzętu, tylko umiejętności - zarówno jako mechanika jak i kierowcy...
4.poza tym, mój sprzęt jest raczej nietypowy w stawce zawodników - zarówno ze względu na materiał podwozia (laminat vs. karbon u reszty zawodników), napęd (silnik bezsensorowy Mamba vs. silniki sensorowe - głównie Novaki u reszty) oraz koszty -
mój zestaw był bardzo ekonomiczny.
Ale skoro już Pan pyta, Panie Piotrze, to Panu odpowiem:
podwozie: Xray T2R - ok. 900 PLN,
silnik i regulator : Mamba 7700 + Mamba Max - 600 PLN,
akumulatory (Intelect 4200 nie-selekcja): 6 x 5 cel - 540 PLN,
serwo: KO Propo PDS 2367 - 300 PLN,
wentylatorek na silnik - 30 PLN,
karoseria x 2 - 140 PLN,
koła (4 kpl) - 400 PLN.
========================================
RAZEM 2910 PLN
nie licząc kosztów części zamiennych, choć te, przy startach na asfalcie, są nieporównanie niższe niż w hali...
nie liczyłem również kosztu aparatury/odbiornika,
nie liczyłem też kosztu farb do karoserii, oleju do amortyzatorów, blaszek i kabli do akumulatorów i innych tzw. "pier_ół" ani kilku kluczy, które musiałem dokupić, bo wcześniej takich nie miałem...