Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 1:44 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: So paź 07, 2006 9:26 am 

KiT napisał(a):
Tomasz Dolata napisał(a):
ale frajda z jazdy jest duuzo wieksza :D

Umiesz to uzasadnić?

Powiem tak - jak pierwszy raz smigalem elektrykiem - bylo fajnie, bez nerwow, ogolnie ok, jak pierwszy raz smigalem spalina....byly wieksze nerwy, radocha ( :D ), i ci ludzie ktorzy sie ogladają :D Poprostu spaliny robia efekt, a elektryk moze kolo ciebie przejechac a ty nawet tego nie zauwarzysz...takie moje zdanie

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So paź 07, 2006 5:13 pm 

już sam nie wiem co wybrać, bo nie spodziewałem się tylu odpowiedzi na moje pytanie. Z jednej strony elektryk jest tańszy i łatwiejszy w utrzymaniu ale (chyba)droższy w utrzymaniu, a spalina odpowiednio droższy i trudniejsza, ale zato tańsza w utrzymaniu(stosunkowo). Także jeżeli natknę się na fajną ofertę elektryka albo spalinówki to będę brał co pierwsze wpadnie.

Aha a na ile wystarcza cały bak paliwa wlanego do modelu??

Pozdro

TRAXXAS 4tec elektryczny
HPI Hellfire- SPRZEDAM!!

Tytuł:
PostNapisane: So paź 07, 2006 5:14 pm 

nie prawda spalina jest drozsza w utrzymaniu.. a jak nie to tak samo droga jak elektryk..

Tytuł:
PostNapisane: So paź 07, 2006 7:20 pm 

kimson napisał(a):
już sam nie wiem co wybrać, bo nie spodziewałem się tylu odpowiedzi na moje pytanie. Z jednej strony elektryk jest tańszy i łatwiejszy w utrzymaniu ale (chyba)droższy w utrzymaniu, a spalina odpowiednio droższy i trudniejsza, ale zato tańsza w utrzymaniu(stosunkowo). Także jeżeli natknę się na fajną ofertę elektryka albo spalinówki to będę brał co pierwsze wpadnie.

Aha a na ile wystarcza cały bak paliwa wlanego do modelu??

Pozdro

No teraz to juz wybor nalezy do Ciebie.... Odp sobie na pytania...
1. Czy będziesz mial czas na czyszczenie modelu spalinowego?
2. Czy jestes w stanie utzrymac taki model (paliwo itp) ?
3. Czy masz gdzie jezdzic modelem spalinowym jak bedzie to on-road ?
4. I czy mial bys jakas pomoc (modelarz z miasta) ?

ZAPRASZAM wszystkich co kochaj kosza

Brak modelu przerwa zimowa ;)

Tytuł:
PostNapisane: So paź 07, 2006 10:18 pm 

i ten ostatni punkt mnie dobił.... niestety nie mam znajomego modelarza, który by mi pomógł.

Jet tyle modeli że trudno jest się zdecydować. Mam narazie 950 pln uzbierane. i jak sprzedam swoj model stary to będę miał 1100.

Aha A które podwozie jest najlepsze dla mnie jako początkującego i czym one się róźnią. Są jakieś o oznaczeniu TT cośtam i TL cośtam a mi to nic nie mówi, bo na zdjęciach prawie się nie róźnia te podwozia. Wiem że są jakieś też inne ale te co wymieniłem najbardizej mi się zapamiętały.

TRAXXAS 4tec elektryczny
HPI Hellfire- SPRZEDAM!!

Tytuł:
PostNapisane: N paź 08, 2006 11:09 am 

oznaczenia tt i tl to po prostu model podwozia. :) Ale troche dziwne ze nie widzisz roznicy miedzy podwoziem TT a TL Ja bym ci polecił TT-01 to jest dobre podwozie dla poczatkujacego...

A z Zielonej Góry jest Matt

ZAPRASZAM wszystkich co kochaj kosza

Brak modelu przerwa zimowa ;)

Tytuł:
PostNapisane: N paź 08, 2006 11:47 am 

Nom jestem jestem;) Ze spaliniakami dopiero zaczynam (jeszcze silnik musze kupic) tak wiec w tej dziedzineie doswiadczenia nie mam. Co do elektryków to mialm tl-01 i sprawowalo sie niezle. Milo by bylo gdybys mial spalinke- we 2 zawsze sie fajniej jezdzi (mnie jazda tl samemu zaczela nudzic po pewnym czasie), lekiem na nude moze byc elektryk offroad bo wg. mnie jest to zawsze ciekawsze niz byjanie sie samemu po plaskim asfalcie (ktorego w zielonej nie ma za duzo - no moze pod jakimis supermarketami). Tak wiec musisz sobie odpowiedziec ile masz kasy (chyba 1100) i poszukac czegos fajnego. Ja na twoim miejscu kupilbym jakas spalinke rtr w dobrym stanie ( nowek w tej cnie fajnych nie ma, chyba ze dozbierasz do ofny lx comp itp) . Popatrz na forum za jakimis baggusami albo MT , pokaz co znalazles , napewno ktos cos doradzi. Pozdr;)

Tytuł:
PostNapisane: N paź 08, 2006 10:48 pm 

KiT napisał(a):
ale frajda z jazdy jest duuzo wieksza :D

Umiesz to uzasadnić?

