Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 22, 2026 6:07 pm

Autor
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 8:55 pm 

po wielu Waszych sugestiach i radach, stwierdzilem, ze bedzie to 1:8 wiec co polecacie do tej kwoty, zostane przy on-road. Ale musi byc dopuszczony do wyscigow, mozliwosc tuningu i jak najmocniejszy silnik, oraz 4wd, czekam na Wasze sugestie
dzieki

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł: :)
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 10:17 pm 

Witam
Masz kilka opcji w klasie 1/8

najtansza to shumacher 1/8
znajdziesz go na stronie rcworld
nie wiem jak to sie sprawuje ale ma skrzynie 3 biegowa

kolejna to kyosho 1/8
dobry model wygral nie jedne zawody
znajdziesz na stronie rcmodelsport

no i ostatnia
serpent (najlepiej 960)
najlepsza, 1 slowem dla orlow, poprostu najlepsze torowki pod sloncem
strona defenateam
jest tam kilka propozycji z 1/8

oczywiscie mowa o modelach klasowych on-road "ic-8"
choc nie mam pewnosci jak jest z shumacherem (3 bieg a przepisy) ale pozostale konstrukcjie to 100% przepisowe wyscigowki

na stronie tytulowej rcauto masz przepsy i linki do sklepow mozes sprawdzic czy shumacher sie kwalifikuje

dodam tylko od siebie ze bral bym serpenta choc z kompletnym zestaw 1/8 bedzie ciezko (najlepiej zadzwon i pogadaj z kims z defenateam)

jesli idzi o on-road to poszedl bym w 1:10 modele tansze w wyczynowej eksploatacji z dobrym motorem bedzie smigal kolo 100 (1/8 sporo ponad 100) a moze nawet ponad nigdy nie miezylem ile mi ganaia model :)

zycze udanego wyboru

Pozdrawiam

PS. pamietaj jak tor to tylko serpent :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 10:41 pm 

Modeli jest wiele i wszystkie technicznie są do siebie podobne. W naszych polskich okoliczność najważniejsze jest, aby do tego modelu były dostępne części i to na dodatek na zawodach. Nasze tory sa wymagające i narażają nasze smochody na duże uszkodzenia. Obecnie taki serwis może zapenić Defena, która w swojej ofercie ma model Serpent 960. Poza tym jest to jeden z najlepszych modeli na świecie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 11:18 pm 

widze, ze wszyscy za serpenta oddali by duzo. ale mi nie chodzi o typowo torowy, wyczynowy model, gdyz i tak nie bede w stanie byc na wszystkich wyscigach, traktuje to jako hobby, czasamy bede uczestniczyl, czasami nie dam rady, wiecie, praca, dziecko itd. mysle ze wiekszosc czasu bede tym modelem jezdzil dla przyjemnosci poza zawodami, zawody tylko od czasu do czasu i nie zapominajcie, ze ja dopiero zaczynam, w wieku 30 lat, poprostu realizuje marzenia z dziecinstwa. wiec bardziej to traktuje jako hobby i dobra zabawe a nie rywalizacje. No i dla mnie osobiscie tez nadwozie ma znaczenie, bo serpent ma jedynie lole, a ja preferuje nadwozia gt, badz sedan, np: bmw m3 gtr lub subaru, mercedes clk itd. Chodzi o to ze model tez musi wizualnie odpowiadac moim gustom, a wyscigowki mam juz zasoba, a tak nawiasem najbardziej kreca mnie rajdy samochodowe i motocykle(jestem mechanikiem na wyscigach motocykli), ale modelu motocykla nie chce miec bo mam swoj motocykl. ot,tak ja to widze.
przejzalem kyosho i spodobaly mi sie dwa modele : bmw http://www.sklep.rcmodelsport.pl/index. ... rod_id=285
oraz: subaru: http://www.sklep.rcmodelsport.pl/index. ... rod_id=286
co myslicie o tym?
I mam jeszce jeden model, mysle ze ciekawy carsona:
http://www.zabawki-modele.pl/catalog/pr ... 52ebfda3f6
prosze powiedzcie co tym myslicie, moze jestem upierdliwy, ale chcialbym dokonac z wasza pomoca najlepszego wyboru.

dzieki za podpowiedzi i mam nadzieje, ze jeszcze cos dozucicie

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 11:38 pm 

Hmm wiesz, z drugiej strony do jazdy 4fun lepszy bedzie off-road bo do takiego serpenta musisz miec równy plac i to spory (grubo ponad 100km/h o ile sie nie myle). Może nie monster trucki ale np. baggusy by ci sie spodobaly? No i ważnym + jest to ze nawet jak nie jezdzisz na zawody to umawiasz sie z kims (a baggusy ma troche osób) idziecie na jakis tor albo plac i śmigacie, on-roadem tez mozesz tak zrobic ale musisz miec teren. Wiec jesli masz gdzie jezdzic on-roadem to kup sobie go, a jak nie to kup off-roada.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 01, 2007 11:39 pm 

Dziad napisał(a):
widze, ze wszyscy za serpenta oddali by duzo. ale mi nie chodzi o typowo torowy, wyczynowy model, gdyz i tak nie bede w stanie byc na wszystkich wyscigach, traktuje to jako hobby, czasamy bede uczestniczyl, czasami nie dam rady, wiecie, praca, dziecko itd. mysle ze wiekszosc czasu bede tym modelem jezdzil dla przyjemnosci poza zawodami, zawody tylko od czasu do czasu i nie zapominajcie, ze ja dopiero zaczynam, w wieku 30 lat, poprostu realizuje marzenia z dziecinstwa. wiec bardziej to traktuje jako hobby i dobra zabawe a nie rywalizacje. No i dla mnie osobiscie tez nadwozie ma znaczenie, bo serpent ma jedynie lole, a ja preferuje nadwozia gt, badz sedan, np: bmw m3 gtr lub subaru, mercedes clk itd. Chodzi o to ze model tez musi wizualnie odpowiadac moim gustom, a wyscigowki mam juz zasoba, a tak nawiasem najbardziej kreca mnie rajdy samochodowe i motocykle(jestem mechanikiem na wyscigach motocykli), ale modelu motocykla nie chce miec bo mam swoj motocykl. ot,tak ja to widze.
dzieki za podpowiedzi i mam nadzieje, ze jeszcze cos dozucicie

jak bym siebie widział dwa lata temu
uszkodziłem bark i musiałem odpuścić piłkę na dłużej
wygrzebałem z szafy starą wyścigówkę i zacząłem reanimować ... i się zaczęło

też kupiłem szosówkę, bmw, szybką, ładną i zwinną
ale okazało się, ze jednak parking pod marketem to nie to, że małe kamyczki, które wcześniej były nie zauważalne stały się zmorą i zamiast jeździć ciągle czyszciłem zębatki
wkurzało, że model skacze na nierównościach i ślizga się na zapiasczonej nawieszchni zamiast skręcać

powtarzam, przemyśl kolego wybór rodzaju modelu, on-road naprawdę wymaga przygotowanego terenu inaczej zamiast zabawy są tylko nerwy.
Nie ma tego problemu w terenówkach, można nimi jeździć wszędzie i jest nawet kilka torów, najbliżej na Siekierkach i w Piasecznie. W lato pewnie będą powstawać następne.
Pisze o torach bo jazda po placu nudzi się szybko. Jak raz pojeździłem po torze to już na zwykłym terenie zwyczjnie nie chciało mi się sprzęta wyciągać.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 02, 2007 12:40 am 

Na twoim miejscu wybrałbym model off road ale:
Jesli koniecznie ma być to on road to bierz serpenta w skali 1/10 o wiele tańszy w eksploatacji powstała klasa dla początkujących. Poszukaj może używanego podwozia. Tutaj może coś znaleźć ci Artur Dzierzęcki, poszukaj go na forum.
Tak jak juz napisałem wybralbym na twoim miejscu off road ze względą na możliwości jazdy prawie wszędzie. Tutaj jeżeli chcesz niezawodny sprzęt to polecam buggy.W polsce możesz liczyć na kilku przedstawicieli losi, xray, ofna, kyosho. Jesli chcesz pancerny wózek bierz xray jest porostu najtwardszy, nie gorszy wózek jakościowo ofna jammin x1 cr. losi i kyosho to modele według wielu najlepiej prowadzące lecz nie tak pancerne jak wyżej wymienione. Jeżeli przekonasz się na off road może wtedy rozwinę dalej wątek :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 02, 2007 10:14 pm 

Dziad napisał(a):
mysle ze wiekszosc czasu bede tym modelem jezdzil dla przyjemnosci poza zawodami, zawody tylko od czasu do czasu [...]
przejzalem kyosho i spodobaly mi sie dwa modele : bmw oraz subaru:

Modele on-road 1:8 startują w zawodach w klase IC-8 Sport. Tak to wygląda: IC-8 Sport. Jesli więc chcesz 1:8 i chcesz miec mozliwośc startu w zawodach, to pozostaje Ci 'wyścigówka', a najlepszym wyjsciem bedzie Serpent 960, ewentualnie Kyosho Evolva.

Jesli chcesz miec "touring car" i odpuścisz sobie zawody, to ten Kyosho, który znalazłes, jest OK. Podobnie jak Schumacher Menace albo Ofna Ultra GTP

Jesli jednak chciałbyś pojeździć rekreacyjnie, zachowac mozliwośc startu w zawodach i jeszcze do tego miec auto w stylu 'touring car' a nie wyścigówkę, to najlepiej poradził Ci Michał: weź model w skali 1/10. Tak to wyglada: IC-10TC.

Mam nadzieje, że troche pomogłem.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 02, 2007 10:53 pm 

dzieki, panowie, szczerze mowiac to juz nie mam pojecia co mam zrobic. Wiekszosc z Was poleca offy, w on road 1:8 to faktycznie tylko serpent - (tutaj wymiary - szerokosc), w 1:10 mozna jezdzic touring car, tam jest chyba najwiecej mozliwosci. Musze sie przyznac, ze sam juz nie wiem co zrobic, bo w zawodach bym jezdzil tylko sporadycznie, moze za jakis czas dalbym rade czesciej. Pytanie, czy sa w Polsce klasy, inne niz wymienione na stronie rcauto - przepisy, np cos open w 1:8, czy 1:10? Czyli znowu model 1:8 dyskwalifikuje mnie w jezdzie z innymi. A moze narazie odpuscic wyscigi, pojezdzic rekraacyjnie, zobaczyc z czym to sie je i w przyszlym roku kupic juz to co potrzeba. a czy jakbym mmial tego kyosho, to znalazlbym kilka osob do jazdy rekraacyjnej w wawie ?

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 02, 2007 11:08 pm 

Po pierwsze jesli nigdy nie bawiles sie modelarstwem lub bylo to bardzo dawno temu, jesli nie miales wczesniej stycznosci z zawodami odpusc klase 1:8 , te modele sa za szybkie nawet dla osob ktore bawia sie w to troche dluzej. 1:10 jest klasa nawet trudniejsza niz 1:8 dlatego jako pierwszy model takze bym odradzal. W Warszawie nie ma obecnie toru on-roadowego dlatego nie masz mozliwosci treningu w wolnych chwilach, jazda po placu z pacholkami to nie to samo, pamietaj o tym. Domyslam sie ze modele EP nie wchodza w gre bo to "meleksy" a nie prawdziwe wyscigowki, choc sa i takie ktore rozpedzaja sie do 80 km/h to jednak na poczatek zdecydowanie za duzo. Modele Off - road sa obecnie najbardziej popularne dlatego stawialbym raczej na wlasnie taka opcje. Baggus jest idealna propozycja, jest szybki, ma agresywny wyglad, dodatkowo mozesz go zapakowac do bagaznika, wziasc zone, dziecko pojechac na Mazury i smigac gdzie tylko zechcesz. Jesli moge Ci cos poradzic, proponuje abys pojechal na zawody (razem z rodzina, rekreacyjnie) off i on - roadow, wystarczy jeden dzien, i zobaczyl co bardziej Cie wciagnie, nigdy nie mow nigdy. Ja takze zarzekalem sie ze nigdy na on-roada nie siada, a jak widzisz mialem startowalem i gdyby nie brak czasu to dalej bym startowal.

Pozdrawiam
(MP)

Tytuł:
PostNapisane: N lut 04, 2007 2:15 pm 

mam dwa modele elektryczne nikko buggy oraz monster truck, ale maja juz z 15 lat, chodz jezdza do tej pory. wiec jezdzilem na off road, zabawa fajna, ale teraz chcialbym sprobowac on road. Pojawie sie na zawodach w piasecznie, zobacze jak to wszystko wyglada i podejme decyzje. Szukalem na rcauto, jakie beda konkurencje, oprocz wyscigow, np drift itd, ale nie znalazlem, gdzie mozna trafic plan zawodow?