Powiem tak - jak pierwszy raz smigalem elektrykiem - bylo fajnie, bez nerwow, ogolnie ok, jak pierwszy raz smigalem spalina....byly wieksze nerwy, radocha ( :D ), i ci ludzie ktorzy sie ogladają :D Poprostu spaliny robia efekt, a elektryk moze kolo ciebie przejechac a ty nawet tego nie zauwarzysz...takie moje zdanie

Ja prosiłem o uzasadnienie a nie subiektywną ocenę jednostkowego
przypadku.

Jak narazie padł jeden konkret ogląda się więcej ludzi, tak samo jak za spalinową kosiarką do trawnika, poprostu dalej są słychać :).

Co do kosztów smiem twierdzić, że spalina jest tańsza w utrzymaniu. Oczywiście rozmawiamy o modelach poruszających ze zbliżonym prędkościami. Śmiem też twierdzić, że za rok już będzie na odwrót.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: N paź 08, 2006 11:38 pm 

O gustach się nie dyskutuje, jedni wolą głośną inni cichą muzykę. Jedni wolą brzęczenie spalinówki inni wolą względną ciszę elektryka. Koszty ? Porównywalne jeśli wziąć pod uwagę całość poniesionych wydatków. Ja mam modele obydwu rodzajów i nie mam żadnego faworyta, każdy służy do czegoś innego. A największa różnica jest taka, że spalinówka jeździ dopóki się paliwo nie skończy a elektryk dopóki pakiety nie padną. Łatwiej i taniej zabrać więcej paliwa niż kupić kilka pakietów i ładować je przez kilka godzin przed wyjściem na jazdę. Już kiedyś pisałem, jazdę elektrykiem trzeba zaplanować wcześniej a spalinówką nie, poprostu model pod pachę, paliwo i jeździmy. Argument o czyszczeniu nie jest zbyt trafiony bo elektryk również się brudzi i też trzeba go czyścić.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 09, 2006 5:39 am 

Już mniej więcej wybrałem.
TZN. wybrałem spalinówkę. HPI nitro 3 evo albo HPI rs4 3evo
pierwszy od skyline'a a drugi od yuri'ego.
Możecie mi powiedzieć który jest lepszy, tzn. który jest łątwiejszy do opanowania i ewentualnych napraw/przeróbek??

pozdro

TRAXXAS 4tec elektryczny
HPI Hellfire- SPRZEDAM!!

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 09, 2006 7:54 am 

ten od skyline lepsiejszy wedlug mnie :P

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 09, 2006 7:56 am 

Przemek Morawski napisał(a):
O gustach się nie dyskutuje, jedni wolą głośną inni cichą muzykę. Jedni wolą brzęczenie spalinówki inni wolą względną ciszę elektryka.

Przemku dokładnie. Tak więc podawanie argumentu "to daje więcej frajdy" jest słabym punktem dyskusji :)

Koszty ? Porównywalne jeśli wziąć pod uwagę całość poniesionych wydatków.

Są wyższe: jak sam piszesz poniżej, potrzebujesz kilku pakietów i conajmniej jednej dobrej ładowarki. Nie ma szans by zamknać się w 1000zł. doliczając koszt prądy wychodzi amortyzacja paliwa przez kilka lat.

A największa różnica jest taka, że spalinówka jeździ dopóki się paliwo nie skończy a elektryk dopóki pakiety nie padną. Łatwiej i taniej zabrać więcej paliwa niż kupić kilka pakietów i ładować je przez kilka godzin przed wyjściem na jazdę.
Już kiedyś pisałem, jazdę elektrykiem trzeba zaplanować wcześniej a spalinówką nie, poprostu model pod pachę, paliwo i jeździmy.

Czy ja wiem, nie zabardzo wyobrażam sobie siebie chodzącego po podwórku z bańką paliwa i biegającego za moimi synami, z pakietami w kieszeni jak najbardziej. Co do czasu ładowania bez apelacyjnie tak. Minimum to 45minut na pakiet. Mając identyczne pakiety można ładować po dwa. Czyli Jeśli chcesz pojeździć godzinę ładujesz pakiety 2h. Ja to robię zawsze po jeździe. Przed wyjściem je tylko rozgrzewam.

Argument o czyszczeniu nie jest zbyt trafiony bo elektryk również się brudzi i też trzeba go czyścić.

Dokładnie. Może z tą róznicą, ze brud z elektryka mniej brudzi i mniej śmierdzi i raczej nie wywołuje alergii i podrażnień. Ze spaliną różnie bywa.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 09, 2006 8:03 am 

KiT napisał(a):
Czy ja wiem, nie zabardzo wyobrażam sobie siebie chodzącego po podwórku z bańką paliwa i biegającego za moimi synami, z pakietami w kieszeni jak najbardziej.

Nie no, ja z bańką paliwa za modelem nie biegam :) To model podjeżdża na dotankowanie i kontrolę temperatury silnika. Co do reszty jesteśmy zgodni.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 09, 2006 12:09 pm 

Ja nie za modelem, tylko za synami którzy biegają za modelem :) albo bez celu. Jak to z dziećmi bywa.

Kimson jeśli to Twój pierwszy model spalinowy to niech Ci ktoś asystuje w docieraniu silnika. I w fazie oswajania się z technologią spalinową najpierw pytaj potem zrób. Inaczej może być trochę za późno.

Miłej zabawy.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 09, 2006 4:16 pm 

Dzięki wielkie dla wszystkich za porady. Dostałem tyle informacji ile chciałem a nawet trochę więcej.
Właśnie będę finansował transakcję ze skyline'em.

Pozdro wielkie dla wszystkich!!

TRAXXAS 4tec elektryczny
HPI Hellfire- SPRZEDAM!!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona